Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

– Skuffet over statsbudsjettet

Nffo arne vestbø 014 190529
Arne Vestbø, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

– Vi er særlig skuffet over at innkjøpsordningen for sakprosa for voksne ikke blir tildelt friske midler, sier Arne Vestbø, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).
– God sakprosa spredt til alle landets folkebibliotek er demokratiutvikling i praksis, og kulturministeren lar sjansen gå fra seg til å gå ut av kontoret med et tydelig signal om at dette skal satses på fremover. Nå er det veldig viktig at den påtroppende regjeringen holder løftet om en mer offensiv bok- og språkpolitikk fra første dag. Arbeiderpartiet styrket sakprosaordningen med 25 millioner kroner i sitt alternative budsjett i fjor, og vi forventer at de gjør det samme i sitt budsjett nå om noen uker.
På kunnskapsfeltet er det et lite lyspunkt, sier Vestbø.
– Der er det kommet til en en styrking av kommunenes budsjettet for nye læremidler i forbindelse med fagfornyelsen. Dette vitner om at Kunnskapsdepartementet har lyttet til innspill fra bransjen.

– Altfor lite!

Anne Oterholm som er medlem av Norsk kulturråd, og leder av Faglig utvalg for litteratur, deler Vestbøs skuffelse på vegne av litteraturen i statsbudsjettet.
– I Kulturrådets budsjettsøknad 2022 var innkjøpsordningene både for sakprosa barn og unge og voksne rådets store prioritering på litteraturfeltet. Ikke fordi det er det eneste feltet som trenger penger på litteratur, men fordi innkjøpsordningene for sakprosa lenge har vært svært, svært presset økonomisk – for å si det forsiktig, skriver hun i et innlegg på Facebook. Det kjøpes helt enkelt inn altfor lite sakprosa, mener også hun.
– Noe som med jevne mellomrom kommer tydelig fram gjennom ulike medieoppslag om titler som ikke er kjøpt inn. I budsjettsøknaden skrev rådet om hvordan sakprosainnkjøp bidrar inn i en opplyst, offentlig samtale, om at betydning av kvalitetssikret sakprosa bare blir større og større i idet den innkjøpte litteraturen er sikret gjennom arbeidet i profesjonelle redaksjoner, og dermed svært svært sjelden, om noen gang, kan beskyldes for å være fake news. Gjennom årets budsjettforslag får ikke innkjøpsordningene for sakprosa en krone ekstra. Den samlede økningen til Norsk kulturfond ligger på rundt 2 prosent i dette forslaget, altså en slags pris og lønnsjustering som ikke sørger for annet enn at kunstnerne og kulturen som finansieres gjennom Norsk Kulturfond, fortsetter å henge etter.
– Så da handler det om de rødgrønne, som har sagt at de ønsker å prioritere det frie kunst- og kulturfeltet og ikke minst innkjøpsordningene for sakprosa!

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.