Forskningsformidlingsprisen tildelt Henrik Svensen - Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Forskningsformidlingsprisen tildelt Henrik Svensen

Forskningsformidlingsprisen tildelt Henrik Svensen

Forsker, forfatter og NFFs styrenestleder Henrik Svensen ble i går tildelt Forskningsrådets formidlingspris 2017.

29.09.17

NFF inviterte torsdag 28. september til forskningsformidlingsbonanza under Forskningsdagene. Foran en full sal på Litteraturshuset presenterte Unni Eikeseth ti gode råd for forskningsformidling. Disse vil bli presentert her på NFFs hjemmesider i uke 40, sammen med et filmopptak av møtet. 
Arrangementet inneholdt også en debatt i regi av Norsk forening for forskningsjournalistikk om skillet mellom god forskningsformidling og journalistikk. Før det hele ble avsluttet ble avsluttet med utdeling av den høythengende Forskningsformidlingsprisen fra Forskningsrådet.
Tidligere vinnere har blant annet vært Frank Aarebrot, Terje Tvedt, Anine Kierulf og Ingun Grimstad Klepp​. Og nå altså, Henrik Svensen, som i det daglige er tilknyttet Senter for jordens utvikling og dynamikk, ved Universitetet i Oslo og også er å finne som fast spaltist i Morgenbladet. 

Juryen skriver om Svensen i sin begrunnelse at han er Norges fremste formidlere av egen forskning, men også en tydelig formidler av geologisk forskning generelt - Det ligger stor faglig kunnskap og samfunnsengasjement bak Henrik Svensens formidlingsaktivitet, og med sin evne til å popularisere og benytte seg av ulike medier og formidlingsformer, er Svensen et godt eksempel for andre, skriver juryen.

Juryen legger videre vekt på Svensens langsiktige arbeid for å fremme formidling som aktivitet og fag på Universitetet i Oslo langt ut over eget fag. "Det har vært lagt ned et betydelig arbeid fra prisvinneren for å fremme faglig utvikling blant studenter og forskere, og han har vært en sterk og tydelig mentor for unge studenter som ønsker å formidle forskning til samfunnet. Det fremholdes også at Svensen har bidratt til utviklingen av forskningsformidling i Norge ved å fremme viktige debatter om utviklingstrekk innen feltet."

Foto: Forskningsrådets Thomas Evensen (tv.) overrakte Formidlingsprisen 2017 til Henrik Svensen. Foto: Sverre Gunnar Haga

Menu