Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

februar
26.

Prosalong på Hamar: Pappas runer

Velkommen til en samtale om språk, erindring, erkjennelse og evighet, med Marte Spurkland – forfatteren av Pappas runer.

Collagerune

Spurkland har vevd norsk språkutvikling sammen med historien om farens sykdom. Det er sterkt og vakkert. Stilsikkert og inderlig, men aldri sentimentalt. «Pappas runer» er en bok om savn, anger og om å lytte. Kraften kommer fra nysgjerrigheten for farens kunnskap om runene som viktig byggestein i vårt skriftspråk.

I desember 2017 fikk Marte Spurklands far, den anerkjente runeforskeren Terje Spurkland, påvist hjernekreft. Det gikk ett år før den tok livet av ham.
I løpet av dette året gikk far og datter sammen gjennom hans siste manuskript, verket om vårt tidligste skriftspråk slik det fremdeles finnes ristet inn i stener, pinner, benrester og på kirkevegger. Det forteller om de som levde her før oss – og det forteller om oss. Det blir en datters reise inn i farens særegne og fascinerende livsverk om de 24 tegnene som gjorde oss til et skrivende folk.

Men Pappas runer er like mye beretningen om å se den man har sett opp til hele livet langsomt forsvinne. Slik blir boka en fortelling om kjærlighet, lojalitet, fortvilelse, desperasjon. Boka er en minnestein som deler og holder liv i tanker og følelser. Den forteller historier slik runene som ble ristet fremdeles gjør. «Pappas runer» viser hvor mye ord kan bære, hvor viktige de kan være.

I prosalong vil forfatter og idéhistoriker Hilde Østby samtale med Marte Spurkland om døden som kreativ kraft, om magisk tenkning, om runesteiner og hvordan en bok kan være som et minnesmerke. Om vår tidlige skriftkultur og om en reise inn i mørket med håp som hodelykt, og batterier som sakte lades ut.

Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook.

Sagt om Pappas runer:
" … en runestein om sammenhengen mellom liv og død, mellom tegnenes dans og menneskespråkets ukuelige vilje til mening. En oppfinnsom og gripende bok om erindring og evighet."
Trond Berg Eriksen, Morgenbladet

“Det er fortellingen om å være pårørende, om å miste fotfeste, og om ønsket om å skrive noen levende. Den er vakkert bygget opp, en klok og innsiktsfull og velskrevet beskrivelse av avmakt og sorg og mest av alt kjærlighet.”
Hilde Østby, Aftenposten.

“Marte Spurkland setter sammen det objektive sakprosaen med den personlige fortellingen på en måte som gjør at begge deler vokser. Det subjektive får ekstra tyngde, det saklige vinner i intensitet og glød.”
Ola Hegdal, NRK
*
Marte Spurkland er journalist og programleder. Hun har jobbet i NRK, DN og VG, og nå for TV2. Fikk Riksmålsforbundets lytterpris 2015 for VG-podcasten “Tett på”, har tidligere skrevet Førstedamer: En dannelsesreise i kvinneliv (2005); Skjebnereisen: En norsk-russisk kjærlighetshistorie (2007), Klassen (2017) og vært redaktør for diktsamlingene Kjærlighet og sorg (Humanist forlag).
Hilde Østby er idéhistoriker, forfatter, journalist og tidligere forlagsredaktør. Hun debuterte i 2013 med den kritikerroste romanen Leksikon om lengsel. Sammen med søsteren, Ylva Østby har hun skrevet Å dykke etter sjøhester – en unik og minneverdig bok om hukommelsen, som viser oss hvordan hjernen på nesten magisk vis henter fram informasjon og gjenskaper øyeblikk for oss, og hvordan minner danner et nødvendig grunnlag for vår evne til å forestille oss framtiden.

Arrangementet er et samarbeid mellom NFFO og Litteraturscena Hamar.

Vel møtt!

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.