Bærekraftsbiblioteket er klart!

Skolehøsten er her, og nå er også Bærekraftsbiblioteket klar til bruk.

Bærekraftsbiblioteket 2, foto niklas r

Bærekraftsbiblioteket er nå klart til å tas i bruk, og vil oppdateres etter hvert som nye, aktuelle titler blir tilgjengelige. På FN-sambandets nettsider finner du nå et komplett Bærekraftsbibliotek, med boklister, aktivitetsforslag og veiledningsmateriale for alle de 17 bærekraftsmålene. Dette er et opplegg for skoler, biblioteker og andre organisasjoner til å arrangere lesesirkler for barn i alderen 6-12 år.

Ovevekt av sakprosa

Forfatteren Anne Karin Sæther har vært NFFOs representant i arbeidet, og har bidratt til å utforme listene og sørget for at sakprosaen er godt representert.
– Det finnes stadig mer sakprosa for barn, så det var ganske lett å finne gode, relevante sakprosabøker. Vi har for eksempel bøker om likestilling, klima, dyr og natur.
– Andelen sakprosa i forhold til skjønnlitteratur vil variere fra mål til mål, men for noen av bærekraftsmålene ender vi nok opp med en overvekt av sakprosa, sier hun.

17 boklister

FNs bærekraftsmål er en plan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene på verdensbasis innen 2030. Norge har forpliktet seg til å delta, og dette innebærer aktiviteter også på lokalt nivå. Bærekraftsbiblioteket er en nasjonal satsing og er tilgjengelig i sin helhet på disse sidene.
Bærekraftsbiblioteket gir de deltakende barna en litterær tilgang til refleksjon over utviklingen av samfunn, økonomi og natur, og en bedre verdensforståelse. Prosjektet er en norsk versjon av FNs Sustainable Devlopment Goals Book Club, og er tilpasset barn i alderen 6-12 år.
Bærekraftsbiblioteket består av 17 boklister med oppfølgingsmateriale i form av oppgaver og spørsmål, og hver liste er knyttet til ett bærekraftsmål. Hver bokliste ledsages av et oppfølgingsmateriale som viser hvordan man kan snakke om de bøkene man har lest, samt viser hvordan man med utgangspunkt i den aktuelle boka kan reflektere over bærekraftsmålet og hvordan man selv kan engasjere seg.

Barn som samfunnsaktører

Veiledningsmaterialet, som er utarbeidet for voksne, inneholder bl.a. forslag til litterære samtaler preget av personlig tilnærming, hvordan føre en lesesirkel og forslag til skriveoppgaver. Forslag til flere ressurser for voksne finnes også på nettsiden.
Dette er et prosjekt som engasjerer barna, styrker deres tro på seg selv som samfunnsaktører, og gir dem verktøyene de trenger for å delta i samtaler om stadig mer aktuelle temaer.
Påmeldingen er åpen, og vi inviterer skoler, biblioteker og andre organisasjoner over hele landet til å delta fra skolestart 2020!

Bidrag til undervisninger

Til dere som henvender dere til skoler i deres nyhetsbrev, kan dere legge til litt ekstra informasjon til skolene, som dere finner her:
Bærekraftig utvikling er et av tre tverrfaglige temaer som preger det nye læreplanverket, gjeldende fra høsten 2020. Gjennom Bærekraftsbiblioteket vil barna få en litterær tilnærming til dette temaet. Gjennom de litterære samtalene får de en metode til å reflektere over hva bærekraft og bærekraftig utvikling handler om.
Hvilke deler av læreplanverket det aktuelle materialet kan innpasses under og hvordan er tydelig markert i oppfølgingsmaterialet.
Bærekraftsbiblioteket er nå klart til å tas i bruk, og vil oppdateres etter hvert som nye, aktuelle titler blir tilgjengelige.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.