Debutantene kommer! Gry Blekastad Almås

Gry Blekastad Almås skriver gjerne en bok til. – Men først må jeg få frigjort den tiden jeg trenger, sier forfatteren av Norbritannia.

Blekastad almås gbrhrj8yrl
Foto: Eigil Korsager.

Det er ikke umulig at mange kjenner forfatteren fra TV-skjermen. Gry Blekastad Almås har vært tilknyttet NRK helt siden 1993, og har vært en gjenganger i nyhets-debatt- og aktualitetsprogrammer.
Veteran på skjermen, men en fersking i forfatterfaget. Nå foreligger Norbritannia, utgitt på Vigmostad Bjørke og som tar for seg Norges og nordmenns forhold til våre naboer over Nordsjøen.

– Hva var den største utfordringen med å skrive boka?
– Å velge hvilke nære historier som skulle fortelles for å gi oss innsikt i det mer overordnede forholdet mellom Norge og Storbritannia. Det er så mange sterke personlige historier som er verdt å stoppe opp ved, og som gir oss en dypere forståelse.
– Jeg er utrolig takknemlig overfor de menneskene som har delt sine tanker, kunnskaper og fortellinger gjennom «Norbritannia». Det var også en utfordring å vekte de ulike kapitlene opp mot hverandre. Noen temaer kunne jeg skrevet en hel bok om, men valgte å være tro mot den opprinnelige idéen med boka. Jeg ønsket å beskrive bredden i relasjonen mellom to land og deres folk gjennom en forhåpentligvis underholdende og kunnskapsgivende reise.

– Dilemma: skrive en dårlig bok som selger i 50 000 eksemplarer, eller svært god bok som selger i 50 eksemplarer?
– Det noen opplever som en dårlig bok, er en god bok for andre. En leseopplevelse er alltid subjektiv. Jeg kan ikke tenke meg at noen vil gi ut en bok de selv mener er dårlig, derfor er ikke dette dilemmaet reelt. Jeg har skrevet en bok om ting jeg selv mener er interessant, og hadde tro på at flere syns det samme. Det føler jeg at jeg har fått bekreftet av de mange positive og veldig hyggelige tilbakemeldingene jeg har fått fra lesere.
– For meg er ikke salgstallene viktige i seg selv, men jeg håper at folk som er interessert i tematikken blir klar over boka, kan finne den og lese den. Og jeg håper selvsagt at de liker den. Men jeg har ingen interesse av å tvinge boka på folk som ikke er interessert.

– Dilemma 2: skrive din neste bok for hånd eller på telefonen?
– Det er et interessant dilemma! Jeg har brukt telefonen som verktøy i overraskende stor grad i prosessen med «Norbritannia», men først og fremt til research. Jeg har gjort lydopptak og filmet intervjuene og møtene med folk ved hjelp av telefonen. Jeg noterte og tok bilder underveis på reisene mine, og i noen tilfeller skrev jeg også tekster på telefonen underveis. Den har vært et uvurderlig hjelpemiddel i å dokumentere og systematisere informasjon.
– Men å skrive en hel bok på telefonen er uaktuelt. Det skjer så mye spennende og uventet i selve skriveprosessen. Da må jeg sitte alene, uforstyrret og med et hav av tid foran meg, for å få fullt utbytte av det som skjer. Jeg har opplevd at jeg ikke ville stoppe å skrive, at jeg kunne sitte en hel dag og langt inn i kvelden uten å ense noe rundt meg, for deretter å stå opp etter noen timers søvn og fortsette der jeg slapp. Dag etter dag og uke etter uke. Slikt skjer ikke på en telefonskjerm.

– Har dette gitt mersmak – skal du skrive flere bøker?
– Det har absolutt gitt mersmak. Jeg skriver gjerne mer, men det avhenger av om jeg finner det riktige prosjektet og om jeg får frigjort den tiden jeg trenger. Arbeidet med den første boka har vært overraskende moro hele veien. Men jeg ser også at det er krevende å kombinere med annen jobb. Jeg har jobbet doble dager og hver helg i ett år, og vil nok ikke kunne gjøre det i mange runder.

– Hvilken bok skal du helt sikkert lese i høst, som du ikke har fått tid eller anledning til å lese tidligere?
– Det er ikke bare én! Bunken er altfor stor, men nå er jeg i gang med Det store fallet av nobelprisvinner Peter Handke. Boka skal diskuteres i bokringen jeg er med i. Machines like me av Ian McEwan har ligget på nattbordet og fristet meg lenge. Tematikken med robotisering av verden interesserer meg, dessuten har McEwan overrasket meg med et originalt og humoristisk fortellerperspektiv i andre bøker, så jeg har troen.
– Den store nattbordbunken er nylig toppet med Hans Olav Lahlums Trump, Biden og slaget om USA. Jeg har en ambisjon om å pløye gjennom en del av den typen litteratur før USA-valget 3. november, som er en viktig del av NRK-jobben min denne høsten.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.