mai
21.

Stavanger sakprosafestival 2022

Velkommen til Stavanger sakprosafestival 21. mai!

Stav collage
Under Stavanger sakprosafestival 22. mai kan du blant annet møte disse forfatterne. Fra venstre øverst: Martin Revheim, Bjørn Olav Jahr og Siri Erika Gullestad. Fra venstre nederst: Catrin Sagen, Liv Køltzow og Rune Slagstad.

På fire ulike scener midt i Stavanger sentrum kan du denne lørdagen møte noen av landets fremste sakprosaforfattere.
Festivalsjef Jan Inge Reilstad kan presentere denne gode buféen gjennom dagen:

Lørdag 21. mai kl 11:00 – 19:30
ARRANGØR: NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening)
I samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen, SØLVBERGET bibliotek- og kulturhus og BOKHUSET
Priser: 120 kr (60 for student og NFFO-medlemmer). Festivalpass 400 kr.

Kl. 11.00
Prosessen mot Viggo Kristiansen
Bjørn Olav Jahr i samtale med Anne Kroken om Prosessen mot Viggo Kristiansen
STED: Påfyll
PRIS: 120 / 60 kr
Viggo Kristiansen ble sluppet ut av fengslet 1. juni i fjor etter å ha sonet 21 år uten noen gang å ha innrømmet skyld for drapene i Baneheia. Bjørn Olav Jahr Jahr er tidligere Skup-prisvinner, han har skrevet en bok om drapet på Birgitte Tengs der han utpekte den mannen som nå er siktet for det drapet, og han har skrevet en tidligere bok om Baneheia-drapene som møtte mye motbør, men ikke noe som svekket dens innhold og tyngde. Jahrs nye bok om hva Viggo Kristiansen har gjennomlevd er et anklageskrift mot politi- og påtalemyndighet, mot domstoler og presse. Det er ingenting lettvint ved det Jahr foretar seg, skriver anmelder Sven Egil Omdal, som også trekker frem Arvid Sjødins utrettelige arbeid. Møt forfatteren i samtale med Sjødins advokatkollega, Anne Kroken.

Kl. 11.30
Forfølgelsen av Julian Assange
Gisle Selnes og Frode Helmich Pedersen i samtale med Ingeborg Eliassen om Forfølgelsen av Julian Assange
STED: Bokhuset
PRIS: 120 / 60 kr
Forfølgelsen av Julian Assange kommer ut rett i forkant av festivalen. Boken handler om årsakene til at Assange valgte ikke å melde seg for det britiske rettsvesenet i 2020, men i stedet søkte asyl i Ecuadors ambassade i London. Den dveler særlig ved Wikileaks’ publisering av materialet Chelsea Manning lekket i 2010, som blant annet ga verden et rystende innblikk i krigsforbrytelser og korrupsjon i forbindelse med USAs militære operasjoner i Irak og Afghanistan, og ved straffeforfølgelsen av Assange etter at den amerikanske tiltalen mot ham ble gjort kjent i 2018. Boken er ikke ganske enkelt en kjølig analyse av Assanges handlinger i lys mot amerikanske og britiske ønsker om å uskadeliggjøre ham. Den er også et forsvar for Assange, skrevet ut fra et ønske om å bidra til at han blir løslatt, slik at han med tid og stunder også kan gjenoppta sin virksomhet som utgiver og journalist. Siden alt tyder på at tiden er i ferd med å renne ut for Assange, har forfatterne skrevet den mot klokken: Assange er i dag fysisk og psykisk nedbrutt etter over 10 års frihetsberøvelse, umenneskelig press og psykisk tortur. Det mest sannsynlige scenarioet er at han vil bli utlevert til en amerikansk spesialdomstol, som ganske sikkert vil finne ham skyldig etter de sterkt ideologiske amerikanske spionasjelovene av 1917. Møt forfatterne i samtale med forfatter og journalist Ingeborg Eliassen.

Kl. 12.00
Klassikerlørdag: Sagadiktning som virkelighetslitteratur
Foredrag av Ørjan Zazzera Johansen
STED: Sølvberget, Møteplassen
PRIS: 50 kr (gratisbilletter legges ut en uke før arrangementet)
Billetten hentes på sølvberget.no
I anledning 1150-årsjubileet for slaget i Hafrsfjord, der Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike, har vi fått leseviter og forfatter Ørjan Zazzera Johansen til å gi oss et lesevitenskaplig perspektiv på sagalitteraturen og hvordan den forholder seg til historiske fakta. Sagaene er mange og sammensatte, og de beste historiene må vi lete litt etter. Hva kan vi lese mellom linjene? Kanskje kan dagens romanlesere nærme seg sannheten på en annen måte enn historikerne? Denne tilnærmingen til sagalitteraturen gir både historisk innsikt og gode leseopplevelser, og med Haraldskvadet og Snorre som utgangspunkt ser vi nærmere på hva som skjedde i Hafrsfjord i år 872.

Kl.12:30
Å begjære den du elsker
Siri Erika Gullestad i samtale med Catrin Sagen om Å begjære den du elsker. Om lengselen etter spenning og behovet for trygghet
STED: Påfyll
PRIS: 120 / 60 kr
Siri Erika Gullestad er psykoanalytiker og en av dem som de siste årene har reaktualisert Sigmund Freud og en tenkning om begjærets rolle i livene våre, etter at den relasjonelle vending og tilknytningsteori lenge har dominert psykologien. «Den de elsker, begjærer de ikke, og den de begjærer, elsker de ikke», siterer Gullestad innledningsvis Freud, som beskriver splittelsen mellom kjærlighet og begjær slik. Det er denne splittelsen Gullestad utforsker i boka. I sin terapeutiske praksis har hun erfart at dette er en av de vanligste konfliktene som oppstår i langvarige parforhold. Gullestad fremhever begjæret som en psykologisk størrelse, ikke bare en biologisk: «Menneskets seksualitet er en psykoseksualitet, og lystens veier er utallige.» Boken er et dypdykk i grunnene til at driftsliv og kjærlighetsliv kolliderer, og gir bud på hvordan vi bedre kan se nysgjerrig på den andre, og dermed bevare sansen for det ukjente i våre livspartnere. I samtale med psykolog og parterapeut Catrin Sagen.

Kl. 13:00
Pandemiarkivene
Espen Stueland i samtale med Brita Strand Rangnes om Pandemiarkivene
STED: Bokhuset (eller Sølvberget, Salongen)
PRIS: 120 / 60 kr
Det er ingen overraskelse at det i bakkant av koronapandemien er Espen Stueland som skriver det beste og mest fascinerende verket om sykdommenes historie, kultur og forbannelse. Han har tidligere bl.a. gitt ut Kjøttets historie, en disseksjonens og kroppens kulturhistorie. Pandemiarkivene gir en oversiktelig framstilling av hvordan vi historisk har møtt pandemier og ikke minst hvordan litteraturen har formidlet dem, i det en anmelder kalte en pandemienes litteraturhistorie og smittesykdommenes kulturhistorie. Boka byr på den beste skjønnlitteraturens evne til å levendegjøre den menneskelige krisetilstanden. Pandemiarkivene gir et vell av skjønne og saklige lesetips, som allmenn grunnberedskap til alle våre små og store kriser. Boka er nominert til Kritikerprisen for beste sakprosabok 2021. I samtale med kritiker og førstelektor Brita Strand Rangnes.

Kl. 13.30
Hvordan skape en spiselig hage?
Foredrag av Dennis Asbjørnsen om Spiselig hage. Alle kan dyrke sin egen mat
STED: Sølvberget, Kinosal 6 (flyttes evnt ved dårlig salg)
PRIS: 50 kr
Det å dyrke sin egen mat er blitt en oppnåelig drøm for mange. I hagen til Dennis Asbjørnsen i Stavanger, kan nesten alt spises, og han brenner for å vise hvor enkelt og billig det er å dyrke sine egne sunne og fargerike grønnsaker. Han er aktuell med boken Spiselig hage, som allerede har blitt trykket opp i 3 opplag fordi den har blitt revet bort i butikkene. I dette foredraget gir Dennis Asbjørnsen dyrkingsråd og tips til kjøkkenhagen, drivhuset, balkongkasser eller kjøkkenbenken. Dennis står bak en av Norges mest populære kjøkkenhagekontoer på Instagram, @spiselighage, hvor han deler daglige oppdateringer, tips og inspirasjon til alle som vil dyrke sin egen mat.

Kl. 14:00
Mine dannelsesagenter
Rune Slagstad i samtale med Mímir Kristjánsson om Mine dannelsesagenter. En politisk idéhistorie
STED: Påfyll
PRIS: 120 / 60 kr
Rune Slagstad er å regne som polemisk åndshøvding og nasjonal kulturstrateg, en filosof, sosiolog, idéhistoriker og rettsteoretiker som fortsatt arbeider utrettelig for å gjøre dannelse mulig i det moderne Norge. Han har i et par mannsaldre med åpent sinn og enorm nysgjerrighet gjort en lang og mangslungen intellektuell reise, som har vært innom De nasjonale strateger, Rettens ironi og (Sporten), for å nevne noen av de viktigste verkene, alle med sterke tilløp til humør og offentlighet. I den ferske artikkelsamlingen Mine dannelsesagenter. En politisk idéhistorie, har han samlet 99 tekster om personer som på en eller annen måte har formet hans egen tenkning gjennom de siste 50 åra. Rune Slagstad er den perfekte dannelsesagent, som ansporer til lesing, tenking og diskusjon, slik intervjuer Mímir Kristjánsson skrev i sin anmeldelse..

Kl.14:30
Tibetanske riter, pust & ungdomskilden
Audun Myskja i samtale med Jan Inge Reilstad om bøkene De tibetanske ritene. 15 minutter som forandrer livet ditt / Pust. Nøkkelen til styrke, helse og glede / Ungdomskilden. 12 gode valg for livet
STED: Kinosal 1
PRIS: 150 / 75 kr
Den norske overlegen, spesialisten i allmenmedisin og ubestridte formidlingskongen av alternative og forebyggende helseformer, Audun Myskja, kom forleden med ny bok på norsk om de tibetanske ritene. Utviklet av tibetanske munker regnes disse enkle øvelsene ofte som tidenes smarteste ungdomskilde. Myskja mener at ritene er tidløse, og at de skaper tidløshet i den som utfører dem. På samme vis mener han at pusten er undervurdert både blant leger og folk flest, og at pusten kan brukes til positiv regulering av kropp og sinn. I Ungdomskilden viser han hvor mye vi lett kan gjøre for å holde oss unge og friske. Legeforeningens tidsskrift har beskrevet Myskjas virke som «fremtidens legekunnskap». Myskja har tidligere mottatt Den Norske Legeforenings Kvalitetspris. I samtale med festivalsjef Jan Inge Reilstad.

Kl. 15.00
Liv Køltzow og dagbøkene fra 1964-2008
Liv Køltzow i samtale med Amund Børdahl om Dagbøker i utvalg 1964-2008
STED: Sølvberget, Møteplassen (eller Salongen)
PRIS: 120 / 60 kr
Liv Køltzow fikk fortjent Brage-juryens hederspris i år, etter at hun ga ut Dagbøker i utvalg 1964–2008, som er en reell dagbok Køltzow har ført fra hun var 19 år gammel og helt frem til totusentallet. Utvalget er gjort av Kaja Schjerven Mollerin og Hans Petter Blad. Det er blitt en litterær dagbok med drypp av levd liv som både fremstår akutt her-og-nå og samtidig er løftet av et språk som er erfaringsnært, direkte og oppfinnsomt på samme tid, anmeldte Ane Farsethås. Selv sier hun at hun ville sette en spiker i kista for «menns autoritet», når hun som kjent er på fornavn med ganske så mange av etterkigstidens største norske forfattere. Boka vant nylig også Kritikerprisen for beste sakprosabok 2021. I samtale med filosofen Amund Børdahl.

Kl. 15.30
The Dawn of Everything – en ny historie om vitenskapen og menneskeheten?
Innledning og samtale med Thomas Hylland Eriksen og Annelin Eriksen. Ordstyrer er Klaus Mohn.
STED: Påfyll
PRIS: 120 / 60 kr
TEKST NETT: «Menneskets historie blir aldri den samme igjen» var tittelen på Thomas Hylland Eriksens omtale av The Dawn of Everything. Ingressen lød: «Diamond, Harari, Fukuyama og Pinker får alle så hatten passer i dette monumentale, kritiske bidraget fra Graeber og Wengrow.» Første setning lød: «The Dawn of Everything er et lenge bebudet forsøk på noe i nærheten av en totalrenovasjon av kulturhistorien.» Antropologen og den intellektuelle naturkrafta David Graeber og den statsinteresserte arkeologen David Wengrow begynner med å spørre etter ulikhetens opprinnelse, og ender med å skrive en vitenskapskritisk klassiker som byr på et nytt historiesyn, og som på sitt beste gjenåpner framtida som mulighetenes verden. Ordstyrer er rektor Klaus Mohn.

Kl. 16:00
Fra ligging til legging – en overlevelsesguide til paret
Catrin Sagen i samtale med Mímir Kristjánsson om Fra ligging til legging. En overlevelsesguide til paret
STED: Sølvberget, Kinosal 1
PRIS: 120 / 60 kr
For å lykkes i parforholdet er man nødt til å lære seg hverandres kjærlighetspråk, mener Catrin og Steinar Sagen. Hun er psykolog, parterapeut og gift med komiker Steinar Sagen. «I tillegg til å benytte oss av psykologen og komikeren, tenkte vi det var fint å utnytte at vi er gift. Vi fikk plutselig mulighet til å fortelle hva som skjer med parforholdet gjennom mange ulike lag», sier Catrin Sagen. Det overrasket dem begge at de ikke samarbeidet så godt profesjonelt som de trodde. Det skal ha oppstått en god del krangling gjennom arbeidet med boka, «ironisk nok», uttalte Catrin Sagen forleden til Dagbladet med latter. Det å få barn er uansett den største omveltningen et par går gjennom, og det trenger en bruksanvisning, har begge vært helt enige om. I samtale med politiker, forfatter og småbarnsfar Mímir Kristjánsson.

Kl. 16.30
Det som går tapt – om naturen i litteraturen
Bernhard Ellefsen i samtale med Klaus Mohn om Det som går tapt. Naturen som forsvinner og litteraturen som forteller om den
STED: Sølvberget, Møteplassen
PRIS: 120 / 60 kr
Bakteppet for Bernhard Ellefsens bok er klima- og naturkrisen, men forfatteren er vel så opptatt av det vi står i fare for å overse i vår egen natur. Hvordan makter litteraturen å vise oss vår egen «endringsblindhet», som biolog Anne Sverdrup-Thygeson kaller det? Det som går tapt byr på viktige tekster og gode lesninger, som nettopp vekker engasjement for hva naturen og litteraturen sier om hverandre. Forfatteren gir oss friske blikk på både Fridtjof Nansen og Mikkjel Fønhus. Og han er innom samtidslitteraturens forhold til naturen, slik den bl.a. viser seg hos forfattere som Kerstin Ekman, Casper André Lugg og Lars Monsen. Her fins tildels overraskende bud på hvilken litteratur som faktisk gir oss en bredere forståelse av naturmangfold og artstap, i en bok som prøver å finne ut hva som er det rette «blandingsforholdet» mellom menneske og natur – nå. I samtale med lesehesten og olje- og klimaøkonomen, Klaus Mohn.

Kl. 17.00
Å sette sammen bitene – en historie om vold, skam og reparasjon
Martin Eia-Revheim i samtale med Jan Inge Reilstad om Å sette sammen bitene
STED: Påfyll
PRIS: 120 / 60 kr
Martin Eia-Revheims fortelling er en opprørende historie om svikt og svik. Om å vokse opp med en voldelig og uberegnelig far. Om alvorlig omsorgssvikt og vold som aldri ble oppdaget. Boka handler om en pappa som svikter i omsorgsrollen, men mest av alt om sønnens kamp for å komme ut av farens skygge. Forfatteren skildrer relasjonen med ambivalens, her er også kjærlighet og lengsel, ikke bare skuffelse og bitterhet. Får du litt kjærlighet vil du ha mer, skriver han. Hvem kjenner seg ikke igjen i dette? Dette er en bok som gir en tydelig stemme til de mange tusen barna som opplever akkurat det samme. Forfatteren minner oss om at det er lov å blande seg, de skada barna er rundt oss hver dag – i hver barnehagebase, i hver skoleklasse, i hvert nabolag og på enhver arbeidsplass. I samtale med festivalsjef Jan Inge Reilstad.

Kl. 18.30
Vinylens historie!
Børre Haugstad i samtale med Guttorm Andreassen om Vinylens historie 1, 2 og 3
STED: Påfyll
PRIS: 120 / 60 kr
«Børre Haugstad har levert det som er den grundigste avhandling som noen norsk forfatter har gjort om norske platehistorie», skrev Bård Ose i NRK. Audun Vinger i DN har kalt Vinylens historie for et praktverk, mens Dagsavisen i fjor beskrev det siste bindet som en av årets beste bøker. Bokserien viser frem hvor viktig rocken og populærmusikken har vært for kulturen, ja, forfatteren går så langt som å si at «lavkulturen er den nye høykulturen». Populærmusikken har vært soundtracket til livet for store deler av den norske ungdommen i 60 år. Verket byr på et vell av historier, anekdoter, forskning og statistikk. Historien starter i 1958, da nordmenn hadde begynt å kjøpe platespillere, kastet «steinkakene» og begynte å spille vinyl, og slutter med en stor vitenskapelig undersøkelse av vinylens comeback i Norge. Forfatteren er økonomisk historiker, tidligere journalist i VG, og har tidligere laget serien Varm Vinyl for Nrk P2. I samtale med musikeren, DJ-en og journalisten Guttorm Andreassen.

PS! Alle arrangementene varer ca 45-50 min. Medlemmer i NFFO slipper inn til halv pris. Redaksjonen består av festivalsjef Jan Inge Reilstad og Linn Tønnessen, programansvarlig Sølvberget.
Med forbehold om endringer.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.