Nye millioner fra privatkopiering
Nå kan det være kompensasjonspenger å hente ut for deg som forfattet eller oversatte en sakprosabok i 2021. Til sammen skal rundt 6 millioner kroner deles ut.
I Norge er det lov å kopiere fra åndsverk til privat bruk. Staten kompenserer forfattere, oversettere og andre rettighetshavere for denne lovlige kopieringen gjennom årlige bevilgninger. Etter en utvidelse av denne bevilgning opprettet NFFO en ordning for utbetaling av disse midlene. Høsten 2022 skal bøker utgitt i 2021 kompenseres, i tillegg vil utgivelser fra 2020, 2019 og 2018 telle med.
Klikk her for å se om du er kvalifisert til kompensasjonsutbetaling
6 millioner i kompensasjonspenger skal deles ut i denne omgangen, forteller ordningskoordinator Åsa Engelstad.– Betyr det mye penger på noen få, eller er pengene smørt godt og tynt utover?
– Det blir en god sum til mange. Vi ønsker at så mange som mulig skal kvalifisere til kompensasjonspengene, men samtidig at summen de mottar blir mer enn bare lommerusk. Det har ikke vært bare enkelt, da det utgis veldig mange sakprosautgivelser per år.
– Hvordan får jeg vite om jeg er kvalifisert til å motta kompensasjonspenger?
– Det gjør du enkelt ved å gå til ordningens nettsted. Her kan du søke på navnet ditt eller utgivelsen din fra gjeldende år. Finner du noen av utgivelsene dine i søket, har du krav på kompensasjon.
– Hvor mye penger kan jeg regne med å få?
– Summen avhenger av antallet bøker og hvor mange sider boka er på. Makssummen for 2021 er på 6 966 kroner, men de fleste vil motta et sted rundt ett til to tusen kroner.
– Hvordan får jeg pengene utbetalt?
– Da må du sende inn et skjema via vår søknadsportal Min side. Her logger du inn med brukerkontoen du har brukt til stipend- eller medlemskapssøknader, eller du oppretter en ny. Med så mange kompensasjonsberettigede, trenger vi at folk selv registrerer utbetalingsinformasjonen. Det er viktig å merke seg at søknadsfristen er fredag 26. august klokka 15:00.
Generalsekretær Arne Vestbø i NFFO sier det er flott at NFFO har fått en ordning for utbetaling av privatkopieringskompensasjon.
– Det er nok ikke alle som tenker på at når de tar et bilde av en side i en bok og sender til en venn, så er det faktisk noens åndsverk de videreformidler. Etter åndsverkloven er det lov å gjøre dette, men opphaveren skal altså kompenseres.
– Prinsipielt sett er det naturligvis svært viktig at opphavsretten respekteres, selv om det ikke fører til veldig mye penger i den enkeltes lommebok. Kravet fra staten om at denne ordningen skal være individuell, gir oss noen utfordringer, men vi mener å ha kommet fram til et rettferdig system som vi nå skal prøve ut i tre år, sier Vestbø.