Klart for ny sakprosafest i Bergen - Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Klart for ny sakprosafest i Bergen

Klart for ny sakprosafest i Bergen

Straks er det klart for den tredje sakprosafestivalen Verden i Bergen. Festivalsjef Teresa Grøtan inviterer inn til lengsel på Litteraturhuset i Bergen 17. februar.

31.01.18

NFFs sakprosafestivaler har nå solide forgreininger utover landet, med årlige events i Trondheim, Stavanger, Oslo og Bergen. Og sistnevnte er neste ute, med en hel dag med høydepunkter fra det norske og internasjonale sakprosafeltet.

Les hele programmet her

Dette blir den fjerde utgaven av Verden i Bergen-festivalen for Teresa Grøtan. Og den siste før hun begynner som leder for en ny, internasjonal litteraturfestival i Bergen.

– Årets tema er lengsel. Kan du si noe om hva du legger i det? Hva er det som har utløst temaet?
Det begynner gjerne med at vi har noen forfattere vi har lyst til å invitere, emner vi er interessert i. Så er det noen som kan og noen som ikke kan, og det blir bestemmende for den videre retningen. Vi ser etter et tema som kan dekke inn mye ulikt, men likevel gir mening og innhold. Slik ble det lengsel, i den abstrakte betydningen av ordet. 
Det jeg første tenkte på, var den lengselen en flyktning har etter noe trygt, etter et bedre liv, etter stabilitet. Så tenkte jeg på programposten om lyd og hørsel, og hvor intenst lengselen kan være etter å høre – eller om det er noe annet som ikke fungerer, om du brekker armen for den del og ikke kan skrive, lengselen etter å bli frisk. Flere av postene våre handler om lengselen etter å høre til, om en er en minoritet, om en er homofil, om en er innvandrer. 
Og jeg tenkte på noe mer personlig jeg kjenner på, nemlig en lengsel, et ønske, om å bidra til samfunn og verden på en god måte, for eksempel gjennom å ta de rette klimavalgene – og hvor utrolig vanskelig det kan være. Så ja, vi valgte lengsel, et abstrakt begrep som mange kanskje først tenker på som den fysiske lengselen, men her har vi altså gitt begrepet et langt videre innhold, vi har brukt det litterært, kan vi kanskje si?

– Vi ser at det også i år er en god miks mellom lokale og nasjonale problemstillinger, og internasjonale temaer. Festivalnavnet forplikter, formoder vi. Hvilken formidlingsideologi har du styrt etter i programmeringen?
Ideologi er et belastet ord, så jeg vil ikke bruke det begrepet. Men ja, vi har et innhold som står til navnet. Vi vil gjerne skape en møteplass for norske og internasjonale forfattere. Når vi ser etter forfattere til festivalen vår, er det hva de skriver, og ikke hvor de kommer fra eller bor, som er det styrende. Deretter ser vi naturlig nok på hvilke ressurser vi har her i Bergen og på Vestlandet. Og så er det alltid en slager å ha noe på festivalen som knytter Bergen til verden eller vice versa. I år har vi for eksempel historiker Fredrik Larsen Lund som skal snakke om bergenske slaver i Karibia og andre nordmenn som forvillet seg andre steder enn til Amerika, og vi har en egen post om bergenseren Johan Munthe som ble general i den kinesiske hæren. Slike tilsynelatende kuriøse historier kan kanskje også fortelle noe om det større bildet – hvordan enkeltmennesket påvirker verden, men også noe om hvilket verdenssyn disse menneskene hadde og hvordan de lot seg påvirke av verden rundt dem.

– Vi vet det er slemt å be en festivalsjef om favoritter fra programmet. Derfor spør vi på helt annet vis: hvis du nå fikk en publikummer fra for eksempel ytre Arna med litt dårlig tid, som hadde mulighet til å få med seg kun fem av programpostene – hvilke fem ville du anbefalt?
Ja, det er slemt, og jeg kan ikke svare, for det kommer an på interessene til den personen fra Ytre Arna. Vi har lagt opp et program med programposter vi tror kan appellere til ulike publikummere komme etter hverandre, og vi sørger alltid for at det er noe på norsk og noe på engelsk. 

– Å, kom igjen!
Ok, da, jeg skal nevne tre personlige favoritter, da er det mine, og ikke personen fra Ytre Arna det gjelder: Urframføring: tre tekster om lengsel. Verden på lørdag: Norges janusansikt og Mitt liv med planter. Men jeg er utrolig fornøyd med sammensetningen av forfattere på våre to klimaposter – og vi skal intervjue selveste James Hansen – og på våre to flyktningeposter og jeg ser også spesielt fram til posten om ytringsfrihet på liv og død, der sitter jeg akkurat nå og jobber med en overraskelse. Jeg må innrømme at jeg i det hele tatt er veldig engasjert i alle programpostene våre. Men nå begynner jeg å svare slik du ikke vil. Men jeg er det!

– 930 publikummere kom til festivalen i fjor. Bryter vi den magiske 1000-grensen i år?
Det tror jeg!

Foto:
Fra fjorårets Verden i Bergen-festival på Litteraturhuset. Foto: Eivind Senneset

Menu