Hensikten med stipendet er å støtte frilansoversettere for at de skal kunne arbeide med tidkrevende sakprosaprosjekter. Det deles ut ett stipend i året og stipendet skal resultere i minst én bok eller en annen faglitterær utgivelse. Arbeidsstipendet er på 286 500 kroner i året (2022).
Hvem kan søke?
Arbeidsstipendet gis til deg som er frilandsoversetter og arbeider med oversettelser til en eller flere sakprosautgivelser. Stipendperioden regnes fra det tidspunktet du får tildelt stipend.
Du kan søke stipend selv om du ikke er medlem av NFFO. Hvis du blir tildelt stipend kreves det at du er frilans minst 50 % av arbeidstiden i perioden du jobber med prosjektet.
For å komme i betraktning til stipendet bør du være en merittert sakprosaoversetter. Du må derfor ha oversatt minst 100 sider (eller 200 000 tegn med mellomrom) utgitt sakprosa for å kvalifisere som søker.
Hvis du ikke har oversatt en bok, godkjenner vi også oversettelse av artikler eller mindre verk hvor hvert bidrag må utgjøre minst fem sider (10 000 tegn med mellomrom). Utgivelsene må kunne godkjennes i henhold til Retningslinjer for vurdering av utgivelser.
Til høyre på siden finner du stipendets grunnlagsdokumenter. Les disse nøye før du søker. Her står det blant annet at du kun kan motta arbeidsstipend én gang til samme prosjekt og at det bare er norsk- og samiskspråklige prosjekter som støttes. Se også Ofte stilte spørsmål.
Hvordan søker jeg?
Du søker ved å fylle ut søknadsskjema i brukerportalen Min side. Hvis du tidligere har søkt om medlemskap eller stipend har du allerede en bruker i Min side. Har du glemt brukernavn eller passord, kan du få dette tilsendt. Det får du ved å trykke på «Min side» øverst til høyre på nettsiden, velge «Logg inn» og så trykke på «Glemt passordet ditt?» under innloggingsfeltet. Dersom du har endret e-postadresse, kan du kontakte administrasjonen på stipend@nffo.no.
I tillegg til søknadsskjemaet skal du sende inn en prosjektbeskrivelse på rundt 4 sider, og eventuelt en tentativ innholdsfortegnelse til bokprosjektet.
Søker du støtte til din første sakprosaoversettelse, må du legge ved en prøveoversettelse. Denne skal være på 1-3 sider og bør være et utdrag fra prosjektet du søker støtte til.
Hva må jeg ha med i prosjektbeskrivelsen?
Redegjør for prosjektets allmenne og faglige interesse, form og innhold. Her er det fint om du viser hvordan det endelige resultatet ditt bringer noe nytt til allmennheten eller er viktig av andre grunner.
Beskriv dine kvalifikasjoner og ditt oversetterskap og din litterære aktivitet og vis hvordan et arbeidsstipend kan gjøre ditt litterære arbeid bedre.
Forklar hva du ønsker å bruke stipendet til og hvorfor stipendet er viktig for å kunne gjennomføre arbeidet.
Skriv kort og konsist! Husk at komiteen vurderer kvaliteten i prosjektbeskrivelsen. Søknaden må overbevise når det gjelder innhold, struktur og framstillingsform.
Hva skjer etter at jeg har søkt?
Du vil motta en automatisk kvitteringsepost etter at søknaden er sendt inn gjennom Min side.
Søknaden din blir først formelt behandlet i administrasjonen. Noen ganger trenger vi mer informasjon fra deg for å kunne behandle søknaden din. I slike tilfeller vil vi kontakte deg gjennom Min side og be om dette.
Du vil få beskjed hvis søknaden din oppfyller kriteriene for å søke på stipendet. Da blir søknaden din formelt godkjent og sendt til stipendkomiteen for videre behandling. Du får beskjed om dette på epost. Hvis søknaden ikke oppfyller kriteriene for å søke på stipendet, vil du motta et formelt avslag. I slike tilfeller har du mulighet til å anke det formelle avslaget.
Når søknaden sendes til stipendkomiteen, vil den bli fordelt og behandlet av to medlemmer av stipendkomiteen. Etter komiteens behandling vil du få beskjed om du har fått tildelt stipend eller ikke. Dette skjer i andre halvdel av juni.
Hva skjer etter at jeg har fått stipendet?
Du mottar et tildelingsbrev på epost sammen med en avtale og beskjed om at du må laste opp signert avtale og legge inn betalingsopplysninger i Min side innen gitt frist.
Du får pengene utbetalt i månedsskiftet juni/juli.
Du må være frilans minst 50 % av arbeidstiden i stipendperioden. Dersom du av ulike årsaker må utsette stipendperioden må du kontakte administrasjonen.
Hvis du blir tildelt stipend stilles det enkelte krav til deg: Inntil prosjektet resulterer i en bok eller en annen faglig publikasjon skal du ved hvert årsskifte levere en rapport om bruken av stipendet gjennom Min side. Skjer det endringer i prosjektet må du kontakte administrasjonen fortløpende for å få endringene godkjent.
Når prosjektet er avsluttet må du registrere utgivelsen og sende inn sluttrapport via Min side. I tillegg skal du sende et fysisk eksemplar av utgivelsen til Det faglitterære fond. Postadresse: Postboks 172 Bogstadveien, 0323 Oslo.
Administrasjonen behandler sluttrapporten og utgivelsen i tråd med gjeldende retningslinjer for stipend og vurdering av utgivelser. Ved behov legges saken frem for styret i Det faglitterære fond.
Tips til søknaden
Lurer du på hvordan man skriver en god søknad? Her kan du lese våre råd for hvordan skrive en god søknad.
Se også filmversjonen av våre stipendtips. Vår seniorrådgiver Marit Ausland og Erik Holien, forfatter og medlem i en av våre stipendkomiteer, har utformet lista.
Logg inn på Min side for å sende inn søknad om stipend
Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med
uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en
avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.