Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Bokbransjens retningslinjer mot seksuell trakassering

Ny kartlegging om seksuell trakassering i bokbransjen er på trappene.

Metoo

#metoo er igjen blitt aktualisert etter at Agnes Ravatn tok opp temaet i sin søndagsspalte i Aftenposten. Under overskriften “Den himmelske freds Sehesteds plass?” skriver hun om at norske forlag har fått varsel om seksuell trakassering – uten å følge opp.

“Bokbransjen er som kjend marinert i alkohol, framleis tungt romantisert, grenseoverskridande oppførsel blir premiert, og ære og lovord kan få fram det absolutt verste i kven som helst. Og for dei som måtte tenkje at smittevern set ein effektiv stoppar for seksuell trakassering – ein har alltids telefon.

Kva så med den norske bokbransjen? Har me trakassering og sexisme her? Ja. Som i dei fleste bransjar. Er saker blitt varsla til forlag? Ja. Har det fått eit etterspel? Nei. Ikkje etter det eg veit."

I sin kronikk etterspør Ravatn en grundig spørreundersøkelse blant forfatterne, for å avdekke konkrete eksempler på uønskede forhold. Forleggerforeningens direktør Heidi Austlid lover å følge opp utspillet fra Ravatn. Til Bok 365 sier hun:

– Vi skal gjennomføre en slik kartlegging i norsk litteraturbransje. En kartlegging vil høyst sannsynlig avdekke omfanget og gjøre oss i stand til å iverksette tiltak. Da vil vi se hvilke strakstiltak som må til, men også hvordan vi skal arbeide mer langsiktig. Mitt budskap er klart: Det skal være trygt å være del av litteraturbransjen, enten man er fast ansatt eller om man har kontrakt på en enkeltutgivelse. Det skal være trygt både å skrive og å skape litteratur, sier Austlid.

I november 2017 ble det utarbeidet felles retningslinjer for trakassering, blant bransjens egne. Med i dette arbeidet var Den norske Forfatterforening, Norske Barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk Oversetterforening, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Forfattersentrum, Bokhandlerforeningen og Den norske Forleggerforening.

Du kan lese retningslinjene i sin helhet i lenken under denne teksten.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.