Kan vi redde verden med grønnsaksuppe? - Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Kan vi redde verden med grønnsaksuppe?

Kan vi redde verden med grønnsaksuppe?

Nå er et nytt nummer av Prosa ute! En av hovedsakene i årets andre nummer av Prosa er et essay av Kristian Bjørkdahl, forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo. Han har lest og analysert "Stortingsmelding nr. 14 - Mot en grønnere utvikling". Meldingen prøver å si noe om sammenhengen mellom miljø- og utviklingspolitikken, men Bjørkdahl viser i sin analyse at en slik sammenheng i virkeligheten ikke finnes.

20.04. 2012

Bjørkdahl skriver følgende:

Som svar på vår tids største utfordring har Utenriksdepartementet kokt grønnsaksuppe. Oppskriften er enkel: Man hakker gode intensjoner i passende biter, slenger dem i en gryte, og lar dem koke til man ikke lenger ser hva som er hva. Det eneste man må passe seg for, er å ikke bruke for mye olje."

Bjørkdahl har nærlest Stortingsmeldingen, plukket den fra hverandre, og endt opp med en tekst som viser at det nærmest er umulig å ha en slik dobbeltrolle i miljø- og utviklingspolitikken: "Denne meldingen, som hevder å handle om sammenhenger, er en grønnsaksuppe av gode intensjoner, hvis viktigste funksjon er å dekke over den mest relevante sammenhengen av alle, nemlig Norges dobbeltrolle som klodens selverklærte miljøsamvittighet på den ene siden og den samme klodens petroleumslanger på den andre. Dette er vår egen ubehagelige sannhet. Det er en sannhet som toneangivende politikere og andre beslutningstagere lenge har forsøkt å ufarliggjøre med en kreativ retorikk der det heter at man med troverdighet kan inneha begge disse rollene samtidig. Om denne meldingen er det beste man klarer å drive det til, vil jeg imidlertid slå fast at retorikken ikke bare er kreativ, men også feilslått.”

Les hele essayet ved å klikke her!

I Prosa nr. 2/12 kan du blant annet også lese disse sakene:

  • Prosasamtalen: Hjelp, den økende bruken av engelsk i akademia vil føre til varig svekkede tenkeevner hos forskerne! Eller er det motsatt?
  • Prosareportasjen: Hvordan skal tellekantsystmet bli bedre?
  • Anmeldt: Marsjen mot Marta. Kristin Gjerpe og Tonje M. Mehren anmelder anmeldelsene av Ingeborg Solbrekkens biografi om Marta Steinsvik.
  • Essay: Sorg og sommerfugler. Sindre Hovdenakk har lest seg gjennom et knippe bøker om sykdom, sorg og smerte. Hva kjennetegner “sjangeren”?
  • Oversatt: Å oversette fra svensk til norsk er vanskeligere enn man skulle tro.
  • Ungprosa: “Rosas buss” er strålende historiefortelling for barn.
  • Kuriosa: Hvordan skriver staten om livsstilssykdommer? Prosa ser nærmere på statlige helsebrosjyrer.
  • Leder: Hvor fører de digitale læremidlene oss?

 


For mer informasjon: Kontakt redaktør Per Olav Solberg på
perolavsol@gmail.com eller tlf. 950 88 575.

Se også Prosas hjemmeside, klikk her! 

Menu