Norske bokbloggere vil ha sakprosa - Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Norske bokbloggere vil ha sakprosa

Norske bokbloggere vil ha sakprosa

Når Bokbloggerprisen deles ut for femte gang i år, er det sakprosabøker som tar storeslem.

23.02.17

20. januar ble de nominerte i årets Bokbloggerpris nominert. Dette er en pris der alle norske bokbloggere kan nominere sine favoritter blant norske utgivelser fra inneværende år. For 2017 har 41 bloggere nominert til sammen 154 ulike bøker til prisen, 66 romaner og 88 i åpen klasse.

Og nettopp åpen klasse er i år dominert av sakprosa. De tre nominerte er Anorektisk av Ingeborg Senneset, En sånn jente av Monica Flatabø og Grensen av Erika Fatland. For første gang består kortlisten i Åpen klasse utelukkende av bøker fra denne sjangeren. På langlisten var fem av seks nominerte bøker i klassen sakprosa, skriver Bok365.
– Det har alltid vært sakprosa på langlisten i Åpen klasse, men det er vanskelig å si hvorfor den sjangeren har blitt så dominerende akkurat i år. Sannsynligvis reflekterer det at norske bloggere leser mer sakprosa enn tidligere, sier Silje Risøy Helgerud, Gro Skrøvset, Line Tidemann og Elisabeth Bakken til Bok365. De utgjør komiteen som foretar det praktiske arbeidet med prisen.

De to første årene var vinnerne i Åpen klasse lyrikk og noveller. I 2015 vant Morten Strøksnes med Havboka, og året etter var to av tre bøker på kortlista sakprosa. To søstre av Åsne Seierstad ble stemt frem som vinneren, og på kortlisten i 2017 er det altså økt til tre av tre med sakprosa.
– Det var mange bokbloggere som ble overrasket over hvor mye de likte Havboka. Kanskje har det inspirert flere til å finne frem til bøker utenfor skjønnlitteraturen, sier komiteen.

I september blir det klart hvem som får Bokbloggerprisen.

Menu