Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

mars
27.

Prosit sakprosa! Irene Almkvist Ellefsen

Hør og se Irene Almkvist Ellefsen snakke om en av polarhistoriens glemte skikkelser, Jens Munk.

Collageirene

Jens Munk (1579- 1628) er en av polarhistoriens mindre kjente oppdagelsesreisende.
Han var sønn av Erik Munk, en fallen lavadelsmann. Jens Munk vokste opp i Agder, Fredrikstad og Ålborg, og reiste alene til Brasil da han var bare tretten år. Senere flyttet han til København hvor han ble kaptein i kong Christian 4.s marine.

I 1619 ble han den første dansk-norske kapteinen som forsøkte å finne Nordvestpassasjen med to skip og en besetning på 65 mann. Ekspedisjonen måtte overvintre i Hudsonbukta. Da de kom tilbake året etterpå, var det kun tre mann igjen. At de likevel overlevde har i ettertid vært sett på som en stor bragd. Likevel har Jens Munks historie stort sett kommet i skyggen av de senere, store polarheltene.
Irene Almkvist Ellefsen ga ut boka Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen i 2019 på Humanist forlag, nøyaktig 400 år etter den fatale ekspedisjonen. Hun er kulturviter og jobber som formidler ved Østfoldmuseene.
Boka om Jens Munk er hennes debutbok.
I boka beskrives krig og piratjakt, skipsforlis og hvalfangsthistorie, hemmelige agenter og en familie i oppløsning. Ellefsen leser et utdrag fra boka og forteller noen høydepunkter fra Jens Munks historie.

Følg sendingen her, under fanen Diskusjon

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.