821 månedsverk utbetales til faglitterære forfattere
Høstens runde med tildelinger for prosjektstipend til forfattere er nå klare. Nestleder i fondsstyret, Marte Blikstad-Balas, lover at det blir mange bøker det er vel verdt å glede seg til i årene som kommer – takket være NFFOs stipendordning.
Prosjektstipendet for forfattere er NFFOs mest populære stipendordning, og har høye søkertall ved de to årlige utlysningsrundene. Denne runden var intet unntak.
Neste utlysning åpner 20. januar med søknadsfrist 14. mars kl. 15.
Nøkkeltall PF høsten 2024:
• Antall innkomne søknader: 630
• Antall søknader behandlet av komiteen: 614
• Komiteen tildelte 821 månedsverk på drøye 29,2 millioner til sammen
• 165 prosjektsøknader fikk innvilget stipend, noe som utgjør 27 prosent av alle søkerne.
• De som fikk tildelt stipend fikk i gjennomsnitt 63 prosent av det de søkte om.
Marte Blikstad-Balas er nestleder i styret til Det faglitterære fond. Hun forteller at det også i år var mange sterke søknader med spennende bokideer. På tross av godt spenn i både sjangre, innhold og målgrupper, kan hun se noen tematiske tendenser i høsten søknadsbunke, hvor flere ønsker å skrive om bærekraft og kunstig intelligens.
Etter å ha sett årets bunke av stipendsøknader har jeg enorm tro på norsk sakprosa de kommende årene.
- Er det sider ved stipendtildelingsarbeidet du finner særlig krevende?
- Det er alltid vanskelig å avslå søknader, det tror jeg det er for absolutt alle som sitter i stipendkomiteen. Vi er jo forfattere og oversettere alle sammen, og heier jo veldig på forfatterne som søker. Hvis det er en debutant som ikke når opp fordi vi ikke helt får tak på prosjektet eller kanskje ikke helt ser verdien av det, gjør det litt vondt. Og det skal det gjøre, for det er virkelig et privilegium å få lov til å dele ut disse stipendene.
- Har du noen trøstende ord til de som ikke fikk stipend denne gangen? Noen råd til neste runde?
- Vi vurderer selve søknaden, så om du ikke nådde helt opp i år, kan det faktisk hende at ideen din er god, men at søknaden ikke er fullt like overbevisende. Det er viktig å bruke tid på å virkelig forklare hva bokideen din er, hvorfor du er den rette til å skrive boka, hvorfor dette er viktig for andre enn deg selv og hva stipendet vil bety for at du skal få det til. Hvis du ikke fikk, kan du søke igjen om ikke lenge. Gå grundig igjennom søknaden din og se hva som kan forbedres.
- Er det jeg burde ha spurt deg om?
- Hva er det morsomste med å være med på utdelingen av prosjektstipendene?
Det er veldig inspirerende å se hvor mye bra skrivearbeid som til enhver tid er på gang i dette landet. Noen ganger kan en få et dystert inntrykk av at ingen leser og at det snart bare er chatbotter som genererer tekst, men etter å ha sett årets bunke av stipendsøknader har jeg enorm tro på norsk sakprosa de kommende årene. Jeg kan love dere alle at det kommer mange innmari gode bøker fremover – bøker det er verdt å glede seg til, og som blir gjort mulig av nettopp NFFOs stipendordning.
Prosjektstipend til forfattere
Alle som har et prosjekt av faglitterær karakter kan søke prosjektstipend. Du trenger ikke være medlem av NFFO for å søke stipend.
Neste utlysning åpner 20. januar 2025 med søknadsfrist 14. mars kl. 15.