Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Medisindebatt fylte salen i Bergen

Det ble fullt hus i Bergen torsdag 21. februar da NFFO inviterte til samtale om skolemedisin versus alternativ medisin. – For første gang på 40 år opplevde jeg en sivilisert debatt om temaet, sier lege og forfatter Audun Myskja.

Bergen2 lite
Grete F. Syéd (fra venstre) ledet debatten mellom Audun Myskja, Geir Olve Skeie og Anne Kalvig.

Med Grete F. Syéd som ordstyrer inviterte NFFO til Prosalong på Litteraturhuset i Bergen. Temaet viste seg å være svært populært. Lokalet ble stappfullt med 78 frammøtte, 20 måtte snu i døren. Men – et opptak av salongsamtalen vil bli tilgjengelig etter hvert på Litteraturhusets LittPod, som du finner her.

Få tema fenger like sterkt som forholdet mellom skolemedisin og alternativ medisin. Står førstnevnte for objektiv vitenskap og sistnevnte for kvakksalvere som skor seg på andres ulykke? Eller er skolemedisinen en stivnet tradisjon som heldigvis blir utfordret av retninger som ser kropp og sjel i sammenheng? Utelukker tradisjonene hverandre, eller kan de kan tilføre hverandre innsikter slik at vi brukere kommer best mulig ut?

Vi inviterte til diskusjon melom Anne Kalvig, professor i religionsvitenskap med forsking blant annet på åndelig helse, Audun Myskja, lege, forfatter og drivende kraft bak Senter for livshjelp og Geir Olve Skeie, nevrolog og pianist, aktuell med boken Musikk og hjernen.
Det ble en konstruktiv samtale, som Myskja oppsummerte på følgende vis:
– Jeg er vanligvis er vant med fastlåste posisjoner med æreskjelling og personangrep, der man bare er ute etter å befeste det verdensbildet man hadde fra før. Og som påstås å være vitenskapelig, mens det egentlig er emosjonell og usaklig oppøsing.

Bergen1 lite

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.