Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

september
29.

Prosalong på Hamar: Talegaven. Fra Ragnhild til Helen Keller

Vi snakker sammen. Stemmen er vårt personlige lydavtrykk. Stemmene våre gjør det mulig å forstå hverandre. Bli hørt. Hva skjer når den som vil snakke er stum, døv og blind?
Hør forfatter Hilde Diesen fortelle historien om den døve og blinde Ragnhild Tollefsdatter fra Valdres og hvordan hun ble et forbilde for Helen Keller.

Hamar3

En kald vinterdag i 1888 brakte en fattig husmann fra Valdres sin 14 år gamle datter, Ragnhild til døveinstituttet på Hamar. Barnet kunne hverken se eller høre. Hun var i en elendig forfatning, full av infeksjoner og betennelser, hun sparket, bet og slo. Grunnet en ny skolelov skulle også de «abnorme» barna ha plikt og rett til undervisning. Myndighetene hadde pålagt familien å sende Ragnhild Tollefsdatter på skole. Hun var helt uten språk og livredd for fremmede. Mot alle odds lærte talepedagogen Elias Hofgård henne både å snakke og å lytte med hendene, slik at hun kunne undervises.

Fortellingen om det amerikanske vidunderbarnet Helen Keller er kjent over hele verden. Gjennom bøker og filmer har flere generasjoner latt seg trollbinde av den døvblinde jenta som trosset sine handikap og brøt isolasjonens lydmur. I tiår etter tiår reiste hun kloden rundt og forkynte sitt dypt humanistiske budskap.
Men det var en fattig døv og blind husmannsjente fra Norge som først ga Helen Keller talegaven. Sammen med sin lekne lærer på Hamar Døveskole hadde Ragnhild Tollefsdatter funnet frem til en metode som ga stemmen luft og fingertuppene lyd. Helen ble som «elektrifisert» da hun fikk vite hva de to hadde oppnådd på den andre siden av Atlanterhavet.
Hilde Diesen dokumenterer pioneren Elias Hofgårds pedagogiske livsgjerning. Talegaven gjenoppdager metoden der alle sanser – også de fraværende – ble tatt i bruk i kampen mot uvitenhet og menneskelig isolasjon.

Foredraget tegnspråktolkes.

Hilde Diesen (f. 1949) er tegner, forfatter og bokanmelder. Hun har skrevet bøkene Utrolige Drammen (1991), Dikterhus (1994) og Hytteskogen (2009) illustrert med hennes karakteristiske hustegninger. I 2000 utga hun Hanna Winsnes. Dagsverk og Nattetanker. Hun har også stått for utgivelsen av Prestegården på Landet (1989) – et utvalg av Hanna Winsnes´ noveller og Kvinnelig dannelse (1990) av Therese Huber, etter en bok fra 1831.
Les mer på Hilde Diesens hjemmeside

Vel møtt!

Arrangementet er et samarbeid mellom NFFO og Litteraturscena Hamar.

Du er så vant til lys at jeg frykter du vil snuble når jeg forsøker å føre deg gjennom mørket og stillhetens land. Den blinde regnes ikke for å være den beste guiden. Likevel, jeg kan ikke garantere at jeg ikke mister deg, men lover å ikke lede deg inn i flammer, ut i vann eller ned i avgrunner. Hvis du følger meg og er tålmodig, vil du oppdage at det finnes en lyd så fin, at ingenting eksisterer mellom den og stillheten, for det er flere forståelser i ting enn hva øyet møter.
Helen Keller – The world I Live In (1908)

Arrangementet er gratis, men du bes registrere deg ved å hente ut en GRATISBILLETT i Hamar Kulturhus.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.