Prosalong i Tromsø 4. april: Tråante i Tromsø

Prosalong i Tromsø 4. april: Tråante i Tromsø

Nå er det 100 år siden det første samiske landsmøtet i Trondheim. Det markeres med en Prosalong i Tromsø 4. april.

20.3.17

I forbindelse med den samiske 100-årsmarkeringen av det første samiske landsmøtet i Trondheim i 1917, er årets første Prosalong i Tromsø viet samiske tema rundt det samiske tidsskriftet Sámis som har kommet med et jubileumsnummer med ulike samiske tekster. Denne utgivelsen er flerspråklig.

Dette er bakgrunnen for en samtale på Prelaten Kro og Scene i Tromsø, tirsdag 4. april - mellom førsteamanuensis Lill Tove Fredriksen og forfatter og litteraturviter Harald Gaski, som begge er markante stemmer i den samiske offentligheten.

Sámis utkommer på de tre samiske hovedspråkene i Norge, nemlig nord-, lule- og sørsamisk, og er først og fremst et kulturelt og aktuelt tidsskrift, utgitt av ČálliidLágádus – ForfatternesForlag for Samisk faglitterær forfatter- og oversetterforening, delfinansiert av foreningens midler, Sametinget i Norge og utgiveren ČálliidLágádus - ForfatternesForlag.

I dette nummeret presenteres en del av den tenkningen som lå bak den første samepolitiske mobiliseringen, samtidig som noen sentrale personer omtales nærmere. Sámis på samisk har alltid inneholdt en billedkavalkade, som denne gang er viet hundreåret 1917-2017, hvor en del viktige samiske begivenheter trekkes fram. Vi gir også rom til en samisk "øyenvitneskildring" fra Trondheimsmøtet, beskrevet med et ironisk nordsamisk blikk av den kjente forfatteren Matti Aikio, opprinnelig fra Karasjok.
Avslutningsvis lar vi den samiske hedersmannen Mikal Urheim beskrive gjennom egen innsats og et langt liv som sentralt medlem i den samepolitiske bevegelsen, den lange og omstendelige veien som omsider førte til etableringen av det norske Sametinget i 1989. – muligens en første oppfyllelse av visjonen fra de samiske delegatene i metodisk-kirken i Trondheim i 1917.

Om forfatterne:

Lill Tove Fredriksen førsteamanuensis på Institutt for språk og kultur på Norges arktiske universitet i Tromsø. Hun er leder i Samisk faglitterær forfatter- og oversetterforening samt leder i Samerådets kulturkommite.

Harald Gaski (f. 1955) er ein samisk litteraturviter og forfattar fra Norge. Han er førsteamanuensis i samisk litteraturvitenskap ved Norges arktiske universitet i Tromsø. Harald Gaski fekk den samiske språkprisen Gollegiella i 2006.

Det vil bli innledninger ved begge forfatterne, deretter en liten pause hvorpå vi åpner for spørsmål og mer inngående samtaler etter pause.

Samtalevert er Lene E. Westerås.

Arrangementet varer fra 19.00 - 20.30

Alle er velkommen - gratis adgang!

Menu