Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

100 000 kroner til lærebokdebutant

Ønsker du å skrive din første lærebok for høyere utdanning? Nå utlyser Universitetsforlaget debutantstipend på 100 000 kroner.

Hege gundersen forlagssjef universitetsforlaget 1438x809
Forlagssjef Hege Gundersen i Universitetsforlaget.

Underviser du studenter på høyere utdanning? Trenger de en norskspråklig lærebok om et nytt tema eller med nye perspektiver? Kan du skrive den boka? Da er du muligens kandidat til forlagets debutantpris.
Les hele utlysningen her

Forlagssjef Hege Gundersen mener det er flere gode grunner til å dyrke fram gode lærebokforfattere.
– Virkelig gode lærebøker på norsk er en sentral bærebjelke i høyere utdanning. Universitetsforlaget har som mål at stadig nye generasjoner får faglig oppdaterte, velskrevne og kvalitetssikrede læremidler tilpasset den virkeligheten de fleste skal virke i. Ni av ti studenter går ut i jobb i det norske samfunnet. Lærebøkene bidrar til å utvikle norsk som fagspråk, de sosialiserer studentene inn fagfeltene sine og de kan jo i gode øyeblikk virkelig bidra til at verden åpner seg på nye måter.
– I tillegg vil vi gjerne få frem noen nye stemmer. Vi ser at tellekantregimet dessverre virker slik at mange unge forskere og forelesere nedprioriterer formidling. Lærebøker gir ikke poeng og frarådes ofte av ledere som karrierebyggende aktivitet. Det er synd og jeg tror det er en kortsiktig samfunns- og kunnskapspolitikk. Heldigvis er det mange som ikke trenger eller vil innrette seg etter slike insentiver og som ser at den reelle «impacten» kan ligge i å forme nye generasjoner.

Gundersen men er det er flott at nestorer med erfaring og faglig tyngde i lærebokskriving.
– Det blir det ofte strålende verk av. Men disse må suppleres med friske perspektiver og formidlingsglød fra folk som underviser, og som kanskje har publisert en del vitenskapelig, men ikke skrevet lærebok før. Ofte vil det kreve litt ekstra jobb fra forlaget å jobbe frem en lærebok sammen ferske forfattere, men det er jo dette vi virkelig kan og synes er kjempegøy, sier Hege Gundersen.

Søknadsfrist er 15. oktober 2019.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.