mai
31.

Prosalong i Mandal: Fra sure elver til glade laksefiskere i sør

Når elvene i Agder omtales, er det ofte med fokus på sur nedbør og livløse vann og vassdrag. Med den nye boka Laks og laksefiske på Sørlandet, får historien en helt ny og positiv vinkling. Nå handler historien om hvordan det har vært mulig å gjenskape Sørlandet som laksedestinasjon. Prosalongen arrangeres i samarbeid med Lindesnesbibliotekene Mandal.

Portrett av Øivind Berg.

Som «Fugl Fønix» gjenfødes Mandalselva, i likhet med flere naboelver, og omtales som fantastiske lakseelver. Et av resultatene er at engelske “lakselorder” gjør «comeback» i flere av elvene i Agder – elver som engelske sportsfiskere fortalte så levende om for hundre år siden.

Forfattertrio

Øivind Berg samarbeider ofte med fagfolk med spisskompetanse i sine sakprosaprosjekt. Denne gangen har han med seg Tormod og Ørnulf Haraldstad. I Prosalong presenterer Øivind hvordan de har arbeidet, og hvorfor det har vært viktig å fortelle historien om landsdelens lakseelver.

Sørlandet – laksens trygge havn?

Noen av sørlandselvene er i dag blant landets beste lakseelver. De har alle historikk som gjør dem til legendariske lakseelver, men med den industrielle revolusjon kom sur nedbør og vannkjemien i vassdragene i Sør-Norge endret seg. Fisken døde, og de historisk gode lakseelvene rant uten laks i mange år.
Etter mange tiår med forsuring av vann og vassdrag, har målrettet og omfattende vassdragskalking ført til at laksen er tilbake i elvene som i sin tid var berømt for sin lakserikdom. Nå er elvene friske, laksen har vendt tilbake – og det gjør også laksefiskerne.

Det nytter å snu utviklingen

I miljøvernhistorisk perspektiv er dette en av få virkelige gladsaker. Den viser at det nytter å snu en negativ utvikling og reparere skader vi mennesker har påført naturen og økosystemene. Å fortelle et eksempel som dette er spesielt viktig i en tid der fokus er rettet mot biologisk mangfold, vern av unike naturverdier og restaurering av natur som er skadet av menneskelige inngrep. Den atlantiske villaksen er en art Norge har spesielt ansvar for.

Ingen sure elver på det blide Sørland

For laksefiskere har Sørlandet seilt opp som en ny, attraktiv destinasjon, og Mandalselva er ofte på topp ti-lista over norske lakseelver. Det er noe det er stas å fortelle, og forfatterne er samtidig levende opptatt av å formidle hele historien; om laksens storhetstid, fravær og tilbakekomst – en historie som vekker internasjonal oppmerksomhet.

Sakprosaforfatter med stort repertoar

Prosalong har invitert sakprosaforfatter Øivind Berg (f. 1955) til å fortelle om denne nyeste utgivelsen. En utgivelse som føyer seg inn i rekken av viktige sakprosabøker med tema fra vår landsdel. Vi nevner «Fyr – Sørlandets utposter», «Hummer – et biologisk og kulturhistorisk portrett» og «Skagerrak – en natur- og kulturhistorisk reise». Øivind Berg har skrevet mange titalls bøker for barn, ungdom og voksne om friluftsliv og norsk natur. Han er tildelt kultur- og kirkedepartementets spesialpris for sitt samlede forfatterskap av naturbøker for barn. Han har også fått Sørlandets litteraturpris i klassen sakprosa, mottatt Aust-Agder fylkes kulturpris og Arendal kommunes kulturpris, samt blitt tildelt Kulturrådets seniorstipend 2017–2022.

Arrangeres i samarbeid med Vest-Agder-museet, avdeling Mandal museum.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.