Nyttårsintervjuet: Sylo Taraku

Sylo Taraku har tre gode råd til foreldre for å få gutter til lese bøker.

Sylo lite

Alder: 46.
Bosted: Drammen.
Sist utgitte bok: Frihetskampen i islam.

PISA-undersøkelsen blant norske 15-åringer fra desember 2019 viser at gutter leser for lite bøker. Hvordan skal vi få de til å begynne?
– Vi motiveres ikke av ting som oppleves som en byrde. Skolen kan sikkert gjøre mye for å øke leselysten, men drahjelpen fra foreldrene er avgjørende. Her er mine tre tips til foreldrene: 1) Sørg for å ha bokhyller hjemme slik at bøkene blir en naturlig del av inventaret; 2) Kjøp bøker som gave til barn og si i den forbindelse noe motiverende om boken; 3) Fortell interessante og fascinerende historier fra bøker du har lest.

– Hvilken sakprosabok ville du helst ha stått fast i en heis med?
Sovjetistan av Erika Fatland. Dette er sakprosa på sitt beste. Hun skriver drivende og engasjerende om folks hverdagsliv i samfunn som er helt ukjente for de fleste av oss. Med på kjøpet får man også den historiske og den storpolitiske konteksten som glir lett inn i fortellingene. En slik bok får tankene til å fly langt fra den trange og stille heisen.

– Hvilken bok skal du helt sikkert lese i 2020, som du ikke har fått tid eller anledning til å lese tidligere?
– Leo Toltojs Krig og fred. Jeg har lest mye klassisk russisk litteratur, men denne har jeg bare utsatt og utsatt. Heldigvis snakker vi om en tidløs roman, så jeg er absolutt ikke sent ute.

– Hvis du som forfatter nå i 2020 skulle fått gitt et skriveråd til den yngre forfatter/oversetter-utgaven av deg selv i 2000 – hva ville det ha vært?
– Bra med rasjonelle argumenter, men husk at følelsene spiser fornuften til frokost. Sakprosa skal gi ny innsikt, men gjerne også bevege og inspirere.

– Hva er det beste skriverådet du har fått?
– Min første bok Innvandringsrealisme har fått gode anmeldelser, men Aftenposten bemerket samtidig at språket var «knusktørt og pedagogisk.» Litt for pedagogisk til og med. Jeg ville gjøre noe med saken i min neste bok. Det beste skriverådet jeg fikk var å ha flere reportasjeinnslag med utgangspunkt i et eller annet monument, religiøst eller historisk bygg som folk lett kan relatere seg til. I Balkanisering av Europa ble resultatet setninger av typen: «Jeg står foran Rotterdams praktfulle Rådhus, som ble bygget for hundre år siden, og kikker på klokketårnet som rager 71 meter over bakken. Herfra styrer borgermester Ahmed Aboutaleb fra det nederlandske Arbeiderpartiet byen.»
– I min siste bok om islam var jeg innom mange moskeer. Eller bygg som har fungert som både kirke og moské: «Man kjenner på en slags harmoni når man er inne i Hagia Sofia, men i virkeligheten var sivilisasjonskonflikten som skapte dette underverket svært dramatisk.»

– Uansett sjanger: Hva er den beste setningen i en bok du har lest?
– «Jeg tør å si det, tør du å høre det?» Slik starter min avdøde venn Walid al-Kubaisi sitt første brev til faren sin i boken Halvmånens hemmeligheter.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.