Stopp seksuell trakassering! - Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Stopp seksuell trakassering!

Stopp seksuell trakassering!

Seksuell trakassering er totalt uakseptabelt, sier NFFs generalsekretær Tore Slaatta. Han støtter forslaget om felles tiltak fra organisasjonene i litteraturbransjen.

30.10.17

​Klassekampen har i to artikler, lørdag 28. og mandag 30. oktober, rettet oppmerksomheten mot litteraturbransjen, og skriver om kvinner som har opplevd seksuell trakassering. Det er saken mot Hollywood-mogul Harvey Weinstein og den etterfølgende #metoo-kampanjen i sosiale medier som har utløst det nye initatiivet i bokbransjen. 

I Klassekampens oppslag sto en rekke kvinner, anonyme og med fullt navn, frem og fortalte om tafsing, slibrige meldinger, voldtekt og voldtektsforsøk. Dette har fått flere i miljøet til å reagere. Blant de første var forfatteren Olaug Nilssen,som kom med en spontan oppfordring på Facebook:
«Eg for min del vil gripe fatt i det dei unge kvinnene seier om at eldre kvinner i litteraturmiljøet sluttar å gå på fest og nachspiel der litteratur blir diskutert og alliansar danne, og såleis ikkje gjer seg tilgjengelege som rollemodellar. Vel! Skal vi arrangere ein bli kjent-fest mellom eldre og yngre kvinner i det norske litteraturmiljø?».


– Godt innspill
Lederen i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson ble intervjuet i Klassekampen i forbindelse med oppslaget 28. oktober og tok til orde for felles tiltak i bransjen. Dagen etter mottok NFF og andre bransjeorganisasjoner en invitasjon fra Einarsson til å gå sammen omå forebygge og håndtere seksuelle trakasseringer og overgrep.
– Et godt innspill fra Forleggerforeningen, sier Tore Slaatta, generalsekretær i NFF.
– Seksuell trakassering er noe som ikka skal finne sted, verken i litteraturbransjen eller andre steder og det er fint at det nå blir tatt tak i. Som forfatterforening er vi spesielt opptatt av at den tilliten og støtten som mange forfattere trenger for å skrive og utgi en bok, ikke misbrukes eller utnyttes. Seksuell trakassering er totalt uakseptabelt, sier Slaatta.

Vurderer egne tiltak
Et innspill er nå kommet fra film- og fjernsynsbransjen, der Norske Dramatikeres Forbund, Norsk Skuespillerforbund, Norske Filmregissører, Virke Produsentforeningen og Norsk filmforbund har gått sammen om å utvikle et sett med retningslinjer om nulltoleranse.
– De er korte, kontante og ikke til å misforstå, sier Slaatta, som tror tilsvarende retningslinjer i litteraturbransjen vil sette gode standarder og gi de som kjenner på problemene en trygghet om at bransjen bryr seg og tar ansvar.
– NFF er selvsagt med i prosessen videre og vil vurdere egne tiltak for faglitterære forfattere og oversettere. Vi tar dette opp allerede på styremøtet i dag og tenker igjennom mulige tiltak i foreningen, sier Slaatta.

Her kan du lese innspillet fra film- og fjernsynsbransjen:

Stopp seksuell trakassering

Menu