Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Bokhandelens sakprosapris til Bergsveinn Birgisson

Bokhandelens sakprosapris 2021 tildeles Bergsveinn Birgisson for boka Mannen fra middelalderen.

Bergsveinn birgisson 2
Bergsveinn Birgisson er vinner av Bokhandelens sakprosapris 2021. Her fotografert like ved sin skrivestue litt sør for Bergen.

Prisen som ble delt ut under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer fredag ettermiddag er på 50.000 kroner og er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

I sin begrunnelse skriver juryen blant annet:
«Gjennom beretningen om Tormod Torfæus får Birgisson vist hvordan kampen om hvordan fortiden skal fortelles er full av tilfeldigheter og subjektive valg, som på tynt grunnlag etableres som sannhet inntil de blir utfordret av andre blikk og andre kilder. Historieskriving har vært og er fortsatt et spørsmål om makt, fremstillingsmåte og utvalg, og Birgisson har funnet en god balanse mellom de konkrete detaljene som skaper bilder i hodet på leseren, og den bredere penselføringen som skal til for å få frem de store linjene uten at forpliktelsen på kildene går tapt.»

Juryen er oppnevnt av NFFO og har i år bestått av Merete Morken Andersen, Ida Berntsen og Espen Søbye. Kristine Isaksen fra NFFO har vært sekretær for juryen.

– Vi gratulerer med Bokhandelprisen!, sier Arne Vestbø, generalsekretær i NFFO.
– Bergsveinn Birgisson er en flott forfatter som profilerer sakprosa på en god og spennende måte. Det er morsomt at både den biograferte Torfæus og biografen Birgisson er sakprosaforfattere. De skriver litteratur som handler om virkelige personer og hendelser, og inngår en kontrakt med sine samtidige lesere om at bøkene er bygget på innsikt, kildemangfold og etterrettelighet. Dette blir altså en dobbeltseier, sier Vestbø.

Les hele juryens begrunnelse i vedlegget nederst.

Les mer om Bergsveinn Birgisson her

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.