Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Skeptisk til lyd- og pocketbokforslag

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker fastpris kun for tre måneder for lyd- og pocketbøker. – Det er dårlig nytt, sier NFFOs styreleder Geir Hønneland.

Geir utenfor lite
Geir Hønneland, styreleder i NFFO.

Fredag 24. august var Hønneland sammen med lederne fra Norsk norske Forfatterforening, Den norske Bokhandlerforening og Den Norske Forleggerforening i møte med kulturminister Trine Skei Grande og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen for å få presentert regjeringens forslag til endringer i forskriften som regulerer bokavtalen mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.
Der ventet positivt nytt, med et forslag om å forlenge fastprisperioden for papirbøker til 12 måneder fra utgivelsespunktet.

For de andre formatene, som ebøker, lydbøker og pocketbøker, vil Regjeringen foreslå andre ordninger.
Klassekampen skriver i dag at Røe Isaksen «vil avvente høringssvarene fra aktørene i bokbransjen, men mener selv at tre måneders fastpris for pocket og lydbøker er å foretrekke.»
– En så kort fastprisperiode vil redusere forfatternes royaltyinntekter i veldig stor grad Hvis fastprisperioden på pocket og lydbøker blir så kort som Røe Isaksen ønsker, kommer de til å konkurrere ut hardbackutgavene. Jeg slutter meg til kritikken fra Heidi Marie Kriznik i Den norske Forfatterforening, sier NFFOs styreleder Geir Hønneland.

– Jeg stusser litt over uttalelsen til Torbjørn Røe Isaksen når han snakker om at Regjeringen vil gjøre det som er «bra for forbrukeren.» Jeg er også opptatt av at forbrukeren skal få et best mulig og variert tilbud når han eller hun besøker en bokhandel eller handler på nett. Fastpris fører til bredde i utgivelsene og i bokhandelene, og er til gode for både forbrukerne og forfatterne. Og det har vært mulig til nå takket være forutsigbare løsninger gjennom Bokavtalen og normalkontrakter for forfatterne, sier Hønneland.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.