Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

november
2.

Prosalong i Stavanger: Fra Ibsens kvinner til fire store

Astrid Sæther og Jan Inge Sørbø skal se nærmere på den norske litteraturens sentrale kvinneskikkelser – både de fiktive og de virkelige.

Img 5477

To nye bøker kommer med nylesninger av kvinnene i litteraturhistorien. Ibsen-forsker Astrid Sæther ser nærmere på de fire kvinnene Ibsen forelsker seg i på toppen av sin karriere utover 1890-tallet; Emilie Bardach, Helene Raff, Hildur Andersen og Rosa von Fitinghoff. Hun tar et oppgjør med tidligere Ibsen-biografer som har tegnet bilder av kvinnene som alt fra rovdyr og fristerinner til opphøyde muser for Ibsen.
Var det heller slik at den verdensberømte forkjemperen for kvinners frihet og selvstendighet hadde kyniske behov for erfaringer med kvinner, i kunstens tjeneste?
Jan Inge Sørbø spør på sin side om hvorfor det er slik at fire store kvinnelige forfattere på 1900-tallet ikke leses på egne premisser, men i stor grad kun ut fra kjønnet sitt? Hvorfor har ikke Aslaug Vaa, Hulda Garborg, Gro Holm og Marie Takvam fått den plassen de fortjener i litteraturhistorien? Kritikerne har hittil usynliggjort tematiseringen av kjønnsroller i verkene deres, men også gjort kjønnsdimensjonen total ved bare å se kvinneproblem i litteratur av kvinner, hevder Sørbø.
Kristin Aalen i samtale med forfatterne om nylesingens nødvendighet og gleder.

Deltagere:

  • Jan Inge Sørbø, forfatter og professor i sosialfag ved Høgskulen i Volda
  • Astrid Sæther, forfatter og førsteamanuesis emeritus, Senter for Ibsen-studier, UiO
    Programleder er Kristin Aalen, forfatter, kulturjournalist og redaktør av kulturkritikk.no

Arrangør er NFFO i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.