september
26.

Prosalong på Hamar: Jenta i veggen

Møt Lena Lindahl i samtale med Jon Reitan om den sterke fortellingen om Betzy Rosenberg – den norske Anne Frank.

Collagehamar jentaiveggen

Jenta i veggen av Lena Lindahl er Betzy Rosenberg sin fortelling. Takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne, overlevde den norske jødiske jenta da resten av familien ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Betzy greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945. I nabohytta holdt nazistene fester, og der kunne selveste Henry Oliver Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden, dukke opp uten forvarsel.

Med et bakteppe av Hitlers maktovertagelse, Krystallnatten, krigsutbruddet og jødeforfølgelsene i Europa, Norge og Trondheim, får vi historien om holocaust fra en ung norsk kvinnes perspektiv. Betzy Rosenberg er «den norske Anne Frank».

Lena Lindahl (f. 1971) er fra Kjøpsvik i Nordland. Hun har utdannelse i tysk og journalistikk fra hhv. Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo, og bor nå i Oslo og jobber som forfatter og journalist. Hun lot seg tidlig inspirere av særlig tyske barnebøker, og debuterte som barnebokforfatter med Verdens første ballongferd (2012).

Vi møter Lena i samtale med historiker Jon Reitan (f. 1973). Han er førsteamanuensis ved Nord universitet, og seniorforsker ved Falstadsenteret i Levanger. Reitan har blant annet gitt ut bøkene Jødene fra Trondheim (2005) og Falstad. Nazileir og landssvikfengsel (2008, i samarbeid med Trond R. Nilssen). Han har skrevet en doktoravhandling om Holocaust i den norske minnekulturen (2016).

«Jenta i veggen er uhyggelig lesning. På sitt beste puster boken liv i historien og minner oss om at det ikke er altfor lenge siden at mennesker, ikke så ulike oss selv, ble definert som uønsket og sendt til tilintetgjørelse på grunn av sin religion og sitt kulturelle opphav.»
Anne Cathrine Straume, nrk.no

«Med Jenta i veggen har Lena Lindahl satt en helt ny standard for kildearbeid i sakprosa for ungdom. Boka er som skapt for norske klasserom. (…) Heretter vil en ungdomsbok inngå som referanseverk på lik linje med andre historiske kilder om andre verdenskrig.»
Guri Fjeldberg, Barnebokkritikk

Vel møtt!

Arrangementet er et samarbeid med Litteraturscena.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.