Hele Norge leser og NFFO slår et slag for sakprosaen!

Hele Norge leser og NFFO starter i dag ny, nasjonal kampanje for å få nordmenn til å lese enda mer sakprosa. Les om de 20 anbefalte bøkene her.

Helenorgeleser logo farge sentrert

I høst blir det sakprosakampanje på Hele Norge leser. I samarbeid med NFFO skal Hele Norge leser presentere bokanbefalinger, arrangere bokbad, trekke vinnere av fine premier og oppfordre flere til å lese mer sakprosa.
Kampanjen starter tirsdag 21. september og vil i hovedsak foregå på plattformen helenorgeleser.no.
Medlemmene av plattformen, som i skrivende stund utgjør 7 500 medlemmer, vil få en invitasjon til å bli med på kampanjen. Når man er med i kampanjen får man poeng for antall sider lest, og målet er å få inn en god lesevane ved å lese litt hver dag. Det vil også bli mulighet for å bli med i en samlesingsgruppe, hvor sakprosaanbefalingene blir lest og diskutert i fellesskap. Det er lett å bli med på kampanjen. Det er bare å melde seg på helenorgeleser.no for å motta nyhetsbrev og oppdateringer om kampanjen.

Fire uker

I tillegg er det lurt å følge med på NFFOs og Hele Norge lesers sosiale mediekanaler for å motta bokanbefalinger og bli inspirert til å lese mer sakprosa denne høsten!
– Vi har i dette spesielle året måttet tenke nytt på hvordan vi skulle legge opp til motiverende kampanjer hos Hele Norge leser, sier kampanjeleder Anne Gaathaug.
– Ved starten av året, var planen å ha en større lesekampanje denne høsten, men den ble fremskyndet til å være en sommerles-kampanje i stedet. Når det da ble en åpning for en annen kampanje med start i september, var det helt naturlig å sette et ekstra stort fokus på sakprosa.

Hele anne
Anne Gaathaug, kampanjeleder i Hele Norge leser.

– Vi har en rekke medlemmer som leser ulike former for sakprosa, så det er moro å løfte denne delen av den litterære floraen. Det var ekstra gledelig og motiverende da NFFO umiddelbart tente på ideen, og står sammen med oss i kampanjen Vi leser sakprosa! Kampanjen varer i fire uker, og håpet er at enda flere melder seg inn i Hele Norge leser, slik at samlesing og leselyst brer seg uavhengig av sjanger, alder og geografi, sier kampanjeleder Anne Gaathaug.

Tilgjengelighet

– Vi er glade for samarbeidet med lesekampanjen Hele Norge leser, sier Kristine Isaksen, formidlingsansvarlig i NFFO.
– Dette er en av de få leselystaksjonene rettet mot voksne som finnes, og en anledning for oss til å vise fram det brede spekteret av sakprosaundersjangrer og fantastiske bøker som finnes. Kampanjen har som mål å opprette og drifte digitale møteplasser der lesere kan møtes og diskutere bøker, og er vel akkurat det folk trenger nå i koronatiden. Alt er gratis, og bøkene som frontes skal være lett tilgjengelige på bibliotek og i forskjellige format – ebok, strømming, pocket. Vi liker tilgjengelig-for-alle-prinsippet som kampanjen har, og gleder oss til å følge diskusjonene når hele Norge skal lese sakprosa den neste måneden, sier Isaksen.

Helekristine
Kristine Isaksen, formidlingsansvarlig i NFFO.

Det er så mange gode grunner for å bli med i Hele Norge leser! Her er noen av dem:
• Du kan lett holde oversikt over egen lesing
• Lag din egen leseliste
• Delta i lesegrupper og finn nye og gamle lesevenner
• Følg med på hva vennene dine leser
• Få anbefalinger av andre lesehester og gi gjerne tips tilbake
• Les aktuelle blogger, eller skriv et blogginnlegg selv
• Bli med på lesekonkurranser
• Samle på lesemerker
• Fri tilgang til boksøk gjennom Bokbasen
• Medlemskapet og tjenestene er gratis og reklamefritt!

Og her er den anbefalte leselista som nå går ut på helenorgeleser.no:

Bjørn Hatterud: Mot normalt (Samlaget)
Forfatteren er en outsider i Brummundal med bl.a. funksjonshemming og homofil legning, og skriver om annerledeshet på en måte som gjør at leseren tar i bruk alle de forskjellige lattermusklene. Friskt og smart om små norske bondesamfunn og klassereisen som følger med en universitetsutdannelse.
Boka er en del av den kritikerroste serien Norsk røyndom, der yngre forfattere skriver om samtidsaktuelle tema på under 100 sider.

Erna Osland, ill. Marvin Halleraker: Skarpe tenner (Mangshou)
Det finnes mange faktabøker om dyr for barn, men denne skiller seg ut ved å handle om én viktig karakteristika ved dyr: tennene. Det er utrolig hvor mange fun facts forfatteren har funnet fram til, og boka er ellers i særklasse med illustrasjonene til Marvin Halleraker.

Sigri Sandberg: Mørke: stjerner, redsel og fem netter på Finse (Samlaget)
En kort og personlig dagbok fra fem vinterdøgn i stupmørket på Hardangervidda. Boka får deg til å reflektere over lys og mørke i hverdagen din, men aller viktigst: kjenne på den skrekkfilmaktige mørkeredselen.

Anna Fiske: Hvordan lager man en baby? (Cappelen Damm)
Forfatteren behandler livets største mysterium med munterhet og naturvitenskapelig fakta. Lesere i alle aldre får an anledning til å glede seg over tilfeldighetene i livet og spekulere i alle mulighetene som finnes. Kristine Isaksen skrev om boka i VG: “Undring og takknemlighet for livet ligger som en undertone hele tiden. Anna Fiske har laget en komplett faktabok om livet som inkluderer alle.”

Bjørn Arild Ersland, ill. Per Dybvig: Hvor gammel blir en tiger? En bok om katten Pi og hvorfor ikke alle lever like lenge (Cappelen Damm)
Nok en barnebok om dyr – men for ei rik og personlig bok det har blitt om de store temaene i livet: aldring, sykdom, død og kjærlighet. Katten til forfatteren er 12 år og på tampen av livet. Hvorfor er det slik? Og aller viktigst: hvordan forsone seg med det?

Marte Michelet: Den største forbrytelsen (Gyldendal)
Det kan fort bli mange andreverdenskrigbøker i sakprosasjangeren, men fremdeles kommer det ut bøker med opplysninger som endrer måten vi ser fortidens hendelser på. Marte Michelet tar utgangpunkt i en jødisk familie på Grünerløkka i Oslo i sin undersøkelse av alle nordmennene som gjorde Holocaust mulig. Boka satte i gang en heftig debatt som pågår ennå.

Patti Smith: Just kids, oversatt av Brit Bildøen (Samlaget)
En av de beste memoarbøkene som er skrevet. Det er spennende å lese om New York på 60- og 70-tallet og interessant å være med på at Patti Smiths skrive- og musikerkarriere utvikler seg. Men boka er aller mest rørende om vennskapet til fotografen Robert Mapplethorpe, som døde av aids 42 år gammel. “Just kids” er utsøkt oversatt av forfatteren Brit Bildøen.

Sigrid Lien: Lengselens bilder. Fotografiet i norsk utvandringshistorie (Spartacus)
Det var et radikalt livsvalg nordmennene tok som på slutten av 1800-tallet valgte å emigrere til Amerika. Livet til utvandrerne er godt dokumentert gjennom brev og fotografier til hjemlandet. Boka er full av disse. Det er rørende å se den vesle familien foran torvhytta si som har dratt fram alt det de eier for fotografiets skyld: to hester med vogn, porselenet som består av en kaffekanne og to kopper, en linduk. Boka er en sann skattkiste av fortellinger fra virkeligheten om fattigdom, eventyrlyst og rikdom.

Kristine Isaksen og Hans Petter Blad (red): Min metode (Cappelen Damm)
Ti av de beste samtidsskribentene i sakprosasjangeren skriver i denne boka om arbeidsmetoden sin og hva de liker å lese. Bli inspirert til å lese, lære og skrive mer! Med blant andre Åsne Seierstad, Steffen Kverneland, Espen Søbye og Agnes Ravatn.

Marjane Satrapi: Persepolis. Oversatt av Asbjørn Øverås (No Comprendo Press)
En selvbiografi i tegneserieform satt i Iran på 80- og 90-tallet, som kommer til å være med deg resten av livet om du våger å lese den. Satrapis familie er et persongalleri verdig en Lev Tolstoj-roman, og den politiske konflikten mellom fundamentalisme og demokrati i landet, er Midtøsten-kunnskap du har bruk for i dag.

Tara Westover: Noe tapt og noe vunnet oversatt av Hilde Stubhaug (Gyldendal)
Dette er rystende lesning om å vokse opp i isolasjon og religiøs fanatisme i Idaho, USA, i dag. Faren styrer familien med frykt, dommedag og vold. Da forfatteren følger drømmen om å ta en utdannelse, må hun ofre alt hun har: verdensbildet hun har hatt siden barndommen og familien sin.

Ragna Telgemeier: Smil, oversatt av Karianne Munch-Ellingsen (Sandviks AS)
Denne boka handler om sjetteklassingen Raina som må begynne å bruke tannregulering etter en ulykke. Boka følger Raina gjennom flere flaue år der hun må bruke regulering, falske tenner og rare metallinnretninger på hodet for å holde tennene på plass. Ikke akkurat gøy, når det eneste du ønsker er å passe inn og være en normal tenåringsjente.

Ragna Telgemeier: Søstre, oversatt av Karianne Munch-Ellingsen (Sandviks AS)
Oppfølgeren til Smil. Raina og familien skal kjøre fra San Francisco til Colorado på slektstreff. Tre uker i bil med den irriterende lillesøsteren Amara, foreldre som ikke snakker med hverandre, og bare én musikkspiller, gjør at Raina er i ferd med å miste besinnelsen.

Jean-Pierre Filiu, ill. David B: De beste fiender, oversatt av Thomas Lundbo (Minuskel)
En bok som tar for seg det historiske forholdet mellom USA og Midtøsten. I denne boka skildrer historikeren Jean-Pierre Filiu og tegneren David B. alt fra sjørøvere til statskupp, og gir et levende bilde av en historie som er med på å forme verden av i dag.

Anders Vaa: Dialektboka (Spartacus)
Dialektboka er en underfundig reise igjennom norsk språk og alle dets merksnodigheter. Som voksen føles det herlig lekent å kunne koble lesinga til lydavspilleren integrert i boka. Bli kjent med landet gjennom språket!

Camara Lundestad Joof: Eg snakkar om det heile tida (Samlaget)
Det er en evig aktuell bok, men akkurat dette halvåret har Camilla Lundestad Joofs “Eg snakkar om det heile tida” føltes hyperviktig. En bok som får deg til å se mer av de mindre, men samtidig så tunge opplevelsene en melaninrik person opplever i samfunnet vårt. Dette er en personlig fortelling om den strukturelle rasismen, og en bok alle burde lese. 

Hilde og Ylva Østby: Å dykke etter sjøhester. En bok om hukommelse (Cappelen Damm)
Hukommelse er et områdene innen kunsten som er dypt fascinerende. Å dykke etter sjøhester er en bok som løfter temaet opp til noe som angår oss alle, og gir en forståelse av hvordan ens eget sinn skaper minner som er gull verdt! Les og bli klok.

Peter Frankopan: Silkeveiene. En ny verdenshistorie, oversatt av Gunnar Nyquist. (Gyldendal)
Se verdenshistorien gjennom nye briller: om hvordan handel og økonomi langs silkeveiene har hatt avgjørende betydning for hvor og når de ulike religionene og maktsentrene har skiftet hegemoni. Svimlende interessant!

Helge Ingstad: Vesterveg til Vinland (Gyldendal)
Den fineste detektiv-sakprosaen om jakten på norrøn bosetting i Nord-Amerika. Forfatteren studerte landskapsbeskrivelsene i sagaene, blant annet Leiv Erikssons saga, og endte til slutt i L-Anse aux Meadows på nordvestkysten av New Foundland, hvor hans kone, Anne Stine Ingstad, gjennom arkeologiske utgravinger kunne bevise at vikingene hadde vært bosatt. Boka er en skikkelig «page-turner» om jakten på landet som islendingene skrev om over 1000 år tidligere.

Inger Lagset Egeland og Steinar Myhr: Norske sopper (Gyldendal)
En grundig og oversiktlig bok for alle som elsker å plukke sopp ut over kantarell og steinsopp. Den tar opp alt fra soppens naturlige miljø, liv, vekst og utvikling. Den har også instruktive bestemmelsesnøkler og illustrasjoner som er gode å bruke når en studerer nye sopper. Soppbøker er ferskvare og må oppdateres stadig. Derfor må alle soppbøker suppleres med Normlisten. En sopp kan beskrives som spiselig ett år, men som giftig neste år (avhengig av nye giftfunn).

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.