Har du fått utgitt et faglitterært verk som du har skrevet eller oversatt de siste tre årene? Da kan du ha penger til gode.
Individuell vederlagsordning skal sikre at faglitterære forfattere og oversettere mottar kompensasjon basert på faktisk bruk av deres åndsverk.
Formålet med ordningen er å utbetale rettighetsvederlag fra Kopinor og Norwaco til faglitterære opphavere på bakgrunn av kopiering og annen sekundærbruk av faglitterære verk. Ordningen omfatter også statens individuelle kompensasjon for kopiering av åndsverk til privat bruk.
Ordningen vil åpnes i midten av april 2025 med søknadsfrist fredag 30. mai kl. 15.00. Informasjon om ordningen vil oppdateres innen ordningen åpnes og vil gjelde for verk utgitt i 2022, 2023 og 2024.
Hvordan får jeg utbetalt rettighetsvederlag?
Du sender krav på rettighetsvederlag i vår Stipend- og vederlagsportal under tilskuddsordningen individuell vederlagsordning. Du oppretter et skjema for kravet ditt der du registrerer opplysninger om utgivelsene dine og kan laste opp ytterligere dokumentasjon.
Før du sender inn krav om kompensasjon, les nøye gjennom:
Navngitte forfattere og oversettere av faglitteratur har krav på rettighetsvederlag gjennom vederlagsordningen.
Du kan få utbetalt vederlag hvis du har skrevet eller oversatt faglitteratur utgitt i Norge. I tillegg kan du få utbetalt vederlag for faglitteratur utgitt i andre land, hvis du har bodd og virket i Norge i den perioden utgivelsen ble publisert.
Hvilke verk kan du sende inn krav for?
Du kan motta vederlag for verk som tilfredsstiller følgende vilkår:
Faglitterære verk, som for eksempel lærebøker, reportasjebøker, biografier, selvhjelpslitteratur og håndbøker, historiske dokumentarer, fagbøker, artikler i tidsskrift og essay.
Verk utgitt senest 31. desember året før søknadsåret eller i ett av de to foregående årene. I 2024 kan du søke kompensasjon for verk utgitt i 2021, 2022 og 2023.
Merk at verket må oppfylle alle de ovennevnte vilkårene, og at du ikke kan motta kompensasjon for verk som du tidligere har mottatt reise- og diversestipend eller rettighetsvederlag for.
Hvordan beregnes kompensasjonen?
Hvor mye du kan få i kompensasjon beregnes ut fra antall sider i verket. Én bokside tilsvarer 2 000 tegn med mellomrom. Minstebidrag for å få utbetalt vederlag er enten 10 sider eller 20 000 tegn med mellomrom. Du kan dermed enten oppgi antall trykte sider eller beregne sidetall ut fra hvor mange tegn med mellomrom du har skrevet.
Grunnpris
Grunnpris utbetales til alle verk som kvalifiserer til rettighetsvederlag:
Grunnpris per side originalverk: 80 kr
Grunnpris per side oversettelse: 40 kr
Tilleggskompensasjon
Tilleggskompensasjon utbetales til følgende kategorier:
akademisk faglitteratur, forfattere: 20 kr per side
akademisk faglitteratur, oversettere: 10 kr per side
sakprosa for barn, læremidler i grunnskolen og i den videregående skolen, forfattere: 40 kr per side
sakprosa for barn, læremidler i grunnskolen og i den videregående skolen, oversettere: 20 kr per side
Se tabellen under for hvordan NFFO vurderer verk med hensyn til bokgruppe og målgruppe.
Bøker i kategorien læremidler for grunnskole og videregående skole tilhører bokgruppe 1 og er for målgruppene elever og lærere ved grunn- og videregående skole.
Bøker i kategorien akademisk faglitteratur tilhører bokgruppe 2 og er for målgruppene studenter, fagmiljø og profesjonsmarkedet.
Bøker i kategorien sakprosa for barn tilhører bokgruppe 3.3 og 3.4 og er for målgruppene barn og unge.
Du kan sende inn krav om kompensasjon for flere verk samtidig.
Minimumsutbetaling per opphaver per år er 1 000 kroner. Maksutbetaling per opphaver per år et begrenset oppad til 30 000 kroner.
Krav til dokumentasjon
Når du sender inn krav om kompensasjon, er du ansvarlig for å legge ved dokumentasjon som viser at verket oppfyller kravene listet over. Dette innebærer for eksempel at du må dokumentere at du har skrevet eller oversatt utgivelsen du søker vederlag for, at du oppgir riktig sidetall på verket, og at verket ikke er publisert under en åpen lisens.
Normalt er det tilstrekkelig at du fyller inn skjema, men vi kan også be deg sende inn annen dokumentasjon som innholdsfortegnelse, kolofonside, bekreftelse på skjevfordeling av sidetall eller revisjonsgrad eller annen dokumentasjon.
Hva skjer etter at jeg har sendt inn kravene mine?
Vi går gjennom de innsendte kravene etter søknadsfristen og tar kontakt hvis vi trenger flere opplysninger fra deg. Du må huske å svare oss innen fristen vi oppgir når vi tar kontakt for å innhente flere opplysninger.
Hvis alt er i orden med kravene vil du få tilsendt et vedtaksbrev når vi er ferdig med saksbehandlingen med oversikt over hvor mye du kan motta i rettighetsvederlag og hvilke utgivelser vi har godkjent.
Vederlaget blir utbetalt innen én måned etter at vedtaksbrevet er sendt.
Motta vårt nyhetsbrev
Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med
uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en
avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.