Publikumsrekord for sakprosafestivalen! - Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Publikumsrekord for sakprosafestivalen!

Publikumsrekord for sakprosafestivalen!

Nesten 2000 mennesker kom på Norsk sakprosafestival på Litteraturhuset i Oslo lørdag. Det er suverent ny rekord!

23.10.17

​​Lørdag 21. oktober arrangerte Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening den femte utgaven av festivalen, i år som i alle tidligere i år på Litteraturhuset. Og for en fest det ble! I syv strake timer var salene fulle av folk fordelt på 23 arrangementer med foredrag, intervjuer og debatter.

Se bilder fra sakprosafesten nederst i denne saken!

– Veldig spennende, sier søstrene Sara og Irja Kjærvik, opprinnelig fra Mo i Rana. Og førstegangsbesøkende på festivalen. De hadde blinket seg ut festivalens helt klart mest populære arrangement, om hersketeknikker, med Sigrid Sollund, Sofia Srour, Jens E. Kjeldsen og samtaleleder Helene Heger Voldner. Køen til dette arrangementet strakk seg ut på gata til Wergelandsgata og videre opp mot Parkveien.
– Det var interessant å høre om hersketeknikkene, hvordan de brukes rundt oss hele tida, om man skal ta opp kampen eller ikke, og om det sosiale som spiller inn. Hersketeknikker som er veldig vanskelig å ta stilling til, fordi det bevisste og ubevisste bruken av det spiller inn. Mye nyttig kunnskap, sier søstrene Kjærvik.

– Forbilledlig
– Det var fantastisk god stemning på årets festival. Stor honnør til til prosjektansvarlig Ida Skjelderup og hennes team!, sier en begeistret Tore Slaatta, generalsekretær i NFF.
– Kombinasjonen av et godt program, gode forberedelser og godt kommunikasjonsarbeid ga uttelling. Spesielt gledelig at vi også lokket til oss et ungt publikum og samarbeidet med Litteraturhuset i Oslo er forbilledlig. For meg viser NFF-festivalene hvor viktig dette samspillet er, mellom forfattere, akademia, forlagene og litteraturhusene, og hvilken flott rolle NFF spiller i samfunnet, overfor et kunnskapssøkende publikum når det gjelder formidling av god forskning, kunnskapsdeling og debatt, sier Slaatta.

Profesjonalisering
Forfatter, kritiker og journalist Bjarne Riiser Gundersen i Morgenbladet ledet samtalen mellom Åsne Seierstad og den svenske journalisten, forfatteren og dokumentarfilmskaperen Gellert Tamas. Han har registrert at det er en mild overdrivelse å si at det er blitt en økende interesse for sakprosa hos det allmenne publikum.
– Jeg vil kalle det en nesten komisk eksplosjon. Man kan bortimot gjøre en karriere nå på å snakke om hva sakprosa er og hva det bør være. Det er både strategisk lurt og viktig at det er blitt et lagd et samlebegrep som sakprosa. Det forener et felt som egentlig er veldig sprikende, men som ved å samle seg om et begrep får et fellesskap og miljø.
– Hva er din forklaring på fremveksten for sakprosaen i Norge?
– Jeg tror det har mye gjøre med en profesjonalisering. Se på Åsne Seierstads To søstre, for eksempel. Det er en enorm proff sakprosabok. Og den kunne nok ikke ha kommet ut i Norge for 20 år siden. Både forslagsbransjen, journalistikken og hele den kritiske offentligheten måtte være på plass før vi måtte få ut en så formfullendt bok som det. Siden den gangen har sakprosabransjen generelt blitt skjerpet. Vi har fått bedre bøker, de er mer researchet, de er retorisk bedre, mer presise i sin henvendelse mot publikum og proffere markedsført, mener Riiser Gundersen.


Bred interesse
Festivalsjef Ida Skjelderup er naturligvis en lykkelig festivalsjef – nå post festival.
– Det var vanvittig gøy å se at så mange møtte opp for å høre folk diskutere sakprosabøker og problemstillinger knyttet til sakprosafeltet! Spesielt morsomt var det også å se at arrangementene som fokuserte på det formidlingstekniske trakk så mye folk - det viser at folk er interessert i sakprosa som sjanger, ikke bare i temaene som tas opp i bøkene, sier Skjelderup.

Alle foto: Oda Hveem

Fest17søstre_lite
Sara og Irja Kjærvik

Fest17fløgstad_lite
Kjartan Fløgstad under sin forelesning.

Fest17pub5_lite
Dagens lengste publikumskø var til samtalen om hersketeknikk, i Wergeland-salen på Litteraturhuset.

Fest17pub2_lite
Nesten 2000 mennesker fant veien til Norsk sakprosafestival.

Fest17åsnetamas_lite
Åsne Seierstad og Gellert Tamas

Fest17u22_lite

Festivaldagen ble avsluttet med åpen fest i NFFs lokaler i Uranienborgveien 2. Fullt hus også her!

Menu