Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Bokhandlerprisen til Marte Michelet

Forfatter Marte Michelet ble fredag 24. mai tildelt Bokhandelens sakprosapris for boken Hva visste hjemmefronten?

Bokhandelprisen lite
Prisvinneren flankert av Arne Vestbø, generalsekretær i NFFO (t.v.) og John Thomasgaard, styremedlem i Bokhandlerforeningen, som står bak prisen sammen med NFFO.

Prisen er på 50.000 kroner og er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO)
– Sakprosa som utfordrer og skaper debatt har en viktig funksjon i samfunnet. Årets prisvinner har definitivt bidratt til debatt, sier Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.
– Marte Michelet er en verdig vinner av prisen, sier NFFOs generalsekretær Arne Vestbø.
– Også fordi hun fikk satt i gang en debatt om helt sentrale, overordnede temaer innenfor sakprosaen, som kildekritikk og formidling av kompliserte og følelsesmessig utfordrende emner.

I juryens begrunnelse heter det: «Dette er en vesentlig bok. Den har bidratt til å forandre nasjonens selvforståelse på et viktig punkt, okkupasjonshistorien og jødedeportasjonene. Sjelden, antakelig aldri, har en norsk sakprosautgivelse skapt så stor debatt, og på samme tid vakt så sterk forargelse og bred anerkjennelse som årets vinner».

Juryen har bestått av juryleder Espen Søbye, Arnhild Skre og Merete Morken Andersen.

Les hele juryens begrunnelse nederst i denne saken.

Marte Brekke Michelet (f. 1975), er en norsk forfatter, kommentator og journalist. Michelet utga i 2014 Den største forbrytelsen, som beskriver jødeutryddelsen i Norge under andre verdenskrig. For den mottok hun Brageprisen for beste sakprosabok. Hennes neste bok Hva visste hjemmefronten? fra 2018, som også omhandler jødeutryddelsen i Norge, vakte stor oppmerksomhet, og ansporet til en av de største norske historikerdebattene på mange år. Michelet har bakgrunn fra venstresiden i norsk politikk og var leder av Rød Ungdom i perioden 1996 til 1998. Hun var redaktør i RadiOrakel fra 2002 til 2003. Senere var hun journalist i NRK, blant annet som reporter, vaktsjef og programleder. Michelet var journalist og politisk kommentator for Dagbladet fra 2006 til 2014, fra 2009 som debatt- og kronikkansvarlig, samt restaurantanmelder.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.