Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

– Ny boklov nå!

Generalsekretær Arne Vestbø mener at netthandelgiganten Amazons mulige inntog i det norske bokmarkedet gjør at Norge må få en boklov.

Nffo arne vestbø 018 190529 lite

Klassekampen har gjennom flere dager satt lyset på debatten om ny boklov, og om bokgiganten Amazon som nå forsøker å få fotfeste. NFFOs generalsekretær Arne Vestbø mener de to tingene må sees i en sammenheng.

– Dersom Amazon får fotfeste i Norge, er det behov for en boklov som kan regulere norsk bokbransje, sier Arne Vestbø i et intervju 26. juni.
– De har store muskler og kan velte seg rundt i det norske bokmarkedet. Men med tanke på at vi er et lite språkområde, må vi også ha et system som legger til rette for at det gis ut litteratur på norsk. Navnet på bokhandelen er ikke så viktig for oss, sier Vestbø og legger til:
– Men det er vel grunn til å frykte at Amazon ikke besitter «genet» som gjør at de frivillig vil delta i utviklingen av norsk litteratur.

Les hele saken i Klassekampen

Vestbø legger til at det er fire hovedgrunner til at NFFO støtter forslaget om en boklov:

  • En boklov vil inngå som en viktig regulerende komponent i et marked som må anerkjennes for sitt bidrag til samfunnsutviklingen, og må ses på med kultur- og kunnskapspolitiske øyne. Dette handler om litteratur, og for at loven skal fungere, må alle aktører i de ulike leddene behandles likt.
  • En boklov vil sikre at forlagene utgir et mangfold av bøker, fordi alle typer bøker blir behandlet likt i markedet (i hvert fall i fastprisperioden).
  • En boklov vil sikre at bøkene til våre medlemmer når ut til lesere over hele landet, fordi prisen blir den samme uansett hvor i landet du kjøper en bok. Konkurransen blir på andre vilkår enn pris.
  • En boklov lovfester bruken av kollektive normalkontrakter, som er viktig fordi det sikrer likebehandling av alle forfattere innenfor samme type utgivelse og sørger for at det ikke blir brukt tid og penger på individuelle forhandlinger. Det er også et viktig solidaritetsprinsipp som bidrar til litterær bredde, i og med at både såkalt smale og bredere bøker i utgangspunktet blir behandlet likt i markedet.

Les om Bokloven på snl.no

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.