30 stipendmillioner ut til jul - Mats skal skrive lærebok om reiseliv
NFFO har delt ut årets julegaver, fem dager før juleaften. Drøyt 30 millioner i stipender ble delt ut i går.
Tirsdag ble høstens pott av stipendpenger delt ut fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO). Det ble en hyggelig dag for forfatterne av til sammen 138 bokprosjekter, som fikk melding om at de er tildelt stipend.
626 ble realitetsbehandlet av stipendkomitéen, som betyr at 22 prosent av de som søkte fikk stipend. Det ble tildelt 845 månedsverk – og hvert månedsverk er på 36 000 kroner.
Samlet gir det stipendutbetaling til norsk sakprosa og faglitteratur på 30,4 millioner kroner.
Trender og tendenser
– Hva skal de gjøre, de som nå har fått melding om at de har fått stipend?
Hvis de vil takke ja til stipendet, må de må signere avtale og sende den tilbake til oss, sier Eivor Daae Mæland, stipendrådgiver i NFFO.
De må huske å føre opp både tid og dato, samt signere avtalen, før de laster den opp i Stipend- og vederlagsportalen. Fristen for dette er fredag 5. januar. Stipendadministrasjonen er stengt i jula, men vi er tilbake på jobb igjen 2. januar. Hvis man har spørsmål om det å signere avtale eller motta stipend, må man altså vente til over jula. Og vi minner også om at stipendene er skattepliktige og at de innberettes til Skatteetaten som næringsinntekt, sier hun.
– Når utbetales stipendene?
– I månedsskiftet januar/februar.
– Ser du noen trender eller tendenser i temaene i bokprosjektene det søkes for?
– Den viktigste trenden er at vi ser at den høye interessen for stipendene våre fortsetter!
– Men i høst var det imidlertid vanskeligere å finne én klar trend for bokprosjektene. Vi ser at det fortsatt er noe søkelys på kunstig intelligens og teknologi. Det er en del som vil skrive sakprosa for barn- og unge. Dette gleder oss. Det var kanskje også litt flere læreverksøknader enn det har vært på en stund. Det er fortsatt et helse- og selvhjelpsfokus, og en del prosjekter som inkluderer noe selvbiografisk. Ellers er det stor variasjon knyttet til temaer blant søkerne våre, og som alltid mange spennende og gode søknader. Vi vil gratulere alle høstens stipendmottakere, og ønsker dem lykke til med manusarbeidet! Vi gleder oss til bøkene kommer!
Og Eivor legger til:
– Vi vil gjerne understreke at det er høy konkurranse om dette stipendet, og vi vil oppfordre søkere som har fått avslag, om å søke igjen til våren. Ta gjerne kontakt med oss på nyåret dersom du ønsker veiledning i forbindelse med din neste søknad.
Ønsker du å abonnere på vårt nye nyhetsbrev med stipendrelatert informasjon?
Klikk her for å melde deg på!
Etterlengtet bok
Mats Joakim Grindheim fra Bergen er en av stipendsøkerne som fikk en hyggelig nyhet fra NFFO nå før jul. Han er lektor ved Krokeide videregående skole og skal sammen med Bjørn Hallvard Grinde, Christine Bar, Tormod Egeland og Ingvill Kalvik skrive læreboka Salg og reiseliv VG2. De fikk alle to månedsverk hver i støtte.
– Det var jo hyggelig, sier Mats på telefon over fjellet.
– Det er virkelig behov for denne boka. Det har ikke vært noen lærebøker i reiselivsutdanningen etter fagfornyelsen i 2020, og det har vært etterspurt av både lærere og elever.
– Hva har dere gjort i mellomtida?
– Mange lærere har lagd sine egne læreopplegg og eget materiale med NDLA som kilde. Men savnet etter den fysiske læreboka har vært stort. Vi er veldig glad for dette stipendet, det muliggjør at boka kan bli ferdig til skolestart høsten 2024, sier Mats Joakim Grindheim. Boka skal utgis på Fagbokforlaget.
– Dette er din første bok?
– Det er det. Det er en veldig lærerik prosess. Ved å være flere medforfattere får vi mange ulike blikk på faget, og for meg har det vært veldig givende og gøy å få være med på å skape dette, sier Grindheim.