september
30.

Prosalong på Hamar: Kjell Aukrust - samtale om et liv i tekst og tegning

Er det mulig å skrive et liv? Hva skal fortelles? Skal noe forties? Hvordan skapes og leves et kunstnerliv?
Møt Sigmund Løvåsen som har skrevet biografien om Kjell Aukrust.

Aukrust

Kjell Aukrust var en av Norges mest folkekjære kunstnere i ord og strek gjennom siste halvdel av 1900-tallet. Et bredspektret kunstnerskap som kom til uttrykk i tegninger, tekster, malerier, film, teater og ballett. Det er humoristisk, men med mer alvorlige og lyriske undertoner.

I 2020 er det hundre år siden Aukrust ble født. Yngre generasjoner kjenner først og fremst til Flåklypa-universet gjennom filmene som er laget. Eldre kan ha et sterkere forhold til bøkene og tegnekunsten. Hvilke veier, valg og tilfeldigheter gjorde at en gutt født og oppvokst i Alvdal endte med å skape figurer som både fant plass i nordmenns hjerter, og er kjent i store deler av verden?
Kjell Aukrust var fjorten år da faren ble valgt inn på Stortinget. Guttungen måtte følge med til Oslo der han ble plassert på snekkerskole. Han var liten og snakka alvdalsdialekt og ble et mobbeoffer. “Jeg hadde det som et dyr og ville bare dø”, sa han selv.
Aukrust møtte maleren Henrik Sørensen som så at gutten hadde både vilje og talent til å tegne. Som sekstenåring kom Kjell inn på Kunst- og håndverksskolen. Han ble antatt på Høstutstillingen som tjueåring i 1940. Men er det mulig å bli maler når man er fargeblind?

På femtitallet våknet forfatteren. Aukrust skrev om barndommen i Alvdal, og historiene ble etter hvert samlet i tre bøker, Simen, Bonden og Bror min, som solgte i flere hundre tusen eksemplarer.
Aukrust hadde suksess som få andre forfattere i Norge. Paradokset er at han selv bare sekundært betraktet seg som forfatter. I telefonkatalogen stod det: “Aukrust, Kjell, tegner”
Møt biograf Sigmund Løvåsen i samtale med Hanne Lillebo.

Sigmund Løvåsen er fra Trysil og bor i Svartskog i Oppegård kommune. Han studerte ved forfatterstudiet i Bø og Litterär gestaltning i Göteborg. Fra 2012-2017 var han ledar i Den norske Forfatterforening. Løvåsen debuterte i 2003 med romanen Nyryddinga, og for denne ble han tildelt både Tarjei Vesaas’ debutantpris og P2-lytternes romanpris. Den frittståande oppfølgeren Brakk kom i 2006. Hans tredje roman, Mamsell Iversen, kom i 2009. Løvåsen har også gitt ut skuespillene sine i bokform: Daga (2004), Vente på fugl (2009) og Vid din sida (2011). Høsten 2018 kom hans første diktsamling, Med øksene dei haustar inn.

Hanne Lillebo er cand.philol. i nordisk litteratur, og har tidligere skrevet Ord må en omvei. En biografi om Rolf Jacobsen (1998) og redigert blant annet Jacobsens Samlede dikt (1999). Hun var i flere år daglig leder for Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene. I 2017 ga hun ut Obstfelder. En biografi.

For å kunne ha kontroll på antall publikum og ha nødvendig kontaktinformasjon ved evt. smittesporing, ønsker vi at publikum skaffer seg gratisbilletter til dette arrangementet på forhånd. Billetter kjøper i kiosken på Hamar kino eller på Hamar Kultushus’ nettsider.
Maksimalt 40 deltakere kan delta på arrangementet.
Det er viktig at alle holder avstand til hverandre.

Arrangementet er et samarbeid mellom NFFO og Litteraturscena Hamar.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.