Ny serie på NRK P2: De viktigste sakprosabøkene - Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Ny serie på NRK P2: De viktigste sakprosabøkene

Ny serie på NRK P2: De viktigste sakprosabøkene

I sommer skal sakprosaen dominere i NRK P2. Ny serie skal belyse de viktigste bokutgivelsene de siste 70 år. Og NFFs medlemmer får være med på å bestemme hvilke disse er.

02.05.17

NRK P2 og NFF har nå inngått et samarbeid om å belyse de viktigste faglitterære bøkene etter 2. verdenskrig og fram til i dag. Fra midten av juni og i ti uker framover skal programleder Hans Olav Brenner og ulike paneldeltakere lose radiolytterne gjennom 70 år med norsk sakprosahistorie.
Sakprosabøker om natur, næringsliv, naturfag, samfunnsvitenskap, historie, internasjonale forhold, idrett, kunst og kultur, fritid, lærebøker – bøker om mennesker, hendelser og fenomener som har gjort en forskjell. Samlet utgjør bøkene en omfangsrik katalog om vårt eget land. Radioserien omhandler bøker som har «formet Norge», som står sterkt i bevisstheten hos mange nordmenn. Som har berørt mange både på profesjonelt og personlig plan.

Ti kategorier

Så – hvordan skal dette skje?
NFF og NRK har valg ut ti kategorier, som hvert får sitt dedikerte program med én times varighet:

  • Biografi og selvbiografi
  • Mat, drikke og håndverk
  • Populærvitenskap (inkludert samfunnsvitenskap og humaniora)
  • Reiseskildringer
  • Krigshistorie
  • Debatt og samfunn (inkludert bøker om lov og rett)
  • Sakprosa for barn og unge
  • Lærebøker
  • Kultur og underholdning
  • Essays


NFF har satt sammen paneler på tre deltakere per kategori. Disse har vi utfordret til å lage lister på 25 titler, innenfor hver kategori. De forespurte er ressurspersoner fra akademia, skoleverk, bibliotek, bokhandel, leseforeninger og en rekke andre samfunnsområder. De samme paneldeltakerne blir også Hans Olav Brenners gjester i studio når programmene skal spilles inn.

NFFs medlemmer avgjør

Etter at listene er klare kommer NFFs medlemmer inn i bildet.
Som NFF-medlem vil du i løpet av denne uka, innen fredag 5. mai, motta en mail fra oss hvor du inviteres til å stemme over listene. Du vil altså motta ti lister med 25 bøker i hver, og du kan stemme på inntil tre titler per kategori – på bøker du mener har vært av størst betydning for norsk samfunnsliv.
Dette skal ikke ende opp som en offisiell kanon for norsk sakprosa, her kåres ingen vinnere eller tapere. Men resultatene i spørreundersøkelsen vil være retningsgivende for det redaksjonelle innholdet i programmene.

Hans Olav Brenner gleder seg stort til sommerserien.
– Jeg er storforbruker av norsk og utenlandsk sakprosa, og på mine mange lange vandringer i bokhandlere er det oftest sakprosaen som får min oppmerksomhet. Dessverre gjenspeiles ikke dette alltid i litteraturprogrammene jeg er med på å lage i NRK. Dette er med andre ord en glitrende anledning til å løfte frem mange både kjente og ukjente verker til glede for nye lesere. Jeg gleder meg til å bli gjort oppmerksom på skjulte skatter, og håper jeg skal komme meg gjennom så mange av de nominerte bøkene som mulig før våre ti timeslange sendinger går av stabelen.

– Uten at det skal bli førende for din egen programledelse, har du selv noen sakprosalesninger gjennom livet som har gjort sterkt inntrykk?
– Jeg begynte å lese sakprosa for alvor det første året på videregående, og husker at jeg jobbet meg gjennom en haug med politikerbiografier. Slet meg gjennom to tjukke memoarbind av Kåre Willoch, men neiggu om je gret!

God litteraturformidling

En som ikke er mindre fylt av gledelig spenning, er NFFs generalsekretær Tore Slaatta.
– Det er utrolig spennende at NRK og Hans Olav Brenner vier tid og krefter til å belyse sakprosaens rolle i det norske samfunnet, sier Slaatta.
– I den litterære debatten får mye norsk sakprosa for tiden sin velfortjente oppmerksomhet som noe av det fremste som utkommer av norsk litteratur. Men den historien som skal trekkes frem i programmene, handler om den norske sakprosaen i dens fulle bredde, over flere tiår. Her er det et enormt mangfold, fra lærebøker og forskningsformidling til «gjør det selv»-bøker og krigshistorie. Våre medlemmer er invitert inn som vår felles hukommelse og vi skal hjelpe NRK med å finne frem til de gode historiene og de gode bøkene. Det gjør vi med stor glede!

– Hvordan tror du sakprosa egner seg på radio?
– Vi tror dette blir flotte programmer med gode lyttertall. Litteraturformidling gjør seg godt på radio, og faglitterære forfattere er på mange måter besjelet av det samme oppdraget som NRK, at man må dele kunnskap og formidle på en god måte. Vi gleder oss til å høre resultatet i sommer!, sier Slaatta.​

Menu