Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Lover 25 millioner kroner ekstra til sakprosa

Arbeiderpartiet setter av 25 millioner kroner ekstra i sitt alternative budsjett for 2021 til innkjøpsordningen av sakprosa. Budsjettet blir lagt fram 12. november.

Atr full
– Med 25 millioner kan vi få en innkjøpsordning for sakprosa som er likeverdig den vi har for skjønnlitteraturen. Her har det i flere år vært en urettferdig forskjellsbehandlig, og vi mener det er helt nødvendig å gjøre noe med dette, sier Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen.

– Med 25 millioner kan vi få en innkjøpsordning for sakprosa som er likeverdig den vi har for skjønnlitteraturen. Her har det i flere år vært en urettferdig forskjellsbehandlig, og vi mener det er helt nødvendig å gjøre noe med dette, sier Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen til VG.
– Vi mener innkjøpsordningen for sakprosa skal bli automatisk, slik den er for skjønnlitteraturen, sier Anette Trettebergstuen som mener at sakprosa er viktigere enn på lenge.

Hun sier videre:
– Vi ser jo at kildene til informasjon blir snevrere når folks nyhetsvaner endres. I strømmen av fake news og feilinformasjon, spiller sakprosa og tilgangen til sakprosa en viktig rolle. Et godt utvalg av sakprosa tilgjengelig for alle på bibliotekene er viktig for alle.
Hun har undret seg over at bøker som Erika Fatlands kritikerroste Høyt ikke blir innkjøpt.
– Det illustrer at ordningen ikke fungerer, og for folk er det veldig rart at bøker de leser om i mediene, ikke skal finnes på bibliotekene. Samtidig er det forståelig at når ikke denne innkjøpsordningen er automatisk, så må kulturrådet gjøre skjønnsbaserte vurderinger – og slike ting skal jo ikke politikerne legge seg opp i, sier Trettebergstuen som selv ble innkjøpt av Kultturrådet da hun for noen år siden ga ut sakprosaboken Homo.

NFFOs Arne Vestbø er glad for støtten fra Arbeiderpartiet. Han mener det har stor verdi i en tid med manglende kildekritikk, skepsis til vitenskap og kunnskap i offentligheten.
– Se bare på den siste tiden i USA! Det er genialt å satse på innkjøpsordningen for sakprosa nå. Den stimulerer til tre ting: Direkte støtte til forfatterne som får litt mer penger for arbeidet sitt, støtte til forlagene som får mer forutsigbarhet i videre satsning på sakprosa – og samtlige folkebibliotek over hele landet kan gi leserne tilgang på bøkene, sier Vestbø til VG.
– Vvi er fullstendig klar over at de neppe får tilslag på forslaget for neste års budsjett, men dersom det blir regjeringsskifte neste år, skal i alle fall vi passe på å minne Arbeiderpartiet på at de må stå for det de nå foreslår. Et alternativt budsjett er sånn sett bare et tall på et papir, men vi tolker det som et kraftig signal om hva de vil prioritere, sier Vestbø.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.