Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Tyskerne kommer!

Rett over påske er det klart for Tysk-norsk litteraturfestival i Oslo.

Tysknorskedamer
Koordinator Sonja Wiik (t.v.) og Elisabeth Beanca Halvorsen fra Norsk Oversetterforening (og NFFO-medlem) fra festivalkomiteen ønsker velkommen litteraturfest 26.–28. april i Oslo.

26. – 28. april fylles Litteraturhuset i Oslo fra kjeller til loft, fra morgen til kveld med litteratur fra Tyskland, Østerrike og Sveits.
Flere av de mest toneangivende forfatterne i de tysktalende landene kommer for å delta på rundt 60 arrangementer sammen med et helt stjernegalleri av norske kolleger, som stiller opp for å ta dem vel imot.

Festivalen byr opp til samtaler, opplesninger, foredrag, debatter, tysktimer, lyrikk-kveld, utstillinger, forestillinger og workshops – på norsk, tysk og engelsk. Her skal være både fest og alvor, noe for enhver smak og alder.
Aldri før har så mange tyskspråklige forfattere gjestet Norge samtidig.
I tre hele dager blir Litteraturhuset forvandlet til «Literaturhaus», Kafé Oslo blir til «Kaffee Frankfurt», og kanskje blir Tanum til «Das Tanum».

Les mer om festivalen her og se hele programmet for fredag, lørdag og søndag

Merete Franz er NFFOs representant i prosjektet, som er en del av opptrappingen til Norges deltakelse som hovedland under bokmessa i Frankfurt i oktober. Det har vært noen elleville uker for festivalkomiteen, forteller hun.
– Festivalen har vokst seg stor i omfang og sterk på innhold. 108 deltakere fra de tysktalende landene og Norge, fordelt på tre dager. Det sier seg selv at det er mange detaljer å holde styr på, men vi har en god arbeidsfordeling i komiteen. Både unnasluntrerne og primadonnaene glimrer med sitt fravær, heldigvis.
– Hva bør man få med seg?
– Om jeg skal anbefale en lysløype for NFFOs medlemmer ville det være å begynne med Bauhaus-samtalen mellom Theresia Enzensberger, Kjartan Fløgstad og Fredrik Giertsen fredag klokken 12. Deretter en glidende overgang til debatten «EU – redning eller krise?» med Sten Inge Jørgensen, den sveitsiske forfatteren Jonas Lüscher, den østerrikske journalisten og forfatteren Julya Rabinowich og professor og ordstyrer Helge Rønning.
– Innimellom er det selvsagt viktig å ta en tur innom Kafé Oslo, eller Kafé Frankfurt som restauranten er omdøpt til for anledning, for en godbit fra det tyske, østerrikske eller sveitsiske kjøkken. Kan anbefale tafelspitz med reinsdyr – «Røros goes Frankfurt».
– Du verden.
– Så vil den tyske journalisten Clemens Bomsdorf, Lars Birken-Bertsch fra Frankfurter Buchmesse, leder for Norges gjestelandprosjekt Halldór Guðmundsson og tidligere forlegger Arve Juritzen diskutere hva som overhodet er vitsen med bokmesser. Samtalen ledes av forfatter og journalist Nina Hanssen. Hele festivalen er krydret med foredrag og møter mellom kjente norske forfattere som presenterer de tyskspråklige forfatterskapene – både skjønn, sak og poesi – som jeg vil anbefale alle å smake på mellom samtalene og debattene.

Men Franz har flere anbefalinger på lur.
– Personlig gleder jeg meg veldig til å høre Lars Holm-Hansen samtale med den østerrikske filosofen og teoretikeren Armen Avanessian på lørdag. Det skal handle om hans metode «hyperstisjon» – først vises filmen Hyperstition – som det kan lønne seg å sette av 90 minutter til lørdag formiddag. Så gjelder det å skynde seg videre over gangen fra Kverneland til Amalie Skram, til samtalen mellom den tyske sosiologen og politikeren Aladin El-Mafaalani og sosiolog Grete Brochmann, ledet av direktør for Goethe-Institut i Oslo, Martin Bach. El-Mafaalani har skrevet boken Das Integrationsparadox og mener at når rasisme oppstår i et ellers åpent og demokratisk samfunn, kan det paradoksalt nok forstås som et uttrykk for
vellykket integrasjon.
– Også er det konserter og opptredener under åpningen, lyrikk-kveld og fest på lørdagen og avslutningskonsert i ord og toner på søndagen. Og ikke minst den anerkjente tyske teaterregissøren Jan Bosse, som dramatiserer Camara Joofs essaysamling Eg snakkar om det heile tida, i møte med den kjente tysk-gambiske skuespilleren Thelma Buabeng lørdag klokka 13.45. Men som på alle festivaler, blir man tvunget til å velge. Parallelt med denne performancen møtes Cornelius Jakhelln, Audun Lindholm, Henrik Keyser Pedersen og Erle Marie Sørheim til en samtale om norske kunstnere, forfattere og skribenter som bosetter seg i Berlin. Leben und arbeiten in Berlin.
– I det hele tatt! Jeg kan anbefale hvert eneste punkt i programmet vårt, men det må tas valg hele veien, sier Merete Franz.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.