Vårens sakprosabøker 2022!

Hva kommer fra norske forlag denne vinteren og våren. Se lista her over vårens sakprosabøker!

Tradisjonen tro bringer NFFO deg en oversikt over sesongens sakprosabøker. Som vanlig er det et enormt utvalg, både i antall og innhold. Virkeligheten er faktisk fantastisk – les en sakprosabok.
Vi bringer lista over akademiske bøker om noen dager.

Ps! Er du forfatter og savner boka di på lista? Ta kontakt med sverre.gunnar.haga@nffo.no for å få den oppført.

JANUAR

Johann Olav Koss og Kyla Pearson
Med rett til å leke
Oversatt av Henning Kolstad
Med sine tre verdensrekorder og tre gullmedaljer under Lillehammer-OL i 1994 fikk Johann Olav Koss oppfylt sin drøm som skøyteløper. Etterpå forsvant han til utlandet, med to andre ambisjoner – å fullføre legestudiet og videreføre det humanitære engasjementet han hadde frontet under lekene. Med studiet unnagjort slo Koss seg ned i Canada, hvor han i 2000 stiftet Right To Play. Organisasjonen har som visjon at vanskeligstilte barn over hele verden skal få utfolde og utvikle seg gjennom lek og idrett. I dag er den aktivt til stede i 14 land og bidrar til økt livsmestring blant 2,3 millioner barn og unge. Denne fortellingen starter der vi så Johan Olav Koss sist, på isen i Vikingskipet. På veien videre deler han sine refleksjoner og erfaringer med oss – fra prestasjonene på isen til oppbyggingen av en stor internasjonal organisasjon.
Utgivelse: Januar
Aschehoug

Ellinor Sirén
Grønt og rent
Oversatt av Hanne Munkelien
Rengjøringen blir mye morsommere når den er effektiv og enkel og samtidig bra for planeten. Lag billige rengjøringsmidler selv, og lær deg hvordan du kan få dreisen på all slags rydding og vasking – fra den årlige storrengjøringen til den kjappe juksevasken. Her får du klassiske kjerringråd som virkelig fortjener å leve videre, men også mange fiffige økohacks og bonustips fra vår egen tid. Oppdag hvor lett det er å få en skinnende ren koketopp, krystallklare vinduer, hvite flisefuger og en nærmest ny madrass. Og mye, mye mer
Utgivelse: Januar
Aschehoug

Ada Martini Strøm
Green Glam
DEBUTANT
Alle kan gjøre litt for å legge om til et mer klimavennlig liv. Toppmodellen Ada Martini Strøm skriver morsomt og personlig om hvordan de små og store valgene kan bli til vaner i hverdagen, slik at det blir lett å leve litt grønnere. Sommeren 2020 lanserte hun et sett med klimakrav til klesmerkene hun tar oppdrag for. Nå profilerer hun bare bærekraftige merker, og engasjerer seg i en grønnere klesindustri. Nå snakker hun om shopping, matvaner, scrolling, følelser, personlig økonomi og reising – og viser hvordan det som kan bli gode vaner for deg, også er godt for klimaet. Her får du sammenhengene, svarene og de praktiske tipsene du trenger! Her får du informasjon som motiverer, helt uten pekefinger.
Utgivelse: Januar
Aschehoug

Liv Strömquist
Inne i speilsalen
Oversatt av: Trude Marstein
Vi lever i en tid besatt av fysisk skjønnhet. Hvordan vi ser ut på bilder opptar en stadig større del av bevisstheten vår. Alle går rundt med et kamera i hånden, og vi følger andres liv og forteller om vårt eget gjennom bilder. I denne tegneserien analyserer Liv Strömquist livene til en rekke kvinner som defineres av sitt utseende. Vi møter blant andre Bibelens Lea og Rakel, Marilyn Monroe, Kim Kardashian, keiserinne Elisabeth av Østerrike og dronning Nefertiti. Her er unge kvinner som sliter med kjærligheten i en grenseløs tid, og kvinner som eldes i et samfunn som i stadig mindre grad tåler aldring. Som ingen andre tar Liv Strömquist pulsen på vår samtid. Det er morsomt, innsiktsfullt – og alt annet enn flatterende.
Utgivelse: Januar
Forlaget Manifest

Matias Alegria
Verdens råeste haier
En morsom barnebok hvor vi får bli med ned i havdypet, til de aller farligste og kuleste haiene! I Verdens råeste haier av NRK Super-programleder Matias Alegria blir vi kjent med haier små som brusflasker og store som varebiler. Her lærer vi om hvilke arter som finnes i Norge, hva de spiser og hvorfor klimaendringer og overfiske har blitt et skikkelig stort problem for haiene. Alegria lar seg både skremme og begeistre når han med sin varme og humor formidler spennende fakta om de kuleste dyrene i havet.
Utgivelse: Januar
Kagge Forlag

Tonje Hennig
Hundelykke. Når familien får valp
Hundelykke gir oppskriften på å få en lykkelig hund. Med 17 års erfaring fra kurs og hjelp med opplæring av flere tusen hunder, har hundetrener Tonje CK Hennig skrevet en bok om alt vi trenger å vite om hundens første to år. Boka er skrevet slik at barn og voksne kan lese den sammen, og alle øvelsene i boka er illustrert med bilder og forklart nøye. Hennig har laget en inkluderende og lærerik bok, hvor faguttrykk er erstattet med forståelige begreper som for eksempel «belønningsdetektiv» og «søvnpoliti». Et sentralt tema i boka er at barna skal være med å trene opp det nye familiemedlemmet.
Utgivelse: Januar
J.M. Stenersens Forlag

Catrin Sagen og Steinar Sagen
Fra ligging til legging. En overlevelsesguide til paret
Her er parterapeut Catrin Sagens beste råd til å bevare forholdet og gnisten i den krevende småbarnsperioden. Sagen har i en årrekke jobbet med par i akkurat denne fasen, og vet hvor skoen trykker. Hun gir råd om hvordan man kan dele på arbeidet, finne tilbake til sexlivet og hvordan man kan tilgi, lytte og bekrefte hverandre, triks som kan stanse en krangel før den eskalerer. Hvert kapittel inneholder forslag til samtaletemaer og eksempler på hva som er lurt – og av og til hva som er mindre lurt – å si og gjøre. Som bonus får leseren skråblikk fra Catrins ektemann, komiker Steinar Sagen.
Utgivelse: Januar
J.M. Stenersens Forlag

Jan-Ole Hesselberg og Reidunn Lognvik Reinholdt
Bedre beslutninger. Om kreftene som påvirker vurderingene dine og hvordan du tøyler dem
Vi tar rundt to millioner valg i løpet av livet. De fleste av valgene vi tar spiller liten rolle, men vi tar også beslutninger som betyr mye, både for oss selv og for andre. Jan-Ole Hesselberg, kjent fra bl.a. Folkeopplysningen på NRK og Typisk deg på TVNorge, forteller i boka hvordan vi kan bli mye bedre på å ta gode beslutninger både hjemme og på jobb. Vi lærer også om hvilken beslutningstype vi er, hvordan vi kan bli bedre til å spå fremtiden, hvordan vi skiller de uviktige valgene fra de viktige, og at følelsene påvirker vurderingene og beslutningene våre i altfor stor grad. I boka presenterer Hesselberg syv konkrete steg til å ta bedre beslutninger.
Utgivelse: Januar
Kagge Forlag

Helene Olafsen
En om dagen. Allsidig og variert trening
I En om dagen deler Helene Olafsen sine beste øvelser som har vært til glede for henne – både som toppidrettsutøver og som småbarnsmor. I denne inspirerende boka viser hun 365 øvelser – en for hver dag – som kan gjøres hvor som helst, av hvem som helst. Hun deler også sine tanker om trening og bevegelse, tuftet på egne erfaringer og «fatterns treningsfilosofi». Øvelsene kan settes sammen til et program, de kan gjøres med ulik vanskelighetsgrad – og du vil garantert finne bevegelser du er overraskende god til, og øvelser som utfordrer steder på kroppen du ikke visste fantes. Helene Olafsen byr i denne boka på sine beste øvelser, som har vært til glede for henne både som toppidrettsutøver og som småbarnsmor.
Utgivelse: Januar
J.M. Stenersens Forlag

Will Smith og Mark Manson
Will
Oversatt av: Lene Stokseth
Superstjerner blir ikke mye større enn Will Smith. I Will får vi bli med en av Hollywoods mest suksessrike artister og skuespillere på reisen fra å være barn som vokste opp i trange kår til der han er i dag. Bak den glitrende fasaden skjuler det seg historier om nederlag, familieproblemer, kjærlighetssorg og jobbkonflikter. I boka forteller han åpent og selvransakende om hvordan frykt, sinne, sorg og glede har preget han. I boka kan vi også lese hvordan karrieren hans tok til, og lære om inspirasjonen bak noen av hans største låter. Will er skrevet av Mark Manson, forfatteren bak bestselgeren Den edle kunsten å gi f**n.
Utgivelse: Januar
Kagge Forlag

Sara Lossius
God morgen – enkle vaner som kan forandre livet ditt før dagen starter
Strever du med å få balanse i hverdagen, trenger du mer energi og overskudd, plages du av stress eller ønsker du en endring i livet? Med God morgen får du hjelp til å etablere meningsfulle morgenrutiner som kan gi deg indre ro, et ekstra gir eller støtte – uansett hvor travel du er. På en inspirerende måte viser Sara Lossius hvordan enkle vaner og øvelser på morgenkvisten kan gjøre en stor forskjell for dagen og livet ditt.
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Petter A. Stordalen/Eivind Sæther
Apollo-metoden: Syv grep som funker når det virkelig gjelder.
Boken inneholder lærdom som kan overføres til mange områder i livet, enten på jobber eller på det personlige planet. Her finnes også inspirerende råd til egen utvikling og et nærgående innblikk i Stordalens tankesett og forretningshemmeligheter.
Utgivelse: Januar
Bonnier Forlag

Arnt Steffensen
Fredagsmocktail – Virgin mojito og andre alkoholfrie drinker
Ønsker du supergode drinker uten alkohol med overraskende smaker og wow-faktor? Da er Fredagsmocktail – Virgin Mojito og andre alkoholfrie drinker noe for deg. Her finner du rundt 40 oppskrifter på mocktailer du enkelt kan lage hjemme. De fleste ingrediensene til de alkoholfrie cocktailene kjøper du i nærmeste matbutikk, for har du frisk juice, te, kaffe eller alkoholfritt øl og sitruspresse, cocktailshaker og isbiter, kan du lage mye godt. Hva med en Virgin Mary, Safe Sex on The Beach eller Sparkling Tea Bellini?
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Kjersti Grønseth
Rikere enn du tror
Er det mulig å bli rå med penger på sju uker? Ja, mener siviløkonom Kjersti Grønseth. Steg for steg guider hun deg gjennom din egen hverdagsøkonomi, og lærer deg å få oversikt og rydde opp slik at du får større frihet og kan gjennomføre drømmene dine. Med enkle forklaringer og praktiske oppgaver vil Kjersti Grønseth, også kjent som @forbrukerfrue, hjelpe deg til å bli en pengevinner på sju uker. Underveis lærer du vanene som gjør at du vil fortsette å være rå med penger. For alltid.
Utgivelse: Januar
Gyldendal

Mathilde Sprovin
Kunstvæversker og Arkitekter. Kvinner i estetiske fag omkring 1900
DEBUTANT
Boka omhandler Norges første kvinnelige arkitekter og kunstveversker. Samtlige var utdannet ved Tegneskolen i Kristiania. Boka løfter fram de kvinnelige estetikerne, og plasserer deres liv, kunst og arkitektur inn i en kulturell og samfunnshistorisk kontekst.
Utgivelse: Januar
Dreyers forlag

Anders Lundberg
Fjellplanter. Filefjell og Jotunheimen sør.
Filefjell og Jotunheimen er sentrale fjellområde i Sør-Noreg. Her finn du dei fleste fjellplantene me har her i landet. Eit mål med boka er å få fram kunnskap om korleis plantene lever, korleis dei er tilpassa sitt ekstreme livsmiljø og kva funksjonar dei har både for naturen, klimaet på jorda og for oss menneske. Flotte foto gjer dette til ei praktbok!
Utgivelse: Januar
Dreyers forlag

Sharon Jones
Bekjenn og brenn!
Oversatt av: Sigrid Grande
I Bekjenn og brenn! får du på underholdende og kreativt vis hjelp til å avdekke ditt sanne jeg. Ved å besvare spørsmålene og følge ledetrådene, vil du oppdage hvilket potensial som skjuler seg i den uredigerte versjonen av deg selv. Her kan du fordype deg i dine tanker, verdier og overbevisninger.
Utgivelse: Januar
Bonnier Forlag

Jan Messel
Profesjonsutdanninger i sentrum
Denne boka handler om yrkesrettede, praktisk orienterte utdanninger med lange kunnskapstradisjoner, som har gått gjennom vesentlige endringsprosesser. Vi følger de enkelte utdanningene fra de ble etablert, mange for godt over 100 år siden, til de i dag er en del av et av Norges største universiteter. Hovedvekten i fortellingen er lagt på de siste 25 årene etter at en rekke tidligere enkeltstående høyskoler i 1994 ble samlet i Høgskolen i Akershus og Høgskolen i Oslo, som igjen ble slått sammen som Høgskolen i Oslo og Akershus i 2011.
Utgivelse: Januar
Pax Forlag

Camilla Dingsøyr
Strikk din egen basisgarderobe – bærekraftig design fra Lôkal.
I Strikk din egen basisgarderobe lærer du å strikke plaggene du aldri går lei av. Her får du oppskriften på høyt elskede basisplagg, deilig strikk fra innerst til ytterst, tidløse designperler og rå fashionstrikk. Med andre ord alt du trenger til basisgarderoben – året rundt!
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Anne Berit Grostad
Spareglede
Det er moro å spare når du samtidig kan bruke penger på det du har lyst til! Tar du pengevalg basert på innsikt og ikke frykt, tøyler forbruket og ser på hva familien eier med nye pengeøyne, kan det som står øverst på ønskelista bli virkelig. Spareglede handler om å skape balanse mellom sparing, forbruk, bærekraft og livskvalitet. Og om å lære barna sunt pengevett. En trygg familieøkonomi styrker trivselen og samholdet; boka er full av eksempler fra forfatterens egen hverdag. Kontosparing, aksjesparing og investering: Spareglede tar deg gjennom de tre klassikerne, men lærer deg først og fremst mindre opplagte sparemåter. Spareglede strutter av praktiske råd for hvordan du øker innskuddet på flere kontoer enn sparekontoen. Ikke minst den for glede og god nattesøvn.
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Thomas Erikson
Omgitt av narsissister
I denne boken tar Thomas Erikson, kjent for underholdende og slagferdige bøker om menneskers adferd, fatt i temaet narsissisme, det vil si ekstrem selvopptatthet. Her beskriver han narsissistisk oppførsel og peker på konsekvensene av den – for hver og en av oss og for samfunnet som sådan. For hverdagsnarsissismen ser ut til å bre om seg. Nordmenn elsker Thomas Erikson og hans måte å skrive om relasjoner, kommunikasjon og handlingsmønstre på. Hans bok Omgitt av idioter er solgt til 46 land og i flere millioner eksemplarer internasjonalt.
Utgivelse: Januar
Gyldendal

Bjørn H. Samset og Arild Midthun 
Embla – Kampen for fremtiden.
Klimaforsker Bjørn H. Samset og tegneserienestor Arild Midthun har slått seg sammen og lagd tegneserie for ungdom:  Embla – Kampen for fremtiden. I boken møter vi Embla som lever i sin egen lille boble av moter og sosiale medier, uten tanke for klimaet og verden rundt seg. Rett før sitt store gjennombrudd møter hun motstandere og utfordringer som tvinger henne til å ta et valg. Det samme valget som vi alle må ta: Hvordan vil vi at fremtiden skal bli?
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Carline Tromp
Kulturkrig 
Kulturkrig handler om det nye ytre høyre, om hvordan ekstremt tankegods ble normalisert, gjort stuereint og – i enkelte miljøer – kult.I USA feiret selvutnevnte nettroll valget av Trump i 2016, mens presidenten retvitret memene deres. I Frankrike forsøkte «Géneration Identitaire» å sette et friskt fjes på ideer om et «etnisk rent» Europa. I Nederland sto lederen i et nytt parti i parlamentet og messet om sivilisasjonens undergang — på latin. I Norge malte «alternative» medier og tankesmier på ytre høyre fløy et bilde av muslimer som en invasjonshær og venstresida som forrædere. Og i nettets mørkeste hjørner snakket folk om å bli soldater i en kommende sivilisasjonskrig.
Utgivelse: Januar
Cappelen Dam

Lisa Esohel Knudsen
Det er personlig. Om rasisme og ytringsfrihet
DEBUTANT!
Drapet på George Floyd i 2020 utløste en voldsom bølge av Black Lives Matter-protester over store deler av verden. Også her til lands var det demonstrasjoner og mye engasjement – men mange av dem som fortalte om sine negative erfaringer fikk høre at rasisme ikke er et problem i Norge. Med denne boken ønsker forfatter Lisa Esohel Knudsen å få rasismedebatten tilbake på rett spor. Hun utfordrer våre blindsoner og viser hvordan identitetspolitikk kan være et nyttig verktøy i kampen mot diskriminering.
Utgivelse: Januar
Res Publica

Lundhagem arkitekter og Atelier Oslo
Deichman Bjørvika
I en verden hvor tilgang på informasjon er ubegrenset, endres bibliotekets rolle. Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, representerer en nyskapende tolkning av hva et bibliotek kan romme. I motsetning til den tradisjonelle oppfatningen av biblioteket som et arkiv, er bygningen som de to arkitektkontorene Lundhagem og Atelier Oslo har tegnet, blitt en levende møteplass for alle – en ny type offentlig rom. Med et imponerende og variert innhold har Deichman Bjørvika på kort tid etablert seg som et kulturelt og sosialt knutepunkt.
Utgivelse: Januar
Pax Forlag

Aksel Sinding og Sigrid Magelssen Skeide
Selvkritisk
Denne boken tar med leseren på et engasjerende dypdykk inn i temaet selvkritikk. Du vil bli kjent med din indre kritiker, utforske hvordan den påvirker deg i hverdagen, hvor den kan komme fra, og hva du trenger for å få det bedre med seg selv. Aksel Inge Sinding og Sigrid Magelssen Skeide er begge psykologer. Sinding arbeider som klinisk psykolog ved Institutt for psykologisk rådgivning (IPR), mens Skeide er høyskolelektor ved Bjørknes høyskole.
Utgivelse: Januar
Gyldendal

Lise Dragland og Cathrine Sandmæl (ill.)
Hvem i jungelen?
Her har vi virkelig boken som skaper leselyst for de aller yngste leserne. Helt perfekt for nybegynnerne som liker en klam vits! Hvem i jungelen spiser maten altfor fort? Maurslukeren. Hvem i jungelen lukter en fis på ti mils avstand? Nesebjørnen. Lise Dragland har funnet på vitsene. Cathrine Sandmæls illustrerer de gøyale ordspillene. Boken er en oppfølger til suksessene Hvem i skogen? og Hvem i havet?.
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Lena Lindahl og Jens A. Larsen Aas (ill.)
Alle dyr må spis
Oppsiktsvekkende og morsomme fakta om hvordan dyrene spiser. Det er helt vilt hvor mange ulike måter det går an å spise og skaffe mat på. Visste du for eksempel at apekatter fisker med stang? Eller at brennmaneten spiser med rumpa? At spissmusa spiser mer enn sin egen vekt hver dag? Dette er en løs oppfølger til Lena Lindahls Leseløver Dyreliv og Alle må sove.
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Håkon Forfod Sønneland og Per Ragnar Møkleby (ill.)
Rare oppfinnelser
Dette er en bok som er perfekt for små oppfinnere, med merkelig oppfinnelser som finnes – og kanskje noen som ikke burde finnes? De kalles chindogu. Selfiestangen var blant annet en chindogu. Men da den ble populær, var den ikke en chindogu lenger. Virkelige chindoguer som er omtalt i denne boken er: Tøfler med gress, så du alltid kan ta deg en tur på plenen. Regndress for ikke å bli våt i badekaret. Håkon Sønneland er en idékunstner med en masse rare ideer. Han har blant annet laget en fluesmekker av glass, strikkepinner av sjokolade og en bikini av sandpapir med den ru siden inn.
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Steffen Sørum og Andreas Iversen (ill.)
Pirater gjennom historien
Boka er et must for alle barn som i dag spiller playstation med pirater i. Særlig perfekt for gutta! Her får vi historien om de virkelige piratene. Du har sett dem på kino. Spilt spill og lest om dem. I denne boken møter du noen av dem, som Black Sam, Svartskjegg og Rødskjegg. Her får vi vite hva som gjorde dem berømte og beryktete, men også hvorfor de har fått en så viktig plass i verdenshistorien.
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Johan Wanloo (ill.)
Vitseløve 10 – Sportsvitser
Å bruke latter som virkemiddel til å lære å lese er supert. Her lærer barna å få  leseflyt og samtidig få en blaut sportsvits på kjøpet. Boka tar for seg alt fra golf, fotball, hockey og løping. Vitsene er gøyalt illustrert av svensk tegneserieguru, Johan Wanloo. Hva kaller du en nordmann i sluttspillet i fotball-EM? Dommer. Hvorfor er ishockeybaner ovale? Hvis hjørnene var 90 grader, ville isen smelte.
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Irene Vallejo
Evigheten i et siv
Oversatt av: Lene Stokseth.
Hva er det egentlig med de gode historiene? Irene Vallejo har skrevet en strålende bok om historiefortellerne, historiene og bøkenes kraft. Hun er selv besatt av bøker og har med Evigheten i et siv klart å løfte frem kraften i fortellingen fra antikken og frem til i dag. Boken har høstet strålende kritikker, ble raskt en bestselger i Spania og er allerede solgt til 30 land.
Utgivelse: Januar
Gyldendal

Ingunn Birkeland
Ingunn Birkeland strikker
Klesdesigner Ingunn Birkeland, kjent for å skape fargerike kjoler for den røde løperen, båret av både kulturpersonligheter og kongelige, har helt siden barndommen hatt strikketøyet som favoritt-fritidssyssel. Endelig kommer hennes vakre design ut i bokform. Her er 30 oppskrifter – skatter fra arkivet og helt nye design, for både voksne og barn. Fargeuniverset er nøye sammensatt og balanserer mellom dype, lyse, kalde og varme toner. Til alle oppskriftene finnes det flere fargekombinasjoner å velge mellom. Alle plagg er strikket i Rauma garn og spenner fra ulike ulltyper til sommerlige bomulls- og linvarianter.
Utgivelse: Januar
Gyldendal

Jessica Bab Bonde og Peter Bergting
Vi kommer snart hjem igjen
Oversatt av Aleksander Melli
Sterk tegneserie om holocaust for unge lesere. I denne svenske barneboka skildres seks menneskers vitnesbyrd om jødeutryddelsene. Noen av dem som var barn under krigen lever fortsatt og kan fortelle om hvordan det var. Hva som skjedde med dem og deres familier. Hva de følte. Hvordan de overlevde. Hva de tapte. De forteller om sult, savnet etter å gå på skole, familier som splittes, freden og hvordan man tross alt kan fortsette å leve. Nominert til Augustprisen 2018.
Utgivelse: Januar
Spartacus

Bente Klarlund Pedersen
Yngre med årene. Eldre, sunnere, friskere.
Oversatt av Aleksander Melli
Den danske professoren i integrativ medisin går vitenskapelig til verks når hun presenterer en inspirerende og nyttig metode for å leve lengre og bedre. Med forskningen i ryggen gir hun råd om kosthold, trening og livsstil som de fleste av oss kan følge. I tillegg presenteres overraskende fakta om hvordan vi kan leve lenger og bedre når vi tar del i sosiale fellesskap og fyller dagene våre med innhold som oppleves meningsfylt.
Utgivelse: Januar
Spartacus

Anne Linn og Andreas Kumano-Ensby
Slik blir du rik. Håndbok i økonomisk frihet
Er det nødvendig å bruke halvparten av vår våkne tid på jobb? Ekteparet Kumano-Ensby har tatt en rekke grep som gjør at de kan slutte å jobbe når de er femti. I Slik blir du rik viser de veier ut av hamsterhjulet og inn i en bærekraftig hverdag, med overskudd av både tid og penger. Det handler ikke bare om å spare mest mulig, men om å investere lurt og la pengene jobbe for seg. Mellom de finansielle rådene viser de hvordan man kan lære seg å trives med et bærekraftig forbruk – bra for både lommeboka og planeten.
Utgivelse: Januar
Spartacus

Sara Emilie Tandberg
Mammalivet
Det finnes utallige bøker som forteller om hva som skjer med barnet i magen, fra det blir unnfanget til det er stort nok til å stå på egne ben. Men hva skjer egentlig med den nybakte mammaen? Det beskriver småbarnsmor og influenser Sara Emilie Tandberg i sin morsomme, inspirerende og lærerike bok, Mammalivet.
Utgivelse: Januar.
Cappelen Damm

Kit Yates
Matte på liv og død 
Oversatt av: Lene Stokseth
Gjennom fortellinger der matematiske feil har spilt en kritisk rolle i menneskers liv, viser forfatteren hvor viktig det er å forstå matematikk i et stadig mer kvantitativt samfunn. Yates forteller om investorer som har mistet formuer og foreldre som har mistet barn på grunn av matematiske misforståelser. Underveis utstyrer forfatteren oss med enkle matematiske regler og verktøy.
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Hans Olav Lahlum og Øyvind Tronstad
Historien om Vinter-OL Bind 2
Historien om Vinter-OL 1924–1988 og Historien om Vinter-OL 1992-2018 er det første norske verket på 15 år som gir en samlet fremstilling av historien til Vinter-OL. Med tilsammen over 1200 tekstsider og langt over 100 bilder vil dette bli et nytt standardverk om norsk og internasjonal idrettshistorie. Verket består av to bind og tilsammen inneholder bøkene alt en ekspertleser trenger av navn og tall om Vinter-OL. Samtidig er dette for allmennlesere en spennende og engasjerende fortelling om arrangementene, konkurransene og sentrale utøvere fra Norge og andre vintersportsland.
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Simon Sebag Montefiore
Historiens taler 
Oversatt av: Gunnar Nyquist
I en feiring av historiens viktigste taler tar Simon Sebag Montefiore oss med på en reise fra antikken til det tjueførste århundre. Talerne spenner fra keiserinner og erobrere til rockestjerner, forfattere og idrettsutøvere, drømmere og mordere, fra Churchill og Elizabeth I til Stalin og Djengis Khan, og fra Michelle Obama og Kleopatra til Donald Trump og Greta Thunberg. Talene kaster lys over fortiden, beriker nåtiden og peker mot fremtiden
Utgivelse: Januar
Cappelen Damm

Ai Weiwei
1000 års gleder og sorger 
Oversatt av: Gunnar Nyquist
Den verdenskjente kunstneren og aktivisten Ai Weiwei gir et portrett av Kina fra de siste hundre år, samtidig som han belyser sin kunstneriske prosess. Han beskriver barndommen i eksil og beslutningen om å forlate familien for å studere kunst i Amerika, og ikke minst om returen til Kina og veien fra ukjent kunstner til kunstverdenens superstjerne og internasjonal menneskerettighetsaktivist.
Utgivelse: Januar
Capppelen Damm

Ottar Grepstad
Brent ord. Bokbål mot språk i Noreg 1912-2005
I Brent ord avslører forfattaren at det brann fleire språkbål i Noreg enn i noko anna vestleg land på 1900-talet. Ingen braut noka lov, og ingen tok noko politisk ansvar. Der var leiarar som svikta og aldri sa frå, og redaktørar som såg ein annan veg. Forfattaren går tett på båla som brann, dei som tende fyrstikkene, og kva båla førte til.
Utgivelse: Januar
Det Norske Samlaget

Rosemary Sullivan
Hvem forrådte Anne Frank?
Oversatt: av Jarle Tollefsrud.
Spørsmålet har hjemsøkt generasjoner siden andre verdenskrig: Hvem var det som anga Anne Frank og familien hennes? Og hvorfor?
Over tretti millioner mennesker har lest Anne Franks dagbok, der tenåringsjenta beskrev de to årene hun og familien levde i skjul på et loft i Amsterdam. Til tross for de mange bøkene og artiklene som er skrevet om Anne Franks historie, har ingen tidligere kunnet konstatere hvem, eller hva, som til slutt ledet nazistene til skjulestedet deres. Nå har en internasjonal Cold case-gruppe ledet av den pensjonerte FBI-agenten Vincent Pankoke endelig løst mysteriet.
Cold case-gruppen har intervjuet etterkommere av nøkkelpersoner og studert titusenvis av sider med dokumenter. Ved hjelp av ny teknologi, nylig oppdagede dokumenter og avanserte undersøkelsesteknikker har de gått hvert eneste spor etter i sømmene og møysommelig puslet sammen månedene før den beryktede arrestasjonen.
Denne medrivende historien er ført i pennen av Rosemary Sullivan, og skildrer et Amsterdam preget av krig. En tid og et sted der du aldri visste hvem du kunne stole på, uansett hvor velstående, velutdannet eller forsiktig du var.
Utgivelse: Januar
HarperCollins

Roar Gudding
Omtanke uten baktanke
Den første Rotary-klubben i Norge fikk sitt charter 1. juni 1922. Jubileumsboka «Omtanke uten baktanke» som utgis ved 100-årsjubileet til Oslo Rotary Klubb, er en omfattende fremstilling av Rotarys internasjonale og nasjonale historie. Den upolitiske og ikke-religiøse organisasjonen var spesiell ved at medlemmene hadde ulike yrker. Gjennom historien kan Rotary vise til et stort sosialt engasjement med store og små humanitære og samfunnsnyttige prosjekter, blant annet bekjempelse og utryddelse av poliomyelitt. Medlemskap for kvinner i Rotary og fredsbevarende arbeid er blant de temaene som blir omtalt.
Utgivelse: Januar
Ad Notam Forlag

Gaute Grønstøl
Vipa – kamp og kurtise i kulturmarka
Vipa er ein karakterart for kulturmarka som mange er glad i. Det er ein sosial fugl som viser eit stort spenn i åtferd på sin veg gjennom sesongen for å fram ungane sine. Her ber det ut på vipemarkene, og gjennom åtferdsskildringar, forskingsresultat og anekdotar frå feltarbeid følger vi vipene på nært hald gjennom hekkesesongen. Boka tar for seg vipa sitt levesett, hekkebiologi, krav til hekkeområde, bestandsnedgang, truslar og skjøtselstilrådingar, med eit særskilt fokus på åtferd og sosiale intrigar knytta til kurtise, konkurranse, makevalg, sjalusi, konfliktar, foreldreomsorg, fleirkoneri, skilsmisser og utruskap. Boka er rikt illustrert med 138 foto, og teksten er lettlest og forståeleg sjølv om ein ikkje har bakgrunn innan ornitologi og biologi. Boka er særleg aktuell med tanke på at vipebestanden i Noreg har stupt dei siste 25 åra – i november 2021 blei raudlistestatusen til vipa oppjustert frå Sterkt trua til Kritisk trua.
Utgivelse: Januar
Eget forlag.

FEBRUAR

Dr. Nicole Lepera
Mental omstart – gi slipp på gamle mønstre, slutt fred med fortiden og finn ditt ekte jeg
Instagram-guru og holistisk psykolog Nicole LePera har over 4,5 millioner følgere på kontoen @the.holistic.psychologist. Her formidler og deler hun sine sterkt etterspurte metoder for et stadig voksende publikum. Nå har denne populære Instagram-guiden blitt til bestselgeren Mental omstart. I Mental omstart har Nicole LePera ett enkelt formål: å hjelpe oss med å gjenkjenne og helbrede vårt «indre barn». Boken utforsker hvordan traumer, ofte fra barndommen, fortsatt kan bo i oss, og være årsaken til ubalanse i kroppen og nervesystemet, emosjonell umodenhet, indre uro og følelsen av å stå fast. Først ved å endre våre vaner og mønstre, og identifisere og dekke fysiske og følelsesmessige behov, spesielt dem vi ble nektet som barn, kan vanskelige hendelser slippe tak.
Utgivelse: 7. februar
Cappelen Damm

Hadley Freeman
Den jødiske familien Glass
Oversatt av: Hilde Stubhaug
Etter at farmoren dør, reiser journalisten Hadley Freeman til huset hennes i USA, hvor hun prøver å finne svar på hvem farmoren egentlig var. Jødiske Sala Glass levde store deler av livet sitt i eksil fra sitt kjære Frankrike og spesielt Paris – og for barnebarnet Hadley var hun et stort mysterium, hun snakket aldri om tiden rundt andre verdenskrig.
Utgivelse: 8.februar
Pax Forlag

Øystein Runde og Dag Berild
Antibiotika. Helt og antihelt
Antibiotika er en av legevitenskapens viktigste oppfinnelser. Takket være den er det i dag enkelt å behandle de aller fleste infeksjoner. Men vi står foran det som kalles “medisinens klimakrise”: antibiotikaresistens. Antibiotikaresistens vil – med mindre noe gjøres – føre til at mennesker blir alvorlig syke og dør av sykdommer som i dag helbredes. Hvordan fungerer antibiotika? Hva kan vi gjøre for å få bukt med antibiotikaresistens? Antibiotika – helt og antihelt er en tegneserie som gir deg antibiotikaens historie, bruksmåter og framtid. Å lese den bidrar til å redde liv.
Utgivelse: 10. februar
Humanist forlag

Lise Osvoll
Sonja og Harald. Kongen, dronningen og kampen for kjærligheten
I 2022 fyller både kongen og dronningen vår 85 år. Denne boken er en ren hyllest til dem. Vi følger dem fra barndom og ungdom til deres første møte, og den lange kampen for å få hverandre. Sonja og Harald er en skikkelig praktbok, skrevet og illustrert av Lise Osvoll, filmskaper, forfatter og illustratør. En familiebok egnet for både store og små.
Utgivelse: 10. februar
Cappelen Damm


Barnas beste påskevitser & QUIZ
Med denne påskeboken full av vitser og quiz kan du lære deg all mulig kunnskap på en morsom måte. Ta kontrollen hjemme eller på en kjedelig hyttetur og lag moro og quiz for hele familien. Her kan du quize i påskenøtter som går fra underholdning og sport til historie og naturvitenskap. Leser du boken selv flere ganger, har du i tillegg sjansen til å bli den irriterende smartingen som alltid svarer riktig.
Utgivelse: 14. februar
Cappelen Damm

Andrew Matheson
The Hollywood Brats. Den katastrofale historien om det største bandet du aldri har hørt om
Oversatt av: Thor Arvid Dyrerud
I en forrykende musikkbiografi forteller frontfigur i The Hollywood Brats, Andrew Matheson, historien om et usannsynlig rockeeventyr. Et eventyr som blant annet involverer trønderen Casino Steel, slagsmål med Freddie Mercury på Marguee Club og hjemme alene-fest host Cliff Richard. For ikke å glemme en suksess som ble revet bort gjennom en serie uheldige, og nærmest utrolige, omstendigheter.
Utgivelse: 15. februar
Forlaget Press

Malcolm Gladwell
Bombemafiaen. En drøm, en fristelse og andre verdenskrigs lengste natt
Oversatt av: John Grande
I årene før andre verdenskrig la en liten gruppe piloter frem en radikal idé. Hva om man gjorde bombing fra fly så nøyaktig at kriger utelukkende kunne utkjempes fra luften? Hva om man for all fremtid kunne unngå brutale og kostbare bakkekriger? I denne fortellingen om innovasjon og besettelse stiller Gladwell spørsmålet om hva som skjer når teknologi og de beste intensjoner kolliderer i krigens hete. Og hva som egentlig er prisen for fremskritt.
Utgivelse: 15. februar
Forlaget Press

Alexander H. Sandtorv
Fylla har skylda. Med vitenskapen inn i bakrusen
Mennesker har drukket seg fulle i tusenvis av år og vært fyllesyke like lenge. Mytene om bakrus har vært mange, som at vin og øl blir krøll og at kvinner blir mer bakfulle enn menn. Det har heller ikke skortet på kurer. Mens vi i middelalderen spiste rå ål og drakk brygg kokt på hodeskaller, finnes det i dag et vell av tips og produkter som skal få slutt på kvalmen og den dunkende hodepinen, som å spise fet mat, drikke vann eller svette vekk bakrusen. Men hva sier egentlig forskningen? Nå kan du bli med vitenskapen på fylletur! I Fylla har skylda går kjemiker Alexander H. Sandtorv gjennom fyll og bakrus.
Utgivelse: Primo februar
Humanist forlag

Leif Ekle
Olgas bok
Olga Engen (1926 – 2017) levde sitt liv i beskjedne kår. Olgas bok er et forsøk på en biografi om dette livet, om et helt alminnelig menneske fra arbeiderklassen på bygda, en kvinne som aldri stakk seg ut, fornøyd med å forbli i det stillfarent nøytrale. Olgas livsløp så nesten ubegripelige endringer i samfunnet, sosialt, politisk og teknologisk. Olgas bok er også en vemodig kjærlighetshistorie.
Utgivelse: Primo februar
Cappelen Damm

Øivind Bratberg
Falmet fløyel i London
Britene er ute av EU, ferdig med pandemien og klare til livet etterpå. Men hvordan gikk det med London? Hovedstaden står midt i en pågående verdikamp om hva Storbritannia skal være, i sitt eget bilde og ute i verden. Byen er politisk rød og åpen mot Europa i et England der vindene trekker i motsatt lei. Samtidig er den sete for de stolteste tradisjonene og institusjonene som det nye Storbritannia skal støtte seg på.
Utgivelse: Medio februar
Cappelen Damm

Dag Otto Lauritzen
Ingenting er umulig. Om utfordringer, mestring, viljestyrke og fellesskap
Ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lenger tid. Det er mantraet når hele Norges oberst, Dag Otto Lauritzen, forteller historien bak noen av de mange utfordringene deltakerne møter i Kompani Lauritzen. Les mer om det unike fellesskaper, mestringsfølelsen og opplevelsene de får. Med bakgrunn i egne erfaringer fra Forsvaret og som proffsyklist, forklarer Dag Otto Lauritzen hvordan viljestyrken virker, og gir deg tips og råd om hvordan du kan hente fram krefter du ikke visste at du har, for å utfordre og utvikle deg selv. I Ingenting er umulig forteller også flere av Kompani Lauritzen-deltakerne om sine erfaringer fra programmet, leserne tas med «behind the scenes», og du får høre mer om metodene som brukes for å lage en av TV2s største suksesser.
Utgivelse: Medio februar
Kagge Forlag

Simon Kuper
Barcelona-komplekset. Innsidehistorien fra Cruijff til Messi.
Oversatt av: Pål Sandbæk
Financial Times-journalisten Simon Kuper har hatt enestående tilgang til FC Barcelona de siste 30 åra, en periode klubben har gått fra å være et provinsielt anliggende til å bli en global supermakt. Forfatteren av bestselgeren Soccernomics og klassikeren Football Against the Enemy leverer et helhetlig portrett av verdens største fotballklubb, en inngående redegjørelse for dens vei til toppen og en innsiktsfull forklaring på fallet som nå truer.
Utgivelse: 17. februar
Tolvte mann/Kontur forlag

Marit Bromark
Påskequiz og sommerquiz 2022
Påskeferien er reddet! Sommerferien også. Marit Bromarks to quizbøker er sydd over samme lest og føyer seg inn i serien av tidligere quizbøker fra denne populære quizforfatterens hånd. Begge bøkene inneholder mye moro for hele familien gjennom hele påsken og hele sommeren. 
Utgivelse: 17. februar og 26. mai
Cappelen Damm

Yngve Ryd
Snø. Reingjeteren Johan Rassa forteller.
Oversatt av: Helle Sommerfelt
Boka er den første grundige dokumentasjonen av samisk snøkunnskap, fortalt av Johan Rassa fra Jokkmokk i Nord-Sverige. Yngve Ryd intervjuet ham over flere år og skrev ned kunnskapene hans, som omfattet over 300 ord som handler om snø og is. Vi får ta del i den gamle reingjeterens overraskende blikk for detaljene i snøen som var livsmiljøet hans.
Utgivelse: 17. februar
Dreyers forlag

Kapka Kassabova
Grensen 
Oversatt av: Knut Ofstad
Grensen av den prisvinnende, bulgarske forfatteren Kapka Kassabova er en oppslukende reisefortelling som også viser oss skyggesiden av den kalde krigen og gir et skråblikk på migrasjonskrisen som preger Europa.
Utgivelse: 17. februar
Cappelen Damm

Lærke Bagger
Lærke Bagger strikk
- Det er en annerledes strikkebok. En veldig personlig bok, som, på dansk sier vi «skider hul i det». Det vil si, drit i det. Gi slipp, vær deg selv. Det handler om å ha en fest, ikke sant? Å ha en fest med håndarbeidet sitt, sier Lærke Bagger i et intervju med D2. Høstens store strikkesnakkis fra Danmark kommer endelig på norsk! Lærke Bagger strikk av strikkedesigner og instayndling Lærke Bagger er rett og slett en strikkebok du aldri har sett maken til. Boka er full av herlige, fargerike og restegarnbaserte oppskrifter som kan varieres i det uendelige og som kan strikkes og mestres av både nybegynnere og viderekomne. Lærke Baggers moderne, rebelske design er bærekraftig, gøy og personlig.
Utgivelse: 17 februar
Cappelen Damm

Megan Logan
Elsk deg selv
Oversatt av: Lisbeth Kristoffersen
Dyrk egenkjærligheten og bli sterkere mentalt! Elsk deg selv er en utfyllingsbok med fyldige faktatekster, tankevekkende spørsmål og kreative aktiviteter som gjør det både morsomt og lærerikt å skape selvpleiende vaner. Megan Logan er terapeut med mange års erfaring med å hjelpe pasienter til bedre mental helse.
Utgivelse: 21. februar
Bonnier Forlag

Marc Hamer
Hvordan fange muldvarp
Oversatt av: Knut Ofstad
“Jeg har fanget muldvarper i flere år, og jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal gjøre det mer. Muldvarpjakt har gitt meg et godt liv, men jeg er gammel nå og lei av å drepe, og jeg har lært meg hva jeg trengte å lære.” Dette er en livsbejaende bok om det britiske kulturlandskapet, syklusen i naturen, om ensomhet og tilhørighet, og hvorfor Hamer gav det opp.
Utgivelse: 22 februar
Cappelen Damm

Hawre Gyth
Delikat strikk til barn – og litt til voksne
Delikat strikk til barn – og litt til voksne er en nydelig og helt spesiell strikkebok. Her får du oppskrifter på et rikt utvalg av plagg, mest til de små, men du finner også flere fluffy og deilige voksenplagg.
Utgivelse: 24. februar
Cappelen Damm

Sanna Sarromaa
Skilsmissebarna. Historiene som ikke er fortalt.
Hvordan har egentlig barna det etter et samlivsbrudd? Nesten ingen barn vil at mor og far skal skille seg. Barna bærer med seg foreldrenes brudd resten av livet, og det påvirker deres egne forhold som voksne. I denne boken lar Sanna Sarromaa skilsmissebarna komme til ordet med sine historier. Sarromaa skriver åpent og ærlig om et tema det kan være vondt og vanskelig å snakke om.
Utgivelse: 25. februar
Res Publica

Fanny Andersen og Helene Berger Lindh
Festjenter gråter aldri
DEBUTANT!
anny Andersen er artist, og har tilsynelatende levd en drømmetilværelse. Men bak lukkede dører har hun slitt. 24 år gammel blir hun lagt inn til avrusing etter å ha havnet på legevakten med 3,2 i promille. Problemet var ikke at hun drakk så mye én kveld. Problemet var at alkohol hadde blitt selvmedisinering. På rehab er det vanskelig å forholde seg til alt hun aldri har forhold seg til, og umulig å godta at hun har havnet samme sted som alkoholikere og rusmisbrukere. Dagboken hun skriver blir derfor hennes beste samtalepartner i refleksjonene rundt hva som gikk galt. Hvorfor drikker hun så mye? Når ble rusen en løsning på usikkerheten og sårbarheten hun kjente inni seg? Hvor mange på hennes alder sliter med det samme? Hva skal hun gjøre nå? Festjenter gråter aldri er en uvanlig åpenhjertig skildring av et festmiljø i Oslo vi sjelden får innblikk i. Vennegjenger, cocktails og konserter smelter sammen med traumer, depresjon og angst: Det er gøy å være festjente helt til det ikke er gøy lenger
Utgivelse: 25. februar
Aschehoug

Dennis Asbjørnsen
Spiselig hage
DEBUTANT!
Det å dyrke sin egen mat er en drøm for mange. I hagen til Dennis Asbjørnsen kan nesten alt spises, og han brenner for å vise hvor enkelt og billig det er å dyrke sine egne grønnsaker. Selv kan han høste nesten 60 spiselige vekster i hagen sin. For at du skal komme i gang, starter boken med «Ti enkle ting å dyrke», som salat, hvitløk, tomater, sukkererter og jordbær. Dennis gir deg gode dyrkingsråd og tips enten du satser på kjøkkenhage, drivhus, balkongkasser eller noe på kjøkkenbenken. En egen såkalender gjør det lett å planlegge hagearbeidet. Du blir også kjent med hagens høns og lærer om stell av høner. I Spiselig hage får du alle de små tipsene og rådene som gjør at du vil lykkes med kjøkkenhagen din og kan fråtse i sunne og fargerike grønnsaker.
Utgivelse: 28. februar
Aschehoug

Tommy Tønsberg og Kenneth Ingrebretsen
Hjelp, jeg har fått hage!
Hagefersking og ønsker deg gressplen, blomsterbed, staudebed, urtehage og plass til å dyrke grønnsaker, foruten hekk og velfylte frukttrær og bærbusker? Og en sitteplass i solen? Men helt ny på hage og lurer på hvordan du får det til, hva du har plass til og hva som vil trives i jorda di og med dine sol- og skyggeforhold? Hjelp, jeg har fått hage! bugner av tips, råd og enkle forklaringer i tekst og inspirerende bilder fra to proffe gartnere, til hvordan du skaper din egen grønne oase, uteplassen du drømmer om, som gleder øyet og gir ro i sjela. Hjelp, jeg har fått hage! er like innholdsrik som det grønne uterommet du ønsker deg.
Utgivelse: 28. februar
Cappelen Damm

Vidar Bergum
Nydelig! Spennende mat full av smak
I Nydelig! Spennende mat full av smak byr Vidar Bergum på over 90 fargerike og velsmakende oppskrifter som gjør det enkelt å spise sunnere og grønnere. Boka spenner fra geniale kombinasjoner av det du finner på nærbutikken, til retter hvor ingredienser som tahini, granateplesirup og spennende krydder gir deg en smaksfest som overgår det meste. Dette er den perfekte kokeboka for deg som vil spise mer grønnsaker, uten nødvendigvis å bli vegetarianer. Ønsker du kjøtt eller fisk til, gir Vidar tips om hva som passer spesielt godt til de forskjellige rettene.
Utgivelse: 28. februar
Cappelen Damm

Cecilie Benneche
Hva føler du nå? Enkle råd mot indre uro
Er du urolig uten å vite hvorfor? Synes du at du føler for mye eller for lite – eller bare «helt feil»? Du er ikke alene. I denne boka får du hjelp til å identifisere hva som plager deg og inspirasjon til å få det bedre.
Utgivelse: 28. februar
Cappelen Damm

Liv Gravdahl
Endelig ryddig!
Liv Gravdahl – for de fleste bedre kjent som Hurryliv – elsker et velorganisert hjem. Hun er på kort tid blitt ryddedronning på TikTok, men er likevel ikke redd for å vise frem hjemmet sitt også når det ikke er på sitt aller beste. I denne boken deler hun en rekke tips og triks som gjør det enklere for deg å holde hjemmet rent og ryddig, og viser hvordan du får systemene til å fungere. Hurryliv – har hele 177 000 følgere på TikTok og en stor følgeskare på Instagram.
Lansering: Februar/mars
Gyldendal

Øyvind Kvalnes
Filosofisk førstehjelp
Den offentlige samtalen er polarisert og algoritmene styrer oss i retning av folk som ligner oss. Det gjør at vi har fått mindre trening i å samtale med dem som tenker, snakker og oppfører seg annerledes. Samtidig står vi overfor store utfordringer som vi skal løse sammen.
Utgivelse: Ultimo februar
Cappelen Damm

Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland
KlompeLOMPE turstrikk 2
Norges mest populære strikkedesignere er tilbake med ny bok med turstrikk. Enten du vil legge ut på topptur, skitur eller bytur, vil strikk fra KlompeLOMPE være godt å ha med. Her er både enkle strikkeprosjekter og mer avanserte, og du finner både gensere, kofter og mindre strikkeprosjekter, i ulike garnkvaliteter og tykkelser. Plaggene er for baby, barn, dame og mann.
Utgivelse: Ultimo februar
J.M. Stenersens Forlag

Marta Breen, Helene Uri og Hilde Østby
Kvinnenes by 
I Oslo har menn fått sju ganger så mange gater oppkalt etter seg som kvinner, og de fleste byster og statuer forestiller menn. I denne feministiske guiden kan du lære om de kvinnene som allerede har fått gater oppkalt etter seg. For hvem var egentlig Anna Pleym på Stovner? Eller Erika Nissen på Torshov? Og hvorfor har det unorske navnet Ruth Reeses Plass havnet på Grünerløkka? I tillegg har forfatterne tegnet et nytt kart der kvinnene ikke er i mindretall.
Utgivelse: Ultimo februar
Cappelen Damm

Gaute Brochmann og Ole Jacob Madsen
Skolevegringsmysteriet 
Et stort og økende antall norske barn og unge går ikke på skolen. De vil. Men klarer ikke. Fagmiljøene er enige om at dette er en massiv folkehelseutfordring, men hvorfor ser vi denne utviklingen nå? I Skolevegringsmysteriet  sporer Gaute Brochmann og Ole Jacob Madsen  opp årsakene og forsøker å se dem i et bredere samfunnsmessig perspektiv – med de berørte barna og deres historier som et naturlig fokuspunkt.
Utgivelse: Ultimo februar
Cappelen Damm

Jørgen Jensehaugen
En kort introduksjon til Israel–Palestina-konflikten
En kort introduksjon til Israel–Palestina-konflikten gir en lett tilgjengelig men samtidig forskningsbasert framstilling av de viktigste trekkene i konflikten. Forfatterens utgangspunkt er at Israel–Palestina-konflikten er en moderne nasjonalkonflikt, der religion bare spiller en sekundær rolle. Konflikten må forstås historisk, men primært i moderne forstand. Konflikten oppstod i moderne tid og må altså forstås i lys av de moderne hendelsene som formet den. Kapitlene er inndelt slik at de tar for seg de viktigste definerende hendelsene og hvordan de formet konflikten mellom palestinere og israelere. Forfatteren viser hva som er de sentrale stridsårsakene, hvem som er de viktigste aktørene i konflikten, hva slags løsninger som har vært diskutert, og hvilke hindringer som ligger i veien for at disse løsningene kan implementeres.
Utgivelse: Februar
Cappelen Damm Akademisk

Marianne Neerland Soleim
Sin egen lykkes smed. Falstad skolehjem og Ekne spesialskoler 1895-1992
I denne boken benytter Marianne Neerland Soleim institusjonene Falstad skolehjem og Ekne spesialskoler til å utforske utviklingen av barnevernet i Norge fra slutten av 1800-tallet og frem til 1992. Hun ser på hvordan man i epoken frem til andre verdenskrig benyttet skole-, barne- og fosterhjem som tiltak for barn under offentlig omsorg. Og hvordan man i perioden etter krigen og fremover opererte med spesialskoler for barn og unge med tilpasningsvansker og skoler for såkalte «evneveike». Forfatteren går på innsiden av hverdagen i institusjonene, og tegner et bilde av barnas opplevelser. Boken tar også for seg behandlingen av krigsbarn og barn av omstreifere.
Utgivelse: Februar
Orkana forlag

MARS

Arne Emil Christiansen
Forfedrenes farkoster
I Forfedrenes farkoster følger marinarkeolog Arne Emil Christensen norsk skipsbyggerkunst fra de aller eldste tider og frem mot tidlig moderne tid. Fortellingen starter i det ismassene langsomt trekker seg tilbake, og de første menneskene kommer til Norge. Noen kom vestfra, over havet og den dype Norskerenna. På samme tid beveget reinjegere seg sørfra, over kontinentet med sine mange elver. Hva slags båter brukte de? Var det stokkebåter, uthulte trestammer, som kom først, eller skinnbåter, bygget av dyrebein og greiner, overtrukket med dyrehuder?
Utgivelse: 1.mars
Pax forlag

Yotam Ottolenghi
Enkelt
Oversatt av: Lisbeth Kristoffersen
Grønnsaker har aldri før smakt så godt. Enkelt (Simple) ble Yotam Ottolenghis internasjonale gjennombrudd. Nå kan vi endelig oppleve den bestselgende kokebokforfatteren og mesterkokken på norsk. Ottolenghi er oppvokst i Jerusalem og bosatt i London, der han for 20 år siden åpnet sin første deli og kafé i Notting Hill. I dag driver han flere restauranter og satser stadig mer på matformidling. Ottolenghi har med sitt arsenal av smaker inspirert kokker over hele verden. Nøkkelen til suksessen er hvordan han bruker ingredienser vi alle kan få tak i, og tilbereder dem på en ny måte.
Lansering: 1. mars
Pax Forlag

Halvor Moxnes
Svarte kong Baltasar. De hellige tre konger: rase, religion og politikk
Halvor Moxnes forteller om hvordan legenden om vismennene vokste og ble til historien om de hellige tre konger som fikk et eget liv og senere universell betydning. Men hvordan hadde det seg at den ene kongen ble fremstilt svart? Moxnes bruker historien om de hellige tre konger som et prisme til å vise hvordan religiøse tradisjoner er en del av politiske sammenhenger, og til å vise at kirken er nødt til å møte rasismens utfordringer, globalt og lokalt.
Utgivelse: 1. mars
Dreyers forlag

Vegard Eikemo Sande
Aschehougs store Påske- Quiz 2022
Påskeferien blir en suksess med quiz fra quiz-ekspert Vegard Eikemo Sande! Aschehougs store PåskeQuiz 2022 inneholder hele 1500 nye og spennende spørsmål for hele familien, fordelt på påskespørsmål, allmennquiz og ikke minst familiemikser med utfordringer for liten og stor. Quizen er spekket med hint og fun facts, slik at man kan resonnere seg frem til mange av svarene og få ny kunnskap. Spørsmålene i hver kategori kommer i stigende vanskelighetsgrad. Bakerst i boka er det ekstra vanskelige spørsmål for dem som vil ha de største quiz-utfordringene. Boka har tematisk register som gjør det enkelt å finne fram til temaene man liker best. En quizrunde skaper alltid stemning: Ha quiz med familie og venner over påskeegget, på stille, lange høytidsdager eller skap ekstra liv og spenning i selskaper, på hytta eller i bilen.
Utgivelse: 1. mars
Aschehoug

Kave Rashidi og Leonard Furuberg (ill.)
Hvorfor vokser det ikke hår på tunga?
DEBUTANT!
Barn spør om mye rart. Forlagets Hvorfor-serie gir mange svar. Her gir legen Kaveh Rashidi, kjent samfunnsdebattant og fra TV-serien Hva feiler det deg?, svar på små og store spørsmål om kroppen. Hvorfor har vi blod? Hvorfor dør gamle folk? Kan leger gjøre alle som er syke friske? Hvorfor vokser det ikke hår på tunga?. Boken er lærerik, lettfattelig og humoristisk, og et perfekt utgangspunkt for samtaler om kroppen.
Utgivelse: 3. mars
Cappelen Damm

Silje Sirnes Winje
Alt om mensen. Fakta tips og hacks til barn, unge og foreldre
Fortsatt skammer norske jenter seg over mensen. Mange har lite kunnskap om denne naturlige kroppsfunksjon, som jo er forutsetningen for at vi mennesker finns. I denne boken skriver journalist, tiktoker og programleder Sile Sirnes Winje om alt fra endomiotrose til innsetting av tamponger. I tillegg forteller 16 kjente norske kvinner og unge jenter om sin første menstruasjon. Historiene ledsages av faktabokser om ulike sider ved mensen.
Utgivelse: 3. mars
Cappelen Damm

Anders Jacobsen
Hjelp, jeg har blitt fotballtrener!
DEBUTANT
Hva gjør du når du mer eller mindre frivillig påtar deg å trene et fotballag i aldersklassene 5-12 år – og ikke aner hva du skal gjøre? Den tidligere fotballspilleren og elitetreneren Anders Jacobsen havnet i den situasjonen for noen år siden, og her forteller han om alt han har lært. På en enkel og pedagogisk måte tar han for seg treningstips, ferdighetsutvikling, laguttak, valg av utstyr, foreldrevettregler og alt annet en barnetrener kommer borti. Skal alle med hele tida, eller skal de beste få mer spilletid? Dette er diskusjoner som går igjen for hvert nye kull, og noe alle fotballforeldre er opptatt av. Anders Jacobsen krydrer framstillingen med egne opplevelser fra treningsfeltet, kamper og turneringer. Her er kloke tanker rundt sport, lagspill og barns utvikling. Målet er hele tiden å ta vare på både barn og fotball.
Utgivelse: 4. mars
Aschehoug

Merete Morken Andersen
Å skape fortellinger. Den lille skriveboka.
Her lærer du hva fortellinger er, hvordan du kan skrive dem og hvorfor det å forme erfaringer, tanker og ideer til fortellinger har så stor kraft. Du kan bruke boka som oppslagsbok: Slå opp på emner du trenger å vite mer om når du står fast, som fortellerperspektiv, hvordan du kan få fortellingens motor til å trekke godt, eller hvordan du kan organisere fortellingens tid. Boken kan også leses fra perm til perm, og du lærer hva som skjer når du skriver, hvordan du kommer i gang med skriveprosessen, hvordan du kan organisere arbeidet underveis, og hvordan du kan stå løpet ut når motstanden og tvilen melder seg. Du vil finne en rekke oppgaver og eksempler. Deler av denne boka er tidligere publisert i Skriveboka (2008).
Utgivelse: 4. mars
Aschehoug

Hanna Nyborg Størstad og Simon Dahle Nyhus (ill.)
Eventyrlige dyr
DEBUTATNT!
Evolusjon gjør at det finnes mange smarte triks og overlevelsesstrategier i dyrenes verden. På en forbilledlig enkel, pedagogisk og engasjerende måte, forteller Hanna Nyborg Støstad om finurlige utviklingsstrategier og eksempler fra dyreverdenen. Simon Dahle Nyhus illustrasjoner viser oss dyrene slik de er, der de er. Forfatter Hanna Nyborg Støstad har en doktorgrad i evolusjonsbiologi og har bred erfaring med populærvitenskapelig formidling. Simon Dahle Nyhus er 3D-designer og illustratør.
Utgivelse: 7. mars
Cappelen Damm

Hilde Matre Larsen (red.)
Barn. Dikt
Å få barn er en av livets store begivenheter. Diktene i Barn beskriver ventetiden, fødselsøyeblikket, den nyfødte og foreldrerollen. Noen er dype og vakre, andre morsomme og direkte. Her finner du dikt og sanger som kan brukes på flere måter – enten du vil hilse barnet velkommen under en navnefest eller annen en høytidelig anledning, eller du vil lese i ro og mak, til ettertanke eller samtale. Diktene er skrevet av våre beste diktere, som Cathrine Grøndahl, Halldis Moren Vesaas og Andre Bjerke.
Utgivelse: 7. mars
Humanist forlag

Joanna Rubin Dranger
Husk oss til livet
En ruvende grafisk dokumentar om forfatterens jødiske storfamilie. Nesten hele Joanna Rubin Drangers slekt forsvant eller måtte flykte under holocaust. Hvordan skal generasjonene som kom etter få vite hva som skjedde med dem? Med David og Lova som måtte flykte fra Oslo, med Noach som ikke kom seg ut av Polen og alle de andre som bare ble borte? I detektivarbeidet tar fortelleren leseren med på en reise over tre kontinenter, men også i tid. Mens de myrdede trer frem i lyset, levende og med en selvfølgelig livsvilje, truer mørket med å sluke den som dykker ned i det. Husk oss til livet handler om smerten ved å bli avskåret fra sin egen historie.
Utgivelse: 7. mars
Spartacus

Anna og Anders Jeppson
Snekring til hus og hage
En bok som passer for både nybegynnere og mer erfarne snekkere. Her lærer du å snekre en rekke fine bruksting til både ute- og innemiljøer, til hjem og til hytta. Boka beskriver både små og store prosjekter av varierende vanskelighetsgrad.
Utgivelse: 9. mars
Vigmostad & Bjørke

Elisabeth Eide og Terje Skaufjord
India. På vei mot hindunasjonalisme
India har lenge blitt omtalt som verdens mest folkerike demokrati, men landet utvikler seg nå i en stadig mer autoritær retning. Siden 2014 har det høyrenasjonalistiske partiet BJP og statsminister Narendra Modi sittet ved makten. Med omfattende kunnskap om indisk historie, samfunnsliv og politikk skriver Elisabeth Eide og Terje Skaufjord om bakgrunnen for konfliktene og konsekvensene for folk og land.
Utgivelse: 10. mars
Res Publica

Sveinung Larsen
Barnelegens beste råd
DEBUTANT!
Er dette utslettet farlig? Har ikke hosten vart litt lenge nå? Når begynner egentlig minsten å krabbe? Det er vanskelig å forberede seg på alt man blir bekymret for når man får barn. De minste barnas helse er viktig, men kan være vrien å forstå. Og ofte vil man ikke plage legen. Gjennom historier fra sin hverdag som barnelege guider Sveinung Larsen deg gjennom de vanligste bekymringene norske foreldre har, og gir beroligende svar. Her får du svar på ofte stilte spørsmål om hva som feiler barna, og en oversikt over barnesykdommene de skal gjennom. Forfatteren går også gjennom en del myter om barnehelse, og kan både muntert avkrefte tresekundersregelen om skitt på bakken og svare på det evige spørsmålet – hvor blir det av tyggisene vi svelger? Her gir den kloke og tålmodige barnelegen foreldre de svarene de trenger for å senke skuldrene, skjønne hva legen sier og lære bakgrunnen for moderne barnemedisin.
Utgivelse: 11. mars
Aschehoug

Tormod Huseby
Er du stolt av meg, pappa? Historier om vår evige lengsel etter anerkjennelse
Anerkjennelse i oppveksten er avgjørende for at vi skal kunne utvikle en god og trygg selvfølelse. Bokens personlige historier viser hvor galt det kan gå når anerkjennelsen uteblir og erstattes av ydmykelse og forsømmelse, noen ganger også misbruk. Men det går an å fri seg fra fortiden, kvitte seg med skammen og omfavne alle sider ved seg selv.
Utgivelse: 14. mars
Cappelen Damm

Hilde Vinje
Én svale gjør ingen sommer. Filosofi om lykke
DEBUTANT!
«Én svale gjør ingen sommer», skrev den greske filosofen Aristoteles for 2400 år siden. Slik er det også med lykken, mente han: Én dag eller et kort øyeblikk er ikke nok til å gjøre et menneske lykkelig.
Forfatter og filosof Hilde Vinje viser hvordan de gamle grekerne kan gi oss nye perspektiver på lykken. I dag tenker mange på lykken som en flyktig følelse, men kanskje er lykken avhengig av hvordan et liv utvikler seg over tid?
Utgivelse: ca. 15. mars

Jan Ivar Nykvist og Mats Dreyer
Sulten
En vakker bibel av en kokebok med steg-for-steg-bilder fra den inspirerende kokken Jan Ivar Nykvist. I Sulten får du forklarende bildeserier til 230 oppskrifter på alt fra frokostgrøt, knekkebrød, klassiske pastaretter og deilige salater, til de beste burgerne, pizzaene, sausene og dressingene. Rikt illustrert med hele 1000 bilder. Ved hjelp av Sulten kan matlaging bli en fantastisk hobby for enda flere. Kokk og forfatter Jan Ivar Nykvist (f. 1980) og fotograf Mats Dreyer (f. 1985) driver Oktopus studio i Oslo hvor de jobber med matformidling gjennom bilder, film og tekst for store aktører i matbransjen. Dette er Jan Ivar Nykvists fjerde kokebok.
Utgivelse: 15. mars
Gyldendal

Berit Nordstrand
Berits matjournal
Har du lyst til å gi kroppen en omstart og prøve et antiinflammatorisk kosthold? Dette er den praktiske guiden som følger deg dag for dag gjennom en ny livsstil. I Berits matjournal får du en nøyaktig plan for 30 dager. Boken starter med forberedelsene du må gjøre før du endrer kostholdet: Om lag to uker i forkant rydder du ut maten du ikke skal spise de neste ukene. Deretter tar boken deg gjennom de neste 30 dagene. Journalen inneholder konkrete ukeplaner som viser alt du kan spise, og gir samtidig enkle byttetips, inspirerende tips og råd om matprepping. Ved å bruke planene Berit har satt opp, og notere egne erfaringer underveis lærer du hva som fungerer for deg.
Utgivelse: 15. mars
Gyldendal

Thomas Kolåsæter
Barnas store vitenskapsquiz. 2000 spørsmål for små mesterhjerner
Hvilket pattedyr kan fly? Hva er tyngst av én liter vann og én liter olivenolje? Nå har Norges fremste quizer samlet sine beste spørsmål om vitenskap og natur i én bok. Kolåsæter er ni ganger norgesmester og legger kjærlighet i å lage unike spørsmål til glede for hele familien. Kategoriene rommer et bredt spekter fra dyr og verdensrommet til geografi, fysikk, språk og mye mer.
Utgivelse: 15. mars
Spartacus

Julia Ravanis
Skjønnheten i kaos
Oversatt av Aleksander Melli
Ravanis oppsiktsvekkende debutbok er et litterært forsøk på å forstå skjønnheten i det kaoset som preger den moderne fysikken Hun tar den teoretiske fysikken ned på jorda og gjør den forståelig ved å sammenlikne den med vanlige, menneskelige erfaringer. I tillegg til fysikk, idé- og vitenskapshistorie bruker hun personlige betraktninger til å forklare sorte hull, kvantemekanikk, relativitetsteori og strengteori. Resultatet beskrives som vidunderlig og annerledes populærvitenskap.
Utgivelse: 15. mars
Spartacus

Solveig Thorarinsdotter, Line Smenes Strand og Cathrine Dahl Rafaelsen
Gravid
DEBUTANT!
Et nytt, komplett standardverk for alle som er gravide eller planlegger å bli det. Gravid inneholder fyldig og lett tilgjengelig informasjon, formidlet av spesialister på hvert sitt felt: unnfangelse, svangerskap, fødsel og barsel.
Utgivelse: 15. mars
Bonnier Forlag

Silje Sandberg
Silje spiser: italiensk og asiatisk
DEBUTANT!
Siljes mål er å booste folks selvtillit og øke våre matkunnskaper uten å bruke vanskelige begreper. En crudité er tross alt bare et fint navn på en salat. Gjennom enkle forklaringer, smarte triks og fast utvalg ingredienser som er lett tilgjengelig, viser hun hvordan du enkelt kan lykkes på kjøkkenet. Og det viktigste av alt? Smak. Masse smak.
Utgivelse: 15. mars
Bonnier Forlag

Isak Dreyer
En hardbarka jævel
DEBUTANT!
Denne boken er en inspirerende og praktisk livsveileder for unge mennesker på jakt etter retning og identitet. Isak deler sine erfaringer om temaer som selvrespekt, uavhengighet, styrke og svakhet, men også konkrete råd og tips om et liv i naturen – der Isak gjenfant seg selv.
Utgivelse: 15. mars
Bonnier Forlag

Jon Suul
Handverk i det nordenfjeldske. Bind II. Nordland sør om Saltfjellet
Bokverket om Handverk i det nordenfjeldske starter nordfra og går sørover til Trondheim. I alt er det planlagt 14 bind, fordelt på ulike regioner og kommuner. I bind II er vi kommet til Nordland fylke, som utgjør to bøker. Den første boken, Nordland nord for Saltfjellet, dekker regionene Vesterålen, Lofoten og Ofoten og har med kommunepresentasjoner for Salten. Den andre boken, Nordland sør om Saltfjellet, omfatter kommunepresentasjoner for Helgeland.
Utgivelse: Primo mars
Pax Forlag

Per Ivar Hjeldsbakken Engevold
Nordmenn i slavefart. Og andre historier fra det danske koloniriket
Danmark-Norge var involvert i kolonisering og handel med afrikanske og indiske slaver på 16-, 17-, og begynnelsen av 1800-tallet. Innen Norge forlot unionen med Danmark i 1814 hadde i underkant av 100 000 slaver blitt fraktet fra de dansk-norske fortene i Afrika til plantasjene i Karibia, med nordmenns hjelp. Ikke alle slavene ble fraktet til Den nye verden.  Nordmenn i slavefart er en gjennomgang av den dansk-norske kolonihistorien som viser de ulike rollene nordmenn hadde i den transatlantiske slavehandelen. Men den handler også om hvilken rolle slavefarten spilte for utviklingen av rasismen i Norge.
Utgivelse: Primo mars
Humanist forlag

Magne Bruteig og Morten Zondag
Edvard Munch. Grafikken og The Gundersen Collection
The Gundersen Collection er en av verdens fremste private samlinger av Munch-grafikk. Denne boka presenterer en oversikt over de unike grafiske verkene i samlingen. Kunsthistorikerne Magne Bruteig og Morten Zondag beskriver verkene, viser hvilke teknikker som ble brukt og hvordan samme motiv ble utviklet i ulike utgaver av trykkene. Eier av The Gundersen Collection, Pål Gundersen, forteller om sin lidenskap for kunsten og hvordan han over tid har bygget opp den unike samlingen.
Utgivelse: Primo mars
J.M. Stenersens Forlag

Hanne Slyngstad-Hægeland
Hagen hele året. De beste hagetipsene for vår, sommer, høst og vinter
Mange hageeiere vet ikke hvor de skal begynne, og ender med å la tilfeldige innkjøp på hagesenteret styre arbeidet i hagen. Denne boka er en fullstendig hageplanlegger som hjelper deg til å ta selvstendig styring i hagen. Boka følger årets gang og er ryddig inndelt i sesonger, med konkrete råd og anvisninger til hva du skal gjøre i hver sesong. Hanne og Erling Slyngstad-Hægeland driver den populære Hobbygartnerskolen.no. Med utgangspunkt i hagen deres i Kristiansand hjelper de folk over hele landet til å virkeliggjøre hagedrømmen.
Utgivelse: Primo mars
Kagge Forlag

Janne Haaland Matlary
Demokratiets langsomme død. Den nye intoleransen
Demokratiet er under angrep fra stater som Kina og Russland, Hviterussland og Tyrkia. Men den sterkeste staten blant demokratiene, USA, er i krise selv. Landet er like polarisert under Joe Biden som under Donald Trump. Hva med oss? Er demokratiet i Norge og Europa også i fare? Demokratiet hos oss er også preget av polarisering og mangel på meningsmangfold, mener Janne Haaland Matlary, som også presenterer løsningsforslag.
Utgivelse: Primo mars
Kagge Forlag

Gitta Sereny
Ved avgrunnen. Fra barmhjertighetsdrap til jødeutryddelsen.
Oversatt av: Inger Holmes Sverreson
Utrydningsleiren i Treblinka ble styrt av fire menn. Franz Stangl var en av dem. Etter mange år på rømmen ble han i 1970 stilt for retten og dømt for medvirkning til drap på 400 000 mennesker. Ved avgrunnen er basert på dybdeintervju av Franz Stangl, hans kone og flere av de ytterst få fangene som overlevde.
Utgivelse: Medio mars
Dreyers forlag

Vidar Enebakk
Christopher Hansteen
Christopher Hansteen var Norges fremste naturforsker på begynnelsen av 1800-tallet, og han bidro til å etablere en vitenskapelig kultur i landet. Han studerte himmelen fra det astronomiske observatoriet, men hans hovedinteresse var studiet av jordas magnetisme og jakten på en magnetpol i Sibir. Hansteen satte Norge på det vitenskapelige verdenskartet.
Utgivelse Medio mars
Pax Forlag

Richard Glazar
Treblinka. Fellen med det grønne gjerdet
Oversatt av: Ute Neumann
Richard Glazar var en av ytterst få som overlevde utryddelsesleiren Treblinka. Dette er et enestående historisk dokument og et rystende vitnesbyrd om det nazistiske tyranniets ofre.
Utgivelse: Medio mars
Dreyers forlag

Filip Müller
«Sonderbehandlung». Tre år i krematoriene og gasskamrene i Auschwitz.
Oversatt av: Per Qvale
Blant fangene i Auschwitz var det bare noen innvidde fanger, med den eufemistiske betegnelsen «spesialkommando», som hadde fullt innsyn i «dødssonene», altså krematorieplassene, avkledningsrommene, gasskamrene, eksekusjonsstedene, forbrenningsrommene og – gravene. Her skildrer spesialkommandofangen Filip Müller hendelsene han var vitne til over et tidsrom på 32 måneder.
Utgivelse: Medio mars
Dreyers forlag

Hannah Arendt
Mennesket i dystre tider
Oversatt av: Hedda Vormeland og Agnete Øye
Gjennom elleve biografiske essays løfter Hannah Arendt frem sentrale 1900-tallsskikkelser (med unntak av Gotthold Lessing) som har utmerket seg på hvert sitt felt; filosofi, psykologi, politikk, teologi, forfatterskap og forskning. I Mennesket i dystre tider skriver hun om hvordan disse menneskene har levd og motvirket mørket i sin samtid.
Utgivelse: Medio mars
Pax Forlag

Margit Walsø
Din femte sans. Hvordan luktesansen beskriver deg, din fortid og din fremtid
Denne boka gir deg innsikt i din kanskje viktigste sans gjennom historier fra natur- og kulturhistorie. Fra vi satt rundt bålet, trakk inn duften fra det og fant opp parfyme – pro fumum betyr gjennom røyken – til jakten på hva lukt egentlig er og hvordan du kan trene opp luktesansen og dermed få et bedre liv.
Utgivelse: Medio mars
Kagge Forlag

Ståle Wig
Havanna taxi. Liv og løgner i det nye Cuba 
Den norske sosialantropologen Ståle Wig flyttet til Havanna og begynte å kjøre taxi. Havanna taxi er den sanne fortellingen om tre enkeltmennesker og en drosje, i skyggen av de store hendelsene på Cuba de seneste årene – tilkoblingen til internett, åpningen mot USA og Fidel Castros død. Norjes, Linet og Maria vil gripe mulighetene som nå oppstår. Norjes starter en blogg og kritiserer myndighetene, Linet øyner muligheten for å komme seg ut av depresjon ved å ta et kurs i bedriftsøkonomi, og partikvinnen Maria vil slå seg opp som taxi-eier sammen med Wig. Snart merker de hvordan deres drømmer og initiativ støter mot gamle, inngrodde strukturer. Cubas store forandring er ikke hva den utgir seg for.
Utgivelse: Medio mars
Kagge Forlag

Guro Hoftun
Vesle voksen 
Om å gi slipp og finne retning
Den definitive boka om unge voksne: Hvordan slippe tak når tjueåringene flytter hjemmefra og skaper seg et eget liv? Hvordan finne veien i voksenlivet og klare seg på egen hånd? Hva kjennetegner unge voksne i dag – hva er deres ønsker og utfordringer, gleder og problemer? Guro Hoftun deler innsiktsfulle samtaler med unge voksne og gode fagfolk, og hun skriver varmt og ærlig om sin egen familie.
Utgivelse: Medio mars
Cappelen Damm

Martin Eia-Revheim
Å sette sammen bitene 
Martins fortelling er en opprørende historie om svikt og svik. Om å vokse opp med en voldelig og uberegnelig far. Om alvorlig omsorgssvikt og vold som aldri ble oppdaget. Virkelighetslitteraturen er overbefolket av historier om en sønns vanskelige forhold til sin dominerende far. Denne historien handler også om pappaen som svikter i omsorgsrollen, men fortellingen handler mest av alt om sønnens kamp ut av fars skygge.
Utgivelse: Medio mars
Cappelen Damm

Bjørn Asle Nord
Skredet. Ein far, ei dotter og kampen for livet
15. mars 2017 går det eit enormt snøras nær fjellet Gråskallen på Haugastøl. Eit tysk turfølgje er på skitur i området i eit forrykande uvêr. 23 år gamle Adina Lange blir nedgraven   i snømassane. I Skredet blir lesaren med på faren si desperate leiting etter dottera og Adinas kamp for livet, men også ein utruleg innsats frå både frivillige og profesjonelle som gjer alt for å redde livet til den unge jenta.
Utgivelse: Medio mars
Det Norske Samlaget

Sophie Kirschbaum
Heklede venner
Nå kan du hekle de velkjente figurene som barna dine elsker, eller kanskje en favoritt fra da du selv var barn? Her finner du 30 oppskrifter som vil glede både store og små – fra tegneseriefigurer og superhelter til ikoniske karakterer fra bøkenes verden.
Utgivelse: 16. mars
Vigmostad & Bjørke

Tale Maria Krohn Engvik
Helsesista: Våg å være voksen
Som tenåringsforelder får man plutselig helt andre utfordringer enn da barnet var liten. For hva gjør du hvis ungdommen din mobbes og utestenges? Hva sier du når tenåringens testing av alkohol og hasj blir til et rusproblem? Når fokus på trening og sunn mat blir til en spiseforstyrrelse? Hvordan være tryggheten for din ungdom, når du som voksen også har det vanskelig?
Utgivelse: 17. mars
Cappelen Damm

Jørgen Ravneberg
Spis mer grønt 
Spis mer grønt er en oppskriftsbok basert på mange av de ville vekstene fra Ravnebergs første bok, Sankeboka. Denne boken har som formål å inspirere til mer bruk av både ville og dyrkede grønnsaker og råvarer, og vise hvor enkelt det er å inkludere ville vekster i vanlig kost. Oppskriftene er enkle for å holde terskelen lav og kvaliteten høy. Rettene treffer de fleste behov, fra middag på tirsdag til date-night på lørdag.
Utgivelse: 17 mars
Cappelen Damm

Frode Verpe og Margit Dale
Naturleg. Enkle matoppskrifter og jordnær glede
Gårdbruker Margit Dale formidler kunnskap og praktiske råd som gjør det spennende og gøy å dyrke egne råvarer, høste fra naturen og lage god mat fra bunnen av. Oppskriftene er både tradisjonelle og moderne, men alltid enkle og alltid med norske råvarer og smaker.
Utgivelse: 18. mars
Vigmostad & Bjørke

Solfrid Alstad
På innsiden av barnevernet
DEBUTANT!
Å jobbe i barnevernet er en av de nyttigste, men også vanskeligste jobbene man kan ha. Mange saker er vellykkede, andre saker havner i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Den pensjonerte barnevernspedagogen Solfrid Alstad brenner for barnevernet og gir oss et unikt innblikk i en lukket verden. Hun forteller en rekke dramatiske, rystende, men også rørende og positive historier fra 40 år i barnevernet, inkludert 20 år i førstelinjetjenesten. Hun ønsker å fylle tomrommet mellom ytterpunktene i en polarisert debatt ved å skildre hva som egentlig foregår på dette området. Hvordan fattes vedtak om akuttplasseringer? Hvordan følges barn, foreldre og fosterforeldre opp? Og hva blir konsekvenser for mennesker i krise? Alstad frykter et kaldere barnevern der empati og fagkunnskap må vike for regelrytteri og bastante oppfatninger. Det vil til syvende og sist ramme de svakeste blant oss.
Utgivelse: 18. mars
Aschehoug

Silje Førsund
En godt bevart hemmelighet
DEBUTANT!
Silje Førsunds mor ble adoptert bort i 1952, fem måneder gammel. Den gangen var det ikke noe krav at familien som skulle ta imot barnet, først måtte vurderes nærmere med tanke på egnethet. For Siljes mor ble resultatet en barndom og oppvekst dominert av fysiske og psykiske overgrep. I tillegg til morens historie forteller forfatteren med følsomhet og sterk innlevelse om fem andre norskadopterte. Felles for dem er at de gjennom livet har måttet streve med å forsone seg med seg selv og sin egen bakgrunn. For de fleste har det å finne tilbake til sine biologiske foreldre vært avgjørende. I Norge har adopsjon vært et offentlig ansvar siden adopsjonsloven ble innført i 1917. Med tiden er loven blitt revidert en rekke ganger, i takt med at forståelsen av barns behov er blitt en helt annen – heldigvis. Men fungerer systemet godt nok, selv i dag? En adopsjon skal være til barnets beste. Gjør vi nok for å sørge for at den ikke blir til barnets verste?
Utgivelse: 18. mars
Aschehoug

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl (ill.)
20 greier du bør vite om miljøvern
Gjenbruk er viktig, og i denne boka er det gjenbrukte tegneseriestriper som gjelder. Fra bestselgerne Grønne greier og Ville greier har vi samlet de beste stripene om miljøvern, og satt dem sammen med nyttig og viktig informasjon. Vinn diskusjonene rundt middagsbordet. Lær deg å ta kloke og riktige valg. Hygg deg med flotte og morsomme tegneseriestriper!
Utgivelse: 18. mars
Vigmostad & Bjørke

Carl Schiøtz Wibye
Midtøsten midt iblant oss
I 2017 utga Carl Schiøtz Wibye den kritikerroste Terrorens rike. Wibye, Norges tidligere ambassadør til Saudi-Arabia, frykter fortsatt for den islamistiske fremrykningen, og med oppfølgeren retter han – uten berøringsangst – blikket mot hvordan den påvirker våre hjemlige forhold. I Islamistenes fremmarsj beskriver Wibye hvordan særlig tre regimer – Egypt, Saudi-Arabia og Iran – vanskeliggjør integreringen av muslimer i Europa.
Utgivelse: 18. mars
Gyldendal

Astrid Sæther
I skyggen av Ibsen
Hvem var de fire begavede unge kvinnene som Henrik Ibsen i løpet av ti år – fra 1889 til 1899 – ble heftig forelsket og dypt engasjert i? Han kalte dem sine «prinsesser», og forholdet til den ene ble avløst av forholdet til en ny. Den aldrende Ibsen var på 1890-tallet en superstjerne innen kunst- og teaterverdenen; han var berømt, rik og fetert, og dessuten kjent som en stor forkjemper for kvinners frihet og selvstendighet. De unge kvinnene falt for Ibsen, og brevvekslingen og dagbøkene deres dokumenterer sterke historier om begjær og makt, men også om dikterens kyniske behov for nye erfaringer med kvinner, i kunstens tjeneste. Kvinnenes liv kom til å endre seg dramatisk etter møtet med kunstneren.
Utgivelse: 19. mars
Gyldendal

Carina Saunders
Ventetid
I denne boken tar barnelegen Carina Saunders for seg graviditeten trimester for trimester med oppdaterte og vitenskapelig godkjente råd. Hun styrer trygt unna kjerringråd og løsninger som verserer i sosiale medier, og gir deg en vakker bok som er en god følgesvenn fra du planlegger å bli gravid til tiden etter fødselen. Du kan blant annet lese om hvordan du kan leve med svangerskapskvalme, hvilke kostråd du ikke trenger å høre på, hvordan du motvirker stress og angstfølelser underveis og mye mer. Saunders hjelper deg også med å lage den gode fødselsplanen, hun svarer på spørsmål rundt keisersnitt – og mye mer.
Utgivelse: 21. mars
Gyldendal

Haruki Murakami
Yrke forfatter
Oversatt av Ika Kaminka
Hvordan ble Haruki Murakami forfatter og hvor kommer egentlig fortellingene hans fra? I Yrke forfatter trer den personlige Murakami frem og forteller om sin vei inn i diktningen og til det å utvikle et skjønnlitterært forfatterskap som har blitt et av verdens mest anerkjente. Her kan du blant annet – til ære for norske lesere ene og alene – lese om da Murakami besøkte Oslo i 2010 og hans arbeid med å oversette Dag Solstad til japansk.
Utgivelse: 22.mars
Pax Forlag

Stian Hallén og Siri Vilberg
Eventyrturer i Troms
DEBUTANTER!
Unik turguide til de mest spektakulære og populære toppturområdene i Nord-Norge utenom Lofoten. Boken viser vei til et kremutvalg av alt fra familievennlige turer til bratte topper. I tillegg til fotturer, er det en rekke skiturer for randonee og fjellski, og forslag til teltplasser.
Utgivelse: 25. mars
Vigmostad & Bjørke

Erik og Sofie Hexeberg
Nytt blikk på kolesterol
I denne boka får du vite hvorfor høyt kolesterol ikke er farlig for alle, og hvordan forskning kan lyve. Det er ikke slik at et høyt totalkolesterolnivå nødvendigvis fører til tette blodårer, hevder forfatterne, som begge er leger med doktorgrad og har lang erfaring med hjertepasienter. Det er bare en del av det «dårlige» kolesterolet som er skadelig, og det måles ikke ved vanlige kolesteroltester hos fastlegen. I boka forteller forfatterne om hvordan de ulike kolesteroltypene virker i kroppen, og stiller spørsmål ved sammenhengen mellom fet mat, høyt kolesterol og tette blodårer. Deres lange pasienterfaring og et dypdykk i forskningen har overbevist dem om at sykdomsårsaken må være mer kompleks enn det som er den gjengse oppfatningen på legekontorene og hos helsemyndighetene. Det er ikke gitt at det beste for hjertet er å velge lettprodukter og unngå mettet fett.
Utgivelse: 28. mars
Cappelen Damm

Arne Johan Vetlesen og Jon-Olav Henriksen
Etikk i klimakrisens tid
Hvorfor fortsetter vi med oljeutvinning, når vi vet at fossil energi fører til global oppvarming? Dette er vår tids store moralske utfordring, mener de to forfatterne. Man snakker mye om å finne teknologiske løsninger på problemene, men vi må også reflektere rundt de etiske og moralske valgene hver og en av oss må ta.
Utgivelse: ca. 30. mars
Res Publica

Jørgen Ravneberg
Sankeboka – Vår
Folk blir mer og mer opptatt av spiselige, ville vekster. I Sankeboka vår lærer du deg å identifisere disse ville vekstene og hvor de vokser. Kunnskap om de ulike artene er viktig når du skal ut i naturen. Boka beskriver sesongens spiselige vekster utførlig, du får kunnskap om de viktigste kjennetegnene, om lukt, farge og hvordan de ser ut. Ravneberg gir også tips om hvordan best bruke dem.
Utgivelse: 31 mars
Cappelen Damm

Arild Pedersen
Spinoza og jeg. Og vår teologisk-politiske traktat for det sekulære samfunn.
I sin samtid ble han betraktet som kjetter og fritenker. I dag er det bred enighet om at hans tanker om ytringsfrihet, religionskritikk og demokrati la grunnlaget for den europeiske opplysningstiden. Arild Pedersen viser at tenkningen til Baruch Spinoza (1632–1677) er aktuell i Europa i dag – det er fremdeles behov for et oppgjør med religiøse dogmer.
Utgivelse: Ultimo mars
Dreyers forlag

Elena Ferrante
Innanfor margene. Om gleda ved å lese og skrive
Omsett av Kristin Sørsdal
Elena Ferrante er ein av dei mest lesne og kritikarroste forfattarane på 2000-talet. I den nye essaysamlinga si fortel ho meir om kva som ligg bak skrivinga av Napoli-kvartetten og Dei vaksnes løgnaktige liv. Ho skriv om Dante og Beatrice og om bøkene til kanoniske forfattarar som Virginia Woolf, Ingeborg Bachmann, Samuel Beckett og Gertrude Stein.
Utgivelse: Ultimo mars
Det Norske Samlaget

Ronald Grini
Krigsdagboka. Krigen sett med barneøyne
DEBUTANT!
Da krigen startet i Norge den 9. april 1940 var Ronald Grini sju år gammel. I august 1941 begynte han å skrive dagbok. I Krigsdagboka leser og kommenterer den nå voksne Grini, 89 år gammel og pensjonert psykolog, dagboksnotatene fra barndommen. Resultatet er et unikt bidrag til litteraturen om krigen i Norge, og en vakker og særpreget refleksjon over barndom, aldring, minner og traumer.
Utgivelse: Mars
Forlaget Press

Sara T. Nøland
Øyet – kroppens fantastiske kamera
Øynene er kroppens unike kamera, som viser livesending til hjernen i alle døgnets våkne timer. Men hvordan i all verden klarer disse to fuktige øyeballene, dekorert med en fremre fargesirkel, å mestre denne utrolige oppgaven – nemlig å se?
Utgivelse: Ultimo mars
Cappelen Damm

Katrine Marcal
Oppfinnelsens mor 
Oversatt av: Lene Stokseth
I denne underholdende og kunnskapsrike boken setter forfatteren spørsmålstegn ved dominerende ideer om økonomi og teknologi. Med dypdykk i alt fra hvalfangst og romdrakter til klimatrusler og kunstig intelligens, viser hun hvordan grunnleggende ideer om maskulinitet og femininitet har formet fremveksten av det moderne samfunnet. Hun viser også hvordan vi kan tenke nytt om kjønn når fremtidens samfunn og teknologier bygges.
Utgivelse: Ultimo mars
Cappelen Damm

Tore Linné Eriksen
En kort introduksjon til den nye imperialismen 1870-1920
Europeiske kolonimakter og handelsselskaper hadde lenge vært på plass i alle verdensdeler, men det er først etter 1870 at det blir mulig å erobre store deler av Asia og Afrika. Nytt er også at Storbritannia for første gang utfordres av rivaliserende industristater, der europeiske land får følge av USA og Japan som imperialistmakter. Boka løfter fram økonomiske, politiske og ideologiske drivkrefter bak det nye kappløpet, som ble ytterligere forsterket av rasisme og ytterliggående nasjonalisme.
Utgivelse: Mars
Cappelen Damm Akademisk

APRIL

Dag Hundstad
Sølvskonnerten. Historien om mytteriet på «Plattsburg»
Mytteristene på et skip fullastet med mynter søker ly i uthavnen Kleven utenfor Mandal. Pengene sitter løst og sjømennenes ville oppførsel setter sitt preg på stedet. Da ryktene når den amerikanske presidenten flykter de og vi følger den dramatiske jakten på mytteristene rundt om i Europa. En ramsalt røverhistorie fra 1816!
Utgivelse: 1. april
Vigmostad & Bjørke

Geir Stian Ulstein
Matheo redder haien
Fem år gamle Matheo finner en hai som er skylt i land på stranda. Han prøver å slippe den ut i havet igjen, men haien nekter! Den er livredd, havet er fullt av plast og olje og det er magen dens også. Matheo tar haien med seg hjem og putter den i badekaret mens de prøver å finne en måte å kvitte seg med plasten på. Klarer Matheo å få den snille, men bekymrede haien tilbake i havet? Spennende og morsom høylesningsbok for de yngste, nydelig illustrert av Line Rensebråten
Utgivelse: 1. april
Spartacus

Ingvild Stensland og Viggo Strømme
Fotballboka for jenter
Endelig en praktisk og inspirerende fotballbok som tar jentene på alvor. Mange flere jenter enn gutter faller fra fotballen i ungdomsåra. Pubertet, menstruasjon og andre endringer kroppen går gjennom, er kjønnsspesifikke, og kunnskap rundt trening og skader tar som regel utgangspunkt i menn. I tillegg til det rent fotballfaglige, dekker boka følelser, empati og relasjoner man må hanskes med som ung lagspiller. Boka er skrevet for våre over hundre tusen norske fotballjenter og vil også være nyttig for lagledere, trenere og foresatte.
Utgivelse: 1. april
Spartacus

Karl Roger Melby
Ensom mann på vei
En historie om en ensom mann på søken etter nytt fotfeste etter tap.Tap av ekteskap, vennskap, trossamfunn og kanskje tap av visshet om hvem han er. I et forsøk på å reise inn i seg selv ved å reise ut i verden følger vi Melby på vei mot å realisere sin drøm. Drømmen er å kunne hjelpe andre ut av den samme ensomheten han har funnet i seg selv, gjennom å være foredragsholder og forfatter. En fortelling om at de dypeste sorger kan lede mot de største gleder.
Utgivelse: 1. april
Eget forlag

Ragnhild Nilsen
Klimapsykologi – bærekraft i vekst
Verdens ledere har blitt enige om 17 felles bærekraftsmål for å ta vare på en klode som står overfor en trussel om ødeleggelse – ikke av farlige utenomjordiske romvesener, men av oss selv. Det er på tide å finne levedyktige svar på spørsmålene: Hva betyr bærekraft i praksis? Hvordan kan vi sammen skape en sunn grønn vekst? Hvordan kan du og jeg bidra?
Boka er en levende innføring i et nytt fagfelt. Boken gir smakebiter fra tverrfaglig forskning på bærekraft og forfatterens eget klimapsykologiske arbeid. Den gir gode oppskrifter og verktøy til i hvordan vi kommer fra preik til praksis, fremmer friskhet, nytenkning og samskapende relasjoner i en verden og et næringsliv i endring. Boken er rettet mot lærere, ledere, medarbeidere, studenter innen ulike profesjoner, politikere, psykologer, coacher og folk som er opptatt av å gjøre en forskjell.
Utgivelse: 1. april
Cappelen Damm Akademisk

Frode Fanebust
Katastrofe og korrupsjon. Det skjulte spillet etter Kielland-ulykken
40 år etter Norges største arbeidsulykke står nå sentrale vitner frem og lukkede arkiver åpnes. Boken dokumenterer ikke bare den skjebnesvangre kvelden da plattformen kantret ute på Ekofiskfeltet, men også reaksjonene på land – samt det politiske og økonomiske etterspillet.
Utgivelse: ca. 1. april
Res Publica

Emily Bone, Laura Cowan og Wazza Pink (illustratør)
En klaffebok om trær
Oversatt av: Sigrid Grande
Hva slags trær vokser i havet? Hvor høye er de høyeste trærne? Hvilket tre kan forandre smaken på bladene sine? I denne boken finner du svarene, og dessuten massevis av andre fantastiske fakta om trær. Boken inngår i en klaffebokserie som tar for seg alt fra insekter til menneskekroppen
Utgivelse: 4. april
Vigmostad & Bjørke

Adam Grant
Tenk om igjen. Kraften i å vite hva du ikke vet
Oversatt av Aleksander Melli
I en tid med splittelse og polarisering viser denne bestselgeren gevinstene ved å stoppe opp og tenke om igjen. Altfor mange tviholder på egne overbevisninger og ser uenighet som en trussel, ikke en mulighet til å lære. Adam Grant viser hvordan vi kan lære oss å omfavne gleden ved å ta feil. Et av hans viktigste råd er å argumentere som om man har rett, men å lytte som om man tar feil. For selv om kunnskap er makt, ligger det like stor kraft i å vite hva man ikke vet.
Utgivelse: 4. april
Spartacus

Stine Marie Velsvik
Bobil 
Bobil. Opplevelser for livet, av journalist Stine Mari Velsvik, er en inspirasjonsbok som ikke finnes maken til. Den er for deg som er ny eller litt nysgjerrig på livet i bobil. Boken utforsker bobillivets utrolig mange sider og muligheter. Gjennom Stine Mari Velsviks personlige erfaringer, og kunnskap fra eksperter, får du vite alt du trenger for å lykkes med turen. Hun forteller hvorfor bilen har blitt en stor kilde til livsglede. På en humoristisk måte avsløres også familiens mange tabber, slik at du slipper å gjøre dem selv.
Utgivelse: 4. april
Cappelen Damm

Emma M. Garlant
HUND – alt du må vite om din beste venn
HUND – alt du må vite om din beste venn er boka for alle som har hund, har tenkt å skaffe seg hund eller bare er interessert i hund. Den gir deg kunnskapen du trenger for at du og menneskets beste venn skal få et godt liv sammen. Du får et innblikk i hundens opprinnelse, naturlige atferd, sanser og språk, samt en mengde praktiske råd om alt fra kjøp av utstyr til valg av rase og oppdretter. Du får også nyttig informasjon om relevante lover og regler, og hvordan du best kan legge til rette for at hund og barn skal leve i harmoni med hverandre. Forfatteren gir deg også en grundig innføring i hvordan du kan bruke belønningsbaserte metoder til å få hunden til å oppføre seg slik du ønsker, som å komme når du roper, gå i bånd uten å dra og være rolig inne. I tillegg lærer du hvordan du kan forebygge og behandle de vanligste atferdsproblemene, som frykt og aggresjon. Dette er en komplett bok for den hundeglade som vil bli enda bedre kjent med sin beste venn!
Utgivelse: 4. april
Cappelen Damm

Taraneh Ghajar Jerven og Cecilie Ellefsen (ill.)
Min første bok om Norge
En enkel ABC-bok for de yngste, med ord og navn knyttet til Norge. Her er navn på kjente personer, steder, gjenstander og ord fra matkultur og natur, som A for Askeladden og B for brunost.
Utgivelse: 4. april
Cappelen Damm

Carlos Busqued
Magnetisert
Oversatt av: Signe Prøis
Carlos Busqued uroer og underholder leseren i denne krimfortellingen som bunner i over nitti timers samtale med en massemorder. Forfatterens intervjuer med Ricardo Melogno beskriver ikke bare forbrytelsene han begikk i løpet av en uke i 1982, men også drapsmannens motivasjoner – eller mangel på slike – og fascinerende, urovekkende psyke. En heftig leseopplevelse det er vanskelig å legge fra seg.
Utgivelse: 5. april
Camino Forlag

Dave Goulson
Den tause planeten. Insektkrisen og hvordan vi kan avverge den
Oversatt av: Halvor Kristiansen
Vi er i ferd med å utrydde mesteparten av verdens insekter. Biearter dør ut og sommerfugler forsvinner over hele kloden. Hvorfor forsvinner de og hva skyldes det? Og ikke minst: Hva kan vi gjøre for å endre dette og sørge for at det fortsatt er nok av insekter i fremtiden? I Den tause planeten utforsker entomolog og bevaringsbiolog Dave Goulson sammenhengene og analyserer konsekvensene av den pågående insektkrisen. Samtidig kommer han med en kjærlighetserklæring til naturen og insektene, og et manifest for et grønnere og mer insektvennlig samfunn.
Utgivelse: 5. april
Forlaget Press

Anna Fiske
Museum
Anna Fiskes bildebok, Museum, utgis i samarbeid med Nasjonalmuseet. Boken er klar i god tid til åpningen av det nye museet i juni 2022. Anna Fiske gir et imponerende og originalt svar på museets ønske om en leken og informativ bok for barn. Hun gir blant annet svar på: Hva er kunst? Hva er design? Hva er arkitektur? og Hva er et museum?. Museets har bidratt med informasjon om institusjonen, verkene og tilgang til museets samlinger. Gjennom humor og saklighet gjør Anna Fiske selv de vanskeligste temaer tilgjengelige, og har skapt en bok som inviterer til samtaler og undring.
Utgivelse: 7. april
Cappelen Damm

Arild Sandgren
Norsk hagekalender
Hva bør du gjøre i hagen og når bør du gjøre det? Her får du praktiske råd, tips og ideer om hagebruk måned for måned gjennom hele året. En inspirerende hagekalender som passer for både ferske og mer erfarne hageeiere.
Utgivelse: 8. april
Vigmostad & Bjørke

Fredrik Sjöberg
Sommerfuglenes skjærgård
Få steder har så rik fauna av sommerfugler som Stockholms skjærgård. Forfatter og entomolog Fredrik Sjöberg har gjennom arbeidet med denne essaysamlingen funnet alle sammen. Selv om boka skildrer alle sommerfuglene som finnes i skjærgården, er den ikke en feltguide, men en samling personlige fortellinger som lokker, forundrer og er full av kunnskap. Boken er dessuten rikt illustrert med akvareller fra tidlig 1800-tallet.
Utgivelse: 12. april
Cappelen Damm

Timothy Snyder og Nora Krug (ill.)
Om tyranni. 20 ting vi kan lære av det 20. århundre
Oversatt av: John Grande
Timothy Snyders bestselger Om tyranni kommer nå i en ny og illustrert utgave, signert den anerkjente illustratøren Nora Krug. Med sin særegne stil puster hun nytt liv, farger og kraft inn i Snyders viktige tekst.
Utgivelse: 15. april
Forlaget Press

Line Scheistrøen og Sissel M. Rasmussen
Folkets hus
Folkets hus har i mer enn 100 år vært en sentral del av arbeiderbevegelsens historie. De første husene ble reist på slutten av 1800-tallet, bygd og drevet på dugnad. I dag er de gamle, fargerike husene blitt samlingssted for mange slags mennesker i alle aldre. Bingo, barnehage, dansekurs, konfirmasjoner, loppemarked og rockekonserter – dagens Folkets hus er ekte mangfoldshus. Journalist Line Scheistrøen og fotograf Sissel M. Rasmussen har reist Norge rundt og besøkt 50 av disse husene. Velkommen inn i Folkets hus!
Utgivelse: ca. 15. april
Res Publica

Hans Høeg
Vår mann i Washington 
Vår mann i Washington er historien om nordmannen som i 2012 ble administrasjonssjef for en amerikansk kongressmann, og endte opp med å lede et plot om å avsette USAs tredje mektigste mann
Utgivelse: Primo april
Cappelen Damm

Line Nagell Ylvisåker
Foxi. Sledehunden ingen ville ha
For 13 år sidan vart polarhunden Foxi fødd på Svalbard. Hunden var liten og svak. Eigaren , hundekøyraren Tommy, ville kvitte seg med henne. Då Foxi var fire år, skulle Tommy delta i verdas tøffaste og lengste hundeløp, Iditarod. Men før start vart tre av hundane skada og vesle Foxi måtte trå til. Dette er ei forteljing om om hundekøyring, Iditarod og det heilt spesielle forholdet mellom hund og menneske.
Utgivelse: Primo april
Det Norske Samlaget

Sigrid Elsrud
Ferie med tog
Planlegger du din neste ferietur langs togskinner? Denne boken gir deg en grundig innføring i hvordan du enkelt kan velge tog som fremkomstmiddel til din neste ferie. Boka er full av praktiske tips og inspirerende turforslag og er skrevet av Sigrid Elsrud som står bak den populære “Togbloggen”. Feriereiser med tog krever som regel litt planlegging på forhånd. Denne boka hjelper deg langt på vei mot din neste ferie på skinnene!
Utgivelse: Primo april
Cappelen Damm

Per Roger Lauritzen
Tøffe turer
Man trenger ikke reise til Himalaya, Grønland eller Alaska for å finne turutfordringer. Norge har nok av korte og lange turer som byr på noe litt utenom det vanlige. i denne boken kan man plukke etter ambisjonsnivå og tidsaspekt. Den klassiske langturen er Norge på langs, men boka har en også en rekke forslag til turer fra to til fire ukers varighet. Enten du velger å gå til fots, bruke sykkel, ski eller kajakk. En rekke intense helgeutfordringer presenteres også.
Utgivelse: Primo april
Cappelen Damm

Heidi Lundeberg
Eit samla folk. Om Bolivias kamp for rettvise og sjølstende
DEBUTANT!
Latin-Amerika-kjenner Heidi Lundeberg reiste til Bolivia for første gang på begynnelsen av 2000-tallet. På landsbygda oppe i høye fjell og kalde dalstrøk, møtte hun en urbefolkning som levde i bunnløs fattigdom. I 2005 ble urfolkslederen Evo Morales president i det lutfattige landet, og ulikheten gikk kraftig ned. Etter kupp og kamper i 2020 sitter partiet hans igjen ved makta, og Bolivia står ved et veiskille. Kan landet vise vei for andre fattige land, og bli et eksempel for en hel verden som skal gjennom en rettferdig, grønn omstilling?
Utgivelse: Medio april
Forlaget Manifest

Lars Petter Kjær
Elias & Benjamin 
Hvordan møter man sorgen etter selvmord? Og hvordan kan man håndtere skylden, maktesløsheten, skammen og følelsen av å ikke ha gjort nok?Lars Petter Kjær mistet to sønner til selvmord i løpet av et halvt år. Her skriver han om sjokket etter at den ene gutten døde, og hvordan han ikke klarer å hjelpe tvillingbroren fra å gå til grunne sammen med sin bror. Tvillingene var tett knyttet til hverandre. De var begge to svært ressurssterke, men de hadde også høytfungerende autisme (Asperger). For dem kunne det være vanskelig å forstå egne og andres følelser og reaksjoner.
Utgivelse: Medio april
Cappelen Damm

Andreas Delsett
Matens pris. Om bærekraft, helse og en stadig mer ugjennomsiktig matindustri
Parallelt med framveksten av industrilandbruket og en stadig mer omfattende, avansert og ugjennomsiktig matindustri, har maten blitt et helseproblem for stadig flere av oss. Vi spiser mer kjøtt, fett, sukker, salt og tilsetningsstoffer. I tillegg til den fysiske helsa får stadig flere problemer med maten som påvirker den psykiske helsa, fra de mest alvorlige tilfeller av spiseforstyrrelser til innbilte matintoleranser. I denne boka argumenterer forfatter Andreas Liebe Delsett for at vi må bygge alternativer til dagens usunne matkultur. Det krever mer enn at hver og en mer bevisst velger hva vi putter i handlekurven. Vel så mye trengs politisk handlekraft som setter fellesskap og kvalitet i sentrum. God mat bør være et gode for alle, ikke en dyr særinteresse.
Utgivelse: Medio april
Forlaget Manifest

Leif Gjerland
Gatelangs i Oslo II. Nye vandringer.
Oppfølger til Gjerlands Gatelangs i Oslo fra 2020. Her går vi ikke bare gatelangs, men skinnelangs og elvelangs!
Utgivelse: Medio april
Dreyers forlag

Annfrid Lien Haukeland
Myllarguten. Livet, legenden, medspillerne.
DEBUTANT!
I 2022 er det 150 år siden Myllarguten døde. Hans egentlige navn var Torgeir Augundson (1801–1872). Kontrasten mellom Myllarens og Ole Bulls verden betegner de store kulturforskjellene som preget datidens Norge. Likevel klikket de to karene sammen i et livslangt vennskap. Boken skisserer deres unike kontakt, berømmelse og dramatiske livsløp på høyden av nasjonalromantikken – og etter.
Utgivelse: Medio april
Dreyers forlag

Une Cecilie Oksvold
Friluftsfersking 
Une Cecilie Oksvold er kjent fra Instagramkontoen @unececilie. Etter å ha vært preget av angst og depresjon siden barndommen, fant hun som 24-åring et mentalt pusterom ute i naturen. Siden den gang har hun vært en aktiv friluftsfersking med en bratt læringskurve. Friluftsfersking byr på Une Cecilies beste tips og triks som fersking på tur, med hovedvekt på lavterskel friluftsliv. For som hun sier trenger du ikke gå lengst, være tøffest eller ha det beste utstyret for å få de største naturopplevelsene! Her får du hjelp til alt i fra hvilket utstyr du kan trenge, til mentale verktøykasser som støtte for å sove ute på tur alene for første gang. I tillegg får vi et ærlig innblikk i hennes reise, og hvordan naturen har vært en støttespiller i hennes liv.
Utgivelse: 17. april
Cappelen Damm

Helene Slinning og Sofie Flakk Slinning
Min hage
DEBUTANT!
En praktisk hagejournal for alle hageinteresserte. Aldri før har det vært så stor interesse blant nordmenn for hagearbeid. I samarbeid med skaperne av den populære podkasten og SOME-profilen Hagesnakkis kommer den ultimate utfyllings- og hagejournalen Min hage.
Utgivelse: 19. april
Bonnier Forlag

Line Wiel
Dino-ABC
DEBUTANT!
I denne boken blir dinosaurer en spennende inngang til å lære alfabetet. Hver bokstav presenteres gjennom en skapning som en gang vandret på jorden, med vakker illustrasjon og en lettfattelig faktatekst. er det mye å glede seg over og mye å lære – om både den fjerne fortiden og bokstavene.
Utgivelse: 20. april
Vigmostad & Bjørke

Maria Borelius og Rita Catolino
Helserevolusjonen 12 – ukers program
Oversatt av: Lisbeth Kristoffersen
En grundig og gjennomførbar trinn-for-trinn innføring som gjør at du kan legge ut på din beste helsereise. Boken inneholder et komplett program som går over 12 uker. Her finner du den beste dietten for ny energi og glød, effektive bevegelser og trening som gir deg overskudd og hvilemetoder for ro og anti-stress.
Utgivelse: 22. april
Bonnier Forlag

Terje Karlung
Turmagi
I denne praktiske guideboken kan du lese om 50 naturområder over hele landet hvor barn og voksne kan være aktive på forskjellige måter, enten det er til fjells, i skogen og langs kysten. Boken gir inspirasjon til dagsturer, turer med overnatting og til ferier.
Utgivelse: 22. april
Vigmostad & Bjørke

Jørn Hurum, Torstein Helleve, Esther van Hulsen
Roar
Roar er navnet på et fantastisk Triceratops-fossil som nylig ble funnet og gravd ut. Og denne boken forteller hele Roars historie. Boken tar oss med på en spennende reise tilbake til krittiden og inneholder også en mengde spennende fakta om funn og utgraving av fossiler, og om dinosaurer generelt.
Utgivelse: 24. april
Vigmostad & Bjørke

Marte Roa Syvertsen
Ungdomshjernen
I denne fascinerende populærvitenskapelige boken undersøker hjerneforsker Marte Roa Syvertsen ungdomshjernen, og formidler sin kunnskap i et medrivende og lett forståelig språk. Ungdomshjernen gjør det enklere å forstå hvordan det er å være ungdom. Nyttig og oppklarende for alle som har en ungdom i huset, eller som på en eller annen måte jobber med ungdommer.
Utgivelse: 25. april
Bonnier Forlag

Lotta Lundin
Strikk votter med Knitting Lotta
Strikk votter du ikke trodde fantes! Hva sier du til mønstre med Elvis Presley, Astrid Lindgren, Virginia Woolf og Bruce Springsteen? Eller hvorfor ikke la mer klassiske motiver som skjøre snøflak, søte katter, spretne ekorn, rosa flamingoer, surrende bier eller grønne jungelplanter varme hendene dine? Strikke-Lotta er formgiveren som begynte å strikke, og hennes unike og lekne mønstre har spredt seg over landegrensene. Pedagogiske beskrivelser og muntre bilder gjør det enkelt og inspirerende også for nybegynnere som vil begynne å strikke. Boken inneholder 18 originale mønstre. 
Utgivelse: Ultimo april
Pax Forlag

Susan Cain
Bittersøt
Oversatt av: Lene Stokseth
Bestselgeren Stille mante oss til å anerkjenne den introverte styrken. Med Bittersøt bruker Susan Cain den samme kombinasjonen av historiefortelling, forskning og egne erfaringer til å utforske sorg og lengsel, og vise den unike innsikten og lærdommen i kjølvannet av slike erfaringer. Å ha opplevd sorg og lengsel kan få positive ringvirkninger for vår kreativitet, vår medfølelse, vår evne til lederskap, vårt sjeleliv og, ikke minst, vårt kjærlighetsliv.
Utgivelse Ultimo april
Pax Forlag

Johanne Refseth
Psykolog med sovepose
Dette er historien om hvordan psykologen kurerte sin egen kjærlighetssorg ved å bli en utesovende friluftselsker med hang til kaffebål og mosegrodde skoger. Gjennom historien om sitt eget friluftsliv, fra den spede begynnelsen i Nordmarka til langturer på Norges vidder, forteller Johanne Refseth om psykologien bak det å være menneske. Om hvorfor følelser blir til magesmerter, indre uro, hodepine og konsentrasjonsproblemer. Og om hvordan vi deretter begynner å unngå de indre signalene ved å kritisere oss selv, utsette ting, ikke tørre å være lykkelige eller skrolle oss vekk fra følelsene.
Lansering: April
Gyldendal

Martin Aas
Det kuleste fra vikingtiden
Bli med på en reise gjennom vikingtiden via sprudlende tegninger og gøyal tekst! Martin Aas har bakgrunn som grafisk designer fra blant annet NRK Supernytt, og han har samlet og illustrert alt det kuleste fra vikingtiden. Aas skriver frem vikingens historie: hvordan de levde, hvor de dro på tokt og hvordan de herjet i andre land. Vi blir kjent med vikingenes guder, med store vikingkonger, og andre mektige folk som Harald Hårfagre, Olav den Hellige og Gange-Rolv.
Utgivelse: April
Kagge Forlag

Jan Inge Sørbø
Fire store. Hulda Garborg, Gro Holm, Aslaug Vaa og Marie Takvam
Hulda Garborg, Gro Holm, Aslaug Vaa og Marie Takvam høyrer til blant dei mest interessante forfattarane i norsk litteratur. I denne boka viser Jan Inge Sørbø kvifor dei ikkje har fått plassen dei fortener, eller er blitt feilplasserte av litteraturkritikarar og historikar – og kvifor dei bør lesast i dag. Det er tid for nylesing.
Utgivelse: Ultimo april
Det Norske Samlaget

MAI OG JUNI

Gabriel García Márquez
Århundrets skandale ()
Oversatt av: Ingrid Fadnes
Århundrets skandale er en samling artikler og reportasjer Gabriel García Márquez skrev for kolombianske og spanske aviser i perioden 1952 – 1986. Tekstene viser den folkekjære forfatterens blikk på samtidens historiske hendelser av stor og liten art, og García Márquez’ syn på verden og sans for detaljer og sammenhenger i samtiden, er relevant og til refleksjon også i dag.
Utgivelse: 3. mai
Camino Forlag

Frode Øverli og Atle Nielsen
Nielsen og Øverlis store bil- og båtquiz – 1500 spørsmål
Tegneserieskaper Frode Øverli og quizmaster Atle Nielsen skal på Norgesferie, og som et ledd i forberedelsene har de laget 1500 spørsmål og mange fine tegninger. Boken er skreddersydd for alle som skal reise rundt i Norge med bil eller båt, for spørsmålene i boken dreier seg i stor grad om norsk historie, geografi, byer, severdigheter, kjendiser, fotballag, politikk, og selvfølgelig biler og båter.
Utgivelse: 5.mai
Cappelen Damm

Victoria Sjøholt Engelschiøn
Asteroider
DEBUTANTER!
Hva er et stjerneskudd? Hva forteller disse lysende stripene på nattehimmelen oss om solsystemet og universet? Og kan det virkelig være slik at et digert stjerneskudd var det som ledet til dinosaurenes undergang? Geolog og vitenskapsformidler Victoria Sjøholt Engelschiøn gir oss de fascinerende svarene i denne vakkert illustrerte boken om asteroider.
Utgivelse: 6. mai
Vigmostad & Bjørke

Terje Ommundsen
Thaisommer
Terje Ommundsen, kokken bak den populære thai-restauranten Plah i Oslo og en rekke kokebøker, frister med lekker sommermat. Finnes det noe bedre enn skandinaviske sommerkvelder med solgangsbris, bølgeskvulp, et glass vin og forventninger til kveldens måltid? Terje Ommundsen har brukt pandemien til å komponere nye matretter hjemme. Resultatet har blitt denne boken spekket med deilig norsk mat med islett av thaismakene han elsker. Norsk sjømat og skalldyr, grillet kjøtt med spicy dipper, hjemmelagde pølser, jordbær med kokosmelk, thaifjordkake … Nå blir det Thaisommer!
Utgivelse: 6. mai
Gyldendal

Marit Røgeberg Ertzeid
Havet for småfolk
Bok nr. 5 i forfatterens populære serie med naturhåndbøker for barnehagebarn. Som erfaren pedagog, mor og bestemor er Marit Røgeberg Ertzeid dyktig på småbarnsformidling. I Havet for småfolk får barna lære om kjente dyr og vekster i havet, som sel, brennmanet, hai og sjøanemoner. Alle bøkene i serien er utstyrt med Ertzeids egne, fargerike nærbilder. Alle bøkene har fått entusiastisk mottagelse.
Utgivelse: 12. mai
Cappelen Damm

Kirsten Winge og Arne Nohr
Turmat
En praktisk veileder til turmat for dags- eller overnattingsturer. Kirsten Winge øser av sin lange erfaring for å inspirere til stimulerende og varierte turmåltider. Avhengig av tilgjengelige råstoffer presenterer hun måltider med kjøtt, fisk, grønnsaker, bær eller frukt.
Utgivelse: 13. mai
Vigmostad & Bjørke

Emil Erstad
Mørkemann. Mi reise til kristenkonservatismen og tilbake
Som ung levde Emil André Erstad stereotypen av ein kristenkonservativ mørkemann. I verda hans var det ikkje plass til nyansar. Han meinte at kvinner som var valdtekne, ikkje burde få ta abort. Han meinte homofili var ei synd. Erstad tek oss med inn i søndagsskular og bedehus, og vi blir kjende med eit religiøst univers dei fleste aldri er i nærleiken av. Undervegs prøver han å finne ut korleis han sjølv kunne bli så ekstrem som han blei.
Utgivelse: Primo mai
Det Norske Samlaget

Per Roger Lauritzen 
Norges skjulte perler 
Natur-, kultur- og turopplevelser over hele landet! Det fantastisk, lange og varierte landet vårt har mange muligheter for turer, men mange av dem er godt skjult. I denne boken presenterer forfatterne turmål som ikke er så vanlige, altså våre skjulte perler. Boka handler om turer med bil, til fots, på sykkel og i kajakk og er fordelt på alle landets 11 fylker.
Utgivelse: Primo mai
Cappelen Damm

Roger Albrigtsen
Krigsseilere fra Nord. Nordland
Den tredje boken i en serie på tre om krigsseilere fra Nord-Norge omhandler nordlendinger i krigsseilas 1939 – 1945. Med utgangspunkt i personlige historier, bilder og dokumenter, sjøforklaringer og tyske ubåtlogger vekkes brutale historier til liv.
Utgivelse: Primo mai
Forlaget Kristiansen

Cecilie Sæther Sjåstad
Den komplette valpeboka
DEBUTANT!
Den enkle veien til en lydig og lykkelig hund. Denne boka gir deg en trygg og gjennomførbar metode, som gjør at du ender med en hund som kan alt du vil den skal: å gjøre fra seg ute, gå pent i bånd, spørre om lov, være rolig inne, slappe av i ulike situasjoner, slippe gjenstander, komme på tilkalling og hilse pent på mennesker.
Utgivelse: 16. mai
Bonnier Forlag

Stian Barsnes-Simonsen
Forsetet mot baksetet
En morsom quiz-bok, der store og små kan konkurrere mot hverandre. Barna i baksetet mot voksne i forsetet. Spørsmålene er tilpasset, slik at voksne og barn får spørsmål med ulik vanskelighetsgrad. En ypperlig familiebok til bilturer, på hytta og til hjemmekvelder i sofaen.
Utgivelse: 19. mai
Cappelen Damm

Jørgen Ravneberg
Sankeboka - Sommer 
Folk blir mer og mer opptatt av spiselige, ville vekster. I Sankeboka sommer lærer du deg å identifisere disse ville vekstene og hvor de vokser. Kunnskap om de ulike artene er viktig når du skal ut i naturen. Boka beskriver sesongens spiselige vekster utførlig, du får kunnskap om de viktigste kjennetegnene, om lukt, farge og hvordan de ser ut. Ravneberg gir også tips om hvordan best bruke dem.
Utgivelse: 19. mai
Cappelen Damm

Espen A. Jacobsen
Fjordmagi
Bli med på en guidet tur til fjordene på Vestlandet! Opplev vill natur og vakre idyller, berømte reisemål som Geiranger, Balestrand og Flåm, men også bortgjemte perler som du kan ha nesten for deg selv. Opplevelser og inntrykk står i kø – og her finner du også noen av landets vakreste og mest innholdsrike kjørestrekninger.
Utgivelse: 20. mai
Vigmostad & Bjørke

Edwin Lefévre
En aksjespekulants erindringer
Oversatt av: Roger Ødegaard
En aksjespekulants erindringer er boken alle de største investorene har lest og refererer til. Den er regnet som en moderne klassiker innen aksjehandel og finans og kommer ut i stadig nye versjoner i USA. Det handler om børsens psykologi, vurdering av risiko og ikke minst: hvordan oppnå mental innstilling som gjør at du tåler trykket og konkurransen i finansbransjens nødeløse verden.
Utgivelse: 23. mai
Bonnier Forlag

Øyvin Rannem
Arven fra Aldus. Historien om verdens vakreste bok og bokstavene som omgir oss
Øyvin Rannem tar oss med tilbake til renessansens Italia, og gir oss innsiktsfull og inspirerende historieformidling om bokstavene vi ikke kan klare oss uten. Med utgangspunkt i hovedverket til den berømte trykkeren Aldus Manutius, legendariske Hypnerotomachia, fortelles den fascinerende historien om trykkskriften fra 1400-tallet og frem til i dag,
Utgivelse: Mai
Forlaget Press

Aina Basso.
Dei dødsdømde. Dødsstraffa i Noreg og historia om nokre av dei som mista livet
Dette er historia om dødsstraffa i Noreg og nokre av dei som blei avretta. Ei kvinne blei brend levande i år 1301 fordi ho utgav seg for å vere prinsesse, ei anna blei brend på slutten av 1500-talet fordi folk meinte ho var heks. Dødsstraffa blei ikkje avskaffa i Noreg før i 1979, men etter 1876 har ingen her i landet blitt avretta i fredstid. Kva er argumenta for dødsstraff, og kva er grunnen til at Noreg ikkje vil ha det lenger?
Utgivelse: Ultimo mai
Det Norske Samlaget

Sigri Sandberg
Ro. Om Sognefjorden og ein lang rotur heim.
Eventyraren og forfattaren Sigri Sandberg vil ro heile Sognefjorden. Ho vil ro dei over 20 mila i verdas lengste farbare fjord i ein gammal oselvar. På vegen fortel ho om ting som har skjedd langd fjorden, om naturen og livet under vatn og om folk og dyr ho møter. Det blir bølgjer og dramatikk, men også blikstilt vatn, song og nakenbading. Men er Sandberg sterk nok, klarer ho å ro heile fjorden?
Utgivelse: Ultimo mai
Det Norske Samlaget

Vegard Eikemo Sande
Aschehougs store FerieQuiz 2022
Nyt sommeren med underholdning fra quiz-ekspert Vegard Eikemo Sande! Aschehougs store FerieQuiz 2022 inneholder hele 1500 spennende spørsmål for hele familien fordelt på sommerspørsmål, allmennquiz og ikke minst familiemikser med utfordringer for liten og stor. Quizen er spekket med hint og fun facts, slik at man kan resonnere seg frem til mange av svarene og få ny kunnskap. Spørsmålene i hver kategori kommer i stigende vanskelighetsgrad. Bakerst i boka er det ekstra vanskelige spørsmål for dem som vil ha de største quiz-utfordringene. Boka har tematisk register som gjør det enkelt å finne fram til temaene man liker best. En quizrunde skaper alltid stemning i ferien: Ha quiz med familie og venner i bilen, på ferjeleiet, rundt teltet om kvelden eller etter et bad på stranda
Utgivelse: 1. juni
Aschehoug

Joseph Zárate
Indre kriger
Oversatt av: Elida Høeg
Joseph Zárates imponerende dokumentarverk tar tre av Perus mest verdifulle naturressurser – gull, tre og olje – og avslører hvilken tragedie, vold og korrupsjon som er viklet inn i utvinningen av disse. Men leseren trekkes også inn i den rike, overraskende verdenen til Perus urbefolkning og aktivister og gir et dypt innblikk i kulturene som lever i det forsvinnende Amazonas. Indre kriger er en mektig, sjokkerende avsløring av industrien som ødelegger denne delen av verden.
Utgivelse: 5. juni
Camino Forlag

Madeleine Borge
Student og sånt
DEBUTANT!
For mange er studietiden starten på et liv alene i voksenverden. Borte fra foreldre og venner og ansvarlig for egen tids- og pengebruk. Endelig begynner den beryktete studietiden med nye venner, fadderuke, festing og moro – men også høye forventinger, ensomhet, lange pensumlister og eksamensnerver. I tre år har Madeleine Borge delt erfaringer, gode råd og tips om studentlivet til sine over 700 000 følgere i sosiale medier. Madeleine Borge har samlet det viktigste hun har lært i studietiden og gir tips til hvordan en fersk student innleder nye vennskap, lærer god studieteknikk, håndterer stress i forbindelse med eksamen, innreder en koselig hybel, får maks ut av studielånet, hverdagen til å gå i hop og alt det andre som hører studentlivet til.
Utgivelse: 6. juni
Aschehoug

Anne Maurseth
Drinkboka
DEBUTANT!
Daquiri, martini eller en klassisk GT – her får du oppskriftene du trenger for å lage de beste drinkene hjemme! En drink i hånden er en perfekt start på middagsselskapet, venninnekvelden eller pikniken. Bartender Anne Maurseth lærer deg det du trenger å vite for å kunne briljere med egne drinker. Hun gir deg en praktisk guide til ingredienser, teknikker og variasjonsmuligheter. Lær å lage gode alkoholfrie drinker som alternativ eller supplement, og få en oversikt over klassiske cocktails. Du får også gode oppskrifter på nye og spennende drinker det er verdt å lære seg!
Utgivelse: 10. juni
Aschehoug

Camilla Rossing (red.)
Kvinner i bunadhistorien
Kvinner i bunadhistorien forteller historien om bunaden i Norge gjennom en serie kvinneportretter. Disse kvinnenes liv og virke har vært nært knyttet til bunadens utbredelse og fornyelse, og persongalleriet spenner fra dronning Maud og Hulda Garborg og frem til sentrale kvinneskikkelser i vår egen tid. Dette er en rikt illustrert gavebok med like stor sans for detaljene i draktradisjonen som for den gode historien.
Utgivelse: Medio juni
Forlaget Press

Ole Mathismoen / Tom Schandy
Fart og styrke i naturen
I denne unike faktaboken kommer vi nært innpå Norges raskeste og sterkeste dyr. Men hva er egentlig fart og styrke? Og hvorfor er det viktig i naturen? Vinner alltid den sterkeste og raskeste? Lett tilgjengelige fakta fra en prisbelønnet formidler, i kombinasjon med prisvinnende fotografier, gjør dette til en helt spesiell bokopplevelse med bred appell.
Utgivelse: 10. juni
Vigmostad & Bjørke

Irene Stana
Klipp deg! Slik klipper du ditt og andres hår
DEBUTANT!
Denne superpraktiske guiden viser deg korleis du med riktig teknikk og verktøy kan få frisørfine resultat på ulike frisyrar og hårtypar både for barn og vaksne. I «Klipp deg!» avslører frisør Irene Stana sine viktigaste yrkeshemmelegheiter og guidar deg til korleis du kan klippe eige og andre sitt hår med best mogeleg resultat. Du får tips om barneklipp, utstyr, styling og naturleg hårpleie.
Utgivelse: Primo juni
Det Norske Samlaget

Nan B. Oldereid
Hvorfor blir jeg ikke gravid?
Stadig flere opplever at det ikke er så enkelt å bli gravid som man trodde og håpet på. Spørsmålene er mange. Hvorfor er det så enkelt for noen, mens andre strever uten å lykkes? Hva betyr alderen for kvinnens egg og for mannens sædceller? Når er det for sent?
Lansering: Medio juni
Gyldendal

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.