Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

februar
24.

Prosalong på Hamar: Almuens opera

Møt forfatter Bjørn Ivar Fyksen og Frida Ånnevik til en samtale om kunst, klasseskille og inspirasjon Alf Prøysens tekster.

Collhamar
Foto av Bjørn Ivar Fyksen: Julie Pike. Foto av Frida Ånnevik: Monica Strømdahl.

På en kjærlig måte tok Prøysen i bruk underklassens kultur, språk og omgangstone og omformet det til et av vår litteraturs mest særegne og kraftfulle forfatterskap.

I boka Almuens opera – Om Trost i taklampa og litterære klasseskiller i Alf Prøysens forfatterskap undersøker forfatter Bjørn Ivar Fyksen de historiske, økonomiske og kulturelle forholdene i det husmannsmiljøet på Hedmarken som er bakgrunnen for Prøysens tekster. Almuens opera viser det radikale i tekstene og Prøysens holdninger til kunst og litteratur. Det er en bok om klasse, estetikk og det yrende, sårbare og viljesterke livet som bobler på og mellom linjene hos en av våre mest populære diktere.

Frida Ånnevik har etablert seg som en av landets sentrale tekstforfattere og artister. Hun skriver og synger egne låter på det hun kaller «romslig bokmål». Musikken beskrives som ”pop i åpent landskap”, med referanser til både vise, jazz, folkemusikk og soul – eller er det «almuens opera»?

Er Prøysens tekster om noe som var, eller om noe som fremdeles er? Er «gapatrosten» avleggs, eller i kontinuerlig endring? Kan tekstene og fortellergrepene inspirere dagens artister?

Bjørn Ivar Fyksen (f. 1978) er litteraturkritiker i Klassekampen. Han har doktorgrad i nordisk litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo. Fyksen bor i Oslo.
Frida Ånnevik (født 1984) er en norsk musiker, komponist og tekstforfatter. Hun ble tildelt Grappas debutantpris i 2009 og ga ut sin debutplate ”Synlige hjerteslag” i november 2010. Musikken beskrives som ”pop i åpent landskap”, med referanser til både vise, jazz, folkemusikk og soul.

Gratis inngang!
Vel møtt!

Arrangementet er et samarbeid mellom NFFO og Litteraturscena Hamar.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.