Råd til deg som skal søke stipend

Hva må du ha med i en god stipendsøknad? Kristin Fridtun og Reidar Müller har begge sittet seks år hver i stipendkomiteene for prosjektstipend for forfattere. Det er medlemmene i disse komiteene som vurderer alle søknadene om stipend som kommer inn. Her får du deres beste råd til deg som skal søke stipend.

En kvinne og en mann sitter ved et bord foran et vindu.

Kristin Fridtun og Reidar Müller er så erfarne en kan bli som komité-medlem, siden seks år er den maksimale tiden for dette vervet. I tillegg har de erfaring som stipendsøkere, og de deler nå sine råd med deg som skal søke stipend:
1. Les retningslinjene! Der står de fire vurderingskriteriene som alle søknader vurderes etter. Det er viktig at du svarer på alle.
Retningslinjene finner du her

2. Prosjektbeskrivelsen er selve fundamentet i søknaden. Sørg for å ha god struktur på denne. Hva skal du skrive om, hvorfor er dette interessant for andre, hvorfor trenger vi nettopp denne boka?

3. Presenter deg selv. Hvilke kvalifikasjoner har du, og hvorfor er du den rette til å skrive denne boka. Komiteen som skal vurdere søknaden, forholder seg kun til det som står i søknaden. Ikke gå ut ifra at de vet hvem du er fra før eller søker deg opp.

4. Begrunn hvordan stipendet kan bidra til at du får gjennomført prosjektet. Hvis du har fast jobb, bør du forklare hvorfor du har behov for stipendet, skal du for eksempel ta permisjon. Hvordan kan stipendet gjøre prosjektet ditt bedre.

5. Vis at du har satt deg inn i hva som finnes av litteratur på feltet fra før. Hva tilfører ditt prosjekt? Og hva er spesielt med akkurat boka du vil skrive?

6. Beskriv hvordan du skal få boka utgitt. Har du kontakt med et forlag eller har du en annen plan for å få gitt ut boka?

7. Få noen til å lese gjennom søknaden din før du sender inn. Slik kan du få luka ut skrivefeil og få oppklart uklarheter.

En kvinne og en mann sitter ved et bord foran et vindu.

8. Ikke gi deg om du ikke får stipend første gang du søker. Jobb videre med prosjektet og søknaden og send inn søknaden på nytt.

Søknadsfristen for prosjektstipend for forfattere er fredag 27. september kl. 15.00.

Les mer om stipendet her

Du søker om stipend i stipend- og vederlagsportalen

Prosjektstipend til forfattere

Hensikten med stipendet er å støtte forfatterens arbeid med et manus til bok eller annen faglitterær publikasjon. Du kan søke om 1–12 månedsverk, hvert månedsverk er på 36 000 kroner (2024). Stipendet utlyses hver vår og høst.

Alle som har et prosjekt av faglitterær karakter kan søke prosjektstipend. Du kan søke stipend selv om du ikke er medlem av NFFO.

Prosjektstipend til forfattere

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.