Her er høstens sakprosabøker!

Høstsesongen er i gang. Les vår store oversikt over hvilke sakprosabøker du kan glede deg til de neste månedene.

Collagehost21

Virkeligheten er fantastisk – les en sakprosabok!
Her er høstlista til norske forlag, i den såkalte bokgruppe tre – allmenn sakprosa. Vi publiserer lista i bokgruppe tre, akademisk litteratur, om et par uker.
Er du forfatter eller oversetter med bok ute i høst – og savner den på lista? Kontakt sverre.gunnar.haga@nffo.no

JULI

Snorre Valen
DEBUTANT!
Utøyakortet
Snorre Valen går tilbake til høsten 2011 og de første, kaotiske og mislykkede forsøkene på en politisk debatt om 22. juli. Han tar et oppgjør med den kalde skulderen AUF møtte så snart de begynte å snakke om politikk, og med naiviteten vi utviser i møte med vår tids ytre høyre.
Utøya-kortet er et personlig og politisk anklageskrift mot den norske offentlighetens manglende evne til å ta tak i de ubehagelige følgene av 22. juli. Og en appell om å gjøre det bedre i årene som kommer.
Utgivelse: 5 juli.
Cappelen Damm

K30

Anne Sverdrup-Thygeson
Insekter i Norge
Visste du at vi har nesten 20 000 insektsarter i Norge? I denne bruksboka med 420 oppslagsord, over 300 fotografier og 45 fargeillustrasjoner blir du kjent med våre nærmeste, hjemlige insekter og deres utrolige og viktige liv.
Utgivelse: Juli.
Kagge forlag

Et vaklende europa

Carl Schiøtz Wibye
Et vaklende Europa. Vår skjøre sivilisasjon sett fra øst
Forfatteren tar oss med til Polen, Serbia og Nord-Makedonia. Dette er land der han har arbeidet som diplomat, lært seg språkene, og skaffet seg unike kunnskaper om en region mange vil avskrive som Europas bakgård, men som snarere har vært vår sivilisasjons frontlinje og en buffer mellom Øst og Vest.
Utgivelse: Juli.
Document forlag

Omslag front hør oss

Odd Erik Germundsson
Hør oss!
Boka starter med historier av og om enslige barn på flukt. Dramatiske og gripende historier som sjeldene eller aldri kommer ut i offentligheten. Traumatiserte barn må møtes med mye kjærlighet og respekt. Derfor kan du i bokas andre del lese om hvordan vi kan ta imot og behandle denne sårbare gruppen, og bygge barna opp til trygge, robuste medborgere i Norge. Bokas siste del er et oppgjør med norsk asylpolitikk og Norges manglende vilje til å høre disse motstandsdyktige barna, som vi alle kan lære mye av.
Utgivelse: Juli.
Kolofon forlag

AUGUST

Stra møkk

Anne Lene Johnsen og Elin Natås
Møkkalekser
I Møkkalekser får du de beste tipsene, slik at dere kommer ut av den negative spiralen og inn på et bedre spor. Boka inneholder 101 grep for å løse opp i vanskelige situasjoner og konkrete måter å forklare de ulike fagene på.
Utgivelse: 3. august.
Strawberry Publishing

A filosof

Rebecca Buxton og Lisa Whiting
Filosofdronninger. Kjente og ukjente kvinner i filosofihistorien
Oversatt av: Agnete Øye.
Filosofdronninger er en forfriskende, etterlengtet og høyst betimelig bok om kvinner i filosofien. Den trekker tjue bemerkelsesverdige kvinnelige filosofer frem i lyset. Deres ideer har hatt stor betydning, men de har bare unntaksvis fått den anerkjennelse de fortjener. De portretterte kvinnene – noen kjente, andre nesten helt ukjente – er alt fra historiske personer til kvinner fra vår egen tid, og de er hentet fra hele verden og er knyttet til ulike kulturer og religioner.
Utgivelse: 5. august.
Pax Forlag

The Bitcoin Collective
Den vesle Bitcoin-boka (arb.tittel)
Omsett av: Svein Ølnes
Dei fleste har høyrt om Bitcoin, og mange knyter det til noko skummelt og kanskje kriminelt. I denne vesle innføringa i verdas kanskje mest omstridte valuta forklarer forfattarane på ein enkel måte kva Bitcoin er, utan bruk av komplisert teknisk språk. Forfattarane er aktivistar, forelesarar, entreprenørar, bedriftsleiarar, investorar og forskarar. Dei kjem frå Afrika, Asia, Europa, Nord- og Sør-Amerika. Dei er ulike på mange
måtar, men dei er samla i trua på framtida til Bitcoin som ein fredsskapande valuta.
Utgivelse: 7. august.
Skald

Annabell Stefanussen
DEBUTANT!
Fredsarbeid i heimen. Mer ro – Mindre krangling – Gladere familie
Annabell Stefanussen var en autoritær mor for barna, og hverdagen var preget av krangling og konflikter. Hun endret seg, tok utdanning som terapeut og startet firmaet “Fredsarbeid i heimen” for å hjelpe foreldre. Hemmeligheten er blant annet tydelig og vennlig kommunikasjon og å se etter det gode i andre. Her får du hennes beste råd for bedre relasjoner, færre konflikter og en gladere familie.
Utgivelse: 12. august.
Cappelen Damm

Åshild Mathisen
Ingen søndagsskole – tro, makt og strid i kristen-Norge
En bok om smertefulle konflikter i den offentlige kristenheten og om kampen for å gjøre kristendommen relevant for en ny tid. Samtidig er det en fortelling om samhørighet på tvers av skillelinjer, om mot, endringsledelse, kvinnelig lederskap – og de voldsomme motkreftene omstilling kan utløse.
Utgivelse: 13. august.
Aschehoug

Kristin Thorsnes
Heilt Spesiell – sy til flokken din
I denne boken får du 40 ulike oppskrifter på alt fra søte babyplagg til kjoler, bukser, gensere og topper. Størrelsene spenner fra 50 til 170 cm for barn og ungdom og fra 3XS til 3XL for dame og herre. Godt gjennomarbeidede oppskrifter og oversiktlige detaljbilder gjør at du enkelt klarer å skape de samme plaggene hjemme.
Utgivelse: 15. august.
Gyldendal

K21

Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland
KlompeLOMPE Bursdagsfest. Strikk, inspirasjon, mat, pynt, gaver
Strikk en bursdagsgave og skap stemning med inspirasjon fra suksesstrikkerne KlompeLOMPE.
Utgivelse: Primo august.
J. M. Stenersens forlag

Inger Merete Hobbelstad
De greske mytene. Guder og helter fra de gamle fortellingene
De greske fortellingene om guder og helter har bergtatt barn og voksne i flere tusen år, fra antikken og fram til dagens bøker og filmer. I denne storslåtte boka blir nye lesere invitert inn i fortellingene som har formet verden vi lever i. Boka er rikt illustrert av Stella East.
Utgivelse: Primo august.
J. M. Stenersens forlag

Mari Melilot
Plagg som passer perfekt. Sy drømmegarderoben
Med denne praktiske syboka kan du sy noe som passer helt perfekt til akkurat din kroppsform.
Utgivelse: Primo august.
J. M. Stenersens forlag

K7

Torbjørn Færøvik
India på 200 sider
Fra de eldste tider til dagens stormakt. En innføring i Indias historie, i lettlest kortformat og rikt illustrert.
Utgivelse: Primo august.
Kagge forlag

Espen Eichhöfer
Pappa, Gerd og nordmannen
Da han var to år gammel flyttet lille Espen sammen med mor Gerd fra Hallingdal til Ruhrområdet, et industriområde sentralt i Tyskland. Gerd klarte aldri å finne seg helt til rette, og hver sommer og ofte også til jul og påske, reiste familien tilbake til Norge. For moren ble det en flukt til et idyllisk og nærere utenomjordisk paradis. Men med en kjederøkende morfar, ritualiserte besøk av fremmede som en gang hadde sittet barnevakt
for Espen, og interne familiekonflikter mørknet bildet av det ufeilbare landet for den unge
gutten.
For 20 år siden reiste Espen Eichhöfer tilbake til Noresund og over til Redalen, der han ble kjent med en norsk-thailandsk familie med to barn. Han ville portrettere familien, men flyttet etter hvert inn i livene deres. I boken utforsker den norsktyske fotografen temaet «hjemlandet» og følger sporene tilbake til det norske skoglandskapet rundt Noresund og Hallingdal der han tilbrakte deler av barndommen sin.
Utgivelse: 16. august.
Skald

A abid

Abid Raja
Min skyld. En historie om frigjøring
Kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. Skyldfølelsen hans – en blanding av skam og frykt, har hindret ham i å kjenne på de andre følelsene han som menneske er utstyrt med. Alt han har kjent, er et voldsomt sinne. Dette er den ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.
Utgivelse: Medio august.
Cappelen Damm

Marta Breen og Jenny Jordahl (ill.)
Patriarket faller. Sexismens historie og kvinnenes motstandskamp
Gjennom historien har feminister blitt spottet og trakassert over hele verden. På 1700-tallet ble kjente feminister halshugget i giljotinen, mens 1800-tallets suffragetter ble kastet i fengsel. I dag sitter kvinneaktivister i fengsel i land som Iran og Saudi-Arabia. Feminister er blitt stemplet som humørløse, sinte og lite attraktive. Likevel vokser det stadig opp nye generasjoner med kvinner som tør å kalle seg feminist med stolthet.
Forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl har markert som dyktige formidlere av kvinnehistorie gjennom en rekke bokutgivelser. I denne boka tar de med seg leseren på en heisatur gjennom patriarkatets kulturhistorie.
Utgivelse: Medio august.
Cappelen Damm

K16

Anne Gunn Halvorsen
Ikke vær redd. En overlevelsesguide for unge
En varm, underholdende og smart bok om små og store valg, framtidsangst og annen frykt, og hva man kan gjøre med den.
Utgivelse: Medio august.
Kagge forlag

K34

Ingvild Tennfjord
Norges beste vinkjøp 2022
Det norske markedet flommer over av vin, så hvordan finne frem til dine favoritter? Hele Norges vinekspert, Ingvild Tennfjord, viser deg de beste vinkjøpene.
Utgivelse: Medio august.
Kagge forlag

Bård Hoksrud og Hege Barhaughøgda
DEBUTANTER!
Slankereisen. 5 etapper til et lettere liv
Bård Hoksrud var et selverklært matvrak. Med hjelp fra kostholdsveileder og sykepleier Hege Barhaughøgda har han gått ned 40 kilo. I denne ærlige og humoristiske slankeboka gir de oss oppskriften på et lettere liv, og deler både opp- og nedturer og kunnskap om kropp og helse.
Utgivelse: Medio august.
Kagge forlag

A plantebonanza

Anders Røyneberg og Erik Schjerven
Plantebonanza. Lev og lykkes med grønne planter
I denne boka har forfatteren av suksessen Plantelykke, Anders Røyneberg, samlet alt du trenger å vite for å leve og lykkes med grønne planter. Siden sist har han og kjæresten flyttet fra sin urbane leilighet til et hus på landet, og skapt et vakkert hjem fylt av grønne vekster. Her får du massevis av nye stylingtips og ideer til hvordan du selv kan innrede med grønne planter, og skape din egen, store eller lille, plantebonanza!
Utgivelse: 16.august.
Cappelen Damm

Halvor Bakke
Lev hyttedrømmen med Eventyrlig oppussing
Nordmenn er verdensmestere i oppussing og umettelige når det gjelder hyttekos. I Det gode hytteliv får du innblikk i 14 unike hytter fra de to siste tv-sesongene av Eventyrlig oppussing med Halvor Bakke. Alle hyttene trengte en håndstrekning, et løft og litt omsorg for at de skulle bli det fristedet eierne ønsket seg, og komme til sin rett i vakker og vill natur.
Utgivelse 16.august.
Cappelen Damm

A adh

Kristin Leer
DEBUTANT!
ADHD. 7 veier til ny forståelse
ADHD blir gjerne definert som en psykiatrisk lidelse, men lege og forfatter Kristin Leer, som selv har ADHD og har to barn med ADHD, klarer ikke å se ADHD som en diagnose på en sykdom. Hun var over førti og spesialiserte seg innen psykiatri, da hun endelig fant ut hva det var med henne.
Forfatteren er fra Trondheim, er spesialist innen psykofarma og psykiatri, har bred erfaring innen ruspsykiatri og underviser helsepersonell, ADHD-ere og pårørende om ADHD.
Utgivelse: 16. august.
Cappelen Damm

Stra fatt

Karen Elene Thorsen
Fattig student på egne bein
Dette er Karen Elene Thorsens andre bok etter brakdebuten i 2019. I denne boka har Thorsen samlet absolutt alt du trenger for å få et stressfritt og morsomt studentliv. Hun har gjort alle feilene selv, og på den måten kommet frem til det som faktisk funker! Her finner du alt om økonomi, lure tips når du skal handle mat, studieteknikk, smarte løsninger for gjenbruk og reparasjoner og mye, mye mer.
Utgivelse: 17. august.
Strawberry Publishing

Brevet fra minnesota 2021 bokcover jpg

Jon Magnus
Brevet fra Minnesota. I skyggen av den amerikanske drømmen.
Tidligere VG-journalist Jon Magnus tar leseren med på en reise i nåtid og fortid på to kontinenter. Den starter på Telemarkskanalen og går til Nord-Dakota, Minnesota og etterhvert California. Vi møter Eivind og Aaste fra Tørdal – Edwin og Esther i det nye landet, to blant én million norske innvandrere som søkte lykken i Nord-Amerika i årene fra 1840 til 1940.
Utgivelse: 19. august
Maana forlag

Fanny Duckert og Øyvind Kvalnes
Flørt! Om blikk, berøring og øyeblikkets kjemi
Boken er en hyllest til flørten og en oppfordring til å forbli leken gjennom hele livet. Duckert er psykolog og Kvalnes filosof, og her ønsker forfatterne å gjøre et dypdykk i flørtens vesen: Hva skjer egentlig når vi flørter? Hvorfor treffer flørten oss så intenst? Hva er det som gjør at noen av de beste flørterne ikke nødvendigvis oppfyller tradisjonelle skjønnhetsidealer? Forfatterne utforsker også hvorfor mange eldre mennesker er glødende opptatt av flørting, og hva man kan gjøre for å holde flørteflammen levende i eget liv.
Utgivelse: 20. august.
Gyldendal

Spa4

Oliver Burkeman
4000 uker. Hvordan bruke din tid på jorden
Oversatt av: Aleksander Melli.
Vår tid på jorda er absurd kort: Blir du 80, har du kun 4000 uker til rådighet. Denne boka avkler mange av de overflatiske rådene om hvordan du bør styre denne tiden. Det er ikke en vanlig selvhjelpsbok, men mer en klok veiviser som kombinerer historiefortelling med utflukter i filosofi, litteratur og psykologi. Den viser hvordan man kan forholde seg til tiden på en måte som gir oss bedre dager, med lavere skuldre.
Utgivelse: 20. august.
Spartacus

Spa5

Magnus Holm
Robotene kommer!
Robotene er her faktisk allerede. I fjøs og fabrikker, på sykehus og søppelplasser. De bygger biler, melker kuene våre og pakker varene vi kjøper på internett. Robotene er rett og slett overalt, og de blir hele tida bedre, billigere og mye, mye smartere. Men hva vil vi egentlig med dem? Og hva gjør robotene med oss? Hvordan skal vi forholde oss til stadig smartere maskiner?
Utgivelse: 20. august.
Spartacus

A trine

Trine Sandberg
Trines kokebok for unge kokker. Etter skoletid – middag – fredagskos – kaker og søte saker 10-16 år
Barn må få slippe til på kjøkkenet og lage mat de selv liker å spise, mener Norges største matblogger, Trine Sandberg.
Med Trines kokebok for nye kokker vil hun inspirere familiens 10–16-åringer til å bruke mer tid ved kjøkkenbenken for å lage mat til seg selv og familien. Trine har her samlet mellom 50 og 60 av sine mest populære oppskrifter for barn og ungdom. Oppskriftene er bearbeidet slik at husets nye kokker kan lage maten alene.
Utgivelse: 23. august.
Cappelen Damm

Vig 1

Sofie Caroline Nilsen
Alt jeg ikke har fortalt deg
Sofie Caroline Nilsen vokste opp med en alenemor som strevde for å forsørge henne og søsknene. Som 14-åring mistet hun plutselig faren sin. To år senere var hun på Utøya 22. juli, og i årene etter var hver skoledag en kamp mot eget hode. Nå er hun en av landets største bloggere. I denne boken forteller hun om kampene hun har tatt for å nå drømmen sin.
Utgivelse: 23. august.
Vigmostad & Bjørke

Anniken Lien Mathiesen
Kjærlighetsmønster – alle kan finne ekte kjærlighet
Er du frustrert og sliter med å få det kjærlighetsforholdet du drømmer om? Kanskje er det kjærlighetsmønsteret ditt som spenner ben på deg, det mønsteret som gjentar seg i livet ditt: Hvilken type forhold du er i, hvilken rolle du tar og ikke minst hvem du tenner på og tiltrekkes av. Men det er enklere enn du tror å endre dette mønsteret. Anniken Lien gir deg råd og mentale øvelser som vil gjøre deg i stand til å oppleve den kjærligheten som er ment for deg og som du fortjener.
Utgivelse: 25. august.
Aschehoug

Stra dess

Desirée Andersen
Min sunne livsstilsdagbok
I Min sunne livsstilsdagbok får du hjelp til nettopp det! Den er ikke bare en plan du kan følge dag for dag. Det er et verktøy som hjelper deg til å bli RÅ på å gjennomføre de daglige valgene du trenger å ta for å nå dine mål. Fylt med over 80 inspirerende oppskrifter, korte og effektive treningsprogrammer, sunne søtsaker, kostplaner, treningsplaner og viktige mentale verktøy er dette boka for deg som har lyst til å gi hverdagen, kroppen og humøret en skikkelig boost.
Utgivelse: 26. august.
Strawberry Publishing

A troverdighet

Line Norman Hjort
DEBUTANT!
Troverdigheten i rettsalen. Kampen om fortellingene
Denne boka handler om troverdighet i rettssalen, om hva vil det si å være tiltalt, og til syvende og sist om den enkeltes rettssikkerhet.
I en rettssak er det minst to fortellinger som utfordrer hverandre om å være den mest overbevisende. Hjorth er inspirert av Ludwig Wittgenstein og hans begrep om språkspill. Hun viser hvordan fortellingene står i forbindelse med forestillinger dypt forankret i kulturen.
Utgivelse: 26. august.
Pax Forlag

Aaa

Stian Barsnes-Simonsen og Linn Isabel Eielsen (ill.)
Barnas valg. Om ytringsfriheten, demokratiet, regjeringen, Stortinget, maktfordelingsprinsippet og de ulike partiene i Norge
Lær om demokratiet i Norge, om regjeringen, Stortinget, de ulike partiene og makfordelingsprinsippet. Lær om hvem som bestemmer hva i Norge,
og hvordan barn og unge selv kan være med å påvirke politikken i landet vårt.
Utgivelse: Primo august.
Cappelen Damm

Inna Anikeeva
Den kjempestore let & finn-boka
Oversatt av: Anne Hansen.
Inneholder over 1000 ting å oppdage.
Utgivelse: Primo august.
Cappelen Damm

Helge Ryggvik
På kanten. Striden om Norsk oljevirksomhet i Barentshavet
En kritisk og undersøkende bok om Statens rolle som pådriver for oljeselskapenes drøm om økt utbygging i et svært sårbart og ugjestmildt miljø langt, langt til havs mot nord. Målsetningen om å opprettholde farten i Norges viktigste næring er stort, og presset på at myndighetene øker tildelinger av flere leteområder mot iskanten i nord er sterkere enn på lenge. Men striden om oljevirksomhet i Barentshavet har pågått lenge. Fra Stoltenbergs rødgrønne regjering og Erna Solbergs påfølgende regjeringer har oljeindustrien fått tildelt en stri strøm av leteblokker i Barentshavet.
Utgivelse: Primo august.
Cappelen Damm

A2

Line Halsnes
Tøffe maskiner
Gjennom boken følger vi to barn som kjører og mekker. Dette gjør temaet tilgjengelig og gjenkjennelig for de små leserne, men det er nok de store maskinene selv som er trekkplasteret og hovedpersonene i boka. Line Halsnes tegner kjøretøy, maskiner og store, tekniske «greier» fulle av riktige og viktige detaljer. Hun tegner realistisk, sånn at vi virkelig ser hvordan alt er. For «fansen» er det viktig at alt er riktig, og dette har hun virkelig tatt konsekvensene av.
Utgivelse: Medio august.
Cappelen Damm

Anders Bettum
DEBUTANT!
Nytt blikk på det gamle Egypt
Mot et geografisk bakteppe trekker egyptolog Anders Bettum opp de store linjene i den gammelegyptiske historien og gir smakebiter av egyptisk språk, religion, politikk og litteratur. Et av bokens mange høydepunkter er fortellingen om dechiffreringen av hieroglyfene, andre er møtet med en familie fra arbeiderlandsbyen Deir el-Medina og funnet av Tutankhamons grav.
Utgivelse: Medio august.
Pax Forlag

Frank Rossavik
Ulv? Ulv! En bok om rovdyr og mennesker i Norge
Få debatter får sinnene så i kok som den norske ulvedebatten. De to tilsynelatende uforenlige synene på rovdyret splitter by og land, ung og gammel, naturvernere og naturbrukere, men ikke etter absolutte linjer – bildet har skygger og nyanser, ofte der man minst venter å finne dem.
Frank Rossavik, som har levert en lang rekke kritikkerroste bøker – biografier, analyser av norsk og internasjonal politikk, studier av ytringsfrihet og samtidskommentarer – dykker ned i emnet med åpenhet og nysgjerrighet. Leseren får ta del i hans møter med jegere, sauebønder, politikere og forskere, uten forhåndsintatthet, men med oppriktig vilje til å finne ut hva de forskjellige frontene i krigen om rovdyrene står for.
Utgivelse: Medio august.
Cappelen Damm

Aasmund Bjørkan
Mirakelet i nord. Da Bodø/Glimt tok gull og vant hjerter over hele verden
Etter en sesong uten sidestykke slo Bodø/Glimt i 2020 så godt som alle rekordene i norsk fotball. Den lille familieklubben vant flere kamper, tok mer poeng, og scoret flere mål enn noe annet lag i norsk toppfotballs historie.
Hvordan var det i det hele tatt mulig? Hvordan kunne et lag med slike forutsetninger konkurrere med de aller beste. Ikke bare i Norge men i utlandet? Hvordan kan en samling av lokale spillere og vrakgods fra andre klubber bli til et dominant lag som knuser og kjører over alt på sin vei? Hva er driverne og de viktigste faktorene bak laget som har skrevet seg inn med gullskrift i norsk fotballhistorie? Og hva kan andre, i idrettens verden og kanskje også utenfor, lære av dette eventyret? I Mirakelet i Nord får vi svaret av klubbens sportssjef Aasmund Bjørkan.
Utgivelse: Medio august.
Cappelen Damm

Reinton. friheten på barrikaden

Per Olav Reinton
Friheten på barrikaden. En personlig historie
Inspirert av Michel de Montaigne har Reinton skrevet 76 personlige essays. Temaene varierer fra forfatterens erfaringer i Berlin 1960 til angrepet på Kongressen i Washington 6. januar 2021. Mange av essayene er fra tida da Reinton oppholdt seg i ulike samfunnsforskningsinstitusjoner i Rio de Janeiro, Buenos Aires, Kampala og Mysore. Andre fra den tida han var journalist i utenriksavdelingen i NRK fra 1979 til 1983.
Utgivelse: 19. august.
Svein Sandnes Bokforlag

A kritisk

Erik Tunstad og Vibeke Riiser-Larsen
Kritisk tenkning
Hvordan kan vi vite om det vi leser og hører er sant og ikke, og finnes det noen måter å finne ut av om vi blir manipulert eller rett og slett lurt? Det finnes uendelig mange måter å kommunisere på, som skjuler og kamuflerer motiver og intensjbooner, og som forvirrer og villeder oss. Lær om noen av de viktigste retoriske grepene som brukes slik at du gjennomskuer dem i neste diskusjon.
Utgivelse: 20. august.
Humanist forlag

Spa6

Dag Hoel
I Hamsuns kalosjer – Et økodrama med mor, fire høner og én rev
Et muntert drama fra hagen – om nøysomhet i vekstideologiens tid. Med utgangspunkt i samtaler med sin 96 år gamle mor og arbeid i hagen, forsøker Dag Hoel å nøste i hva det meningsfulle liv består i. Nøysomhet er undervurdert, ifølge ham, det er selve livets vin! En klok og personlig beretning om fellesskap, dårskap og høners plass mellom alt som puster.
Utgivelse: 20. august.
Spartacus

Spa3

Jeanette Frøvik og Ragnhild Torstensen
DEBUTANTER!
Pornoprat. Slik tar du den viktige samtalen med barn og ungdom
Pornoprat fyller tomrommet som finnes mellom barn og unges ensomme eksponering for pornografi og en voksenverden som mangler kunnskap om deres digitale hverdag. Vi må ta på alvor at barn ned i seksårsalderen ved hjelp av noen tasteklikk kan havne på nettsider med grov pornografi. Denne boka legger grunnlag for gode refleksjoner og samtaler, tilpasset barnas alder.
Utgivelse: 20. august.
Spartacus

Emma M. Garlant
DEBUTANT!
Valpeboka. Hvordan få en lykkelig og læringsvillig valp
Tiden med valp er intens, morsom og lærerik – og i denne boka får du svar på alt du lurer på som fersk hundeeier.
For å få en lydig, lykkelig og læringsvillig hund er det viktig at valpen møter ulike situasjoner og omgivelser. Den skal sosialiseres med mennesker og dyr, lære å gjøre fra seg ute, holde tennene unna ting og mennesker, komme når vi roper og hilse pent. Den må også lære å være alene hjemme, særlig når vi skal tilbake til en vanlig arbeidshverdag. Emma M. Garlant er en anerkjent adferdsbiolog og hundeekspert som driver firmaet Hun om Hund. Hun bruker bare belønningsbaserte metoder som er vitenskapelig basert, og som ikke utsetter hunden for ubehag.
Utgivelse: 23. august.
Cappelen Damm

A3

Anna Fiske
Hvordan er det å være voksen
I høst er Anna Fiske tilbake med tredje bok i “Hvordan-serien”. Denne gangen svarer hun på noe alle barn lurer på, nemlig hvordan er det å være voksen? Voksne lever et liv som barn fascineres av, og kanskje ikke helt forstår. Kan voksne spise sjokolade når de vil? Kan voksne være oppe hele natta? Hvorfor må voksne tjene penger, og hva slags jobber kan man egentlig ha når man blir voksen?
Utgivelse: Ultimo august.
Cappelen Damm

Anne1

Penelope Lea og Kristian Hammerstad (Ill.)
DEBUTANT!
I hverandres verden
Penelope Lea er en ung og sterk stemme i klimadebatten både i Norge og internasjonalt. Hun har sittet i styret for Miljøagentene, ledet Barnas Klimapanel, holdt en rekke appeller og er nå valgt som UNICEF-ambassadør – i en alder av 17.
Gjennom sitt arbeid har Penelope truffet mennesker med ulike innfallsvinkler til hva vi – og spesielt barn og ungdom – kan gjøre for klimasaken, og boken er en samling av disse møtene. Intervjuene gir en bred forståelse av ulike aspekter ved klimasaken, sammen med en gjennomgående, personlig fortelling fra Penelopes arbeid som klimaaktivist. Her er intervjuobjekter som Gro Harlem Brundtland, Dag O. Hessen og unge klimaaktivister i Mexico og USA. Kristian Hammerstad har laget illustrerte portretter av alle intervjuobjektene.
Utgivelse: Ultimo august.
Cappelen Damm

A katti

Jens Olai Jenssen og Elisbeth Lønnå
Katti Anker Møller. En biografi
Skildringen av Katti Anker Møllers liv og virke er en levende fortelling om livsvilkår som i dag er nesten glemt, med hjerteskjærende hverdagstragedier som truet enhver ung kvinne på terskelen til livet. Katti Anker Møller så tragediene utspille seg rett foran øynene sine, og gikk uredd inn i kampen, med de dilemmaer og realiteter det innebar.
Utgivelse: Ultimo august.
Pax Forlag

Tomm Kristiansen
Afrikanske fortellinger
I åtte år var Tomm Kristiansen selve «stemmen fra Afrika» for norske radiolyttere og TV-seere. Men hans kjærlighet til, og engasjement for det store kontinentet spenner over et mye lengre tidsrom. Han har, i tillegg til utallige kåserier, reportasjer og brev, tidligere skrevet åtte bøker med emne fra Afrika. Da han begynte en podkast med høydepunkter fra sine mange reportasjer i fjor, ble det en umiddelbar suksess. Det er disse som danner grunnstammen i Afrikanske fortellinger.
Utgivelse: Ultimo august.
Cappelen Damm

Kilian Jornet
Over skyene. Fjellenes vesen, en utøvers landskap, og hvordan jeg fant min egen vei til toppen av verden
Oversatt av: Rune R. Moen.
Kilian Jornet har presset kroppen sin til det ytterste. Han har vært alvorlig skadet, har utsatt seg for stor risiko og har oppnådde rekorder som har overrasket klatrere, skikjørere og løpere over hele verden. Med tilsynelatende enkelhet, har han oppnådd det som virket umulig. Men ingenting er resultat av tilfeldigheter: Siden barndommen har han trent kropp og sinn, og han har forberedt seg grundig på både suksess og fiasko. Jornet har utforsket grensene for hvor mye motstand et menneske kan tåle, og hans prestasjoner, som dobbel bestigning av Mount Everest, er vanskelig å gjøre etter ham.
Utgivelse: Ultimo august.
Cappelen Damm

Kjell Aukrust
Flåklypa tidende. Samlede utgaver. Bind 1. Årgang 1-4
I 2020 ville Kjell Aukrust har fylt 100 år. Jubileet viste med all mulig tydelighet at multikunstneren fra Alvdal langt fra er glemt. Cappelen Damm utga til anledningen en fyldig antologi, Sigmund Løvåsens kritikerroste biografi og en jubileumsutgave av memoarverkene Simen, Bonden og Bror min – alt sammen til stor suksess. I år følger vi opp med de første fire årgangene av Flåklypa tidende i en påkostet praktutgave.
Utgivelse: Ultimo august.
Cappelen Damm

K5

Unn Falkeid
Den hellige Birgitta. Enken som utfordret Europa
Professor Unn Falkeid skriver om den hellige Birgitta (1303-1373), en av middelalderens mest fascinerende personligheter og forfattere.
Utgivelse: Ultimo august.
Kagge forlag

Siri Gullestad
Å begjære den du elsker. Om lengselen etter spenning og behovet for trygghet.
Er det mulig å bevare seksuell spenning i et langvarig forhold som samtidig gir tilhørighet og forankring? Psykoanalytiker, professor og terapeut Siri Gullestad tar for seg grunnene til at driftslivet og kjærlighetslivet vårt kolliderer.
Utgivelse: Ultimo august.
J. M. Stenersens forlag

K 1

Kari Veiteberg
Bibelen på 200 sider. Frå dei første sju dagane til verdas ende
Her får vi verdens kanskje viktigste bok, Bibelen, forklart slik at alle kan forstå – av Oslo-biskop Kari Veiteberg.
Utgivelse: Ultimo august.
Kagge forlag

K9

Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne
Gjenbruk med Ingrid og Ingrid. Få en bærekraftig garderobe med brukte kvalitetsplagg
Syduoen Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne gir deg sine beste tips til hvordan du hopper av «fast fashion»-karusellen, og helle skaper deg en flott garderobe som varer.
Utgivelse: Ultimo august.
Kagge forlag

Alf van der Hagen (red.)
QSPA10
En stor, engelskspråklig kunstbok i anledning Queen Sonja Print Awards 10-årsjubileum. Dronning Sonja har blitt en internasjonal ambassadør for grafisk kunst via QSPA, og prisen regnes nå som den viktigste grafikkprisen i verden. Boka utgis i forbindelse med åpningen av QSPAs nye galleri i Bjørvika.
Utgivelse: August.
Forlaget Press

James Rebanks
Bondeliv. En arv for fremtiden
Oversatt av: Hege Mehren.
En personlig og politisk, vakker og viktig bok fra forfatteren bak bestselgeren Sauebondens liv. Bondeliv forteller historien om hvordan landskap har blitt brakt nær kollaps og hvordan den eldgamle rytmen mellom arbeid, vær, samfunn og natur har gått tapt. Samtidig er det en fortelling om hvordan en bonde, ledet av fortiden, begynte å berge et lite hjørne av England og har gjort sitt beste for å gjenopprette livet som har forsvunnet. Alt for å etterlate en arv for fremtiden. Boka ble kåret til en av årets beste bøker 2020 i Telegraph, Financial Times, New Statesman, Independent, Observer og Daily Mail.
Utgivelse: August.
Forlaget Press

Daniel Mendelsohn
Tre ringer. Beretninger om eksil
Oversatt av: Christian Rugstad.
I en sjangerutfordrende bok utforsker bestselgende forfatter og kritiker Daniel Mendelsohn koblingene mellom livets tilfeldigheter og historiene vi forteller. Klokt og velskrevet fortelles historiene til tre eksilforfattere som alle vendte seg til fortidens klassikere for å skrive egne mesterverk. Sammenflettet er Mendelsohns egne kamp for å skrive bøkene Forsvunnet og En odyssé. Boka vant Prix du Meilleur Livre Etranger 2020 i Frankrike.
Utgivelse: August.
Forlaget Press

Res1

Roman Krznaric
Hvordan tenke langsiktig
Oversatt av: Rune R. Moen.
Politikerne tenker på neste valg, kapitalistene på årsregnskapet, og du og jeg er mest opptatt av neste avdrag eller ferieplanene. Krznaric bok forklarer hvordan vi kan, og hvorfor vi må, tenke og handle langsiktig for oss selv og våre etterkommere.
Utgivelse: August.
Res Publica

Res2

Øyvind Strømmen
Giftpillen
Gjennom engasjerende eksempler og historier viser forfatteren hvordan konspirasjonsteorier gjør stor skade ved at viktig samfunnskritikk erstattes med fanatisme, hat og ekstremisme.
Utgivelse: August.
Res Publica

Ulv forside highres

Endre Kvangraven
DEBUTANT !
Ulv i det norske kulturlandskapet
Ulven har vært elska og hata, frykta og beundra, og dukker opp i myter og folketro. I Norge står den i sentrum for en tilspissa politisk kamp. Forfatteren skrive om hvordan overtro, fattigdom og modernisering bidro til at ulven ble demonisert og forfulgt, og nesten utryddet i Norge. De siste tiåra har den så smått begynt å vende tilbake som en gjenlevende rest av den ville naturen vi nå står i fare for å miste.
Utgivelse: August.
Res Publica

Sam3

Maria Lavik
DEBUTANT!
Vi, dei fattige
111 000 barna i Noreg veks opp under fattigdomsgrensa. To til tre barn i ein vanleg skuleklasse er fattige. Dette handlar om barna som bur trongare og i dårlegare husvære, som er meir utsette både for fysiske og psykiske sjukdommar, og som sjeldnare deltek på fritidsaktivitetar enn andre barn. Foreldra deira må, på si side, leva med kjensla av at dei ikkje klarer å gje barna det dei treng. Erfaringane til desse familiane er ofte usynlege. Perspektivet deira manglar på foreldremøta og forteljingane deira manglar når politikarane får gjennom kutt i trygda. Dei er fråverande når samfunnet blir bygd.
Utgiving: August.
Samlaget

Peder Martin Lysestøl
Arbeiderklassen
Boka handler om hvordan nyliberalismen og kapitalismen har utfordret arbeiderklassen og dens visjo-ner for fremtiden. Peder Martin Lysestøl trekker de lange linjene fra 1850-tallet da marxistisk teori konstituerte arbeider-klassen, og viser hvordan sosialisme ble et uttalt mål frem til etterkrigstiden, til dagens globale markedsøkonomi med produksjon i lavkostland og innleid arbeidskraft, og nye utfordringer for arbeiderklassen.
Utgivelse: August.
SolumBokvennen

Ingun G. Klepp og Tone S. Tobiasson
Lettfiks : klær med ni liv
Lettfiks handler om hvordan vi kan få klær til å vare gjennom tilpasning, omsøm, reparasjon – og om å forhindre unødig slitasje. Med boka ønsker forfatterne å inspirere til en mer bære-kraftig garderobe, og vise hvordan du med enkle verktøy kan reparere et plagg eller gi det nytt liv når det ikke lengre kan brukes til sitt opprinnelige formål.
Utgivelse: August.
Solum Bokvennen

Rachel Carson
Den tause våren
Oversatt av: Christian Heyerdahl.
Den amerikanske biologen Rachel Carsons klassiske verk Den tause våren fra 1962 kommer i ny oversettelse, og med nyskrevet for- og etterord. Den tause våren begynner med en fabel om morgendagen, og kombinerer skjønnlitterære virkemidler med hennes egne vitenskapelige undersøkelser om miljøgifter i naturen. Carsons oppriktige bekymring for planetens fremtid og alt levende liv gjennomsyrer boken. Hennes oppfordring til å være delaktige borgere som stiller spørsmål til myndighetene er stadig like aktuell for vår tid, om ikke mer, snart seksti år etter bokens utgivelse.
Utgivelse: August,
Solum Bokvennen

Åsmund Bjørnstad
Kornboka. Brødets og ølets historie
Boka tar for seg korleis historia til kornet er vevd inn i sivilisasjonane som har bygd på det, fram til i dag. Fordi kornet var haldbart i årevis, blei kornlageret verdas første pengar og kapital og grunnlag for klassesamfunn. Alle kornsamfunn utvikla derfor skriftspråk og talsystem. I Kina og Afrika blei kornet kokt, i Midtausten male til mjøl og bakt til brød. Alle kunne når som helst brygge øl av det. Dei stivelsesrike grasfrøa vi har levd av i tusenvis av år, vil vi òg avhenge av framover – men korleis?
Utgivelse: August.
Dreyers forlag

Cas Mudde
Ytre høyre i dag
Oversatt av: Kjersti Velsand.
Cas Mudde, en av verdens fremste forskere på populisme, ekstremisme og høyreradikalisme, gir i denne boka et overblikk over det han kaller den fjerde bølgen av ytre høyre-politikk i etterkrigstiden. Boka utfordrer den alminnelige oppfatningen av skillet mellom det konvensjonelle høyre og ytre høyre.
Utgivelse: August.
Dreyers forlag

Drey 19

Peter Ullgren
Krigsbrev. Karl XIIs soldater i Norge i 1716
Oversatt av: Lars Nygaard.
Sent på vinteren 1716 er Karl 12. med sin armé i Norge. Den store nordiske krigen drar seg mot sitt 16. år. Fra felttoget skriver de svenske soldatene hjem, men mange brev når aldri Sverige, de blir fanget opp av dansk-norske militære speidere. Fra denne samlingen løfter nå historikeren Peter Ullgren fram de ukjente soldatenes krigshistorie. Soldatene framtrer i brevene som familieforsørgere, ektemaker, fedre og sønner, fanget i krigens meningsløse helvete.
Utgivelse: August.
Dreyers forlag

K35

Erik Sveberg Dietrichs
Togferie. På skinner gjennom Europa
En god norsk guidebok til hvordan du kan reise med tog i hele Europa.
Utgivelse: August.
Kagge forlag

K15

Arnodd Håpnes
Dyrespor – og andre tegn etter dyr
Naturopplevelsen kan bli mye mer spennende om du blir oppmerksom på alle dyresporene som finnes rundt deg. Denne boka viser i tekst, tegninger og foto hvordan vi kan lese spor og andre tegn i naturen.
Utgivelse: August.
J. M. Stenersens forlag

Gutten pa stranden orig

Tima Kurdi
Gutten på stranden. Historien om Alan Kurdi
Oversatt av: Ragnhild Aasland Sekne.
2. september 2015 vekkes verden til bildet av den to år gamle gutten Alan Kurdi som ligger med hodet ned i sanden på en strand i Tyrkia. Bildet av den lille, syriske gutten i rød T-skjorte og svarte sko gikk verden rundt, og i løpet av de nærmeste dagene kunne man lese femtitretusen tweets i timen om gutten på stranden. Men Alan lå ikke alene på stranden den morgenen i Bodrum. Også moren Rehanna og den fire år gamle broren, Ghalib, druknet da glassfiberbåten de satt i, gikk rundt.
For pappa Abdullah og tante Tima var dette slutten på verden slik de kjente den, for den vestlige verden var det begynnelsen på flyktningkrisen.
Gutten på stranden er en vakker fortelling om en barndom i Syria. Fra det sjasminduftende nabolaget i Damaskus før krigen begynte og de krigsherjede gatene i Aleppo, til flyktningleirer i Europa og de frodige forstedene i Vancouver, er Gutten på stranden en families fortelling om kjærlighet og tap og om den iherdige jakten på en trygg havn mens en ødeleggende krig raser.
Utgivelse: August.
Quintano forlag

K8

Ida Marie Hansen
DEBUTANT!
Jeg var gift med en bedrager
Hvor godt kjenner du egentlig dem som står deg nærmest? Ida Marie Hansen var gift med en mann som ble dømt for grov korrupsjon. I boka får vi hennes historie.
Utgivelse: August/september.
Kagge forlag

SEPTEMBER

A fylle

Ole Marius Hylland
DEBUTANT!
Norsk fylleordbok
Full som en dupp! Skeiv i skøytene! Wasted! Med sine 330 norske ord og uttrykk for det å være full er Norsk fylleordbok kanskje verdens smaleste ordbok, men også den morsomste. Noen av ordene er historiske og ikke lenger i bruk, noen er kjente og kjære, mens andre er levende nyskapninger. Denne lille boken er en hyllest til språklig mangfold.
Utgivelse: 1. september.
Humanist forlag

A livet

Alain de Botton (red.)
Livets skole. Å forstå følelser
Oversatt av: Hilde Matre Larsen.
Dette er en bok om alt vi ikke lærer på skolen: om å forstå sine egne følelser, å finne og ta vare på kjærligheten, å lykkes i arbeidslivet og å komme over skam og skyld. Den handler også om å gi slipp på myten om det perfekte liv for å oppnå ekte følelsesmessig modenhet. Boka er skrevet i et tilgjengelig språk og med en varm og menneskelig tone, og er den ultimate guiden til det rike livet vi alle ønsker oss og fortjener. Boka er basert på forskning på følelsesmessig intelligens.
Utgivelse: 1. september.
Humanist forlag

Erle-Marie Sørheim
Karikaturenes historie. Fra hulemarier til Charlie Hebdo
I denne boken tar Erle Marie Sørheim oss med helt tilbake til hulemaleriene og frem til vår egen tid, i jakten på satiretegningens essens. Hvorfor faller det oss så naturlig å skape satire, og hvorfor kan den provosere mer enn tusen ord? Dette er historien om verdens første satiretegning, om hvorfor demokratene har et esel som symbol – og om hvordan lever man med livvakter og dødstrusler etter å ha satt Muhammed-karikaturene på trykk.
Utgivelse: 1. september.
Humanist forlag

Annika Meijer
Curie & Co. Kule kvinner som har fått nobelprisen
Oversatt av: Lars Nygård.
Marie Curie var den første kvinnen som ble tildelt en nobelpris. I 1903 var det en skandale at hun engang ble vurdert, men Curie satte en ny standard og mottok til overmål prisen to ganger!
Denne barneboka presenterer 16 fenomenale kvinner og deres banebrytende arbeid, vakkert illustrert av kunstneren Helena Frank. Du møter blant andre vår egen Sigrid Undset, Selma Lagerlöf, Nelly Sachs, Shirin Ebadi og Malala Yousafzai.
Utgivelse: 1. september.
Spartacus

Cecilie Thunem-Saanum
Vinterbading. Praktiske råd for deg som vil bade når kulda biter!
Du er ikke alene om du hakker tenner bare ved tanken på å stikke tåa i sjøen en januardag. Men du er alene i troen på at vinterbadere er utstyrt med noe du selv mangler. «Kan jeg vinterbade, så kan du,» sier sørlendingen Cecilie Thunem-Saanum, tidligere frossenpinn sommerstid, i dag helårsbader på sjuende året. I Vinterbading tar hun deg med ned i råken når minusgradene hyler og frosten for lengst har festet grepet. I vannet venter en opplevelse av dyp ro, et klarnet sinn og stort velbehag. På land venter energikicket, gledesrusen og mestringsfølelsen – foruten badehåndkle og varme klær.
Utgivelse: 2. september.
Cappelen Damm

Thomas Aune
Kunsten å bli hundre – visdom og tjuvtriks fra de eldste blant oss
Hva skal til for å bli 100? Er det en superoppskrift, eller er det bare gode gener og flaks? Thomas Aune bestemte seg for å finne svarene, og oppsøkte folk som har nådd milepælen, både i Norge og resten av verden. Der traff han bl.a. Norges eldste, japaneren som har møtt tusen hundreåringer, og ikke minst: en inder som påstår han er 123 år gammel og verdens eldste. Rådene han fikk av disse spreke gamlingene spriker i alle retninger.
Utgivelse: 3. september .
Aschehoug

Vig 2

Lasse Matberg
Lassestrikk. Varme plagg for barske forhold
Endelig en strikkebok med mannen i sentrum! Og det er ikke hvem som helst som står bak: Storsjarmør, realitystjerne og marinbefal Lasse Matberg har fått designe sine drømmegensere både til seg selv og resten av familien. Her er turgensere med flerfarget mønster, gensere med struktur, fletter og andre flotte detaljer.
Utgivelse: 3. september.
Vigmostad & Bjørke

Atom

Jan Ketil Arnulf
Den norske atomlandsbyen. Om tungtvannets tause forsvarsnettverk
En gruppe krigserfarne offiserer jobbet på innsiden av Norsk Hydro på Rjukan fra 1940 til 1943. Hva var sammenhengen mellom disse offiserene og uranforskerne på 1930-tallet? Hvem visste hva om tungtvannets destruktive potensiale?
Utgivelse: 3. september.
Universitetsforlaget

A bedre hjem

Kjersti Kvam
DEBUTANT!
Bedre kjent-boka, Over 300 spørsmål som kickstarter den gode samtalen
I denne boka blir du bedre kjent med deg selv og menneskene rundt deg, på en uhøytidelig og morsom måte. Du får også en verktøykasse av gode spørsmål og “icebreakers” til hverdagen din.
Utgivelse; 9.september.
Cappelen Damm

Bjørn Samset
2070. Alt du lurer på om klimakrisen og veien forbi klimaendringene
Veien forbi klimaendringene løper mellom i dag og 2070. Om 50 år må det grønne skiftet være gjennomført. Om 50 år skal vi være fossilfrie. Her viser Samset hvordan vi er havnet i dagens situasjon, han forklarer modellene og klimasystemene vi må forstå, og gir oss håp om en vei videre. Vi blir med til år 2070 på en av veiene vi kan velge for å unngå de verste konsekvensene av klimaendringene, og samtidig bygge en bærekraftig verden.
Utgivelse: 9 september.
Cappelen Damm

Bjorke1

Pia Ve Dahlen
Verden under vann. En oppdagelsesreise i havet
Langs norskekysten finnes et utrolig rikt dyreliv, og bittesmå økosystemhelter som livet på kloden avhenger av. Med denne boken vil Pia Ve Dahlen gjøre oss kjent med dyrene i havet. Fra mikrosamfunnene i tangbeltet, og ned til dyphavsvulkaner på flere tusen meters dyp, der noen helt spesielle arter har utviklet evnen til å overleve.
Utgivelse: 10. september.
Vigmostad & Bjørke

Kjersti Sandvik og Grethe F. Syéd
18 uker : Det vi snakker om når vi snakker om abort
Er det mer å si om abort? Ja, mener Kjersti Sandvik og Grethe Fatima Syéd. For abortdebatten handler om mer enn hvor mange uker kvinner skal ha selvbe¬stemmelse. Den er også et møtepunkt for mange av våre verdispørsmål. Kvinner har svært ulike erfaringer med abort. I denne boken forteller noen av dem sin historie. Vi møter også helseper¬sonell, forskere og politikere, og vi hører forfatternes diskusjoner seg imellom.
18 uker handler om vanskelige valg. Det handler om kropp og følelser, juss og økonomi, familieliv og fremtidshåp.
Utgivelse: 10. august.
Solum Bokvennen

Fraovnentilbordet omslag lowres

Diana Henry
Fra ovnen til bordet: Enkle retter som passer seg selv
Oversatt av: Dorthe Erichsen og Jon Berg.
Den nyeste kokeboken fra den bestselgende og prisvinnende forfatteren Diana Henry, full av enkle oppskrifter som lar stekeovnen gjøre arbeidet.
En Sunday Times og New York Times bestselger.
Utgivelse 12. september.
Gursli Berg forlag

Gry Hammer
Fra jord til bord – 100 sunne og bærekraftige oppskrifter
Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsa? Da er denne boka for deg!
Gry Hammer – forfatter av boka Fermentering, matentusiast, yogalærer og kursholder – jakter på gode råvarer og god helse. Hennes matfilosofi er basert på tradisjonsmat. Det vil si naturlig mat som kjøtt fra beitefôrede dyr, upasteurisert melkemat, langkokt kraft, fermenterte grønnsaker og selvsankede urter og ville vekster. Her lærer hun deg hvordan du kan gjøre det samme – på dine premisser.
Utgivelse: 13. september.
Cappelen Damm

Siv Kristin Olsen
Myk strikk. Gensere, vester og jakker du vil elske fra @knitbysiv
Siv Kristin er en av Norges mest populære strikkedesignere, med nær 100 000 følgere til sammen gjennom sine to Instagramkontoer @knitbysiv (67.2K) og @garnhimmelen (29,6K). Hun skiller seg ut med sine vakre, glade og feminine mønstre i nydelige fargekombinasjoner – høyt elsket av strikkeentusiaster og influencere i både inn- og utland. I denne strikkeboka byr hun på rundt 40 oppskrifter som passer for både nybegynnere og mer erfarne strikkere.
Utgivelse: 15. september.
Cappelen Damm

Selina Barker
Utbrent. Praktiske råd for å gjenfinne gleden, energien og kreativiteten
Oversatt av: Kari Kahrs.
En praktisk 6-trinnsguide for deg som har møtt eller er redd for å møte veggen. Enten du gjør for mye, gir for mye eller tenker for mye får du hjelp til å trekke opp grensene, fylle opp energitanken og skape det livet du vil ha. En innholdsrik verktøykasse med bruksanvisning for redskapene du trenger for å kjenne deg kraftfull, rolig og konsentrert hver eneste arbeidsdag – uansett hvor hektisk du har det.
Utgivelse: 15. september.
Cappelen Damm

Lars Erik Lunde og Yngve Skålnes
Ufinn oppførsel
Det morsomste med denne boken er at alt som står her, er sant. Tekstene er hentet fra instagramsuksessen Ufinnsta, hvor anonyme bidragsytere sender inn rare, kleine, fine og ufine samtaler om kjøp og salg på nett. For hver eneste dag går det galt et sted i Norge. Chattesamtaler sporer av, ting går skeis i en netthandel, stemningen i innboksen snur.
Utgivelse: 15. september.
Aschehoug

Henning Røed
Blekksprut. En kjærlighetshistorie
Blekkspruten flytter seg med jetkraft, har nebb som en fugl, har armer som primater, og har blekk og penn som en forfatter. Enkelte har verdens klart største øyne, men alle arter skal være fargeblinde. De elsker å sprute vann på folk de ikke liker, og kan løse kompliserte oppgaver. Henning Røed er marinbiolog og har jobbet i over 30 år med hav, fisk, fiskeoppdrett, klima og miljø. Dette er Røeds hyllest til noen av verdens mest fascinerende dyr.
Utgivelse: 15. september.
Humanist forlag

Are Sende Osen
Kongerekka. Norge samles og kristnes med ild og sverd
Intriger, sex, brodermord, trolldom og blodige slag. En episode av Game of Thrones? Nei, vår egen norske vikinghistorie! Kongerekka er basert Are Sende Osens populærhistoriske podkast ved samme navn. Boken forteller om de sentrale norske historieskikkelsene slik vi aldri har hørt om dem før, og fra førstemann, Harald Hårfagre, går det bokstavelig talt slag i slag fremover i historien. Illustrasjonene er av Kristian Krohg-Sørensen, som bidrar med den hittil ikke så kjente nettavisen Budstikka fra vikingtiden.
Utgivelse: 15. september.
Gyldendal

Asbjørn Jaklin
Flukten med Norges gull. Heltene. Konfliktene. Den hemmelige operasjonen i 1940
En thriller som tar oss med på en nervepirrende reise gjennom Norge i april- og maidagene i 1940. Dette er beretningen om krigens kanskje frekkeste operasjon. Mye gikk galt da tyskerne angrep Norge. Men beredskapen rundt Norges gullbeholdning var høy. I Flukten med Norges gull går Asbjørn Jaklin tett på historiens handlekraftige personer: Ansatte i Norges Bank. 30 menige soldater, blant dem dikteren Nordahl Grieg.
Utgivelse: 15. september.
Gyldendal

Maria Berg Hestad
Dyrk enkelt med drivhus
Å dyrke sin egen mat har aldri vært så populært som i dag. Pandemien har gitt den alleredeoppsvingende trenden en ekstra driv, og mange har fått oppfylt drømmen om å få seg et lite eller større drivhus. Men trenger du å bruke tusenvis av kroner på dyre drivhus og årlig vedlikehold?
I oppfølgeren til bestselgeren Dyrk enkelt viser den folkekjære hageeksperten Maria Berg Hestad hvordan du raskt og enkelt kan komme i gang med din drivhusdrøm uten store investeringer i penger og tid.
Utgivelse: 15. september
Skald

A4

Helene Uri og Victoria Sandøy (ill.)
Jorden rundt på 80 ord – og andre språkreiser
Det norske språket inneholder ord fra hele verden! Noen ord har hatt kort reisevei, andre ord har reist langt, kanskje fra Sør-Amerika, Afrika eller Asia. Disse ordene har slått seg ned i Norge, og blitt en del av språket vårt. I denne fargerike boken får leserne oppleve at språket vårt er levende, morsomt og stadig på reise. Familier som har minoritetsspråk som hjemmespråk vil gjenkjenne “sitt” land på kartene og oppdage at vi bruker låneord fra deres språk også i norsk – og bli stolte av det.
Utgivelse: Primo september.
Cappelen Damm

Hans Høeg
Vår mann i Washington. Mine år som stabssjef for en amerikansk kongressmann
Historien om nordmannen som i 2012 ble administrasjonssjef for en amerikansk kongressmann, og endte opp med å lede et plot om å avsette USAs tredje mektigste mann. Da Hans Høeg møtte en hillbilly ved navn Thomas Massie på prestisjeuniversitetet MIT i Cambridge i 1991, skjønte han at det det var kimen til et langvarig og givende vennskap. Der og da bestemte han seg dessuten for å hive seg på når hans rødsprengte og energiske nye venn en gang i fremtiden ville starte noe spennende.
Da tilbudet fra Thomas kom, over 20 år senere, var det imidlertid ikke den gründerdrømmen Hans hadde sett for seg. Den frittalende og frihetselskende studiekompisen fra Vanceburg i Kentucky hadde kastet seg inn i politikken, og mot alle odds blitt valgt til å representere sitt distrikt for republikanerne i kongressen.
Utgivelse: Primo september.
Cappelen Damm

K13

Asbjørn P. Sandøy
Hva skal vi ha til middag?
God, hjemmelaget mat som ALLE kan lage. Endelig en kokebok fra toppbloggeren Kokkejævel, med middager for hele året rundt.
Utgivelse: Primo september.
Kagge forlag

Mike Benton
Tony T-Rex familiealbum
Oversatt av Hilde Matre Larsen.
Utgivelse: Medio september.
Cappelen Damm

A5

Tinashe Williamson og Thea Jacobsen (Ill.)
DEBUTANT!
Håndbok for unge antirasister
Tinashe Williamson debuterer som barnebokforfatter med en håndbok som belyser og engasjerer, og oppfordrer til det aller viktigste: nemlig dialog. Gjennom ti kapitler og ti fiktive karakterer svarer Williamson på spørsmål som hva rasisme egentlig er, hvorfor representasjon er viktig og hva man kan si hvis man opplever at noen blir diskriminert mot på grunn av hudfargen sin. Boken er skrevet i “skoledagbokformat” med oppgaver og samtaler som barna kan ta med de voksne hjemme, eller sammen med klassen på skolen. Målet er å gi stafettpinnen videre til den oppvoksende generasjonen, og få dem til å føle at de har makt til å forandre verden.
Utgivelse: Medio september.
Cappelen Damm

Vidar Enebakk
Christopher Hansteen. Vitenskapsdyrker og polarforsker
Hansteen var en av 1800-tallets viktigste vitenskapsmenn i Norge. Han studerte himmellegemer fra Observatoriet på Solli plass, og jaktet jordas magnetpoler i Sibir, blant annet. I denne dyptpløyende og medrivende fortellingen om jakten på kunnskap blir vi kjent med kompassnålens hemmeligheter, globusenes umulighet og kappløpet mot vitenskapens berømmelse og nederlag. I Christopher Hansteens skikkelse blir dette også til et spørsmål om hvordan kunnskap blir til, hva som blir sant, og hvorfor.
Utgivelse: Medio september.
Pax Forlag

Hanna Bjørgaas
Byens hemmelige liv. Historier fra den urbane villmarka
En bok om bynaturen. Om kråkene, spretthalene, messinglaven, flaggermusene og alt det andre vi omgir oss med i byen, kanskje uten å være klar over det. Hanna Bjørgaas er biolog, og står blant pingviner og hval i Antarktis, i et av verdens mest dramatiske landskap. Turistene hun guider har betalt i dyre dommer for å komme dit og få naturopplevelser de ikke vil få noe annet sted i verden. Eller?
Bjørgaas går ut døra med fordomsfri interesse for naturen hun møter i byen, gjennom et år. Kan hun oppleve bynaturen? Hoveddelen av Europas befolkning lever i by eller tettbygde strøk, og bynaturen er den naturen folk flest stifter bekjentskap med. I denne boka finner Bjørgaas fram til den mest fascinerende fagkunnskapen vi har om arter og natur i by.
Utgivelse: Medio september.
Cappelen Damm

Lars Frode Larsen
Nansen og luftskipene
Sporene etter Nansen er flere enn skisporet. For første gang fortelles historien om Fridtjof Nansen og Aeroarctic. I dette pionerarbeidet nøster Lars Frode Larsen opp Nansens engasjement for å få realisert en forskningsferd med luftskip til polarområdene – en ferd som aldri ble noe av. Det er en dramatisk historie, en historie med mange komplikasjoner og spenningsforhold både på det personlige, vitenskapelige, økonomiske og politiske plan.
Utgivelse: Medio september
Cappelen Damm

Carline Tromp
Kulturkrig. Det nye ytre høyre og normaliseringen av det ekstreme
Boka handler om det nye ytre høyre, om hvordan ekstremt tankegods ble normalisert, gjort stuereint og «kult», ved hjelp av teknologiske utviklinger og strategier som delvis har opphav på den politiske venstresida. Den handler om ord og handling; om nettroll og antifeminister, tastaturkrigere og terrorister; om nye og gamle medier, politisk (u)korrekthet og kulturkrig med nye midler.
Utgivelse: Medio september.
Cappelen Damm

K24

Eva Tryti
Lykkekrigen. Fra kroppspress til selvrespekt
Moderne kropps- og utseendepress hindrer mange i å leve et lykkelig liv. Psykolog Eva Tryti viser hvordan vi kan komme ut av forbedringsjaget og kroppspresset og gi slipp på lykkekrigen.
Utgivelse: Medio september.
J. M. Stenersens forlag

K29

Lars Fossum
DEBUTANT!
Snekkerboka
40 enkle ting du kan snekre til hus, hytte og hage. Den erfarne håndverkeren Lars Fossum, kjent fra oppussingsprogrammet Sommerhytta på TV2, viser deg små og store snekkerprosjekter.
Utgivelse: Medio september.
Kagge forlag

K4

Jarle Fredagsvik
DEBUTANT!
Edvald og Alexander. Kampen om den norske sykkeltronen
Historien om Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff, og deres kamp om hegemoniet i norsk sykkelsport.
Utgivelse: Medio september.
Kagge forlag

K28

Ken André Ottesen (@badesken)
Skjønt det mørkt så ut. Lokalaviser i pandemi og dugnad
Le deg gjennom koronakrisen sammen med BAdesKen!
Utgivelse: Medio september.
Kagge forlag

Elisabeth Vislie
Den røde rederdatteren. Rachel Grepp – en biografi
Det røde flagget ble tidlig ledestjernen for skipsrederdatteren Rachel Grepp (1879-1961). Hun så seg aldri tilbake, hun ga aldri opp. Hun valgte bort borgerskapets behagelige tilværelse for å gå i front i arbeiderbevegelsen, der hun ble en kraft og en tydelig stemme. Gjennom fem tiår kjempet hun arbeiderkvinnenes sak, slik hun også gjorde i Arbeiderbladet, der hun redigerte avisens kvinneside. Der ble hun en pressepioner, mens hennes politiske verv var utallige. Hun ble en kvinne som viste vei i sin tid, men som ble fort glemt, slike kvinnelige forbilder ofte blir.
Utgivelse: Medio september.
Orkana forlag

Jan-Ole Hesselberg
Ta bedre beslutninger. Om kreftene som styrer valgene dine og hvordan du tøyler dem
Psykolog Jan-Ole Hesselberg er kjent fra flere TV-programmer og lærer deg hemmeligheten bak å ta gode valg.
Utgivelse: Medio september.
Kagge forlag

Nicklas Brendborg
Maneter eldes baklengs – Vitenskapens svar på et lengre liv
Oversatt av: Øyvind Lysebo Ekelund.
Jakten på et langt liv ble en gang ledet av kvakksalvere og eventyrere, men i dag er det forskerne som baner vei. Det danske stjerneskuddet Nicklas Brendborg skildrer vår stadig mer vellykkede streben etter å løse aldringsgåten, i en bok som underholder fra begynnelse til slutt. «Dette er vitenskapens beste råd til et betydelig lengre liv – servert av en uvanlig smart 25-åring.» Berlingske
Utgivelse: 15. september,
Spartacus

A på deling

Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen
DEBUTANTER!
På deling – mat vi lager når vi har folk til bords
Første gang Liøkel og Samuelsen – kjent som Sultne gutter – traff hverandre, delte de en hamburger, siden har de delt det meste.
De ble en snakkis da de under første korona-nedstengning i 2020 serverte mat til venner gjennom et åpent vindu i osloleiligheten sin.
I boka deler de oppskriftene på mat de lager når de skal ha folk til bords. Her er 12 bord med mat til fire–fem personer, eller som de selv sier: Mat smaker som kjent bedre når den deles.
Utgivelse: 16. september.
Cappelen Damm

Anne Gaathaug
Annes Quizhjørne
Morsomme, kloke og utfordrende quizer fra vår populære quizmaster Anne Gaathaug. 1800 spørsmål og svar som skjerper hukommelsen og fyller på med kunnskap.
Utgivelse: 16. september.
Cappelen Damm

Pryser stay behind forside

Tore Pryser
Svik, gråsoner, overvåking og Stay Behind
Prysers femte bok med fortellinger om mennesker under og like etter andre verdenskrig som ikke alltid like enkelt kan puttes i kategorier som «helter» eller «skurker». I 32 frittstående essays møter vi mennesker fra begge sider under okkupasjonen. Det kan være Wilhelm Christopher Holst som gjennom sitt bekjentskap med Kristian og Nini Gleditsch i London ble norsk SOE-agent i Frankrike. Eller jødefamilien Karpol fra Hundorp, som takket være den nidkjære lensmann Harald Hammer ble sendt med «Donau» til Auschwitz.
Utgivelse: 16. september.
Svein Sandnes Bokforlag

Gutteboka

Nina Brockmann og Ellen Støkken Dahl
Gutteboka
Overgangen fra barn til ungdom er ikke enkel. Kroppen forandrer seg, hormonene tar kontrollen og i hjernen skjer det en slags ommøblering. Dette vet voksne, men for den som står midt i det, er det ikke like greit å skjønne oppned på tilværelsen.
Gutteboka tar legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl deg gjennom alt du trenger å vite om puberteten. For unge gutter skal ikke google seg fram til svar på de aller viktigste spørsmålene. Gutteboka er en guide fra to av landets mest populære leger, som kjenner kroppen ut og inn.
Utgivelse: 17.september.
Aschehoug

Vig 3

Christopher Hals Gylseth
Kompani Linge. Med døden som følgesvenn
I denne boken skildres en rekke nervepirrende Linge-aksjoner som ikke er kjent av det brede, nasjonale publikum. Forfatteren tar oss blant annet med til Lofot-raidene, Måløy-raidet hvor Martin Linge falt, og de dramatiske hendelsene i Telemark hvor Leif Tronstad, kjent fra Tungtvannsaksjonen, falt.
Utgivelse: 17. september
Vigmostad & Bjørke

Sabotør 3 cover

John S. Jamtli
Sabotør – I skyggen av Tirpitz
I 1942, på høyden av andre verdenskrig, seilte verdens største krigsskip nordover til Norge. Slagskipet Tirpitz, med sine følgeskip, utgjorde en konstant trussel mot de allierte konvoiene som frakter materiell til Sovjets kamp mot tyskerne i øst.
I skyggen av Tirpitz, det tredje frittstående tegneseriealbum i John S. Jamtlis kritikerroste og prisbelønte serie om norske sabotører under andre verdenskrig, følger spesialagent Torstein Raaby som ble sendt nordover til Alta for å rapportere til britene om dets bevegelser. For å bygge opp en motstandsgruppe, rekrutterer Raaby kompisen Karl «Kalle» Rasmussen, som blir med i et arbeid som han vet kan koste ham livet.
Utgivelse: 17. september.
Strand Forlag

Inga Semmingsen og Sigrid Marie Blom
DEBUTANTER!
Unik strikk med farger og struktur
I boka presenterer Semmingsen og Sigrid Blom plagg og tilbehør som skiller seg litt ut. Her er det bare å glede seg til herlige fargekombinasjoner og lekre detaljer, nydelig strukturstrikk og moderne flettemønstre! Inga og Sigrid Marie har designet hele sju nydelige og unike kolleksjoner med voksenstrikk, samt strikkeskatter til de minste i familien. Her får du oppskriften på trendy og brukervennlige gensere, søte cardigans, smarte halser, fine luer og tøffe balaklava, alt med det lille ekstra, slik vi kjenner det fra damenes Instagramkontoer @blomstrikk og @vippetavpinnene.
Utgivelse: 20. september.
Cappelen Damm

A digg

Christer Rødseth
DEBUTANT!
Christer redder hverdagen – digg mat hele uka
I Christer redder hverdagen har stjernekokk Christer Rødseth samlet sine aller beste hverdagsoppskrifter – maten han selv spiser på en helt vanlig tirsdag. Den populære kokken har lite tid til matlaging utenom jobben, men spiser likevel som en konge – hver dag.
Christer mener nemlig at livet er for kort til å lage og spise kjedelig mat, og gir deg kokketriks og smarte snarveier til mat som smaker helg – hele uka.
Utgivelse: 20. september.
Cappelen Damm

Anne2

Tordis Ørjasæter
Vi er ikke alene
Når man har det vanskelig, hjelper det å lese om andre i samme situasjon, skriver Tordis Ørjasæter, mor til psykisk utviklingshemmede Dag Tore. Gjennom memoarer, biografier, romaner og poesi kan vanskelige følelser bli erkjent og gode erfaringer tre fram i lyset. Gjennom forfatteres utforskning av språket kan vi lete oss frem til ordene og nærme oss en forståelse av det medisinske fagbøker og rapporter ikke klarer å formidle.
I boka har Ørjasæter valgt ut ulike forfatteres litterære fortellinger om det å ha et barn som ikke er som andre.
Utgivelse: 20. september.
Cappelen Damm

Espen Nakstad
Kode rød
Hele Norges «fung.ass.» I denne boken forteller han historien om hva som skjedde – og hvorfor verden var dømt til å mislykkes allerede før koronaviruset hadde spredt seg fra Kina. Nakstad tar oss samtidig med på unike personlige møter med mennesker som selv har stått i krevende dilemmaer, som krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby og FN-sjef Kofi Annan. Under reisen får vi flere tilbakeblikk til triste og vakre øyeblikk i Nakstads eget liv og hans erfaringer fra storpolitikk i FN, maktkamper og personlige tragedier. Hva er det som driver ham? Hvor finner han motivasjon til å stå i kampen, og hvor finner han trøst og mening med livet?
Utgivelse: 20. september.
Gyldendal

Anne Linn og Andreas Kumano-Ensby
Slik blir du rik! En håndbok i økonomisk frihet
Forfatterne er et helt vanlig ektepar med to barn, jobb og gjeld. Uten ett studiepoeng i økonomi tok de fatt på et prosjekt som endret hele deres livsstil. Deres håndbok hjelper deg ut av hamsterhjulet og inn i en bærekraftig hverdag, der du har overskudd av tid og penger til alle dine ønsker og behov. Det handler ikke om å spare mest mulig, men om å investere de midlene man faktisk klarer å legge av underveis i året.
Utgivelse: 20. september.
Spartacus

Stra mart

Martine Lunde
DEBUTANT!
Martines verden
I Martines verden følger vi henne fra oppveksten i generasjonsboligen på Årvoll, gjennom en ungdomstid fylt av tvil og konflikt, frem til den hardtarbeidende jenta som griper muligheten hun får til endelig å nå sine drømmer.
Utgivelse: 21. september.
Strawberry Publishing

Doemte kvinner

Linn T. Sunne og Kristian Krohg-Sørensen (ill.)
Dømte kvinner
De fleste lovbrudd blir begått av menn, og det er ofte dem vi hører om. Men også kvinner har stått for grufulle handlinger opp igjennom historien. I denne boka får leseren møte 11 kvinner som er dømt for ulike forbrytelser i Norge, fra 1600-tallet fram til i dag. Noen har ikke gjort noe galt ut fra dagens lover, mens andre har gjort forferdelige forbrytelser mot andre.
Utgivelse: 21. september.
Gyldendal

Linka Neumann
Villmarksinteriør
Linka Neumann er kjent for sine karakteristiske og vakre villmarksgensere. Denne gang overrasker hun med røff og lekker interiørstrikk til hus og hytte. Linkas design kjennetegnes av at hun er inspirert av tradisjon, urfolk og natur, men med en umiskjennelige personlig og moderne vri. Her får du oppskrifter på originale og vakre puter, lune pledd i flere størrelser og dekorative veggtepper – alt i Linkas spreke og kontrastfylte fargekombinasjoner.
Utgivelse: 22. september.
Aschehoug

Lara Rashid
DEBUTANT!
Hold meg til jeg sovner – et liv i skyggene av 22. juli
Fire år gammel flykter Lara Rashid sammen med familien sin fra irakisk Kurdistan i 1999 og etter en krevende tid på asylmottak i Nes begynner de et trygt liv på Nesodden. Men snart skal mørke skygger legge seg over det lykkelige rekkehuset de har skaffet seg. Den 22.juli 2011 blir 18-år gamle Bano, familiens eldste datter drept på Utøya. Fanget i sorg får Lara for seg at hun må overta rollen til storesøsteren. Et valg som får store konsekvenser for hennes eget liv. Hvem er hun nå?
Utgivelse: 22. september.
Aschehoug

Truls Torp og Simen Vatne
DEBUTANTER!
Skikkelig norsk. Kjapp hverdagsmat
Truls og Simen møttes over grytene da de begge var deltakere i MasterChef og Truls gikk av med seieren. Sammen har de nå laget sin første kokebok. Boken baserer seg på nordmenns vaner og har norske råvarer i fokus, gjerne krydret med spennende innslag fra andre verdenskjøkken – noe som representerer smeltedigelen norsk mat har utviklet seg til å bli. Stian er gründer, mens Truls er bygningsingeniør, men begge arbeider nå med matformidling.
Utgivelse: 25. september.
Gyldendal

Gunvor Røkholt
Fargerik kulturarv
Gunvor C. Røkholt er en av de mest profilerte interiørdesignere i Norge. De siste 15 årene har hun arbeidet med prosjekter som tar vare på norsk kulturarv gjennom bruk, varsom turisme og kortreiste opplevelser. I arbeidet sitt er Gunvor opptatt av historiefortelling og formidling. Hun ønsker å synliggjøre historiene i interiørene og gjenspeile disse i alt fra fargesetting, tapeter og møbler. Gunvor har utviklet interiøret hos noen av de mest eksklusive overnattingsplassene i landet. I boken viser hun frem interiøret til 10 av disse.
Utgivelse: 25. september.
Skald

Kat kir

Caroline Serck-Hanssen
Den ortodokse kirke. Historie – lære – trosliv
I en tid med stadig flere ortodokse kristne her i landet og økt avstand mellom Vesten og Russland, er kjennskap til hva Den ortodokse kirke står for trosmessig og kulturelt blitt mer relevant. Denne boken formidler kirkens historie, lære, liturgi, kunst og klostertradisjon på en grundig og samtidig klar og lett tilgjengelig måte, og henvender seg til alle som ønsker å lære mer om emnet.
Utgivelse: 27. september.
St. Olav forlag

Borgersrud da norge forside

Lars Borgersrud
Da Norge ville bli atommakt. Atomforskningen i Norge etter Andre verdenskrig
Umiddelbart etter andre verdenskrig var det i militære kretser alminnelig anerkjent at en framtidig forsvarsstrategi også måtte omfatte atomvåpen. Jens Chr. Hauge ble forsvarsminister i den første rene Arbeiderparti-regjeringen etter krigen. Sammen med forskningsdirektør ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) Gunnar Randers, skrev han en proposisjon til Stortinget om ekstrabevilgning til FFI. Det stod ingenting i proposisjonen om at hovedformålet var å bygge en reaktor som kunne produsere spaltbart materiale til kjernevåpen.
Utgivelse: 30. september.
Svein Sandnes Bokforlag

Rasmus Wold
DEBUTANT!
Sportsidiot. Hva er egentlig viktigst? Champions League eller familien?
I denne boken stuper komiker Wold inn i materien med et åpent sinn og prøver å finne ut av hva det er med sport som gjør at mennesker med glede vier hele sitt liv til det. Boken er en blanding av selvopplevde historier, tester, forskning, intervjuer og et dypdykk i hva det vil si å faktisk være en sportsidiot. Til høsten er Rasmus også aktuell med show på Latter, samt deltagelse i 71 grader nord – Norges tøffeste kjendis.
Utgivelse: 30. september.
Gyldendal

Iselin Guttormsen
DEBUTANT!
Iselin snakker om sex
Gjennom egne, dyrekjøpte erfaringer og historier hentet fra sin praksis som sexsolog tar Guttormsen blant annet for seg den vanskelige debuten, sex og singelliv, «mandagssex», partnerfangst, sexangst, #metoo på soverommet til hvorfor det er så vanskelig å be om sex. Hennes drøm er at alle skal ha et sexliv som ikke er preget av plikt, men av lyst. Det er nemlig mulig når man vet hva som ikke fungerer.
Utgivelse: 30. September.
Strawberry Publishing

Anders Hansen
Hjernesterk junior
Oversatt av Ingrid Greaker Myhren.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm

Daniel Kahneman, Oliver Sibony og Cass R. Sunstein
Støy. Når dømmekraften svikter
Oversatt av: Inger Sverreson Holmes.
Gale beslutninger spiller en stor rolle i livet vårt, også når mye står på spill. Våre vurderinger, og det inkluderer de såkalte ekspertenes, er mye mer preget av tilfeldigheter enn vi er klar over. Men både enkeltmennesker og organisasjoner er som regel helt uvitende om i hvor stor grad tilfeldighetene herjer. Denne boken presenterer systemer for å måle støy. Det viser seg dessverre at det ikke blir mindre støy av at beslutningstakerne er erfarne. En mulig løsning er i større grad å erstatte menneskelig vurdering med algoritmer, men også andre effektive metoder finnes – når man først har blitt klar over problemet.
Utgivelse: Ultimo september.
Pax Forlag

Lars Roede
Christiania 1624-1816. Byen bytter byggeskikk (arbeidstittel)
Natt til 17. august 1624 ble Oslo rammet av en brann som raste i tre døgn og la nesten hele byen øde. Bare kirken, noen murhus og grunnmurer sto igjen blant forkullede rester av trehus. Minst 14 ganger hadde byen blitt helt eller delvis nedbrent.
Brannen i 1624 var den mest skjellsettende hendelsen i Oslos historie. Kong Christian 4. bestemte derfor at Oslo skulle flyttes til motsatt side av Bjørvika og hete Christiania. Samtidig innførte han murtvang for å unngå flere branner. Lafting, som var den vanlige byggemåten, ble forbudt. Men ble Christiania en murby?
De få murhusene vi verner som kulturminner, er ikke representative for bebyggelsen i «Det gamle Christiania», skriver Roede. De tilhørte byens overklasse. Hus for folk flest er det ingen igjen av i sentrum.
I denne boken forsøker Roede å tegne et bilde av den tapte bebyggelsen. Hvordan så de ut, husene som jevne borgere bodde i? Hvorfor ble bybildet et helt annet enn i de norske trebyene?
Utgivelse: Ultimo september.
Pax Forlag

A olav

Tore Rem
Olav V. Krigeren 1940-1945
Det dramatiske andre bindet i Tore Rems bredt anlagte biografi om kong Olav.Boken gir et nærportrettet av en kronprins i krig og et viktig bidrag til den norske krigshistorien. I disse årene skal Olav både få prøvd seg og brukt seg på helt nye vis. Uten å forstå krigen, og hans rolle i den, er det umulig å forstå Olav, hvem han var og hvem han ble.
Leseren kastes inn i tyskernes angrep 9. april 1940. Deretter følger vi kronprins, konge og regjering under det to måneder lange felttoget. Dramatikken er stor, krigens kaos likeså. For Olav finner mesteparten av virksomheten gjennom krigen sted i England og ved de norske militæravdelingene i Skottland. Men han pendler også mellom London og Washington, der familien har funnet tilflukt, beskyttet av USAs president.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm

Carl Emil Vogt
Heltekongen Haakon. Symbol i krig og fred
Dette er en bok om symbolet H7 og om hvordan kong Haakon kunne bli den største nasjonalhelten det moderne Norge har hatt. Da Norge skulle bli nazistisk, samlet motstanden seg bak H7. Helt siden 1940 har Kongens Nei! vært et begrep og kong Haakon hatt en unik plass i norgeshistorien. Boken bygger på et vell av kilder både fra okkupasjonstid og etterkrigstid.
Utgivelse: Ultimo september
Cappelen Damm

A vik

Lars Vik
Bjørg Viks vei
Få norske forfattere i forrige århundre satte preg på sitt samfunn i samme grad som Bjørg Vik. Gjennom elleve novellesamlinger og fem romaner, i tillegg til en lang rekke skuespill, tematiserte hun kvinners liv og erfaringsbakgrunn som ingen andre.
I en varm skildring av sin mor leverer Lars Vik et ærlig og nært portrett av forfatteren, samfunnsaktøren og privatmennesket Bjørg Vik, bygget på hennes dagbøker, brev og utallige samtaler med de som omga henne.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm

Karl Kristian Indreeide og Gudmund Skjeldal
En velferdsprofitørs bekjennelser
Det snakkes stadig vekk om “velferdsprofitt”. Hvorfor er det spesielt problematisk om noen blir rike på å gi god omsorg? Den betente politiske problemstillingen i Norge i dag rammer Indreeeide og Skjeldal inn ved å diskutere hva innovasjon kan bety i helse- og omsorgssektoren, hva som kan være et meningsfullt arbeid, og aller viktigst: hva det egentlig er å hjelpe noen?
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm

Annemarte Moland
Det skjulte nettverket. Farlige forbindelser mellom unge på nett
Bak glansbildene på sosiale medier finnes det et skjult, digitalt fellesskap for barn og unge. Hensikten med nettverket er å trøste og støtte hverandre, men det foregår også en farlig konkurranse om å ha det verst. Hvorfor og hvordan havner ungdom her? Hva gjør miljøet med dem? Denne boka gir kunnskap om dynamikken blant unge på nett, på godt og vondt. Og om behovet for å bli sett og hørt og tatt på alvor i ung alder.
Gravejournalist Annemarte Moland arbeidet i tre år for å avdekke dette nettverket.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm

Gaute Brochmann
De tapte barna. Hvorfor ungene våre ikke lenger klarer å gå på skolen, og hvordan vi skal få dem tilbake i klasserommet
Et stort og økende antall norske barn og unge går ikke på skolen. De vil. Men klarer ikke. Fagmiljøene er enige om at dette er en massiv folkehelseutfordring, men hvorfor ser vi denne utviklingen nå? I De tapte barna sporer Gaute Brochmann opp årsakene og forsøker å se dem i et bredere samfunnsmessig perspektiv – med de berørte barna og deres historier som et naturlig fokuspunkt.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm

Atle Nielsen
Hallo! Den store boken om telefonen
Hallo! er en bok om hvordan en oppfinnelse endret verden og ble menneskets kjæreste eiendel og viktigste verktøykasse. Atle Nielsen tar oss med gjennom telefonens historie, og forteller om telefonsamtaler som har endret verdens gang, mens andre har forandret retningen på menneskers liv. Boken er full av forunderlige fakta og krydret med fotografier som spenner over en periode på 160 år.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm

K17

Jan Eggum og Geir Rakvaag
Så langt har alt gått bra
Jan Eggum fyller 70 år i 2021, og i denne boka får vi historien om hans liv, ikke minst de 50 år som visesanger og musiker.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge forlag

K19

Kadafi Zaman
Den norske drømmen. Fra Punjab til TV2
TV2-journalist Kadafi Zaman forteller sin egen familiehistorie, om sin pakistanske bakgrunn og sin utrolige karriere som nyhetsjeger – i en nær, humørfylt og personlig beretning.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge forlag

K33

Magnus Takvam
Hun skrev for å kunne leve. Min mor, Marie Takvam
NRKs politiske kommentator Magnus Takvam gir oss et fascinerende kunstnerportrett og historien om et ikke helt ukomplisert mor-sønn-forhold, i boka om dikteren Marie Takvam.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge forlag

K31

Lilla Sølhusvik
Camilla Stoltenberg. Året som aldri tok slutt
Vi følger FHI-direktør Camilla Stoltenberg inn på bakrommet der beslutninger ble fattet, faglige råd ble veid opp mot politiske hensyn, i kampen mot klokka og jakten på den riktige vaksinen.
Utgivelse: Ultimo september.
J. M. Stenersens forlag

Arne Egil Tønset
Et isbjørnliv. Alene mot en varmere klode
En spennende historie om isbjørnens kamp for å overleve og en enestående reise inn i isbjørnens ukjente rike.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge forlag

K23

Linda Johansen
DEBUTANT!
Fantastisk etter 40. Mine beste tips til hudpleie og makeup for voksne damer
Linda Johansen har spesialisert seg på hudpleie for voksne kvinner, og gir deg alle tipsene du trenger for å føle deg helt fantastisk.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge forlag

K22

Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland
KlompeLOMPE Kosedyr
La barna velge sine egne favoritter blant de mange søte dyrene i boka. Figurene er raske og morsomme å strikke, og vil bli sikre vinnere hos de minste.
Utgivelse: Ultimo september.
J. M. Stenersens forlag

Anne4

Miriam N. Morken og Tone M. Stenkløv
Snart jul! 24 førjulsaktiviteter for små og store
En bok full av hygge, fellesskap og samlende aktiviteter – som også gir fine juleresultater. Her finner du julepynt og gaver som barn og voksne kan lage sammen og ting barna kan lage selv – på kjøkkenbordet, på skolen eller på juleverksted med venner.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm

Tom Victor Gausdal
Tradisjonsmat
Inspirert av sin mormors oppskriftsbok har Tom Victor Gausdal laget en ny og moderne kokebok, basert på maten vi har vokst opp med og elsker. Boka tar høyde for endringer i nordmenns matinteresse og- kunnskaper, samtidig som den hyller maten som har blitt spist i norske hjem i uminnelige tider.
Utgivelse: September.
Forlaget Press

Erik Røed
Geitmyra. En kokebok for barn
Geitmyra matkultursenter for barn har i ti år lært barn om mat og matlaging, dyr og dyrevelferd, natur og biologi. Erik Røed har samlet og bearbeidet det beste av oppskrifter, råd og tips fra Geitmyra til en inspirerende kokebok fylt av matglede og kunnskap for unge kokker.
Utgivelse: September.
Forlaget Press

Linn Stalsberg
Etter pandemien. Drømmen om en ny hverdag
Mars 2020. Pandemi var plutselig en realitet og verden rundt oss stengte ned. Skolen. Idretten. Frisøren. Flyplassen. Festen. Men på tross av alt dette mørke og urolige, glitret det i en paradoksal optimisme. Hva var det vi drømte om? Hva står på spill nå?
Utgivelse: September.
Forlaget Manifest

Magnus Marsdal
Parterapi mot polarisering. For industrigubber av begge kjønn og klimaungdom i alle aldre
Trusselen fra menneskeskapte klimaendringer forsvinner ikke med det første. Det gjør heller ikke den norske økonomiens avhengighet av olje og gass. Alt ligger til rette for stadig sterkere polarisering mellom de to stammene som er iferd med å dannes – i et lite oljeland som nå famler på randen av det grønne skiftet. Marsdal foreslår at både industrigubber og klimaungdom velger en annen vei. Han foreslår parterapi.
Utgivelse: September.
Forlaget Manifest

Cat Jarman
Elvekonger
Oversatt av: Christian Rugstad.
Bioarkeolog Cat Jarman tar oss med på en fascinerende detektivreise som korrigerer bildet vi til nå har hatt av vikingenes liv og virke. Med utgangspunkt i en liten perle som ble funnet i en vikinggrav i England, føres vi fra gjenstand til gjenstand, fra vest til øst, på jakt etter perlens opprinnelse. Ferden går gjennom Skandinavia, inn i Russland og videre til Bagdad og India, på en reise mer variert og langt lengre enn vi før har trodd at vikingene la ut på. Cat Jarman heter egentlig Cathrine Lie Jarman, er oppvokst i Norge og seniorrådgiver ved Kulturhistorisk Museum i Oslo.
Utgivelse: September.
Forlaget Press

Anja Bakken Riise
DEBUTANT!
Mitt klimaregnskap. Et forsøk på å leve bærekraftig?
Hva skal til for å leve innenfor jordas tålegrenser? Er det i det hele tatt mulig? Forfatteren skildrer sin egen reise for å finne oppskriften på et bærekraftig liv, og gir samtidig en grundig innføring i nordmenns forbruk og hva det har å si for mennesker og miljø, verden over.
Utgivelse: September.
Res Publica

Jonas Bals
Streik. En historie om strid, samhold og solidaritet
Streiker har vært en dramatisk og viktig del av Norges historie. Forfatteren skriver engasjerende om streikens betydning gjennom 150 år og viser hvordan arbeidskonfliktene har formet oss som nasjon og dannet grunnlaget for velferdsstaten.
Utgivelse: September.
Res Publica

Kjetil Røed
Kunsten og døden. En bruksanvisning
Onkelens bortgang vekker forfatterens egen bevissthet rundt døden, og han bruker kunsten for å reflektere rundt forestillinger om aldring og død. Her møter vi både klassiske malerier, samtidsverk, litteratur og musikk som inspirerer og kan gi oss et sunnere forhold til livets siste fase.
Utgivelse: September.
Res Publica

Marta Breen
Feministisk kalender 2022
Kalenderen løfter frem høydepunkter fra feminismens historie med viktige merkedager for kvinnesaken, inspirerende sitater og med fokus på månedens feminist.
Utgivelse: September.
Res Publica

Sam2

Ingvild Grane
DEBUTANT!
Strikk med Ingvild frå @skaperrom. Klassiske, enkle og fargerike plagg
Ingvild Grane har i mange år delt strikkeglede i ein uvanleg delikat fargepalett på
instakontoen @skaperrom. No har ho laga si alle første strikkebok. Her får du elegante og funksjonelle plagg som kan strikkast på nytt og på nytt i mange år framover, og som har eit så klassisk snitt at dei kan gå i arv.
Utgiving: September.
Samlaget

Sam1

Lina Liman
Kunsten å feike arabisk. Ei forteljing om autisme
Omsett av: Olaug Nilssen.
Lina Liman levde med autisme i 32 år utan å vite om det. Kunsten å feike arabisk er ei gripande og engasjerande forteljing om korleis det er å leve med autisme, og korleis ein diagnose kan forandre livet. Liman skriv usedvanleg opent og ærleg om kor sårt og fortvilande det er å stå utanfor den sosiale fellesskapen og prøve å komme inn.
Utgiving: September.
Samlaget

Sam5

Jon Hjørnevik
Påfuglen som landa i si eiga avføring
I denne samlinga har Jon Hjørnevik samla alle former for skit mellom to pene permar. Han har skrive skeive rim om dei sju dødssyndene. Det perfekte, hovmodige og ambisiøse er uinteressant, heilt til det går til helvete. Kåtskap og begjær er dørgande kjedeleg, inntil det går skikkeleg over styr. Grådigheit og misunning bør gløymast, om ikkje det inkluderer nevekamp, blod og tårer.
Utgiving: September.
Samlaget

Gudrun Hannele Henttinen
Islandske vottar. 25 tradisjonelle mønster
I denne strikkeboka får du oppskrifter på vakre, varme og slitesterke islandske vottar. Boka byr på eit mangfald av teknikkar, mønster og stilar, og alle dei ulike vottane har si eiga historie. Her er vottar for den nye strikkaren, men også for den erfarne. Boka har trinnvise instruksjonar.
Utgiving: September.
Samlaget

Sam4

Johannes Nymark
Barca. Fotball og fridom
FC Barcelona er ein av verdas største og mest populære fotballklubbar. Over heile verda går folk med fotballtrøyer med Messi, Xavi og Iniesta på ryggen.I denne boka fortel forskar og fotballentusiast Johannes Nymark levande og kunnskapsrikt om kvifor el Barҫa er annleis enn andre fotballag, og korleis klubben er knytt til katalansk politikk, kultur og samfunn.
Utgiving: September.
Samlaget

Hanna Arendt
Om revolusjoner
Oversatt av: Per Qvale.
I Om revolusjoner fra 1963 skriver filosofen Hannah Arendt om hvordan revolusjoner har forandret verden, fra den amerikanske og franske revolusjon på 1700-tallet, til store omveltninger og revolusjoner på 1900-tallet. Arendt sporer revolusjonens skiftende ansikt og dens forhold til krig, mens hun under-streker den avgjørende rolle slike hendelser vil spille i fremtiden.
Om revolusjoner er et tidløst og sentralt verk for enhver leser som vil forstå kreftene som former vår urolige fortid og nåtid. Dette er første gang Om revo-lusjoner blir oversatt til norsk.
Utgivelse: September.
Solum Bokvennen

Erlend Tidemann
Historien om gatenavn i Oslo
Man må være død for å få en gate oppkalt etter seg. Denne omfattende boken, bygget på arkivarbeid, handler derfor mest om de levende som har bestemt hvilke gatenavn vi skal ha i Oslo. Den viser hvordan byens kollektive minne gjennom gatenavnene er styrt av vekslende ideologier og verdier.
Utgivelse: September.
Dreyers forlag

Dreyer menn

Christopher Browning
Helt vanlige menn. Reservepolitibataljon 101 og den endelige løsningen i Polen
Oversatt av: Kjersti Velsand.
Helt vanlige menn handler om en gruppe middelaldrende familiefolk fra arbeiderklassen i Hamburg som ble sendt til Østfronten for å drepe jøder. I de påfølgende 16 månedene deltok bataljonen i skytingen av 38 000 jøder og sendte 45 000 til konsentrasjonsleiren Treblinka. Browning analyserer beveggrunnene som drev mennene til å delta. For alle som vil forsøke å forstå den historiske hendelsen Holocaust og ikke minst hvordan vi som samfunn har forsøkt å forklare denne hendelsen er denne boka obligatorisk lesning!
Utgivelse: September.
Dreyers forlag

Drey geo

Øyvind Østerud
Geopolitikk – en nøkkel til storpolitikken
I denne boken gir Øyvind Østerud en høyaktuell og informativ innføring i begrepet geopolitikk. Klassisk geopolitikk dreier seg om forholdet mellom politisk makt og geografisk rom. Geopolitikken har etter siste århundreskifte fått en ny renessanse, med en markert kontrast mellom russisk og amerikansk geopolitikk. Og ikke minst med et Kina som både økonomisk og militært utfordrer USAs dominerende stilling i verden. Østerud viser her hvordan geopolitiske perspektiver er en helt sentral måte å forstå samtidens storpolitikk på.
Utgivelse: September.
Dreyers forlag

Mathilde Sprovin
Kunstvæversker og arkitekter
Boka omhandler Norges første kvinnelige arkitekter og kunstveversker. De var utdannet ved Tegneskolen i Christiania, der læreren Herman Major Schirmer løftet fram begavede kvinner. Det var starten på faglige fellesskap, vennskap og karrierer.
Utgivelse: September.
Dreyers forlag

Drey moral

Espen Gamlund
Kunsten å moralisere
Hva gjør vi som privatpersoner når andre opptrer på en måte vi har god grunn til å hevde er umoralsk eller som strider mot etablerte normer for rett og galt? spør filosofen Gamlund i denne boka. Moralisme utspiller seg på flere arenaer i samfunnet – fra moralisering i hverdagslivet hvor vi kritiserer familie, venner og kolleger, til moralisering i offentligheten hvor kritikk rettes mot politikk og praksiser som ikke tåler moralens dagslys. Det argumenteres for at moralisering noen ganger er berettiget, og kan ha en viktig samfunnsmessig verdi.
Utgivelse: September.
Dreyers forlag

Gunnar Skirbekk
Religion i moderne samfunn. Kor står religionen i moderne samfunn, med omsyn til vitskap, rettsstat, moderne institusjonar og sosial integrasjon?
Gunnar Skirbekk er ein velkjend filosof. I denne boka skriv han om nokre av dei mest omdiskuterte tema her i landet i dei siste åra.
Utgivelse: September.
Dreyers forlag

Arne Bugge Amundsen
I kirken og på hospitalet – en Larvikshistorie
Larvik by markerer sitt 350-års jubileum i 2021. I den anledning gis det ut en bok om to sentrale og monumentale elementer i Larviks bybilde: Larvik kirke og Larvik hospital. Det var grevskapet Laurvigen som utgjorde rammen rundt begge bygningene, men de fikk også stor betydning for folk flest. Kirken var ramme rundt ritualer og livstolkning, hospitalet var del av et sosialt omsorgssystem.
Boken tar for seg årene fra de blir bygget på 1700-tallet fram til ca 1860-årene, da kirken blir totalt ombygget i regi av arkitekt Grosch.
Utgivelse: September.
Dreyers forlag

K20

Are Kalvø
Meininga med livet. Eller: Yes Sir, I can Boogie
Are Kalvø prøver å forstå vår tid: Hvem vi er, hva som styrer livene våre, hva som er vitsen med hele greia. Ja, selve meningen med livet. Og hvor leter en for å finne meningen med livet? I popmusikken, selvsagt.
Utgivelse: September.
Kagge forlag

K36

Victoria Skau
Jeg angrer ikke på at jeg elsket deg. Om kjærlighetssorg
YouTuber Victoria Skau deler åpenhjertig sin egen vei gjennom kjærlighetssorgen, og samler de beste rådene for å overleve den.
Utgivelse: September.
Kagge forlag

Alf van der Hagen
Samtaler med dronning Sonja
En nærgående og åpenhjertig samtalebok der leseren kommer dronningen tett innpå livet. Gjennom fortrolige og ofte muntre samtaler forteller dronning Sonja med egne ord om livet – og kunsten.
Utgivelse: September.
Forlaget Press

Jack Fairweather
Den frivillige. Den sanne historien om motstandshelten som infiltrerte Auschwitz
Oversatt av: Eve-Marie Lund.
I en krigsdokumentar fra dødsmarkene følger vi opprullingen av begivenhetene i motstandshelten Witold Pileckis nærmest uvirkelige liv. Fra motstandsarbeid i Polen, frivillig fengsling i Auschwitz, spektakulær flukt – og et tragisk endelikt. En fortelling om en ung manns nærmest umenneskelige utholdenhet, vilje og ubrytelige prinsipper under andre verdenskrig. Boka vant Costa Book Award i 2019 for Årets beste bok.
Utgivelse: September.
Forlaget Press

K25

Janne Haaland Matlary
Demokratiets langsomme død. Og hvordan elitene kveler folkets stemme
Professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary tar for seg et av vår tids aller viktigste politiske spørsmål: Polariseringen mellom folk og elite.
Utgivelse: September/oktober.
Kagge forlag

K3

Lasse Lønnebotn
Brødrekraften. Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø – rivaler og bestevenner
Her er historien om Tarjeis og Johannes unike og annerledes vei til verdenstoppen i skiskyting.
Utgivelse: September/oktober.
Kagge forlag

K18

Jimmy Øien og Øystein Ruud
DEBUTANTER!
REST. Hvordan utnytte råvarene, bekjempe matsvinnet og spise som en greve
Teamet bak suksessrestauranten Rest i Oslo viser hvordan du kan lage fantastisk mat og bekjempe matsvinn samtidig.
Utgivelse: September/oktober.
Kagge forlag

Ole Mathismoen
Varm is. Når verden tiner og alt forandres
Den prisbelønte klimajournalisten Ole Mathismoen viser hva som er i ferd med å skje når polene smelter og verden står overfor den aller mest alvorlige klimaendringen.
Utgivelse: September/oktober.
Kagge forlag

OKTOBER

Hilde Hagerup
Like fint å jobbe som å danse. Om Klaus Hagerup
Da forfatteren, skuespilleren og regissøren Klaus Hagerup døde i 2018, tok et allsidig forfatterskap slutt. Nå har datteren, Hilde Hagerup, skrevet et varmt portrett om faren sin. Ikke ulik boken Klaus Hagerup skrev om moren, Inger Hagerup, Alt er så nær meg (1988). Klaus Hagerup var en svært folkekjær forfatter. Han skrev bøker for både voksne og barn, og han skrev i mange sjangre. Klaus Hagerup var en utålmodig sjel som skrev og jobbet hele tiden. Hilde hadde et nært forhold til faren sin. Like fint å jobbe som å danse er skrevet i et forsøk på å holde ham fast. Boken er både et personlig forfatterportrett og en bok om en sorgprosess.
Utgivelse: 1. oktober
Aschehoug

Vegard Eikemo Sande
Aschehougs store julequiz 2021
Quiz-ekspert Vegard Eikemo Sande gir deg quizen du kan ta juleferie med! Aschehougs store JuleQuiz 2021 inneholder hele 1500 nye og spennende spørsmål for hele familien, fordelt på julespørsmål, allmennquiz og ikke minst familiemikser med utfordringer for liten og stor. Quizen er spekket med hint og fun facts, slik at man kan resonnere seg frem til mange av svarene og få ny kunnskap. Spørsmålene i hver kategori kommer i stigende vanskelighetsgrad.
Utgivelse: 1. oktober.
Aschehoug

Malin Stensønes
Skyggejakt – kampen mot organisert kriminalitet
Organisert kriminalitet er grenseoverskridende, metodene sofistikerte og voldspotensialet stort. Transnasjonale nettverk står blant annet bak overgrep mot barn, menneskesmugling, korrupsjon, hvitvasking, datasvindel og bedragerier. Enorme verdier står på spill, og konsekvensene rammer oss alle. Både Kripos og Oslo Politidistrikt har nøkkelroller i kampen mot organisert kriminalitet. Forfatteren følger flere store operasjoner og får et unikt innsyn i politiets skjulte arbeidsmetoder.
Utgivelse: 1. oktober
Aschehoug

Per Ivar Hjeldsbakken Engevold
Norske slavehandlere. Historien om det dansk-norske koloniriket
På 16-, 17- og 1800-tallet var Danmark-Norge involvert i både kolonisering og slavehandel med afrikanske og indiske slaver. Kolonivarer som sukker, bomull og tobakk ble produsert på bekostning av utallige menneskeliv. Nordmenn fikk tidlig sentrale roller i den dansk-norske slavefarten. Denne boken er en gjennom1gang av den dansk-norske kolonihistorien, som kaster nytt lys over rollene nordmenn hadde i den transatlantiske slavehandelen.
Utgivelse: 1. oktober.
Humanist forlag

Helge Thorbjørnsen og Micael Dahlén
Tallskalle. Hvordan tall styrer livet vårt – og hva vi kan gjøre med det
Tallskalle er en bok om tallenes magiske virkning på livene våre. Tall påvirker oss selv og beslutninger i samfunnet i langt større grad enn vi er klar over. Tall påvirker selvbildet, prestasjonene, relasjonene og opplevelsene våre, og i stor grad våre oppfatninger om verden. Boken støtter seg på forfatternes egne, nyskapende forskning, og er skrevet på en humoristisk og lettlest måte.
Utgivelse: 1. oktober
Vigmostad & Bjørke

Geir Pollen
Volga. En russisk reise
Ingen russisk elv er i nærheten av å ha samme status i russernes liv og historie som Volga. Den har vært en av de store ferdselsårene, den har vært en kulturell møteplass, men også stridsmark, mellom nord og sør, øst og vest. På Volga seilte skandinaviske vikinger og mellomeuropeiske handelsmenn, her konkurrerte fastboende slavere og asiatiske nomader om livsrom, kristne og muslimer om menneskenes sjeler. I denne boken spenner forfatteren opp det store lerretet, og byr på historie og reiseskildring i skjønn forening.
Utgivelse: 1. oktober.
Gyldendal

Sara Døscher
Sprudlende! 100 flasker med bobler
Bli med på en sprudlende reise med sommelier og vinentusiast Sara Døscher.
I boken blir vi blant annet kjent med crémant og cava, pét nat og prosecco, sekt og engelsk musserende, samt presentert for teknikkene og druenes betydning for det perfekte glass. Møt de herlige menneskene som står bak vinene, og lær deg å lage drinker med bobler og å kombinere musserende med lekre retter.
Utgivelse: 1.oktober.
Gyldendal

Simen Sætre og Kjetil Østli
Den nye fisken. Om temmingen av laksen og alt det rare som skjedde etterpå
Gå ikke glipp av den utrolige historien om Norge og oppdrettslaksen! For mange et eventyr om framtidstro og oppgang, havets muligheter og vår evne til å løse alle utfordringer. For andre et grelt eksempel på grådighet, løgner og hva som kan skje når vi ikke tar hensyn til naturen. Historien er karakterdrevet og levendegjøres av to av våre fremste journalister.
Utgivelse: 1. oktober.
Spartacus

Spa9

Geir Stian Ulstein
Norge stein for stein. Historien om festningene våre
Bredt anlagt praktbok om de norske festningsverkenes dramatiske historie. Mange av festningene ligger i dag sterkt neglisjert, men har båret avgjørende øyeblikk i vår fortid. Med tekst og foto dokumenteres festningene slik de var, slik de er og historien de rommer. Norge stein for stein er en rik visuell reise i arkitektur, håndverk, dagligliv og krigshistorie og gir et annerledes blikk på byggingen av Norge.
Utgivelse: 1. oktober.
Spartacus

Spa8

Helene Næss
Årets ritualer – Fester og merkedager
Vakker gavebok om årstidenes festdager og feiringer, spekket med frodig kulturhistorie. I tillegg til våre eldgamle vestlige fester og høytider, omtales nyere merkedager som kvinnedagen, aprils-narr og samenes dag, samt feiringer fra andre kulturer, som id al-fitr og kinesisk nyttår. Boka er ikke bare en kulturhistorisk kalender, den gir inspirasjon til å fylle dagene med mening og aktiviteter for hele familien.
Utgivelse: 1. oktober.
Spartacus

Carlo Rovelli
Helgoland
Oversatt av: Birgit Owe Svihus.
I 1925 rømte den 23 år gamle fysikeren Werner Heisenberg til en forblåst øy i Nordsjøen for å slippe unna sin høysnue. På Helgoland fant han innsiktene bak kvantemekanikken, den gåtefulle teorien som har gitt oss atomkraft og moderne teknologi. Rovelli formidler historien om kvantefysikken og dens unge pionérer, i en bok som antakelig er din hittil beste sjanse til å forstå hvordan universet er skrudd sammen.
Utgivelse: 1. oktober
Spartacus

Spa2

Vibeke Maria Viestad og Andreas Viestad
Dødeboka. Livet rundt døden
Døden er universell. Den skal møte oss alle. Men døden er også et praktisk problem. Hvordan behandler vi våre døde, og hvorfor? Med utgangspunkt i Nordre gravlund i Oslo tar forfatterne, som selv bor på gravlunden, leseren med på en frodig reise i fortidige og samtidige døderitualer i Norge og verden. Dødeboka passer for alle som vet at deres tur også kommer, men som ønsker seg en god bok på veien.
Utgivelse: 1. oktober.
Spartacus

Spa1

Leif Bull
Skriv bedre engelsk
En nyttig håndbok for alle som bruker en del engelsk i det daglige, enten det er i studier eller på jobb. Hva er det vi nordmenn strever mest med når vi skriver engelsk? Uttrykker nordmenn seg annerledes, og hvilke problemer kan dette skape? Dette er ikke bare en håndbok om rettskriving og grammatikk, men også om etikette og kulturforskjellerne som er nedfelt i språket.
Utgivelse: 1. oktober.
Spartacus

Sofi Hjort og Karl Johnsson (illustratør)
Åsgård. Fortellinger fra norrøn mytologi
Oversatt av: Lars Nygård.
I fortellingene fra Åsgård følger vi de norrøne gudene gjennom ti fargerike historier og lærer mer om våre forfedres liv og tro. Tegneserier kombineres med mer klassiske illustrasjoner og fortellinger, og trekker oss inn i en merkelig og ofte skremmende verden. For barn fra 9 år..
Utgivelse: 1. oktober.
Spartacus

Productimage m1 8fe4bea4ac920bef9cf904212a6b4e04ed9eac2e

Sverre Holm
Den innbilte konflikten : om naturvitenskap og Gud
Vår kultur har dannet seg en oppkonstruert konflikt mellom vitenskap og Gud. Professor Sverre Holm (UiO) møter jevnlig holdninger som reflekterer en slik oppfatning hos studentene. Dette har inspirert ham til å gi seg i kast med den spennende oppgaven å belyse hvordan klassisk kristen tro kan gå sammen med naturvitenskap. Resultatet er en lærerik og engasjerende bok for alle som er interessert i vitenskap, dens historie og filosofi. Den er også en solid dose oppmuntring til unge kristne om å satse på en vitenskapelig yrkesvei. Noe slikt er nemlig fullt ut mulig uten at du går på kompromiss med din tro!
Utgivelse: 4. oktober
Veritas forlag

Ola Wakløv og Per Eide
Norge
Boka tar deg med på en uforglemmelig reise i sagalandet på Europas tak. Gjennom skiftende årstider speiles landskap og naturperler i farger fra naturens egen, rikholdige palett. Bølgende nordlys, midnattssol, krystallklar fjelluft og stormsvart himmel har vekselvis omgitt Norges fremste naturfotografer i arbeidet med denne boken.
Utgivelse: 7 oktober.
Cappelen Damm

Thor Gotaas
Marius og Stein Eriksen. Et norsk alpineventyr
Ny sterk idrettsbiografi fra Norges nasjonalskald Thor Gotaas. Han har en enorm fanskare og selger godt, enten han skriver om ski eller utedoer. Dette er fortellingen om Marius og Stein Eriksen, selve pionerne i norsk alpinsport, og dessuten et fantastisk eventyr om gensere og ski som ble solgt over hele verden.
Utgivelse: 7. oktober.
Gyldendal

Gjerts metode
Gjert Ingebrigtsen og Frode Saugestad
Hva er hemmeligheten bak Gjerts metode? Hva kan vi andre lære av supertreneren og vinnerskallene han jobber med? Gjert forteller hvordan han jobber med å skape suksess over tid. Med utgangspunkt i egen trenerpraksis og det siste innen idrettspsykologi og ledelsesteori, viser han øvelser og mentale teknikker som kan hjelpe alle til å prestere best mulig, også i situasjoner med stress, eller når vi står overfor oppgaver vi ikke er kjent med og forberedt på. Dette er ABC i å bygge prestasjonskultur, og det er metoder som fungerer like godt på jobb og fritid som på idrettsbanen. Disiplin og gjennomføringsevne er nøkkelen.
Utgivelse: 8. oktober .
Aschehoug

Pål Hermansen
Vestlandet. Ei tidsreise
Fotograf Pål Hermansen tar oss med på ei tidsreise tilbake til pionértiden for vestlandsturismen, fra Sunnmøre til Rogaland. Ved å gjenfotografere gamle motiver fra de første store landskapsfotografene, som Knudsen, Lindahl og Wilse, forteller Hermansen historien om populære reisemål gjennom tekst og bilder. Ved å sette gamle og nye bilder opp mot hverandre ser vi hvordan stedene både forandres og forblir de samme.
Utgivelse: 8. oktober.
Skald

Petter A Stordalen
Apollo-metoden. Fem grep som funker når det er krise.
Apollo-metoden er en bok for alle som ønsker å håndtere motstand og finne nye muligheter når omgivelsene ser ut til å ha gitt opp.
Utgivelse: 8. oktober.
Strawberry Publishing

Geir Aker
DEBUTANT!
Fenrikens førstegangstjeneste. Ta kommando over eget liv
Gullruten-vinner og folkefavoritt Geir Aker debuterer som forfatter! En veiviser til bedre fokus, orden, selvrespekt, gjennomføringsevne og styrke. Kan man finne retning i livet gjennom å strekke laken på en seng? Selvrespekt gjennom å pusse sko? Virkelyst og selvtillit gjennom å lære seg å tåle mer? Ja, mener Geir Aker, fenriken kjent fra tv-serien Kompani Lauritzen.
Utgivelse: 10. oktober.
Gyldendal

Synne Corell
Plyndringen av jødene
I tre år har historiker og forfatter Synne Corell forsket på den økonomiske likvidasjonen av de norske jødene i 1942. Funnene hennes er banebrytende for vår kunnskap om det norske holocaust. I Plyndringen av jødene følger vi menneskene som deltok i denne prosessen mot jødene, og vi følger de jødiske familiene som ble ofre for de norske og tyske nazistene og deres medhjelpere. Resultatet er et unikt bilde av en av den norske historiens mørkeste kapitler.
Utgivelse: 10. oktober.
Gyldendal

Tore Skeie
Hardråde. Om Harald Sigurdsson og hans tid
Andre bind i Tore Skeies serie om vikingkongene. Harald grunnla det norske kongedynastiet, og gjennom dypdykk i engelske, normanniske, russiske, bysantinske og arabiske kilder, rekonstrueres Haralds reiser og karriere i stor detalj. Slik blir dette et portrett, ikke bare av en konge, men av en hel tidsalder. Hans forrige bok, Hvitekrist, ble et fenomen og høstet unison hyllest fra kritikerne. Med en fantastisk formidlingsevne spenner Tore Skeie igjen opp det største av alle lerreter: vikingtiden.
Utgivelse: 10. oktober
Gyldendal

Guillem Balagué
Maradona. Gutten. Rebellen. Guden
Oversatt av: John Grande.
Maradona er biografien om verdens største fotball-ikon. Med hjelp av dybdeintervjuer og førstehåndsberetninger gir Guillem Balgués biografi oss et psykologisk og sosiologisk portrett av legende Maradona. Den anerkjente biografen spør seg hva det var som gjorde at så mange forgudet Maradona, og hvordan denne beundringen ga næring til fotballgeniets selvdestruktive side.
Utgivelse: 11 oktober.
Cappelen Damm

Mesterne
Dag Erik Pedersen
De har knust rekorder og blitt historiske for sine TV-prestasjoner. De har utfordret tyngdekraft, utholdenhet, hurtighet og vinnervilje. De har engasjert oss, samlet nasjonen – og gjort oss stolte. Nå er Mesterne igjen klare til å gi alt – i bokform. I løpet av 12 sesonger har 123 deltagere vært med i Mesternes Mester. Hva er det med disse utøverne som får oss til å ønske å være på samme lag som dem? Hvorfor ble de Mestere i sin idrett og rollemodeller for så mange?
Utgivelse: 12. oktober.
Aschehoug

Marit O. Bromark
Julequiz 2021
Julequiz inneholder mer enn 1000 spørsmål og svar, og har egne spørsmål til voksne og barn. Her finnes det spørsmål innen mange ulike kategorier, og det er noe for enhver smak.
Utgivelse: 14. oktober.
Cappelen Damm

Sæther hvordan min mor forside

Lill Fanny Sæther
DEBUTANT!
Hvordan min mor overlevde holocaust
Sæther forteller om de dramatiske omstendighetene for familien Mendel rundt deportasjonen av de norske jødene med Donau 26. november 1942. Moren og søsteren Sadie Miriam unngikk å bli gasset i hjel i Auschwitz fordi de hadde beholdt sine britiske statsborgerskap. Else Mendel organiserer i desember 1942 en flukt til Sverige gjennom Carl Fredriksens transport for sine foreldre, sin søster og seg selv. Vi får høre om livet i landflyktighet og møtet med Oslo etter krigen, der nazistene hadde beslaglagt og solgt deres eiendeler.
Utgivelse: 14. oktober.
Svein Sandnes Bokforlag

Thomas Aune og Aleksander Schau
Fotballhelter
25 av de største fotballheltene gjennom tidene får hver sin lettleste og underholdende presentasjon i denne boka. Erling Braut Haaland, Pelé, Ada Hegerberg, Luis Suarez, Diego Maradona, Martin Ødegaard, Ole Gunnar Solskjær, Neymar, Messi, Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah, Megan Rapinoe, Caroline Graham Hansen, Sadio Mané, Son Heung-Min, Marcus Rashford og mange flere!
Utgivelse: 15. oktober.
Aschehoug

Hege Ulstein
Tillitsmannen Martin Kolberg
Martin Kolberg er «Arbeiderpartiet på to bein». Gjennom fem tiår har han jobbet tett på Trygve Bratteli, Reiulf Steen, Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre. I Tillitsmannen forteller Kolberg åpent om dramatiske hendelser i partiets – og Norges – nyere historie. Han har opplevd det meste fra innsiden: EF-kampen, Gros vei til makt, striden mellom Stoltenberg og Jagland, tilblivelsen av den rødgrønne regjeringen, Valla-saken, det sviende nederlaget i 2017 og Giskesaken. Kolberg har opplevd svik, forbigåelser og ødelagte vennskap, men alltid stilt lojalt opp for partiet. Han er ofte blitt oppfattet som stiv og tilknappet, men det er langt fra hele sannheten.
Utgivelse: 15. oktober.
Aschehoug

Ingrid Espelid Hovig
Tradisjonen tro. Ingrids julemat og juletradisjoner
Inneholder ca. 75 oppskrifter på klassisk julemat fra Norges viktigste influenser, programredaktør og bestselgende forfatter. Justert for vår tid, men med tradisjonen i behold. I boken får du også tekster om den folkekjære matformidleren og hennes egne juletradisjoner.
Utgivelse: 15.oktober.
Gyldendal

Oda Stormoen og Kristin Vaag
DEBUTANTER!
FLID. Sy tidløse garderobeklassikere
Up-and-coming designere som sammen har startet FLID.NO. Boken byr på 24 oppskrifter på klassiske nøkkelplagg som er obligatoriske i enhver garderobe. I tillegg er den full av visuell inspirasjon, sømteknikker og gode tips til enkle grep du kan gjøre for å lykkes med syingen, både som nybegynner og viderekommen.
Utgivelse: 15.oktober.
Gyldendal

Pernille og Caroline Larsen
Knitting for Olive. Unn deg selv lekker strikk
Oversatt av: Britt Bjella Zamori.
Danske Knitting for Olive (KFO) er et fenomen i seg selv, og her er endelig boken KFOs trofaste og stadig økende fanskare har ventet på i flere år! Knitting for Olive er blant Nordens aller mest populære strikkedesignere med over 271 000 følgere på Instagram, en stor del av disse er norske.
Utgivelse: 15.oktober.
Gyldendal

Eva Røyrane
Arkitekt Peter Helland-Hansen
Arkitekt Peter Helland-Hansen (1917–1984) teikna tidlause einebustader og restaurerte våre vakraste kyrkjer, men sette endå større spor etter seg som kulturvernar med ulike verv i m.a. Fortidsminneforeningen. Han aksjonerte tidleg for vern av trehusmiljøa i Bergen, og hans kløkt og milde diplomati kom til nytte i vitaliseringa av Bryggen. Denne boka fortel historia om arkitekten, restaureringsarkitekten og vernaren Helland-
Hansen.
Utgivelse: 15. oktober.
Skald

Johan Egerkrans
Drager
Oversatt av: Lars Nygård.
Egerkrans har tidligere portrettert overnaturlige vesener, norrøne guder og de udøde. I dette vakre verket gir han liv til drager fra all verdens mytologier. Vi møter den listige slangen i paradiset, Nidhogg som gnager på verdenstreet Yggdrasil, japanske dragekvinner og legendariske dragemordere som Kadmos, Sankt Georg og Beowulf og deres skjellete erkefiender. En tidløs barnebok for lesere i alle aldre!
Utgivelse: 15. oktober.
Spartacus

Anne3

Diana Odero, Sonja Thomas, Jestine Ware og Lilly Workneh
Nattafortellinger for rebelske jenter: 100 sanne fortellinger om black girl magic
Oversatt av Roda Ahmed.
Utgivelse: Primo oktober.
Cappelen Damm

Alf Marius Opsahl og Espen Sletteberg
Kråkemannen
For femten år siden landet en kråke i fanget til Espen Sletteberg. Siden har han og kråka Hafez bodd sammen.
Mytene om kråker har i uminnelige tider fulgt dem, og handler så å si alltid om død og fordervelse. Men for Sletteberg er dette et spørsmål om liv og død. Hvordan er det egentlig å leve med en kråke? Dette er utgangsspørsmålet DN-journalist Alf Marius Opsahl stiller seg i møte med Kråkemannen Espen.
Utgivelse: Primo oktober.
Cappelen Damm

K2

DEBUTANT!
Ingerid Stenvold
Vinnerhjerte. Historien om Marit Bjørgen
Marit Bjørgen er tidenes norske vinterolympier. Boka gir oss Bjørgens tilbakeblikk på et eventyrlig liv som langrennsløper, fortalt til NRKs Ingerid Stenvold.
Utgivelse: Primo oktober.
J. M. Stenersens forlag

K26

Cecilie Melli
DEBUTANT!
Sy min kjole. Drømmeplaggene steg for steg
Stjernedesigner Cecilie Melli lærer deg alt du trenger å vite for enkelt å sy eventyrlig vakre kjoler.
Utgivelse: Primo oktober.
Kagge forlag

K11

Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan
Hellstrøms grønne hemmeligheter
En kokebok der grønnsakene får hovedrollen på middagsbordet – som supplement til fisk og kjøtt, eller som selvstendige retter.
Utgivelse: Primo oktober.
Kagge forlag

Diana Odero, Sonja Thomas, Jestine Ware og Lilly Workneh
Nattafortellinger for rebelske jenter: 100 sanne fortellinger om black girl magic
Oversatt av: Roda Ahmed.
Utgivelsen feirer livene og bragdene til 100 mørkhudete jenter og kvinner fra alle verdenshjørner som har brutt barrierer og utvist mot og stort talent. En av fortellingene er om den norske gruppa Queendom. Som de foregående utgivelsene i serien er også denne samlingen illustrert med unike portretter av de omtalte kvinnene og jentene. Boken feirer #blackgirlmagic.
Utgivelse: Primo oktober
Cappelen Damm

Dag O. Hessen
Liv
Hva er liv og hvordan oppsto det? I Liv forsøker Dag O. Hessen å bygge en bro mellom vår alles eksistensielle undring og de fremtredende vitenskapsfolkene som siden har forsøkt å gi oss et konkret svar på disse store spørsmålene. Resultatet er en ambisiøs men kledelig uhøytidelig og engasjerende fortelling om det det pustfrarøvende tilfeldighetsspillet som førte til det mangfoldet av liv vi har på jorden i dag.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm

Trygve Riiser Gundersen
Haugianerne. Ånden og maskinen
Hans Nielsen Hauge og haugianerne er i dag etablerte helter i den norske historien. I 1804 så alt annerledes ut. Trygve Riiser Gundersen tar oss med tilbake til samtida vekkelsen tilhørte. Hvorfor reagerte staten og embetsmennene på vekkelsen med redsel? Og hvor har den redselen blitt av siden? Resultatet er en ny fortolkning av en av de viktigste fenomenene i den moderne norske historien. Men også et helt nytt bilde av Norge før 1814 – et samfunn preget av uro, undertrykkelse, forandring og motstand.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm

Ella Marie Hætta Isaksen og Randi Helene Svendsen
DEBUTANTER!
Derfor må du vite at jeg er same
Seieren i Stjernekamp i 2018 gjorde Ella Marie Hætta Isaksen (22) kjent for det norske folk. Samtidig ble hun et forbilde for sin egen generasjon, med sitt uredde budskap om alltid å stå opp mot urettferdighet, kjenne stolthet over å være den man er, bidra til å gjøre Norge mer tolerant og inkluderende – og mindre fordomsfullt og fiendtlig innstilt. «Jeg er 100% same og 100% norsk», poengterer Ella Marie. Hun vokste opp i Tana med samisk mor og norsk far, men bor på i dag på Grünerløkka i Oslo. Musikken hennes kombinerer ursamiske joiketradisjoner med moderne synth-pop. Ella Marie hyller sin samiske storfamilie – deres samhold, livsverdier, håndverkstradisjoner og motstandskamp under krigen. Men hun skriver også om lidelser påført av mange hundre års forsøk på å assimilere det samiske folket.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm

Marte Spurkland
Ut av krisen
Det siste året har gitt oss et helt annet innblikk i og forståelse av hva en samfunnsmessig krise er. Men hvordan ser en altomveltende krise ut for dem som virkelig opplever den på kroppen, når det man har raser sammen, og man må bygge opp hele livet på nytt?
Moren som måtte forholde seg til at datteren ble drept av terrorister og hun som måtte forholde seg til at sønnen var terrorist, konen som plutselig finner ut at mannen har drevet familien ut i fattigdom med onlinespill, han som mistet all førlighet og ble avskrevet av legevitenskapen inntil konen fant ut at han kunne kommunisere, bare langsomt, og med én finger, han som avskrev verden og låste seg inne på gutterommet – permanent.
Den meriterte journalisten og forfatteren Marte Spurkland gir oss et knippe beretninger om sammenbrudd og tilsynelatende håpløshet, men også om mot og den ukjente styrken som bor i oss alle.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm

Tor Åge Bringsværd
Mikkel. Skaper, hjelper, luring og demon. Reven i all verdens myter, eventyr og folketro
Tor Åge Bringsværd henter frem de utallige beretningene om rever i myter, religion og eventyr. Gjennom tre tusen år, og over fem kontinenter følger vi revesporene i menneskets fortellinger. Det er en skattkiste av historier – kloke, skremmende, morsomme, og så fengslende medrivende at leserne knapt merker hvor mye de lærer på veien.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm

K27

Mimir Kristjansson
Jon Michelet. En folkets helt
En biografi om mennesket og forfatteren Jon Michelet, skrevet med innsikt og fortellerglede.
Utgivelse: Medio oktober.
Kagge forlag

A iben

Iben Sandemose
Kalender 2022
I 30 år har Iben Sandemose gledet oss med sin populære kalender, illustrert med de mest fantastiske og spesielle tegninger en norsk illustratør kan by på. Kalenderen har eksistert og blitt brukt i hele 10 957 dager! Nok en gang har hun laget en klok, vakker og humoristisk kalender – en liten perle, et kunstverk, noe å smile og glede seg over hver dag.
Utgivelse: 18. oktober.
Cappelen Damm

Bjørn-Henning Ødegaard og Fredrik Sjaastad Næss
25 konspirasjoner å snakke om på dødsleiet
Gutta bak den populære Konspirasjonspodden har samlet de mest oppsiktsvekkende, sprø og interessante konspirasjoner i denne boken. Gjennom 25 kapitler får du en innføring i de underligste konspirasjonsteorier om blant andre Michael Jackson, Britney Spears og Olof Palme, om Stonehenge og ikke minst det svært aktuelle konspirasjonen QAnon.
Utgivelse: 19. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Kristin Wiola Ødegård
Strikk og bruk
Den anerkjente strikkedesigneren Kristin Wiola Ødegård er tilbake med ny bok! Strikk og bruk har alt for deg som elsker å strikke, og her får både nybegynneren og den erfarne strikker oppskrifter som varmer hele året. Boken inneholder mange nye oppskrifter i ulike teknikker og i en miks av farger, trender, kvalitet og tradisjon.
Utgivelse: 20. oktober.
Gyldendal

A sudoko

Hanne McBride
Julesudoku 2021
Hanne McBride har fått æren av å ha introdusert sudoku i Norge, det japanske tallbrettet som utfordrer logikken. Nå er hun tilbake med ny sudokubok med de beste sudokubrettene.
Utgivelse: 21. oktober.
Cappelen Damm

Per Arne Dahl
Gjestfrihetens kraft
«La oss øve oss på å dekke bord til noen ekstra!» Det er mantraet til forfatter Per Arne Dahl, som i sin nye bok peker på at «gjestfrihet er verdens håp». Til høsten planlegger han en turné sammen med musiker Ola Bremnes, hvor sentrale temaer både i denne boken og den forrige skal formidles i ord og toner. Per Arne Dahl er idligere biskop i Tunsberg, og har vært prest blant annet på Stortinget og i Oslo domkirke.
Utgivelse: 21. oktober.
Gyldendal

Gunnar Ringheim
Pakten med de røde djevlene. Tragedie, lengsel og suksess i Drømmenes Teater
Dette er boken om Manchester United og hva som skal til for å lede verdens mest populære fotballklubb – kjærlighet, respekt og lidenskap. Med store, røde bokstaver. Hva skal til for å skape et vinnerlag? Hva er Solskjærs metode? Gunnar Ringheim har besøkt samtlige arenaer i engelsk proffotball (92!). Han er en meget dreven og dyktig forfatter som skriver fengende og tilgjengelig.
Utgivelse: 21. oktober.
Gyldendal

Steinar Rygg
DEBUTANT!
Spelemann Leif Rygg
Leif Rygg (1940–2018) var ein riksspelemann og bauta i norsk folkemusikk med ein heilt eigen tone i slåttespelet. Rygg var lidenskapleg interessert i det han dreiv med, og han begeistra og let seg begeistra. Samstundes som han gav ut bøker og musikk på kassett, LP
og CD, fekk han gjennomført små og store prosjekt som gjorde han til meir enn berre ein utøvar. Han arbeidde systematisk med rekruttering, bygde opp spelemannskulen til eit akademisk studium, tok vare på felebyggartradisjonen og arrangerte konsertar og aktivitetar. Slik gjorde han folkemusikkmiljøet levande. I boka fortel sonen Steinar Rygg om korleis han opplevde far sin.
Utgivelse: 21. oktober.

Stra ros

Erik Niva og Frode Da Costa Lia
Rosenborg 1996
Gjennom et vell av historier og fotballfaglig spisskompetanse gjenskaper Rosenborg 1996 magien fra en unik norsk idrettsbragd – fra innsiden av brakka til gressteppet i Milano.
Utgivelse: 21. oktober.
Strawberry Publishing

Geir Stian Ulstein
Andre verdenskrig gjennom 100 gjenstander
Gjennom 100 nøye utvalgte gjenstander forteller denne boka en helt konkret historie om årene 1940-1945. Kombinasjonen av historiske fotografier og nåtidsbilder gir en unik dokumentasjon av livet under okkupasjonen, der hver gjenstand har en sentral betydning i krigens gang.
Utgivelse: 21. oktober.
Strawberry Publishing

Håvard Friis Nilsen
Du må ikke sove. Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge
På flukt fra naziregimet i Tyskland kom den kjente Freud-eleven Wilhelm Reich til Oslo i 1934, invitert av professor Harald Schjelderup. Da hadde flere nordmenn allerede utdannet seg innen psykoanalyse i Wien, Berlin og Zürich. Reichs forelesninger ved Universitetet vakte voldsom debatt. Med ett ble det ubevisste og seksualitetens frigjøring satt på dagsordenen, og frontene var steile. Reich hadde en rekke norske kulturpersonligheter i analyse. Samtidig hadde han høye forskerambisjoner; han ville løse kreftens gåte og avdekke livsenergien som en medisinsk realitet.
Utgivelse: 22. oktober.
Aschehoug

Torild Moland
110 unike vinteropplevelser. Alt du kan gjøre i vinter-Norge!
Om du ser etter noe mer enn klassisk skiferie, har du mye godt i vente også om vinteren. I denne boka får du gode tips til smakfulle overnattingssteder, herlige aktiviteter og behagelige opplevelser fra nord til sør.
Utgivelse: 22. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Ingar Sletten Kolloen
Under krigen II. Nå må vi tåle alt
Andre bind i Ingar Sletten Kolloens storverk om krigen. Motstandskampen er hovedtema og tar for seg årene 1941 og 1942. Mot, svik, begjær og opportunisme går som røde tråder gjennom boken. Første bind fikk meget gode kritikker og en stor leserskare.
Utgivelse: 22. oktober.
Gyldendal

Julens vakreste dikt og sanger. Les og syng julen inn!
Enten det første adventslyset skal tennes, Lucia-sangen skal synges før lussekattekosen eller vi står der og holder hender rundt juletreet, dukker gjerne spørsmålet opp: Hvordan var nå det siste verset? Og hvilken dag er det vi stryker vårt tøy igjen? Nå slipper du å lure, her er alt du trenger samlet i ett vakkert hefte, sammen med stemningsfulle juledikt.
Utgivelse: 25.. oktober.
Cappelen Damm

Sigmund Falch
Tissatrengd i Førde
Vi garanterer en god latter når vi ønsker velkommen inn i en forunderlig verden der stive fotografier fra en svunnen tid omdannes til latterlige tablåer. Sigmund Falch har et unikt blikk for morsomme og pussige detaljer i gamle motiver. Med både vidd og brodd tas du som leser med på en underlig reise inn i bildene, og vi garanterer at du kommer ut igjen på den andre siden hikstende av latter.
Utgivelse: 27. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Eva Liljan Løfsgaard
Livet på Sørum prestegård
Løfsgaard har tidligere skrevet tre memoarbøker utgitt på eget forlag. I fjor kom Bypike blir forpakterkone på Svein Sandnes Bokforlag. I sitt 95. år følger Løfsgaard opp fjorårets utgivelse med Livet på Sørum prestegård. Her fortsetter hun fortellingen om hvordan hun, som aldri hadde satt sine bein på en gård tidligere, løste oppgavene som forpakterkone. Løfsgaard er som i sine tidligere bøker svært åpen med sine egne følelser og karakteristikken av mennesker hun møter.
Utgivelse: 28. oktober.
Svein Sandnes Bokforlag

Øyvind Sauvik
DEBUTANT!
Verden ifølge Vinni
Denne boka viser frem verden slik Vinni ser den. Det handler om å jakte rus, være redd og om å svikte, men også om å kjenne sin karma, holde ut og om å skape.
Utgivelse: 28. oktober
Strawberry Publishing

Lekene og livet
Johann Olav Koss
Med sine tre verdensrekorder og tre gullmedaljer under Lillehammer-OL i 1994 fikk Johann Olav Koss oppfylt sin drøm som skøyteløper. Etterpå forsvant han til utlandet, med to andre ambisjoner – å fullføre legestudiet og videreføre det humanitære engasjementet han hadde frontet under lekene. Med studiet unnagjort slo Koss seg ned i Canada, hvor han i 2000 stiftet Right To Play. Organisasjonen har som visjon at vanskeligstilte barn over hele verden skal få utfolde og utvikle seg gjennom lek og idrett. I dag er den aktivt til stede i 14 land og bidrar til økt livsmestring blant 2,3 millioner barn og unge. Denne fortellingen starter der vi så Johan Olav Koss sist, på isen i Vikingskipet. På veien videre deler han sine refleksjoner og erfaringer fra prestasjonene på isen til oppbyggingen av en stor internasjonal organisasjon.
Utgivelse: 29. oktober.
Aschehoug

200

Cecilie Skog og Kristina Farstad Bjerkek (Ill.)
Utestemme
I Utestemme viser Cecilie Skog oss hvordan vi tar naturen tilbake og inn i hverdagen, på en morsom, enkel og overkommelig måte. I denne fargerike og gjennomillustrerte boka lærer vi om naturen rundt oss, får tips til aktiviteter og ting vi kan lage, spise og se på, og blir inspirert til å bruke naturen i dagliglivet. Her deler forfatteren sine beste turtips, viser oss hvordan vi bygger det beste bålet, og lærer oss hvordan man får en god opplevelse når man sover ute. Alt sammen uten krav om dyrt og avansert utstyr. Dette er en bok for alle barn med utestemme, og alle foreldre som trenger tips og triks for å ta naturen inn i hverdagen igjen.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm

Yuval Noah Harari og David Vandermeulen
Sapiens 2. En tegnet historie – Sivilisasjonens søyler
Oversatt av Audhild Solberg og Lene Stokseth.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Cappelen Damm

Christian Borch
Med en fuktet finger i vinden. Minner fra et liv i journalistikkens skarpe ende
I nesten femti år har Christian Borch stått ringside der beslutninger fattes. Han har seilt i utenriksfart, arbeidet i The Times og Morgenbladet, er utdannet fra London School of Economics og Forsvarets Høyskole. Men for det norske folk er han først og fremst kjent fra NRK, der han har vært en av kanalens synligste og mest respekterte medarbeidere gjennom en liten menneskealder.
Nå letter han på sløret og gir leseren innsikt i de like dramatiske som avslørende – og ofte absurde – situasjoner en journalist plassert nær maktens kjerne kan komme borti.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Cappelen Damm

A kamelen

Marcus Kabelo Møll Mosele og Ørjan Nilsson
Et sted der ingen finner meg. Fortellinger om Kamelen
Kamelen ble først kjent da han tok sats fra luftegården på politihuset i Bergen en glovarm augustdag i 2015. Han hoppet opp på taket og rømte. I to måneder flakket han rundt i en klassisk katt og mus-lek med politiet. Et sted der ingen finner meg er bygget opp rundt en ung gangsterrappers trøblete liv, med aner i Botswana og kokainsalg i Fana. Det er en bok som speiler Bergens røffe underverden gjennom brekk, rettssaker, døde venner og ikke minst; gjennom musikken.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Cappelen Damm

Anne-Britt Harsem
Naboene
Beretningene til Utøyas naboer om hvordan de opplevde 22. juli 2011 er vitneskildringer fra menneskene som var på stedet, som utførte livreddende arbeid mens politi og hjelpepersonale ventet. I en sterk, men sober fremstilling gir Anne Britt Harsem stemme til deres historier, og lar dem fortelle hva som skjedde 22. juli og i tiden etter, og hvordan det har endret deres liv.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Cappelen Damm

Thorbjørn Jagland
Politiske memoarer, bind II (arbeidstittel)
Der første bind av Jaglands memoarer fortalte om veien fra et småbruk i Lier til statsministerposten, nå følger vi ham videre.
Utgivelse: Oktober.
Cappelen Damm

Thomas Reinertsen Berg
Til verdens ende. Krydderets historie
Krydder har vært en kilde til globalisering og imperiebygging, kontakt og konflikt, utveksling og utbytting helt fra de aller eldste sivilisasjoner og frem til i dag. Brageprisvinnende Thomas Reinertsen Berg byr på nok et blikk på verdenshistorien fra et annerledes, forbausende og fascinerende perspektiv. Boka er gjennomillustrert og fylt av fascinerende kunnskap og fortellinger.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press

Ny rød jul

Ellen Engelstad (red.)
Rød Jul
Manifests forfattere og venner bidrar med noveller, essays, fortellinger og tegneserier i en engasjerende og god blanding av humor, alvor og samfunnskritikk, sammen med et par historiske perler av tekster fra fremtredende venstresideikoner.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Manifest

Frode Fanebust
Katastrofe og korrupsjon Det skjulte spillet etter Kielland-ulykken
40 år etter Norges største arbeidsulykke står nå sentrale vitner frem og lukkede arkiver åpnes. Boken dokumenterer ikke bare den skjebnesvangre kvelden da plattformen kantret ute på Ekofiskfeltet, men også reaksjonene på land – samt det politiske og økonomiske etterspillet.
Utgivelse: Oktober.
Res Publica

Stein Aabø
Noen av oss har snakket sammen
Dette er historien om hvordan Arbeiderpartiet og LO har formet Norge. Nesten ukentlig siden 1927 har den såkalte Samarbeidskomiteen møttes for å snakke politikk og legge strategi. Stein Aabø skriver innsiktsfullt og levende om de fortrolige og innflytelsesrike møtene på Youngstorget.
Utgivelse: Oktober.
Res Publica

Sam5

Halvor Folgerø
Vestlandsvegar. Historia om nokre av Noregs farlegaste og mest spektakulære vegstrekk
Vestlandet er kjent for smale, svingete og farlege vegar gjennom tronge fjordar og over bratte fjell. I dag er mange av skrekkvegane erstatta av tunellar. Dette er historia om då vegane vart bygde, men minst like viktig er forteljinga om korleis det var å leve med slike vegar. Boka er rikt illustrert med gamle og nye bilete frå eit utval av Noregs farlegaste og mest spektakulære vegstrekk.
Utgiving: Oktober.
Samlaget

Kathrine Nedrejord
Flukta til Finnmark
I siste halvdel av 1800-talet blei Finland ramma av eit elendig klima og ei rekke uår som tvinga tusenvis av menneske på flukt over grensa til Noreg. Mange av dei enda opp i Troms og Finnmark. I denne boka tek Kathrine Nedrejord for seg masseflukta til Noreg, og særleg skjebnen til finske barn og ungdommar som fekk nye heimar. Korleis gjekk det med dei? Og korleis blei moderlandet Finland prega av denne masseflukta?
Boka er ein del av bokserien Krisetid.
Utgiving: Oktober.
Samlaget

Knut Kjelstadlie
Dei harde trettiåra
Den store depresjonen var ei verdsomfattande krise, prega av massearbeidsløyse og djupe politiske og sosiale konfliktar. Også for nordmenn var trettiåra harde, og spora har sete fast i familiar i generasjonar. Men konfliktane i denne tida la også mykje av grunnlaget for
etterkrigstidas velferdsstat. I denne boka tek historikar Knut Kjeldstadli for seg
korleis krisa starta i USA på slutten av 1920-talet, med kollaps på børsen og uår i jordbruket, og korleis den tøffe tida hadde ringverknader for arbeidsfolk, politikkog økonomi i Noreg. Boka er ein del av bokserien Krisetid.
Utgiving: Oktober.
Samlaget

Hans Jacob Orning
Dei norske borgarkrigane 1130-1240
Det vi i dag kallar krise kan også vere ein normaltilstand. I tida frå 1130 til 1240, den såkalla borgarkrigstida i Noreg, var landet prega av ei rekke regionale feidar. Kongsmakta og kyrkja hadde sterk interesse i å framstille denne tida som eit valdeleg samfunnssamanbrot. I deira visjon var det gode samfunnet leia av konge og biskopar, der bøndene skulle lyde. Med kongesogene som inngang fortel Orning om dei som levde i denne tid: myndige menneske som hevda sin rett, om naudsynt med vald, men ofte også med fredelege middel. Ved å trekke linjer til andre kriser i nyare tid gir forfattaren oss ei meir nyansert oppfatning om kva kriser eigentleg er. Boka er ein del av bokserien Krisetid.
Utgiving: Oktober.
Samlaget

Ingjerd Veiden Brakstad
DEBUTANT!
Etter folkemordet
Folkemordet på jødane er ei av dei mest ekstreme og brutale hendingane i verdshistoria. I denne boka tek forfattaren utgangspunkt i Holocaust sine etterverknader i Noreg, men set også den norske folkemordshistoria i eit vidare perspektiv. At nordmenn har vore offer for, men også deltatt i folkemordet på dei europeiske jødane, står framleis som eit av dei mørkaste punkta i historia vår og lèt seg vanskeleg føre inn i ei oppbyggeleg nasjonal forteljing. Boka fortel om korleis vi som samfunn har strevd med å forhalde oss til Noreg som åstad og nordmenn som offer for folkemord. Boka er ein del av bokserien Krisetid.
Utgiving: Oktober
Samlaget

Astor Furseth
Noregs største steinras. Tjelleskredet 1756
Søndagskvelden 22. februar 1756 gjekk det største steinraset i Noregs historie. Delar av Tjellefjellet i Nesset i Romsdalen rasa ut i fjorden. Minst tre store flodbølgjer følgde raset. Bølgjene slo 200 meter opp på land. Bygningar og båtar vart tekne av vatnet. Først om morgonen gjekk det opp for folk kva som hadde skjedd. 32 menneske hadde mista livet.
Dette er ei forteljing om raset og flodbølgjene, men også om kor ulikt ulykka råka. Dette handlar også om tida etterpå. Slike katastrofar følgjer eit nokså tydeleg mønster: I nesten alle tilfelle er det vanleg å vende tilbake og byggje opp att på den same staden. Typisk er også gløymsla. Boka er ein del av bokserien Krisetid.
Utgiving: Oktober.
Samlaget

Slavoj Žižek
Pandemi 2!
Oversatt av: Leif Høghaug.
I denne oppfølgeren til Pandemi! Covid-19 ryster verden, dykker Žižek ned i noen av de mer overraskende dimensjonene av lockdown, karantene og sosial distansering — og hvordan vi mennesker er «Covid-kaputte». Et av temaene Žižek undersøker er hvordan fremmedarbeidere påvirker matvareforsyningen vår og hvordan pandemien har gjort det umulig for produsenter å bruke arbeidskraft fra andre land. Žižek peker nettopp på den nåtidige kapitalismens manglende evne til å sikre allmennheten gjennom en krise.
Žižek spenner over kritisk teori, popkul¬tur og psykoanalyse for å belyse og avsløre urovekkende kunnskaps- og maktdynamikk som manifesterer seg gjennom pandemien.
Utgivelse: Oktober.
Solum Bokvennen

Leif Gjerland
Oslos årringer
En sammenfatning av bøkene Navn i Oslo og Oslonavn, samt en ny innledning om hvordan lese stedsnavn. Enten det er fra middelalderen, dansketida eller svenskeunionstida, ligger stedsnavnene der synlig for ettertiden – som årringer i et tre.
Utgivelse: Oktober.
Dreyers forlag

Omslagstad (1)

Rune Slagstad
Mine dannelsesagenter. En lokal idéhistorie
I Mine dannelsesagenter gir Slagstad treffende, poengterte og bevegende portretter av 90 dannelsesagenter. Det er personer, tenkere, politikere og teoretikere som siden de tidlige 1970-årene har virket dannende for hans offentlige liv. Det er Rune Slagstad intellektuelle utvikling fortalt gjennom 90 portretter.
Utgivelse: Oktober.
Dreyers forlag

Drey fjell

Anders Lundberg
Fjellplanter. Filefjell og Jotunheimen sør
Her finner du de fleste fjellplantene vi har her i landet. Boka viser i flotte bilder hvordan plantene ser ut, og forteller hvor de vokser, hvilke funksjoner i de for naturen, klimaet, oss mennesker, hva slags krav de har til miljøet og hvordan de klarer seg – på grensen av det som er mulig.
Utgivelse: Oktober.
Dreyers forlag

Yngve Ryd
Snø
Oversatt av: Helle Sommerfelt.
Boka er en dokumentasjon av omfattende samisk kunnskap om snø, formidlet av Johan Rassa fra Jokkmokk, og nedskrevet av Yngve Ryd. Vi får ta del i den gamle reingjeterens overraskende blikk for detaljer om snø og is, som både er en livsbetingelse og noen ganger en trussel.
Utgivelse: Oktober.
Dreyers forlag

Jan Arild Snoen
Den nye kalde krigen. USA mot Kina
Kina står i økende grad frem som en supermakt, først og fremst økonomisk, men også militært. Landet utfordrer USAs dominerende stilling i verden, og den USA-ledede liberale verdensorden etter den andre verdenskrig. Denne boken vil sette konfliktene inn i en historisk og geopolitisk sammenheng, og se nærmere på utviklingstrekk, styrker og svakheter i USA og Kina, med hovedvekt på Kina. En avsluttende del vil ta for seg utfordringene for norsk økonomi og norsk politikk.
Utgivelse: Oktober.
Dreyers forlag

Jørn Øyrehagen Sunde
Norsk rettshistorie gjennom 1000 år
Boka handlar om korleis ny kommunikasjonsteknologi har endra samfunn og rett, og korleis ein har bygd rettsstat samstundes med stat for å sikra individuell fridom innan eit institusjonalisert samfunn. Auka evne til politisk styring av samfunnet gjev auka høve til å skapa eit godt samfunn. Men dette er eit tvieggja sverd. For å sikra at retten får ein frigjerande og ikkje undertrykkjande funksjon i samfunnet, må rettsstat byggjast samstundes med stat. Denne boka handlar om korleis vi kan ta lærdom av rettshistoria når vi skal byggja rettsstat i vår eiga samtid.
Utgivelse: Oktober.
Dreyers forlag

Gudmund Hernes
Professoren og Politikeren. Bidrag til norsk offentlighet 1961–2021
Professor, statsråd, sosialdemokratisk ideolog, maktutreder, spaltist og humorist. Gudmund Hernes favner vidt og bredt. Han er 80 år i 2021, men slakker ikke av. Her er samlet noen av hans språklige lykketreff og prinsipielle betraktinger om samtid og fortid, nasjonalt og internasjonalt, dels fra hans tid som politiker, dels fra hans årelange spalte i Morgenbladet. En palett av innsikter, gleder og hugskott!
Utgivelse: Oktober.
Dreyers forlag

K10

Jostein Gaarder
Det er vi som er her nå. En livsfilosofi
Med opplevelser fra sitt eget liv som omdreiningspunkter har Jostein Gaarder skrevet en livsfilosofi. Det har både blitt en personlig, vakker historie, og et forsøk på å forstå verden.
Utgivelse: Oktober.
Kagge forlag

Ståle Wig
Havana Taxi. Liv og løgner i det nye Cuba
En sann og medrivende fortelling om tre mennesker som lever på Cuba i forandringens tid.
Utgivelse: Oktober.
Kagge forlag

Keynes

Maria Reinertsen
John Maynard Keynes
Den britiske økonomen John Maynard Keynes tilskrives enorm innflytelse. Men hvor lik er dagens koronakrisepakker og Green New Deals den krisepolitikken Keynes foreslo på 1930-tallet? Og hva kan den som frykter at robotiseringen skaper overflødige arbeidstakere lære av Keynes drøm om firetimersdag? I denne boken vender vi tilbake til Keynes’ originaltekster, og følger sporene fra dem gjennom politikken og økonomifaget frem til vår tid.
Utgivelse: Oktober.
Cappelen Damm Akademisk

Judith Schalansky
Fortegnelse over det tapte
Oversatt av: Elisabeth Beanca Halvorsen.
En finurlig og tankevekkende bok som presenterer tolv ulike ting som har gått tapt for verden. Med en blanding av historie, tankeeksperimenter, reiselitteratur, fiksjon og fakta skrives minner om forgangne steder, mennesker, dyr og gjenstander frem på en måte bare Schalansky kan. Boka ble langlistet til den Internasjonale Booker prisen.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press

Morten Wetland
DEBUTANT!
Koffertbæreren
Morten Wetland har vært statssekretær, norsk ambassadør for FN, ambassadør i Tyskland og rådgiver ved statsministerens kontor. Han har vært i rommene hvor beslutningene har blitt tatt og tett på noen av de viktigste politiske sakene de siste tretti årene. Et åpenhjertig innblikk i maktens korridorer, i et miljø med sterke personligheter med mye makt, hvor kampen om posisjoner ofte er like viktig som resultatet.
Utgivelse Oktober.
Forlaget Press

NOVEMBER

Jan E. Hansen
Ibsen – takket være Italia
Teaterkritiker Jan E. Hansens siste manuskript utgis nå, i sin ufullendte form, avsluttet med et semikolon slik forfatteren selv forlot det. Et personlig essay om hvorfor Ibsens dramatiske forfatterskap ville vært utenkelig uten Italia og med forbløffende konkret innsikt i Ibsens store drama.
Utgivelse: 1. november.
Forlaget Press

Henning Rivedal
Kåre Lerum. Ekte varer smaker best
Kåre Lerum har levd eit liv som førte til at han vart kåra til Riddar 1. klasse av den Kongeleg St. Olavs orden. Kva førde han dit?
I denne boka deler han livssoga si med forfattar Henning Rivedal: Om då han fem år gamal, under Krigen, var mor si sin etterretningsagent på Samyrkelaget i Vik. Om læresetningane frå mor og far: Du skal vera ærleg. Du skal alltid støtta dei svake. Om kampen for å halda Lerum som familiebedrift med adresse Sogndal. Om tida som politikar og ordførar i Sogndal kommune. Om dei politiske kampane for store vegprosjekt.
Om tapet av ein son og tapet av bror sin Bjarne. På den andre sida, gleda over musikken både som utøvar og administrator. Og ikkje minst: Om korleis han har kombinert det å vera forretningsmann med å driva humanitært hjelpearbeid.
Utgivelse: 5. november.
Skald

Elin Skaar

Å gå er bra for helsa. Men av og til treng vi motivasjon for å gjere det rette. Difor sette Magne seg eit hårete mål då han i 2005 bestemde seg for å gå seg frisk – han skulle gå frå pol til pol, om ikkje reelt, så i distanse. Kvar dag snørde han difor på seg skoa, gjekk sine tilmålte kilometer og kunne krysse av på kartet at han no var komen fem kilometer lengre på veg sørover.
Familien la sjølvsagt merke til denne gåinga. Og etter kvart vart dottera Elin interessert i ikkje berre kvifor han gjekk, men kvar han gjekk. Gjennom ti turar i indre Sogn år blir vi med ein kunnskapsrik mann og dottera på dei gode, kjende nærturane.
Utgivelse: 12. november.
Skald

Will Smith og Mark Manson
Will.
Oversatt av:
Overraskende og ærlig bok fra en av verdens mest kjente skuespillere, skrevet i samarbeid med forfatter Mark Manson.
Utgivelse: Medio november.
Kagge forlag

Måns Mosesson
Tim. Biografien om Avicii
Oversatt av: Rune R. Moen.
Skrevet av den prisbelønte svenske journalisten Måns Mosesson, som gjennom intervjuer med Tims familie, venner og musikerkolleger har kommet stjerneprodusenten inn på livet. Avicii var en musikalsk visjonær som gjennom sin følelse for musikk definerte epoken da svensk og europeisk housemusikk tok over verden.
Boken gir et ærlig bilde av Tim og hans søken – den viker ikke unna vanskene som han, og mange andre unge i dag, kjemper med.
Utgivelse: 17. november.
Gyldendal

Hans Olav Lahlum og Øyvind Tronstad
Historien om vinter-OL 1924-2018. Fra Thorleif Haug til Marit Bjørgen
En samlet fremstilling av historien til Vinter-OL – og et nytt standardverk om norsk og internasjonal idrettshistorie. Boken inneholder alt en ekspertleser trenger av navn og tall, og er samtidig en spennende fortelling om arrangementene, konkurransene og sentrale utøvere. Med sine over 900 sider og sine tallrike illustrasjoner er det en storslått julegave til alle med et minimum av interesse for idrett, mennesker og historie.
Utgivelse: Primo november.
Cappelen Damm

Anne-Kristine Kronborg
Husboken
Arkitekturhistorie fra norske boligfelt! Merkelappen «ferdighus» og «standardhus» har fått et mye dårligere rykte enn mangfoldet de representerer fortjener. Bli med på en reise gjennom floraen av hustyper mange av oss har vokst opp i.
Utgivelse: November.
Forlaget Press

Lisa Bjerre og Heili Ulf Huett
Vinterbading. Kald galskap, varm lykke
Å senke sin trettisjugrader varme kropp ned i iskaldt vann fremstår for mange som galskap og går imot instinktene og refleksene våre. Men livet tar en ny vending når det ekstreme kuldesjokket kickstarter og utløser en cocktail av endorfiner og adrenalin i blodet. Vinterbadere påstår at de er både lykkeligere og friskere enn andre. Forskning støtter vinterbadets helseeffekt på kropp og sjel. Det iskalde grøsset gir energi og mestringsfølelse, men også lindring av smerte, kronisk sykdom og stressrelaterte sykdommer.
Aschehoug

DESEMBER

Ondrej Kundra
Putins agenter
Oversatt av: Ivo Vesely.
Da Tsjekkia ble innlemmet i NATO i 1996, og senere i EU, ble det forventet at den europeiske integrasjonen ville svekke båndene til Russland. Men mens tsjek¬kerne jobbet for selvstendighet, styrket Russlands sin tilstedeværelse i Tsjekkia med hemmelige agenter – med mål om å undergrave det skjøre, nyetablerte demokratiet.
Den tsjekkiske journalisten og forfatteren Ondrej Kundra avdekket at Russland drev omfattende spionasje i mange andre EU-land, hvilket slett ikke var en relikvie fra Sovjetunionen. Kundra er en prisvin¬nende journalist som særlig har gransket maktmisbruk, korrupsjon og spionasje.
Utgivelse: Desember.
Solum Bokvennen

Tone Smith, Ebba Boye og Bent Arne Sæther (red.)
Økonomisk tenkning. Bidrag til mangfold i økonomifaget
DEBUTANTER!
Ensrettingen i økonomifaget er bakgrunnen for det globale studentopprøret innenfor økonomifaget som har funnet sted siden tidlig på 2000-tallet. Studenter etterlyser et mer virkelighetsnært økonomifag med flere teorier og perspektiver på pensum. Denne boken er et bidrag til å dekke dette behovet. Her presenteres både evolusjonær, feministisk, institusjonell, marxistisk, økologisk, østerriksk og post-keynesiansk økonomi, ny monetær teori, samt økonomifagets mainstream – nyklassisk teori. Den kan brukes som pensumbok i introduksjonskurs til ulike økonomiske teorier eller som supplerende litteratur i andre kurs, samtidig som den kan leses også av de uten økonomifaglig bakgrunn. Med Økonomisk tenkning – bidrag til mangfold i økonomifaget ønsker forfatterne å stimulere til debatt om sentrale økonomiske spørsmål i vår tid.
Utgivelse: Desember
Solum Bokvennen

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.