NFFO bygger organisasjonen for framtida

NFFO skal inn i en strategiprosess og inviterer nå medlemmer inn for å bidra til å bygge foreningslivet og politikken fram til 2040.

Scenario 2040 er arbeidstittelen til et nytt prosjekt i NFFO, der veien og målet fram til den framtidige organisasjonen skal bygges. Styret vedtok i juni å bestille en scenarioanalyse som skal inngå som kunnskapsgrunnlag i strategiprosessen frem mot 2026. NFFO har på den bakgrunn inngått avtale med Samfunnsøkonomisk Analyse (SøA) om å utføre oppdraget.
Analysen skal være ferdig til årsmøtet 2025, og vil danne grunnlaget for medlemmenes diskusjoner rundt foreningens strategi som skal vedtas av årsmøtet i 2026.

Samfunnsoppdraget

Bokbransjen er i dramatisk endring med synkende salg, og endrede lese- og lærevaner. NFFO ønsker å komme dette i møte, sier styreleder Aage Borchgrevink.
– Strategien årsmøtet vedtok ber oss om å engasjere medlemmene i foreningen på bred basis, ikke minst i utvikling av fagpolitikken. Bokbransjen, ytringsfrihet og kunnskapssamfunnet står overfor store utfordringer nå.
– Som en bred opphaverorganisasjon må NFFO utrede disse utfordringenene nøye for egen del. Vi utgjør dessuten en av de største ressursbankene i Norge på området og prosjektet er ment å hjelpe oss i å oppfylle samfunnsoppdraget.

Erfaring og kunnskap

– 67 forfattere og oversettere har fått invitasjon til å delta på samlingene. Hvorfor ble det akkurat disse dere har valgt ut?
– Vi har invitert medlemmer som over tid har engasjert seg i spørsmål som angår de mange delene av foreningen, og som vi vet besitter erfaring og stor kunnskap om utfordringene vi står overfor. Ideelt sett hadde vi invitert samtlige 4800 medlemmer, men vi lover at alle skal bli hørt i den diskusjonen som dette scenarieprosjektet er ment å generere.
– Vi har forsøkt så godt som mulig å favne de ulike medlemsgruppene til NFFO, og få med folk som kan tenke strategisk og klokt, og hente inn perspektiver som dekker et mangfold av erfaringer og bakgrunner. I tillegg må gjerne mennesker som har vært aktive på talerstolen på årsmøtet gjennom tidene få en plass også her.

Hva påvirker bransjen?

En viktig del av arbeidet til SøA er å gjennomføre to arbeidsverksteder, sier 14. oktober og 11. desember, sier Borchgrevink.
– I det første av disse verkstedene skal en stor gruppe medlemmer og tillitsvalgte diskutere relevansen av definerte usikkerheter og endringskrefter som har betydning for faglitteraturen og faglitterære forfattere og oversettere i fremtiden. I det andre verkstedet skal de inviterte diskutere formulerte scenarioer og tallmessige formuleringer av implikasjoner for faglitteraturen, sier Aage Borchgrevink.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.