Ny festivalsjef i Trondheim

2. og 3. november er det klart for den tredje sakprosafestivalen i Trondheim. Denne gang med Ola Persøn Tangvik som ny festivalsjef.

Ola tangvik
Ola Persøn Tangvik er ny sjef for sakprosafestivalen i Trondheim.

Siden den første sakprosafestivalen ble etablert i Oslo i 2012 har det også poppet opp festivaler i Bergen, Stavanger og Trondheim. Berit Rusten, Eva Furseth og Hanna Malene Lindberg har lagt grunnlaget for festivalen i Trondheim, og nå står den 30-årige Ola Person Tangvik klar for sin første festival. Til daglig er han programkoordinator på Litteraturhuset i Trondheim, som i tillegg til Kunsthallen er stedet for årets arrangment. Han er utdannet lærer, med historie og statsvitenskap som fag.

– Vi skal følge opp det gode arbeidet som ble gjort av Hanna Marlene i fjor, og de tidligere årene. Vi ønsker et program med bredde i både den ene og den andre retningen. Forhåpentligvis klarer vi å bryte opp gravalvoret som preger mye av sakprosasjangeren med noen morsomme samtaler også. Vi skal forsøke å få til en «Min Metode»-samtale og minst én strikkebokforfatter, sier Persøn Tangvik.
– Hva er du personlig opptatt av innenfor sakprosaen?
– Jeg har en svakhet for reiseskildringer, der synes jeg Morten Strøksnes har gjort en formidabel jobb. Jeg tråla antikvariat.net og fikk tak i alle bøkene hans for noen år siden, og brukte sommeren på å reise med Strøksnes til Mexico, Midtøsten, Nord-Norge og i en gammel Ford fra Oslo til Istanbul. Strålende fortellinger.
– Patrick Leigh Fermor er en annen helt i avdelingen for reiseskildringer. Hans bøker fra vandringen tvers over Europa på starten av 1930-tallet er gode. Ellers er biografier og intervjubøker en hit. Leste nylig Vigdis del for del av Kaja Schjerven Mollerin, den likte jeg godt. En annen intervjubok jeg stadig vender tilbake til er Lunch with the FT: 52 Classic Interviews hvor de beste intervjuene fra spalten Lunch with the FT er samlet. I boka møter du alt fra Angela Merkel, P. Diddy, dronning Ranina av Jordan og sønnen til Gadaffi til lunch. De intervjuene er fantastiske, utført i god britisk stil med en syrlig penn.

– Hvordan vil du karakterisere det trønderske, litterære publikummet?
– Mitt inntrykk basert på noen år på Litteraturhuset er at publikum elsker forskning, psykologi, andre verdenskrig, og det kjente og kjære. Vi får spille på disse temaene for å lokke publikum inn dørene til festivalen, så skal vi utfordre og begeistre dem med noen perler når de først har kommet seg innafor dørene.
– Har du en eller flere drømmegjester til festivalen?
– Ja! Jeg hadde den danske forfatteren og journalisten Lone Frank som en favoritt. Jeg har invitert henne, men fått nei. Hun er dessverre på reise, så da får vi lete andre steder etter en drømmegjest.

Hoveddelen av festivalen blir arrangert 2. november, men på dagtid 3. november blir det også barnearrangement. Mer informasjon om programinnhold kommer over sommeren.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.