Sakprosafest i Stavanger - Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Sakprosafest i Stavanger

Sakprosafest i Stavanger

NFFs tredje sakprosafestival av året kommer i Stavanger 25. november. Møt forfatterstjerner som Erika Fatland, Thure Erik Lund, Torgrim Eggen og mange flere gjennom en tettpakket dag.

24.10.17

​For andre gang inviterer NFFs regionkontakter og festivalsjefer Ane Sjøbu og Jan Inge Reistad til en feiring av sakprosaen, i tett samarbeid med Sølvberget og KÅKÅ.
Reistad lover variasjon i kosten denne dagen. Se fullt program nederst i saken.

– Temaet for årets festival er «Ånd og transcendens i biologiens tid». Det er en tittel med mange tolkninger. Minst! Hva slags dypdykk vil dere gjøre her? Er det noe ved Stavanger som sted som gjør temaet ekstra aktuelt?
– Stavanger er sjokkurbanisert og kosmopolitisert fra det mørke fastland til en av verdens oljehovedsteder på to blunk, og er slik et egnet sted til å ta tempen på ånd og kropp. Hvordan ånd, kropp og transcendens forstås i vår tid, hvor naturvitenskapen, genteknologien og biologien regjererer verdensanskuelsen og menneskesynet, det nedfeller seg på så mange vis også i litteraturen. Det er dette vi ønsker å belyse med årets tema. Med alt fra Fidjestøls Julius-bok til Hessens nye om samarbeid fra celle til samfunn. Og mykje meir. 

– Den aller første sakprosafestivalen i Stavanger ble arrangert i fjor. Hva var de viktigste erfaringene derfra?
– Første sakprosafestivalen i Stavanger i fjor ble en overraskende stor suksess. Mye folk på alle program. Samarbeidet mellom KÅKÅ og Sølvberget fungerte utmerket, også for publikum, tror vi, som fikk variasjon i kosten. Blandingsformer kjentes også bra, både samtaler, foredrag og debatter. Tema - Skandinavia og ytringsfrihet - fungerte utmerket og gga festivalen en forståelig ramme.

– Hvordan vil du si at interessen for sakprosa er blant publikum i Stavanger og omegn? Er det bare oljå, eller eventuelt mangelen på den, som er temaet i strøket?
– Jeg er ganske sikker på at sakprosafestival får betydning for sakprosaens standing i Stavangerregionen. Bøker som «Hva har oljen gjort med oss?», som kom fra Bergsgard og Vassenden på UiS for et par år siden, får nok muligens mer oppmerksomhet her på oljeberget enn ellers, som jo i tillegg har flere meget markante skjønnlitterære forfattere. Stavanger trenger innsatsen fra NFF.

Linn Tønnessen som er programkoordinator på Sølvberget er optimistisk på sakprosaens vegne i Stavanger.
– Sølvberget jobber svært aktivt med å formidle sakprosa gjennom hele året og opplever eventyrlige besøkstall på disse arrangementene. Vi har en egen serie av arrangementer som foregår hver torsdag klokken 12, med foredrag eller samtaler om aktuell sakprosa. Selv de smaleste temaer samler 100 personer, mens det gjennomsnittlige besøkstallet i år hver torsdag ligger på rundt 200 personer.
– Denne serien har vi bygget opp gjennom mange år, og det har vært en dreining fra formidling av skjønnlitteratur til mer sakprosa hos oss. Våre erfaringer er at publikum er lærevillige og kritiske og opptatt av å søke ny kunnskap. Sakprosaen har de beste kår her i Stavanger, sier Tønnessen.


PROGRAM FOR STAVANGER SAKPROSAFESTIVAL 2017:

I samarbeid med KÅKÅ og Sølvberget inviterer Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) til ny sakprosafestival med tema om kropp og ånd.
Tolv forfattere byr på litterære vandringer i grenselandet mellom kropp og sjel, mellom menneske og dyr, mellom galskap og tilregnelighet, ondskap og nestekjærlighet, død og udødelighet – i livet, rocken og kunsten. Hvordan står det til med ånd og transcendens i biologiens tid.

12.00 Aksel Fugelli om Per Fugelli og hans siste bok Per dør, som kom i høst.
Sølvberget, kinosal 5

12.00 Thure Erik Lund i samtale med Tom Hetland Om naturen og Kunsten å gå, om Henry David Thoreau og transcendentalismen på midten av 1800-tallet. KÅKÅ

13.00 Trond Borgen foredrag om Kjell Pahr-Iversen og boka Det krumme skal bli rett.
SF Kino, sal 6

13.00 Alfred Fidjestøl i samtale med Cathrine Sandnes om Nesten menneske. Biografien om Julius.
KÅKÅ

14.00 Torgrim Eggen om boka Kunstrock og Roxy Music, som kommer i salg 6. november.
Sølvberget, Kjelleren

14.00 Dag Olav Hessen i samtale med Harald Birkevold om boka Vi. Samarbeid – fra celle til samfunn, som kommer i høst. KÅKÅ

15.00 David Sloan Wilson i samtale med Tom Hetland om boka og emnet Finnes altruisme? Kultur, gener og andres velferd.
KÅKÅ (på engelsk)

16.00 Erika Fatland i samtale med Cathrine Sandnes om sin siste bok Grensen og resten av forfatterskapet.
Sølvberget, Møteplassen 1. etasje

17.00 Dag Øistein Endsjø i samtale med Ingvil Hellstrand om boka Udødelighetens historie og troen på fysisk udødelighet opp gjennom historien.
KÅKÅ

18.00 Ingeborg Senneset i samtale med Ingeborg Eliassen om boka Anorektisk.
Sølvberget, Møteplassen 1. etasje

19.00 Jonas Bendiksen viser og snakker om det internasjonale bok- og fotoprosjektet «The Last Testament» som også resulterte i NRK-serien Messias. Arrangementet skjer i samarbeid med Pressefotografenes Klubb, Bokhuset og Stavanger Foto. Bendiksen skal også ha en spørsmålsrunde ledet av Harald Birkevold etter sin opptreden.
KÅKÅ

Alle arrangement er gratis. Det er Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening som er arrangør, i samarbeid med KÅKÅ og Sølvberget

Menu