oktober
11.

Prosalong i Trondheim: Om Usbekistans korrupsjonssiktede presidentdatter

Velkommen til prosalong med Ane Nydal om det shakespearianske fallet til Usbekistan presidentdatter, Gulnara Karimova.

Ane nydal
Ane Nydal.

De siste årene har det kommet flere bøker som vanskelig lar seg plassere innen skjønnlitteraturens og sakprosaens etablerte sjangre, og som med sin fragmenterte, egenrådige form selv ikke hører hjemme i mellomsjangre som dokumentarromanen. På Prosalong reflekterer Ane Nydal over hvorfor enkelte verk krever å være hybrider. Når skjer det ut av nødvendighet, og når er det mest en lek? Hva vinnes og hva tapes på å bryte med litterære konvensjoner? Og hvilke etiske problemstillinger fører fiksjonens samkvem med fakta med seg? Nydal samtaler med NFFOs regionkontakt i Trondheim, Anne Beate Reinertsen.

Vinteren 2016 ble Ane Nydal spurt om å skrive en tekst om en selvvalgt kvinne i sjangeren lyrisk sakprosa. Det var skrivekollektivet Blomster & Bureau som spurte en gruppe forfattere og venner, som ønsker å fristille skriveprosessen fra bestemte sjangerkrav. Oppdraget ble til boka O Gulnara – en fantasi over motstridende fakta, som tar for seg det shakespearianske fallet til Usbekistan presidentdatter, Gulnara Karimova. I Norge er Karimova kjent som opphavskvinnen til korrupsjonsskandalene som brakte med seg avganger i styre og toppledelse i Telenor, og en siktelse mot den tidligere konsernsjefen i Vimpelcom, Jo Lunner.
Mens Nydals bok er blitt til, har Karimova sittet i husarrest, uten annen tilgang til offentligheten enn at hun lyktes i å smugle et håndskrevet brev og et par lydopptak ut til diverse medier. Disse er sitert i Nydals bok, side om side med utklipp fra Amnestyrapporter, sladderpresse, BBC, Twitter, Wikileaks, rykter og utsagn fra regimet, familien, vitner, embedsmenn og støttespillere – samt Karimovas sangtekster. Boka blir dermed også en fortelling om hvordan mediene er arena for kamper om den sanne versjonen. Men dette er ikke ren sakprosa; Nydal gir saksopplysningene form av poesi, og gjennom skjønnlitterære grep forestiller hun seg Karimovas tilværelse i husarrest.

Ane Nydal er født i 1981, og er forfatter og spesialbibliotekar. Etter å ha virket som poet i flere år, debuterte hun med novellesamlingen Famlere i 2016. Hun har jobbet som journalist og litteraturkritiker i blant annet Morgenbladet, Dagsavisen og tidsskriftet Vagant.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.