– Samarbeid, ikke samorganisering
Samarbeid med andre skribenforeninger vil fortsette, men ideen om en nyopprettet paraplyorganisasjon er satt på hold.
– Paraplyen er satt i stativet, sier NFFOs styreleder Aage Borchgrevink.
Onsdag 4. september inviterte NFFO til et eget medlemsmøte om et mulig, utvidet samarbeid med skribentorganisasjoner. Bakgrunnen for møtet var Borcgrevinks utspill sammen med Forfatterforbundets styreleder Eystein Hanssen, som gjennom en kronikk i Morgenbladet 1. mars i år tok til orde for et tettere samarbeid, gjerne med felles sekretariat.
“ I en tid med store utfordringer er det betydelige politiske, organisatoriske og økonomiske gevinster i å samle seg”, skrev de blant annet. «En modell vi bør vurdere, er en paraplyorganisasjon med et felles sekretariat.»
Kronikken ble også et tema under NFFOs årsmøte 9. mars, der flere uttrykte bekymring for at utspillet nærmest antydet at en sammenslåing var underveis, uten at det var fundamentert i årsmøtet, NFFOs høyeste organ.
En av følgene av den påfølgende diskusjonen var at styret inviterte til medlemsmøte, som altså fant sted i NFFOs lokaler i Uranienborgveien i Oslo. Møtet ble også strømmet direkte til alle medlemmer over hele landet, som ønsket å følge diskusjonen.
Sondere terrenget
Styreleder innledet med å beskrive utfordringene som foranlediget vinterens utspill. På den ene siden store bransjeutfordringer knyttet til blant annet KI og lesevaner, på den andre siden uroen mellom de skjønnlitterære organisasjonene i kjølvannet av Stortingsmeldingen Kunstnarkår, som truet med å svekke forfatteres omdømme generelt. Det var behov for å markere at forfattere kan og vil samarbeide. Videre orienterte han om møtet med de andre skribentorganisasjonene i juni som viste at det var vilje til samarbeid, men fortrinnsvis gjennom det etablerte samarbeidet i Skribentorganisasjonenes samarbeidsutvalg (SOS). Avslutningsvis gjentok han at årsmøtevedtak og styrebehandling selvsagt er en forutsetning for sammenslutninger med andre organisasjoner.
– Det vi ønsket var å sondere terrenget for ulike former for samarbeid, tettere enn det vi så langt har oppnådd gjennom arbeidet i SOS, sa Borchgrevink. (Red. anm: SOS består av skribentorganisasjonene Forfatterforeningen, Forfatterforbundet, Norsk Oversetterforening, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk Kritikerlag og Dramatikerforbundet.)
– Feil bruk
Under møtet ble han møtt med tydelige beskjeder fra medlemmer med lang fartstid i styre og stell NFFO.
– Å planlegge for en paraplyorganisasjon er fullstendig feil bruk av ressurser, nå som vi står midt oppe i nedskjæringer i bokbransjen. Prosessen rundt dette utspillet har også vært veldig bekymringsfull, mente oversetteren Inger Sverreson Holmes.
Vi har allerede en paraplyorganisasjon i SOS, som er en god arena for samarbeid mellom organisasjonene, mente Erik Rudeng.
– Når spørsmålet om et annet alternativ kommer opp som med dette utspillet – melder det seg et spørsmål: hva slags annet og intensivisert paraplyorganisasjon er det tale om? Det er et svar på dette som vi får, som går i retning av omorganisering. Den nevnes også forslag om nye organisasjonsformer som skal legges fram. Men dette må også sees i lys av at det brukes et annet ord i denne sammenhengen – et felles sekretariat. Hvordan er det mulig å tenke seg noe slikt, uten en helt annen forståelse mellom disse organisasjonene, sa Rudeng blant annet.
Utvalgene
Flere deltakere under medlemsmøtet mente saken om samarbeid var et av flere eksempler på at medlemsdemokratiet i NFFO er i ferd med å bygges ned. De henviste særlig til at styret har lagt ned de tidligere utvalgene, og at de foreløpig ikke kan se at erstatningen med ulike aksjonsgrupper, programkomiteer og møter gir den forankringen i medlemsmassen og bidrar til et nødvendig trykk på fagpolitisk og rettighetsorientert arbeid.
Det kom forslag fra salen at styret gjenoppretter utvalgene – eller i det minste en variant av det samme. Det ble også etterlyst fra talerstolen av flere en generelt større åpenhet og tydeligere beslutningsgrunnlag og forklaringer fra styre og administrasjon i flere saker.
Ny struktur
Styreleder Aage Borchgrevink tok signalene fra møtelyden på alvor, og konstaterte at det per nå ikke er grunnlag for at NFFO går videre med tanker om et utvidet samarbeid med de andre skribentorganisasjonene, utover arbeidet som skjer i SOS.Hva gjaldt nedleggelsen av utvalgene, beklaget han at styret og administrasjon ikke var kommet tilstrekkelig langt i å bygge en alternativ struktur for medlemsinvolvering i fagpolitiske og organisasjonsmessige spørsmål, før nedleggelsen av utvalget ble gjort. Men han lovte at det vil komme tydelige resultater fortløpende i foreningens arbeid og trakk frem det nyopprettete frilansforumet. Alfred Fidjestøl (forfatter), Trine Hamran (forfatter) og Kaja Bakkejord (oversetter) sitter i komiteen for forumet, og de skal i første omgang lage ett arrangement i høst og ett før årsmøtet neste år der frilansmedlemmene kan ta opp saker som er viktige for dem. Tanken er å få til et fast treffpunkt der bredden av NFFOs frilansere skal få anledning til å komme med innspill som NFFO kan dra nytte av i sitt daglige arbeid med politiske og bransjemessige saker.
– Hensikten med dette har hele tida vært å engasjere flere og nye medlemmer i foreningen, i tråd med signalene fra medlemsundersøkelsen som ble gjennomført i 2023, sa Borchgrevink.
Men han understreket at det var tydelige beskjeder som kom fra møtet, og at han ville ta med seg alle innspillene til styret med tanke på videre arbeid og ikke minst forberedelsene til årsmøtet 2025.