Treårig arbeidsstipend til fem forfattere
Det er nå klart hvem som får noen av de gjeveste stipendene NFFO deler ut: treårige arbeidsstipend for frilansforfattere.
– Det blir spennende å følge de fem stipendmottakerne i årene som kommer, for dette er ambisiøse forfattere, sier Reidar Müller, medlem i fondsstyret og stipendkomiteen.
De fem forfatterne som mottar det treårige arbeidsstipendet, er Nina Dølvik Brochmann, Anna Blix, Eirik Høyer Leivestad, Eivind Torgersen og Andreas Liebe Delsett.
Mange gode søknader
– Stipendkomiteen for treårig arbeidsstipend for frilansforfattere har i år vurdert 31 søknader og tildelt fem arbeidsstipender. Det var veldig mange gode søknader, men de fem som får arbeidsstipendene har til felles at de svarer på alle kriteriene i retningslinjene som årsmøtet har vedtatt.
I tillegg til å ha en god beskrivelse av bokprosjektene de skal jobbe med, har de begrunnet hvorfor de trenger stipendet og hvordan stipendet vil være med å bygge forfatterskapene deres, sier Reidar Müller, fondsstyrets representant i komiteen for treårig arbeidsstipend som består av seks medlemmer.
Den samfunnsengasjerte folkeopplyser!
Nina Dølvik Brochmann er utdannet lege og har tidligere gitt ut tre bøker med legekollega Ellen Støkken Dahl, Gleden med skjeden og to bøker for de yngre leserne Gutteboka og Jenteboka. Nå har hun altså mottatt det treårige stipendet.
– Stipendet betyr trolig mye! Jeg sa opp sykehusjobben min i fjor for å satse på skrivingen, så uten stipend hadde jeg måttet gjøre en seriøs revurdering av planene. I tillegg blir jo dette min første solobok og nervene er godt til stede, må jeg innrømme. Dette kjennes som et solid heiarop! Så nå går jeg inn i sommerferien med lavere skuldre og skrivelyst.
– Og hva skal du skrive om?
– Prosjektet handler om hvordan vi damer har ligget oss gjennom historien og hva vitenskapen har hatt å si om det. Det blir vitenskapshistorie, moderne sexforskning og et knippe sterke protagonister i skjønn forening. Stipendet gir meg også mulighet til å skrive en barnebok, sammen med min langtidsmakker Ellen Støkken Dahl.
– Hvorfor du gikk i gang med forfattergjerningen i utgangspunktet? Som lege var kanskje ikke det det mest åpenbare sporet å velge?
– Spørsmålet er vel heller hvorfor jeg ble lege. Jeg har alltid skrevet og lest, legegjerningen var jeg derimot mer usikker på. Sykehuslivet i dag er så hektisk og produktivitetsstyrt – det gir for lite tid til faglig fordypning og gode pasientmøter. Forfatterlivet gir det beste av to verdener; jeg får fordype meg og samtidig nå ut til store grupper med viktig helseopplysning. Det er jo egentlig en klassisk sjanger for leger: Den samfunnsengasjerte folkeopplyser!
Anbefalinger til stipendsøkere
Til alle som søkte og ikke fikk stipend denne gangen, og til de som vurderer å søke, har stipendadministrasjonen i NFFO noen oppmuntrende ord:
– Jeg vil anbefale alle andre som har søkt treårig arbeidsstipend om å søke på nytt. Bruk tiden frem mot neste søknadsrunde til å finslipe søknaden. Les retningslinjene nøye, og la noen andre lese gjennom søknaden før du sender den inn. Og husk at du må presentere forfatterskapet ditt og fortelle hvordan et stipend kan hjelpe deg med å utvikle forfatterskapet videre! sier Henrik Nergaard, rådgiver for stipend.
- Før den tid kan vi minne om å søke på Statens kunsterstipend 15. oktober! legger han til.
Treårig arbeidsstipend til frilansforfattere
Hensikten med stipendet er å støtte frilansforfattere for at de skal kunne realisere langsiktige og tidkrevende prosjekter og skriveprosesser. Det deles ut fem stipender i året og stipendet skal resultere i minst én bok eller en annen faglitterær utgivelse. Hvert arbeidsstipend er på 318 352 kroner i året (2024), noe som tilsvarer 955 056 kroner til sammen i løpet av en treårsperiode.
Medlemmer i komité for treårig arbeidsstipend til frilansforfattere: Bjørn Olav Jahr, Katrine Sele, Anja Røyne, Per Kristian Sebak, Jan H. Landro, Reidar Müller (fondsstyret) og Kristin Fridtun (varamedlem).