SV leste NFFO-magasin - fant sakprosapenger

Tirsdag kveld ble det kjent at innkjøpsordningen for sakprosa blir styrket med ti millioner kroner.
– Jeg leste i NFFOs medlemsblad at Trettebergstuen ikke fant pengene til neste års statsbudsjett. Da tenkte jeg; pokker heller, vi skal finne penger, sier Kathy Lie.

– Vi har sett at innkjøpsordningen for sakprosa har vært veldig underfinansiert, sier SVs Kathy Lie. Tirsdag kveld ble det klart etter forhandlinger, at ordningen får tilført ti nye millioner kroner.

Etter at forhandlingene for statsbudsjettet 2023 mellom regjeringspartnerne Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og Sosialistisk Venstreparti var landet, stod innkjøpsordningen for sakprosa altså igjen med ti friske millioner.

Felles interesser

– Vi har lenge ment at innkjøpsordningen for sakprosa burde styrkes, sier Kathy Lie, når vi møter henne på kontoret på Stortinget, dagen etter budsjettenigheten.
– Vi har foreslått det før også. Både i forrige stortingsperiode og nå i revidert budsjett i høst gikk vi inn for 25 nye millioner til innkjøpsordningen. I forrige periode var vi jo også enig med Trettebergstuen om dette. Men så leste jeg i medlemsbladet deres Bulletin at hun ikke fant de pengene. Da tenkte jeg, pokker heller, de skal vi finne. Så vi la vi det altså inn i vårt alternative budsjett, og gikk inn i forhandlingene med det.
– Men jeg må legge til at jeg opplever jeg at også kulturministeren gjerne ville ha fått til dette, å få utvidet innkjøpsordningen. Og når vi har en statsråd bak som egentlig vil det samme, er det også lettere å få til noe i forhandlingene, sier Kathy Lie og legger til:
– Vi er kjempefornøyde med at vi fikk et gjennomslag. Men vi er jo ikke i mål. Vi kommer til å pushe de resterende 15 millionene i neste runde.

En skrivende mor

– Hvorfor har dette vært en viktig sak for SV?
– Vi har sett at innkjøpsordningen for sakprosa har vært veldig underfinansiert, og ordningen har hatt en veldig skjevfordeling mellom skjønnlitteratur og sakprosa. Det utgis veldig mye bra litteratur på feltet, som ikke når ut til folk. Det syntes vi det var viktig å gjøre noe med.
Det betyr mye for publikum at de får tilgang til de bøkene. Men det betyr mye for forfatterne også. Som med et innkjøp faktisk får et salg som gjør at de har en grunnplanke.
Kathy Lie har førstehåndskjennskap til hvordan det kjennes for en forfatter når en bok IKKE blir innkjøpt.
– Min mor har nettopp gitt ut en sakprosabok, om Lucy og Per Krohg. (Forfatter Wenche Lie Giæver, red. anm.) Hun har holdt på med den i tre år, og er altså ikke innkjøpt. Da har hun masse jobb nå med å selge den boka inn rundt omkring. Så både gjennom hennes arbeid, og etter ett år i familie-og kulturkomiteen og møter med bokbransjen, er jeg blitt enda mer oppmerksom på forfatternes økonomi. Som jo ikke er så mye rart. Det er noen få bestselgere som tjener veldig mye, og så er det veldig mange forfattere som tjener veldig lite. Det håper vi vil hjelpe litt på nå, sier Kathy Lie.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.