Før du søker stipend
Søknadskrav
Må jeg være medlem av NFFO for å kunne søke stipend?
Nei. Se Retningslinjer for NFFOs stipender. Det er imidlertid en lang rekke medlemsfordeler du kan benytte deg av som stipendmottaker, som tilgang på juridisk hjelp, faglig påfyll og gratis kurs knyttet til det å være næringsdrivende, som faglitterære forfattere og oversettere er.
Hvem kan søke stipend?
Hovedregelen er at du enten må være norsk statsborger eller bor og virker i Norge. Unntak kan gjøres dersom den originale språkversjonen av verket publiseres for første gang av norsk utgiver.
Jeg er debutant. Kan jeg søke likevel?
Faglitterære debutanter kan søke på alle stipendene våre utenom arbeidsstipend. Som debutant må du legge ved en tekstprøve på 1–3 sider i søknaden din. Det anbefales at tekstprøven er fra prosjektet du søker støtte til. Du bør også inkludere en gjennomtenkt plan for utgivelse i søknaden, og forsøke å overbevise stipendkomiteen om din gjennomføringsevne i prosjektbeskrivelsen. Du er faglitterær debutant selv om du har gitt ut skjønnlitterære bøker før.
Tekstprøven skal være faglitterær. Den skal være på mellom 1–3 A4-sider, lagret i PDF-format. Den bør være fra prosjektet du søker støtte til, men kan også være fra et annet faglitterært prosjekt.
Hva bør prosjektbeskrivelsen inneholde?
Kort oppsummert skal prosjektbeskrivelsen overbevise komitéen om at prosjektet er støtteverdig og viktig, og at du er den rette personen til å gjennomføre prosjektet.
Kan jeg søke om stipend til en bok som skal blande sjangre?
Ja. Vi anbefaler at du utdyper og begrunner sjangerblandingen i søknaden din. Du bør vise hvordan du ivaretar den faglige leserkontrakten i prosjektet, det vil si at leseren ikke skal lure på når du som forfatter refererer til fakta og når du dikter. Det er stipendkomitéen som tar en endelig vurdering på om de mener at dette er et prosjekt som kan og bør støttes.
Vi er to (eller flere) som skal søke stipend sammen. Hvordan gjør man det?
En av dere sender inn søknaden og legger ved de øvriges personopplysninger (navn, fødselsdato og bosted). Alle medsøkere må oprette en bruker i stipend- og vederlagsportalen før søknaden sendes inn. Først etter at søknadsfristen har gått ut og saksbehandlingen har begynt, vil medsøker kunne se søknaden på sin egen bruker. Prosjektbeskrivelsen lager dere i fellesskap, hvor dere også presiserer hva den enkelte skal skrive/oversette. Dersom noen av bidragsyterne som er nevnt i prosjektbeskrivelsen ikke søker stipend, må dere presisere dette. Det må også fremkomme hvor mye stipend den enkelte bidragsyter søker om.
Er det mulig å søke prosjektstipend til samme prosjekt flere ganger?
Ja. Du må i så fall skrive en ny søknad med en oppdatert prosjektbeskrivelse og begrunne hvorfor du trenger ekstra støtte. Har du derimot fått arbeidsstipend til prosjektet vil du ikke kunne få prosjektstipend til samme prosjekt.
Jeg har tidligere fått stipend til et prosjekt som jeg enda ikke er ferdig med. Kan jeg likevel søke stipend til nye prosjekter?
Ja, det er mulig. Du må sende inn en fremdriftsrapport på de åpne prosjektene før du sender den nye stipendsøknaden. Du kan ha inntil tre uavsluttede prosjekter samtidig.
Kan jeg søke flere prosjektstipender til ulike bokprosjekter samtidig?
Ja. Du kan søke prosjektmidler til flere bokprosjekter ved samme utlysning. Da må du sende inn én søknad per prosjekt. Søknadene blir behandlet uavhengig av hverandre. Dersom du får innvilget prosjektstøtte til alle, må du rapportere på hvert enkelt prosjekt frem til verkene er utgitt. Men husk at du kun kan ha tre uavsluttede prosjekter samtidig.
Hvordan lagrer jeg et word-dokument som pdf?
Hvis filen ligger lagret som et word-dokument, velger du Fil > Lagre en kopi. Hvis filen ikke er lagret, velger du Fil > Lagre som. Deretter velger du filtype “pdf” i rullegardinlisten og trykker lagre.
Bruk av stipendet
Hva kan stipendet dekke?
Stipendet er personlig, og gis til forfatteren eller oversetterens egen skrivevirksomhet. Stipendet kan kun tildeles prosjekter av faglitterær karakter og prosjekter som utgis under opphavsrettslig beskyttelse som gjør at en fremtidig utgivelse kan bidra til tilførsel av kollektive vederlag til NFFO.
Hva kan stipendet ikke dekke?
Stipendet skal ikke fullfinansiere et prosjekt, det kan ikke brukes til redaksjonelt arbeid, forlagsmessige kostnader eller ren forskning. Stipendet kan heller ikke støtte prosjekter som skal utgis under open access, eller brukes til å betale konsulenter for å gi faglige innspill på manuset.
Går det an å søke støtte til bøker som skal utgis på eget forlag eller egenbokforlag (hvor du selv betaler for redaksjon og utgivelse)?
Ja. Hvis du skal søke prosjektstipend til en bok du skal utgi på eget forlag, må du oppgi en referanse som kan uttale seg om din gjennomføringsevne og ditt bokprosjekt. Referansen må være spurt på forhånd og bør være habil til deg som søker (det vil si ikke være i nær slekt, venn eller lignende).
Jeg ønsker å skrive på et utenlandsk språk. Kan jeg søke stipend?
Søknad til en bok eller lignende som skal skrives på et utenlandsk språk, kan unntaksvis få støtte hvis prosjektet har interesse for en norsk leserkrets eller hvis andre spesielle grunner tilsier at prosjektet bør få støtte. Vi anbefaler at man begrunner språkvalget i en slik søknad.
Utfylling av søknadsskjema
Hvor mange månedsverk kan jeg søke om?
På stipendordningen prosjektstipend til forfattere og oversettere kan du søke om alt fra 1 til 12 månedsverk. På stipendordningen aktualitets- og debattstipend kan du søke om 1 til 3 månedsverk.
For prosjektstipend til forfattere og arbeidsstipend til forfattere og oversettere gjelder stipendet fra søknadsfristen. For prosjektstipend til oversettere og aktualitets- og debattstipend gjelder stipendet fra søknadsdato.
Hvor mange månedsverk bør jeg søke om?
Stipendene våre er ikke ment å fullfinansiere prosjektene. Det forventes at du bidrar med egne midler og tid til ethvert prosjekt du søker støtte til. I søknaden må du legge opp en realistisk tidsplan, og begrunne overfor komitéen hvorfor du trenger det antall månedsverk som du søker om.
Hvordan bør jeg legge opp tidsplanen min?
Her bør du lage en realistisk og gjennomtenkt tidsplan for hvordan du skal jobbe med prosjektet frem til utgivelse. Datoen du oppgir som antatt utgivelsesdato danner utgangspunktet for tidsplanen du skal rapportere på ved en eventuell stipendtildeling.
Forlag
Må man ha avtale med forlag for å kunne søke stipend?
Det er ikke et krav om å ha avtale med forlag for å kunne få prosjektstipend til forfatter hos oss. Imidlertid er det viktig å ha en god plan for utgivelse.
Bør jeg ha kontakt med et forlag for å kunne søke prosjektstipend?
Nei. Men det er en fordel å ta kontakt med et forlag i en tidlig fase av prosjektet, og det kan virke positivt på søknaden hvis du har kontakt med et forlag. Forlagsredaktøren må være spurt på forhånd og være innforstått med at hen er oppført i søknaden som kontaktperson.
Går det an å søke støtte til bøker som skal utgis på eget forlag eller egenbokforlag (hvor du selv betaler for redaksjon og utgivelse)?
Ja. Hvis du skal søke prosjektstipend til en bok du skal utgi på eget forlag, må du oppgi en kompetent referanse som kan uttale seg om deg og ditt bokprosjekt. Referansen må være spurt på forhånd og bør være habil til deg som søker (det vil si ikke være i nær slekt, venn eller lignende).
Kontaktperson
Hva vil det si at jeg må oppgi forlagskontakt eller faglig referanseperson?
Dersom du har avtale med et forlag, må du oppgi navnet på forlagskontakten din i søknadsskjemaet. Komiteen vil ta kontakt med vedkommende og stille hen spørsmål om prosjektet ditt. Dersom du ikke har avtale med et forlag, må du oppgi navnet på en faglig referanseperson i søknadsskjemaet. Dette kan i prinsippet være hvem som helst, men ofte velger søkere en person som har en form for ekspertise på det feltet de skal skrive om. Noen søkere velger en faglig referanseperson som har god kjennskap til publisering og forlagsbransjen. Du kan bare oppgi én person som enten forlagskontakt eller faglig referanseperson. Husk at forlagskontakt eller faglig referanseperson må være informert og spurt på forhånd. De bør også kjenne til deg og prosjektet ditt.
Hva mener dere med en faglig referanse?
Med en faglig referanse mener vi en kompetent person som kjenner til prosjektet ditt og til dine kvalifikasjoner for å kunne gjennomføre prosjektet. Stipendkomiteen vil stille referansen spørsmål om deg og prosjektet ditt. Den faglige referansen bør ikke være inhabil til deg som søker (nær familie, nære venner eller lignende er for eksempel inhabile) og hen må være spurt på forhånd.
Hvordan skal jeg velge faglig referanseperson?
Vedkommende kan i teorien være hvem som helst, men de fleste velger en person som har en eller annen form for ekspertisekunnskap om temaet de skal skrive om. Noen velger også en person som har lang forlagsbakgrunn. Det anbefales ikke å velge en faglig referanseperson som du har et nært personlig forhold til, som et familiemedlem eller en nær venn.
Hva forventes av faglig referanse/forlagskontakt?
Vedkommende må kjenne til deg og prosjektet ditt, og være spurt på forhånd. Vedkommende vil bli kontaktet av ett medlem i stipendkomiteen, enten via epost eller telefon, og må da svare på spørsmål om prosjektet.
Hvordan blir søknaden min vurdert?
Hvordan vurderes søknaden min?
Søknaden vurderes først av administrasjonen med tanke på formalia. Det vil si at administrasjonen kan avslå søknaden på formelt grunnlag, hvis den ikke oppfyller kravene i retningslinjene.
Når søknaden er formelt godkjent oversendes den til stipendkomitéen for skjønnsmessig eller innholdsmessig vurdering. Det er kun selve søknaden som skal vurderes. Stipendkomitéen kan også avslå en søknad på formelt grunnlag dersom de oppdager noe som administrasjonen har oversett.
Stipendkomiteen vurderer søknaden ut fra vurderingskriteriene for den aktuelle ordningen, og søker er selv ansvarlig for at all informasjon fremkommer i søknaden.
Hva legger stipendkomiteen mest vekt på når de vurderer en søknad?
Prosjektbeskrivelsen er det viktigste ved søknaden. Det er søkeren selv som må overbevise stipendkomiteen om at: prosjektets form og innhold er gjennomtenkt, emnet er interessant for andre enn dem selv, det er sannsynlig at det blir noe ut av prosjektet og at det endelige resultatet bringer noe nytt eller kan være viktig av andre grunner.
Hvem vurderer søknaden min?
Søknaden vurderes skjønnsmessig eller innholdsmessig av en årsmøtevalgt stipendkomité. Stipendkomitéene består av NFFO-medlemmer som selv er aktive faglitterære forfattere og oversettere.
Når får jeg endelig svar på søknaden min?
Endelig svar på søknad om prosjektstipend til forfatter kommer i andre halvdel av juni ved søknad om våren, og andre halvdel av desember ved søknad om høsten.
Endelig svar på søknad om arbeidsstipend kommer innen tre måneder etter søknadsfristen.
Søknader om aktualitets- og debattstipend oversendes stipendkomiteen for behandling fire ganger i året. Prosjektstipend til oversettere oversendes til behandling seks ganger i året.