NFFO i møte med kulturministeren

Fastpris, språkpolitikk og forfatteres og oversetteres rettigheter i den nye åndsverkloven var viktige tema da NFFO og den skjønnlitterære forfatterforeningen (DNF) nylig var i møte med kulturminister Trine Skei Grande.

Pressebilde grande

Mandag 30. april møtte NFFOs generalsekretær Tore Slaatta og seniorrådgiver Kristine Isaksen kulturminister Trine Skei Grande sammen med representanter for Forfatterforeningen.

– Vi er heldige som har en statsråd som bryr seg om norsk litteratur, og et departement som er interessert i initiativ og engasjement fra foreningene, sier Tore Slaatta i etterkant av møtet.

Hva snakket dere om?

– Begge foreningene understreket betydningen av det nåværende litterære systemet, både for forfatterøkonomien og opprettholdelsen av mangfold og kvalitet i norsk litteratur. Også åndsverklovens sentrale betydning ble drøftet, men som statsråden minnet om, ligger åndsverkloven nå hos Stortinget. Når det gjelder opprettholdelsen av fastprissystemet er dette forankret i regjeringserklæringen, men det er viktig å huske at dette ikke bare er kulturpolitikk, men også næringspolitikk, sier Slaatta.

Under møtet informerte foreningene ministeren om det samarbeidet de europeiske forfatterforeningene for tiden har gående i Europa. Målet er å påvirke utviklingen i europeisk åndsverklovgivning og EU-direktivet om opphavsrett i det digitale markedet.

– Det er særlig artikkel 12 i utkastet til EU-direktivet som har vekket de europeiske forfatterforeningene til dyst. Diskusjonene har gått i EU-systemet om hvorvidt det skal lovfestes at forleggere har rett på sekundære vederlag. Det så en stund ut til å berøre de nordiske bibliotekvederlagene på uheldig vis. Men et nytt utkast til artikkel 12 er på plass rett før behandlingen i parlamentet, og det synes å gå i riktig retning, forteller Slaatta.

Kulturministeren var også opptatt av den norske representasjonen ved bokmessen i Frankfurt i 2019, en begivenhet også forfatterforeningene ser fram til med forventning og glede. Slaatta luftet muligheten for å få i stand en lesekampanje i 2020, i forlengelsen av bokmessen. Statsråden oppfordret foreningene til å utvikle et samarbeid seg imellom og så spille initiativet tilbake til departementet.

– Den ballen skal vi spille videre med, avslutter Slaatta.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.