Tre nye NFFO-ere klare for skriveopphold på Svalbard
NFFO og Artica Svalbard har tildelt tre forfattere et skriveopphold på Svalbard i 2024. Roald Berg, Endre Harvold Kvangraven og Ellen Viste tar med seg sin unike ekspertise for å utforske temaer som polarhistorie, ornitologi og klimaforskning.
Skriveopphold på Svalbard er en eksklusiv medlemsfordel i NFFO i samarbeid med stiftelsen Artica Svalbard. Hvert år får tre forfattere eller oversettere mulighet til gratis reise og opphold på Svalbard i inntil tre måneder.
Roald Berg er professor emeritus i moderne historie ved Universitetet i Stavanger, og arbeider hovedsakelig med polarhistorie og utenriks- og forsvarspolitisk historie. Han har bidratt i flere verk om norsk utenrikspolitikks historie, forsvarshistorie og polarhistorie. Roald Berg har blant annet gitt ut introduksjonsboken Norsk utanrikspolitikk etter 1814, et bind i Forsvarets historie, vært medforfatter av Norsk polarhistorie, og bidratt med kapitler til The Cambridge History of the Polar Regions og A History of the European Restoration, redigerte flere historieantologier, skrevet en rekke artikler i internasjonale tidsskrifter og bidro til formidling av historie og internasjonal politikk i kronikker, foredrag og intervjuer nasjonalt og internasjonalt. Under oppholdet på Svalbard skal han ta fatt på en bok om historien til norsk polarimperialisme.
Endre Harvold Kvangraven, er forfatter, forsker og viltentusiast. Han har bodd i forskjellige afrikanske land, men er nå tilbake i hjemlandet Norge, hvor han forsker på forholdet mellom mennesker og fugler i skandinavisk samtidslitteratur, og utforsker temaer som ornitologisk praksis, identifikasjon og omsorg. Han er i dag stipendiat ved Universitetet i Stavanger, tilknyttet Drivhussenteret for miljøhumaniora. Endre er forfatter av Ulv i det norske kulturlandskapet (Res Publica, 2021), et litterært sakprosaverk som sporer ulvenes rolle i norsk kulturhistorie. I løpet av sin tid på Svalbard skal han jobbe med en bok om fugler.
Ellen Viste bor i Bergen, hvor hun jobber som kommunikasjonsrådgiver ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Med bakgrunn som meteorolog og klimaforsker har hun også jobbet mye med populærvitenskapelig skriving om vær og klima. I 2023 ga hun ut boken Tales of the wind (Kolombia / Bonnier Norsk Forlag; på norsk). Hun har en doktorgrad i tropisk meteorologi fra Universitetet i Bergen, og har tidligere studert der og ved UNIS i Longyearbyen. Masteroppgaven hennes handlet om fordelingen av nedbør på isbreen Austre Brøggerbreen, ved Ny-Ålesund.
Her kan du lese om forfatterne som fikk skriveopphold på Svalbard i 2023
Artica Svalbard er et «Artist Residency-program» som gir ulike typer kunstnere og skribenter mulighet til å bo og jobbe på Svalbard i en periode fra fire uker til tre måneder.
Gjennom samtaler, seminar og muligheten til kunstner- eller skriveopphold skal Artica Svalbard fremme diskusjoner og kollektiv tenking i og omkring nordområdene og hva Arktis har å bety. Både naturen og ressursene som finnes her, og den unike sosiale, kulturelle og politiske komposisjonen står i fokus.