Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

november
12.

Sakprosafestivalen i Trondheim

Velkommen til ny sakprosafestival i Trondheim, lørdag 12. november!

Collagetro
Du kan blant annet møte disse forfatterne i Troneheim. Øverst fra venstre: Mia Frogner, Torgeir Sæveraas og Tor Eystein Øverås. Nederst fra venstre: Elisabeth Eide, Heidi Helene Sveen og Karl Fredrik Tangen.

Festivalsjef Ola Persøn Tønvik er i full gang med planleggingen av høstens sakprosafestival på Litteraturhuset i Trondheim. Fortsatt ligger den et stykke fram i tid – men hold av datoen for en hel dag med det beste fra norsk sakprosa.
Noen av programinnslagene er allerede klare. Og vi nevner i fleng:

 • Men er det bra? Kritisk panel fra NTNU. Leser 4 norske sakprosautgivelser med et overordnet tema og vurderer disse utgivelsene for åpen scene.
 • Utdeling av NTNU sin litteraturpris for sakprosa. NTNU deler annet hvert år ut en litteraturpris til et trøndersk sakprosaverk. Deles ut rett før festen starter i en 15 minutters lang seremoni på Sellanraa.
 • Mia Frogner – grønt måltid (dagen før) 5 retters meny på Sellanraa. Vi har invitert blogger og kokebokforfatter Mia Frogner til å holde et måltid og foredrag på restauranten Sellanraa, dagen før festivalen.
 • Karl Fredrik Tangen og Arve Pettersen: Debatt om faget administrasjon og ledelse. Karl Fredrik Tangen har over lengre tid vært kritisk til lærebøkene i fagene administrasjon og ledelse på høyere utdanning. Han mener de er udemokratiske og strider mot alt vi har kjært i det norske arbeidslivet. Han skriver om dette i et kapittel i ei ny bok om demokratisk medborgerskap. Arve Pettersen er lærebokforfatter og gjenstand for en del av kritikken fra Karl Fredrik Tangen. Sakprosafestivalen inviterer til duell.
 • Vi har innledet et samarbeid med tidsskriftet Vinduet om en programpost. De kommer med sine redaktører Ola Innset og Simen Gonsholt for å promotere tidsskriftet og ikke minst snakke med Tor Eystein Øverås om hans nyeste utgivelse som “fakkel-serien” på Gyldendal. Norsk litteraturhistorie.
 • Trøndersk Forfatterlag sin post. For å knytte oss nærmere på det lokale forfattermiljøet i Trøndelag har vi invitert Trøndersk forfatterlag til å programmere sin egen programpost.
 • Heidi Helene Sveen – Metoo kultur i Trøndelag AP i samtale med Snorre Valen.
 • Byvandring med Gustav Svihus Borgersen: En skulpturguide til Trøndelag. Svihus Borgersen har utgitt en skulpturguide til Trøndelag. Han tar oss med på en byvandring i Trondheim hvor vi reflekterer over kunsten som omgir oss i samfunnet.
 • Hvem havner på sokkel? Debatt om kunst i offentlig rom med Gustav Svihus Borgersen m. flere Debatten ledes av kunstkurrator og redkatør på Museumsforlaget Maria Veie Sandvik.
 • Er naturvernet dødt i norsk forvaltningspolitikk? Med Bredo Berntsen og flere Berntsen er forfatter av Grønne linjer. Natur- og miljøvernets historie i Norge.
 • Ubehaget i matkulturen: Hvorfor er mat så vanskelig for så mange av oss? Maten er den mest grunnleggende og intime måten vi forholder oss til verden på. Når en så viktig kilde til glede, kultur og berikelse har blitt vanskelig for så mange, er det et symptom på samtiden som fortjener vår største oppmerksomhet.Med Andreas Liebe Delsett og Siri Helle.
 • Tilbake til heimbygda – hvordan få folk til å flytte til distriktene? Med Siri Helle og flere.
 • Hilde Østby m. flere Om ensomhet. Hilde Østby kommer med en bok om ensomhet i høst.
 • India – På vei mot hindunasjonalisme. Med Elisabeth Eide og Terje Skaufjord. India har lenge blitt omtalt som verdens mest folkerike demokrati, men landet utvikler seg nå i en stadig mer autoritær retning.
 • Klassikerforedraget: Clausewitz om krigen med Torgeir Sæveraas. Sæveraas er sakprosaforfatter og skribent. Han skal snakke om betydningen av å «tilintetgjøre fienden», som er et sentralt konsept hos Clausewitz, og som også gjennomsyrer tysk militær tenkning i hvert fall til og med 2. verdenskrig, der konseptet jo som kjent trekkes til sin ytterste konsekvens gjennom det målrettede forsøket på å utrydde den jødiske befolkningen i Europa. Det blir et foredrag om både om mannen og verket, samt ikke minst verkets virkningshistorie, og avslutningsvis vil foredraget berøre Clausewitz’ og «Om krigen»s fortsatte relevans i lys av dagens situasjon.

Velkommmen til Trondheim sakprosafestival 12. november!

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.